Omlet blog

Zorgen voor zijdehoenders

Wit zijdehoen buiten

Zorgen voor zijdehoenders is een beetje anders dan zorgen voor hun soortgenootjes. Dit kippenras, met een kenmerkende uiterlijk, is populair bij kippenhouders overal ter wereld. Ze zijn donzig, vriendelijk, leuk om naar te kijken en leuk in de omgang. Vanwege hun vriendelijke karakter staan ze bekend als geschikte kippen voor gezinnen met voor kinderen.

Zijdehoenders, of silkies, komen voor in verschillende kleuren. Hun pluizige verenkleed lijkt meer op bont dan op veren. Vroeger werden ze wel beschreven als ‘kippen met haar als een kat’. Dit sierras staat niet bekend om hun eierproductie, en legt een bescheiden aantal kleine eieren per jaar.

Oorsprong van het zijdehoen

De exacte oorsprong van zijdehoenders is onbekend, maar experts vermoeden dat dit kippenras in Azië is ontstaan. Marco Polo had het tijdens een excursie door China in de 13e eeuw in zijn dagboek over ‘harige kippen’. Later brachten Nederlanders zijdehoenders in Europa op de markt als een kruising tussen een kip en een konijn.

Een zijdehoen is eigenlijk een soort krielkip. Een kriel is een kippenras dat veel kleiner is dan standaard kippenrassen. Andere soorten krielen zijn:

Zoals Marco Polo opmerkte, lijken de veren van zijdehoenders meer op een vacht. Veren van andere kippenrassen hebben microscopische haakjes die de baarden van de veren met elkaar verbinden, wat ze een stijf en glad uiterlijk geeft. Door een genetische mutatie bij zijdehoenders ontbreken deze haakjes. Hierdoor kunnen de baarden waaruit een veer is opgebouwd elke richting op staan. Dit geeft zijdehoenders hun unieke, pluizige uiterlijk.

Hebben zijdehoenders meer verzorging nodig dan andere kippenrassen?

Hoewel al dat dons zijdehoenders een schattig uiterlijk geeft, is het wel van invloed op hun winterhardheid. Omdat hun veren niet stijf zijn, zijn zijdehoenders op geen enkele manier beschermd tegen vocht. Als ze eenmaal nat worden, zal dit doordringen tot op hun huid. Dit is gevaarlijk voor elke kip, zeker bij koud weer.

Zorgen voor zijdehoenders in de winter

Een goed geïsoleerd kippenhok is essentieel voor zijdehoenders. Ook waterdichte dekzeilen voor de kippenren zijn ook een must-have als u zijdehoenders heeft, om ervoor te zorgen dat uw vogels droog blijven als ze rondscharrelen in hun ren. Zolang zijdehoenders bij koud weer een droog onderkomen hebben, kunnen ze net als elk ander ras goed tegen koelere temperaturen. Wanneer hun donsachtige veren echter nat worden, duurt het lang voordat ze drogen omdat ze hun niet-stijve veren niet op kunnen zetten. Is een zijdehoen nat geworden, zet het dier dan meteen in een warm hok.

Zorgen voor zijdehoenders bij warm weer

Zijdehoenders kunnen ook minder goed met hitte omgaan dan andere kippenrassen. Dit komt door hun dichte verenkleed maar ook door een beperkter gezichtsvermogen, wat verband houdt met hun walnootvormige kam en de veren rond hun ogen. Slechter zicht zorgt ervoor dat ze meer moeite hebben met het vinden van schaduw en water. Plaats daarom meerdere drinkbakken in de ren bij warm weer. Zorg ook voor voldoende schaduw in de ren om uw kippen door een hete zomer te helpen.

Verzorging van het verendek van zijdehoenders

Hoewel het verleidelijk kan zijn om de veren van uw zijdehoenders te verzorgen, hebben ze nog altijd veren – geen vacht. Net als elke andere kip poetsen zijdehoenders zichzelf en nemen ze stofbaden, dus extra verzorging is meestal niet nodig. Als een zijdehoen zeer modderig wordt, zal een voorzichtig bad tijdens warm weer, gevolgd door een zachte handdoek, ervoor zorgen dat een zijdehoen er snel weer fris uitziet. U kunt stro of ander materiaal voorzichtig uit het verendek van een zijdehoen verwijderen met een zachte borstel. Een babyborstel of tandenborstel zijn zacht genoeg voor de veren van silkies.

Kenmerken van zijdehoenders

Naast de kenmerkende veren van zijdehoenders, zijn er nog andere kenmerken die een goed gefokt zijdehoen zou moeten hebben. Hoewel sommige eigenschappen misschien niet zo opvallend zijn als hun veren, maken ze zijdehoenders wel tot een uniek kippenras.

Zijdehoenders kunnen niet vliegen

Door het ontbreken van de haakjes op de baarden van de veren, zijn de veren van zijdehoenders niet stijf waardoor deze kippen niet kunnen vliegen. Dit maakt ze ideale vogels om in de achtertuin te houden omdat ze minder makkelijk kunnen ontsnappen. Omdat ze niet kunnen vliegen, is het van belang de zitstokken op de juiste hoogte te plaatsen zodat uw zijdehoenders er veilig op en af kunnen springen.

Zwarte huid

De meeste kippen hebben een witte of gele huid. Zijdehoenders hebben een zwarte huid. Zelfs hun botten en organen hebben een zwarte tint. Dit komt door een genetische mutatie genaamd fibromelanose, die leidt tot een hyperpigmentatie van bindweefselcellen. Een ander kippenras met deze eigenschap is de ayam cemani, een volledig zwarte vogel. In tegenstelling tot deze verre neef, zijn zijdehoenders er in verschillende kleuren.

Walnootvormige kam

Zijdehoenders hebben een walnootvormige, knobbelige kam die niet hoger is dan het gevederde plukje bovenop hun kop. Soms is de kam zelfs nauwelijks zichtbaar. De kam van een zijdehoen heeft een donkere kleur, net als de rest van hun huid.

Prachtige blauwe lellen

Zijdehoenders hebben felblauwe lellen die een contrast vormen met hun donkere huid en donzige verenkleed. Doorgaans wordt aangenomen dat de lellen van een kip verraden welke kleur eieren de vogel legt. Een kip met witte lellen legt bijvoorbeeld witte eieren, kippen met rode lellen leggen bruine eieren. Dit klopt vaak, hoewel er ook kippen met rode oorlellen zijn die olijfkleurige of blauwe eieren leggen. Zijdehoenders leggen witte of crèmekleurige eieren – ondanks hun kleurrijke lellen.

Extra tenen

Ja, u heeft het goed geteld – zijdehoenders hebben vijf en soms zelfs zes tenen aan elke poot. Deze extra teen (of twee) bevindt zich samen met de hallux aan de achterkant van de poot en raakt de grond niet. Extra tenen hebben geen praktische functie, behalve dat ze bijdragen aan het schattige en unieke uiterlijk van dit kippenras. Er zijn slechts vijf kippenrassen met vijf of meer tenen aan elke poot hebben.

Sierkippen vs legkippen

Zijdehoenders zijn geen productieve legkippen, gemiddeld leggen ze twee tot vier eieren per week. Hierdoor worden ze geclassificeerd als sierras, dat meer bekend staat om haar uiterlijk en persoonlijkheid dan om de eierproductie. Zijdehoenders leggen kleine witte of crèmekleurige eieren. Net als bij andere krielrassen is de verhouding tussen eigeel en eiwit groter bij zijdehoenders dan bij de meeste andere kippenrassen.

Rustig karakter

Zijdehoenders staan bekend om hun rustige, vriendelijke karakter. Dankzij hun lieve uiterlijk en rustige karakter zijn het fijne huisdieren voor kinderen. Omdat ze niet kunnen vliegen, zijn zijdehoenders geschikte huisdieren voor kinderen of beginnende kippenhouders. Zijdehoenders vinden het bovendien vaak prima om vastgehouden te worden.

Variëteiten zijdehoenders

Zijdehoenders komen voor in verschillende kleuren, zoals buff, zwart, wit en blauw. Er zijn ook splash silkies, die een mengeling van kleuren hebben. Tegenwoordig worden er ook zijdehoenders gefokt met verschillende veertexturen. Zo zijn er bijvoorbeeld frizzle silkies. Een andere variëteit is silkie showgirl, een kruising tussen een zijdehoen en een naked neck. Het resultaat laat zich raden: kenmerkend silkie pluimage op de kop, een volledig veerloze nek en een pluizig lichaam.

Dit alles heeft verder geen invloed op het ras, alle kleuren en variaties zijn prettige dieren met een uniek uiterlijk. De variëteiten showgirl en frizzle worden momenteel niet officieel erkend en zijn moeilijker te vinden dan traditionele zijdehoenders.

Kunnen zijdehoenders samen met andere kippenrassen worden gehouden?

Kunnen verschillende kippenrassen samen worden gehouden? Dat hangt ervan af. Over het algemeen kunnen kippen met elkaar overweg als ze eenmaal hun pikorde hebben bepaald. Hanen hebben meer de neiging om te vechten, maar ook hennen kunnen behoorlijk dominant zijn. Als u overweegt zijdehoenders toe te voegen aan een grotere bestaande toom, houd dan rekening met de persoonlijkheid van uw hennen. Als u weet dat u een dominante hen heeft, is het misschien het beste om uw zijdehoenders in een aparte ruimte te houden. Heeft u een inloopren voor uw kippen, dan kunt u scheidingswanden toevoegen om even dominante en grote kippen samen te houden.

Hennen die ongeveer hetzelfde formaat hebben, kunnen meestal veilig samen worden gehuisvest. Zijdehoenders zijn van nature passief en zullen hierdoor onderaan de pikorde staan. Grotere hennen kunnen zijdehoenders verwonden bij het vaststellen van de pikorde, gewoon omdat ze groter zijn.

Omlet en zijdehoenders

Zijdehoenders hebben net als elk kippenras baat bij kippenspeelgoed, een veilig en stevig kippenhok en een uitgebalanceerd dieet. Omlets ruime assortiment vakkundig ontworpen kippenhokken, kippenrennen en kippenaccessoires zal u helpen zo goed mogelijk voor uw zijdehoenders te zorgen. Mochten zijdehoenders niet de kippen zijn die bij u passen, dan zijn er nog allerlei andere kippenrassen, die allemaal hun unieke kenmerken hebben om uw dag wat op te vrolijken. 

Zijdehoen in Omlet Eglu Cube kippenhok bedekt met sneeuw

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Zorgen voor zijdehoenders”

Irene schreef:

Leuk stuk over de zijdehoen. Ik heb ze zelf loslopen in de voortuin, veel bekijks. Graag een kleine correctie op dit stuk. Zijdehoenders zitten niet op stok, maar op de grond gezellig tegen elkaar aan. De ‘stok’ bodem heb ik daarom uit het eglu hok verwijdert.

Hanna schreef:

Leuk stuk! 🙂 ik heb 4 zijdehoenders rond lopen in de tuin, en ze zijn verzot op aandacht. Vooral 1 hen, die vrolijk achter mij aanloopt en bij me blijft kletsen als ik iets aan het doen ben! 2 van mijn zijdehoentjes slapen wel op stok, 2 lekker in het zaagsel.

Oh, en ik heb vrijwel elke dag een 3 tot 4 eitjes, dus die van mij leggen er echt meer dan 4 per kip, per week! Ik ben fan van ze ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *