Omlet blog

Cavia’s – mannetjes vs. vrouwtjes

Twee cavia’s in Omlet Eglu Go caviahok

Twijfelt u tussen mannetjes en vrouwtjes cavia’s? Het is algemeen bekend dat cavia’s sociale dieren zijn die in paren of kleine groepjes moeten leven. Maar als u de keuze tussen mannetjes en vrouwtjes moet maken, kan er wat onduidelijkheid ontstaan. Zijn er duidelijke verschillen tussen de twee? Kunnen mannetjes en vrouwtjes samen worden gehouden? Hoe worden mannelijke en vrouwelijke cavia’s genoemd?

Mannetjes cavia’s worden ‘beertjes’ genoemd, vrouwtjes ‘zeugjes’. Wat uiterlijk en karakter betreft zijn er een aantal kleine verschillen. We geven een overzicht van de verschillen tussen de twee om u te helpen bij het maken van uw keuze.

Uiterlijke verschillen

De lichaamsbouw van een cavia wordt wel liefdevol vergeleken met de vorm van een aardappel. Deze volslanke, kortbenige energiebundeltjes staan ​​erom bekend de humoristische vraag aan de orde te stellen: wat is voor en wat is achter? De fysieke verschillen zijn subtiel, maar over het algemeen zijn mannetjes wat groter dan vrouwtjes.

Gewicht

Beren zijn vaak iets zwaarder dan zeugen – ongeveer 200-250 g. Net als andere mannelijke dieren kunnen beren groter lijken dan vrouwtjes, ook als ze niet veel meer wegen.

Lengte

Beren kunnen iets langer zijn dan zeugen, maar dit is niet altijd het geval. Beertjes kunnen groter lijken dan zeugjes, maar dit is meestal te wijten aan het gewicht in plaats van de lengte.

Gedragsverschillen

De meest opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen houden verband met hun gedrag en karakter. Hieronder zullen we de meest voorkomende gedragsverschillen tussen de geslachten toelichten.

Agressie

Mannetjes hebben testosteron en niet-gecastreerde beren hebben het in overvloed! Dit kan leiden tot territoriale agressie – zowel richting hun stalgenootjes als naar hun baasje. Als mannetjes samen worden gehuisvest is een ruim caviahok met ren noodzakelijk om ze voldoende bewegingsruimte te geven. Kleine huisvesting kan leiden tot ruzie, dus is het het beste om ze zoveel mogelijk ruimte te geven. Een extra ren zoals de Zippi caviarennen kunnen via het Zippi tunnelsysteem met de hoofdren worden verbonden. Zo kunt u uw cavia’s eenvoudig meer ruimte geven.

Zeugen zijn meestal niet agressief tegen elkaar, hoewel elk dier anders is. Zeugen leven over het algemeen vriendschappelijk samen maar kunnen territoriale agressie vertonen als ze in te kleine omgeving worden gehouden. Net als bij beren is het ook voor zeugen het beste om ze zoveel mogelijk ruimte te geven.

Trainbaarheid

Elke cavia heeft zijn eigen persoonlijkheid, maar beren zijn over het algemeen extraverter en nieuwsgieriger naar hun baasjes dan zeugen. Zeugen zijn vaak wat meer verlegen en hebben meer de neiging zich te verstoppen. Cavia’s trucjes leren is mogelijk ongeacht het karakter van het dier. Toch is het over het algemeen makkelijker beren trucjes te leren.

Eetlust

Omdat beren groter zijn, hebben ze ook meer eten nodig. En om redenen die voor mensen onverklaarbaar zijn, hebben beren de neiging hun maaltijden op een nogal rommelige manier te verorberen. Het is niet ongebruikelijk dat ze hun voer en hooi door hun hok en ren verspreiden. Een Caddi snackhouder is ideaal om verse groenten en fruit aan de rommelige heren aan te bieden. Zeugjes houden er doorgaans nettere eetgewoontes op na. Zowel beren als zeugen hebben pellets en hooi van goede kwaliteit nodig.

Geluiden

Cavia’s hebben hun eigen taal die ze ook gebruiken om met hun mensen te communiceren. Cavia’s kunnen behoorlijk luidruchtig zijn (vooral tijdens de maaltijden) en dit geldt zeker voor mannetjes. Dit komt deels door hun extravertere persoonlijkheid maar ook omdat beren van nature robuuster zijn. Toch maken ook zeugjes de kenmerkende caviageluiden.

Levensverwachting

Beren hebben een gemiddelde levensverwachting die 1-2 jaar hoger ligt dan die van zeugen. De levensverwachting van elke cavia hangt echter grotendeels af van hun voeding, verzorging en leefomgeving. Cavia’s hebben vaak overgewicht, wat een extra belasting is voor hun kleine lichaam. Voor een gezond en lang leven is het belangrijk om ze actief te houden. Accessoires voor cavia’s bieden een manier om het leven van een cavia zowel fysiek als mentaal te verrijken.

Verzorging

Beren hebben een muskusachtige geur die door hun eigenaren als onprettig wordt ervaren. Deze geur is afkomstig van klieren die beren gebruiken om hun territorium af te bakenen en vrouwtjes aan te trekken. Maar aangenaam voor de menselijke neus is het niet. Beren staan zoals gezegd ook bekend om het morsen van voedsel en water.

Veel eigenaren vragen zich af hoe ze de geur van cavia’s kunnen verminderen. Dit is het makkelijkst te bereiken door een makkelijk schoon te maken caviahok te kiezen. Door dagelijks de binnenkant van het hok af te nemen en het zaagsel te vervangen, kunt u de geur aanzienlijk beperken.

Het regelmatig schoonmaken van het hok is meestal voldoende om het onderkomen fris te houden en geur tegen te haan. Langharige cavia’s hebben echter een beetje extra verzorging nodig. Over het algemeen wordt het wassen van cavia’s afgeraden, ongeacht geslacht of ras. Het borstelen van cavia’s kan wel bijdragen aan de band met uw dieren.

Zowel beren als zeugen kunnen het hele jaar door buiten leven. Een kwalitatief caviahok houdt ze koel in de zomer en warm in de winter. Het biedt ze ook voldoende ruimte om buiten te spelen. Veel mensen houden hun cavia’s binnen, maar deze dieren gedijen ook goed buiten, zolang maar aan hun behoeften wordt voldaan.

Caviarassen en gedrag

Soms wordt het gedrag meer beïnvloed door het caviaras dan door het geslacht. Ongeacht het ras of geslacht dat u kiest, is het belangrijk dat u uw cavia en hun unieke persoonlijkheden eerst een beetje leert kennen. Veel eigenaren zijn verrast als ze een dier mee naar huis nemen dat niet aan de geslachts- of rasverwachtingen voldoet. Het is het beste om ​​cavia’s te kiezen met een karakter dat bij u past.

Samenleven

Vanwege hun territoriale aard is het het beste om slechts twee reeds bevriende beren samen te houden, tenzij u genoeg ruimte heeft om hun territorium uit te breiden. Een groepje zeugen is een optie als u meer dan één paar wilt houden. Het kan zijn dat u een beer vindt die gesteriliseerd is en een nieuw thuis nodig heeft, of u kunt overwegen een beer te laten steriliseren. Gecastreerde mannetjes zijn minder agressief en kunnen samen met vrouwtjes worden gehuisvest (zonder ongewenst nageslacht). Als u overweegt een mannelijke cavia te laten steriliseren, zoek dan een dierenarts die ervaring heeft met cavia’s. Deze procedure is namelijk minder gebruikelijk bij cavia’s dan bij honden en katten.

Omlet en uw cavia’s

Omlet maakt producten om uw cavia’s gezond en gelukkig te houden. Met ons assortiment voor cavia’s is het een plezier om voor deze kleine vriendjes te zorgen. Of u nu kiest voor beren of een zeugen, met de producten van Omlet laat u uw dieren volop van hun leven genieten.

Cavia maakt geluiden in Omlet Zippi ren en speelren voor cavia's

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *