Omlet blog

De verzorging van parkieten

Parkiet in Omlet Geo vogelkooi voor een raam

Als je weet hoe je voor parkieten moet zorgen, zijn het geweldige huisdieren. Hun prachtige verenkleed zal elke ruimte in huis opfleuren. Parkieten zijn ook erg intelligent en sociaal en kunnen een sterke band ontwikkelen met hun eigenaren. Zoals voor alle huisdieren geldt, hebben ook parkieten de juiste verzorging nodig. Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw vogels alles krijgen wat ze nodig hebben. 

Dieet en andere basisbehoeften

De voeding van parkieten moet overeenkomen met wat ze in de vrije natuur zouden eten. De basis van het dieet van een parkiet bestaat uit een zadenmix van goede kwaliteit, vers drinkwater en sepia. Bied een paar keer per week bladgroenten en kruiden aan om ervoor te zorgen dat uw vogels voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Fruit kunt u maximaal één keer per week geven als snack, omdat dit veel suiker bevat. Voedsel- en waterbakjes moeten elke dag worden bijgevuld en wekelijks worden schoongemaakt.

Twee keer per jaar zijn parkieten in de rui, waarbij hun verenkleed uitvalt en weer aangroeit. Om hun gezondheid in deze periode een beetje te ondersteunen, kunt u extra vitamines voor ruiende parkieten aan het drinkwater toevoegen.

Zoals de meeste huisdieren hebben ook parkieten behoefte aan routine. Probeer ze elke dag rond dezelfde tijd te voeren en uit hun vogelkooi te laten. Als u ervoor kiest om een nachthoes voor de vogelkooi te gebruiken, dan kunt u dit het beste elke avond doen. Op deze manier kunnen de parkieten anticiperen op de activiteit aan uw aanwezigheid wennen, wat stress en angst helpt beperken.

Verrijking en entertainment

Parkieten zijn zeer sociale huisdieren en het is altijd het beste om ze minimaal als paar te houden bij voorkeur broers en zussen van hetzelfde geslacht die elkaar kennen. Als u slechts één parkiet neemt, zult u de plaats van een soortgenootje en maatje moeten innemen en veel tijd met uw parkiet moeten doorbrengen.

De meeste parkieten nemen graag een bad in een vogelbadje. Het voornaamste doel van een vogelbadje is om stof en zand van veren te verwijderen en om verkoeling te bieden. Ook als uw parkieten deze behoefte niet dagelijks hebben, vinden de meeste parkieten het heerlijk om de mogelijkheid te hebben om in het water rond te spetteren. Als u geen vogelbadje voor in de vogelkooi heeft, dan kunt u een kom met water in de kamer zetten waar uw parkieten veilig kunnen rondvliegen. Het is belangrijk om het water te verversen zodra het vies wordt.

Als uw vogels geen interesse lijken te hebben in een badje, dan kunt u ze een is een parkietendouche aanbieden. Hang wat natte bladeren (sla, basilicum en peterselie zijn geliefd) in de kooi en kijk hoe je parkiet er doorheen fladdert.

Parkieten moeten de mogelijkheid krijgen om elke dag minimaal 45 minuten vrij (maar onder toezicht) buiten hun kooi door te brengen. Idealiter zouden parkieten meerdere uren per dag buiten hun kooi moeten kunnen doorbrengen. Zorg ervoor dat de kamer geschikt is voor parkieten voordat u uw huisdieren vrijlaat. Sluit ramen en deuren, blokkeer de open haard, zet ventilatoren en airconditioners uit en houd andere huisdieren uit de kamer.

De vogelkooi

Controleer wekelijks de kooi van uw parkieten om te zien of alles op zijn plaats zit en er niets kapot is. Zitstokken moeten schoon en functioneel zijn. Vogelspeeltjes zijn geweldig voor de nodige uitdaging, omdat ze aanzetten tot beweging en de altijd groeiende snavels van parkieten helpen afslijten. U hoeft niet steeds nieuwe speeltjes te kopen. U kunt het speelgoed omwisselen en zo af en toe een nieuw speeltje geven, om de omgeving interessant te houden voor uw parkieten. Een uitdagende omgeving is voor parkieten belangrijk en het zorgt ervoor dat ze gezond en tevreden blijven.

Gezondheid

De snavels en nagels van parkieten blijven hun hele leven groeien. Het is belangrijk dat ze toegang hebben tot speelgoed om ervoor te zorgen dat hun snavels voldoende slijten. In de meeste gevallen zult u de nagels moeten knippen als ze te lang worden, dus koop een clipper die speciaal voor deze taak is gemaakt.

Parkieten zijn erg goed in het verbergen van pijn en ziekte. Het is daarom belangrijk regelmatig hun gezondheid te controleren. Wanneer u uw parkieten beter leert kennen, zal het gemakkelijker zijn om te herkennen wanneer ze zich niet op hun best voelen.

Tekenen dat een parkiet zich niet goed voelt:

  • Gewichtsverlies.
  • Verkleurde veren.
  • Verminderde interactie met mensen en speeltjes.
  • Schilferige snavel.
  • Verlies van veren rond de ogen.

Een andere manier om vroege ziekteverschijnselen te herkennen, is door regelmatig de uitwerpselen van uw parkiet te controleren. De papieren leggers voor de vogelkooi Geo maken het makkelijk om op deze manier de gezondheid van uw huisdier in de gaten te houden. Controleer bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van de kooi de hoeveelheid, kleur en textuur van de uitwerpselen. Dit kan enigszins variëren, afhankelijk van wat uw parkiet heeft gegeten, maar alle uitwerpselen moeten stevig zijn, met het ureum (vloeibare gedeelte) transparant en helder. Als u veranderingen opmerkt of andere redenen hebt om te vermoeden dat een parkiet ziek is of pijn heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. Zorg ervoor dat u een dierenarts vindt die ervaring heeft met vogels – idealiter voordat u uw parkiet mee naar huis neemt, zodat u weet met wie u contact moet opnemen als er iets niet in orde is.

Omlet en de verzorging van uw parkieten

We hebben hebben zorg besteed aan het ontwikkelen van de beste vogelkooi voor uw parkieten. Vogelkooi Geo bevat alles wat u nodig heeft om de verzorging van uw parkieten gemakkelijk te maken en uw vogels een perfect thuis te geven. Verrijk de kooi met vogelspiegeltjes en zitstokken om uw vogels de mogelijkheid te geven om zich in hun kooi te vermaken. Met een optionele stand voor de vogelkooi en keuze uit verschillende basiskleuren, zal nu ook de vogelkooi prachtig staan in uw interieur.

Omlets Geo vogelkooi met twee parkieten

This entry was posted in Parkieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *