Omlet blog

Formaat van het kippenhok

Eglu Pro opstelling in de achtertuin met kippen in de gekoppelde ren

Vraagt u zich af hoe u het juiste formaat kippenhok kiest voor uw kippen? Het hok van uw kippen moet veilig en comfortabel zijn en het moet wat formaat betreft passen bij het aantal kippen dat u houdt. Kom met onze tips meer te weten over het geschikte formaat van het kippenhok en de ren. Ontdek het perfecte kippenhok dat niet te groot is, niet te klein is, maar precies het juiste formaat heeft.

Het belang van het juiste formaat kippenhok

De grootte van het kippenhok is belangrijk omdat kippen voldoende ruimte nodig hebben om te slapen en hun eieren te leggen. Kippenhokken met een aparte nestkast zijn ideaal, omdat ze uw kippen een aparte plek geven om te rusten en om een ei te leggen. Zo blijven de eieren schoon en worden ze niet geplet door slapende kippen.

Het hok van uw kippen moet groot genoeg zijn om uw kippen een comfortabele plek te geven waar ze zich veilig voelen. Houd er rekening mee dat het kippenhok van uw kippen voornamelijk gebruikt zal worden om ‘s nachts in te slapen en om eieren te leggen. Uw kippen zullen buiten rondscharrelen en foerageren, dus hun hok hoeft alleen maar groot genoeg te zijn om comfortabel te slapen en een ei te leggen.

Het is ook belangrijk dat het hok niet te groot is, zeker niet als het erg koud wordt. Kippen gaat tegen elkaar aan zitten bij koud weer en in een kleiner hok hebben kippen meer voordeel van hun eigen lichaamswarmte. Als u weet dat u slechts twee tot vier kippen zal gaan houden, dan kunt u het beste kiezen voor een kleiner kippenhok. Maar als u van plan bent om meer dan vier kippen te houden, dan zal hun lichaamswarmte ook een groter kippenhok kunnen vullen.

Hoeveel ruimte is er per kip nodig?

Er is geen exacte formule om te bepalen hoeveel ruimte kippen nodig hebben en de grootte van kippenhokken kan variëren. Verschillende kippenrassen hebben verschillende vereisten wat betreft ruimte en elke individu zal haar eigen mening hebben over hoe dichtbij ze bij een andere kip wil slapen. Over het algemeen geldt wel dat kippen zoveel mogelijk ruimte nodig hebben. Zo weet u dat u voldoende ruimte heeft voor uw bestaande toom, maar heeft u nog steeds de mogelijkheid deze verder uit te breiden. Het fenomeen “kippenwiskunde” is iets waar de meeste kippenhouders rekening mee houden bij de keuze van het formaat van het kippenhok. Dit is een term die wordt gebruikt wanneer kippenhouders meer kippen krijgen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het is dus vaak een goed idee om het grootste kippenhok te kopen dat past bij de ruimte die u heeft, mocht kippenwiskunde toeslaan.

Punten om rekening mee te houden bij de keuze van het formaat van het kippenhok

Bij het bepalen van het formaat kippenhok, kunt u rekening houden met het volgende:

 • Stelt de gemeente beperkingen met betrekking tot het formaat van het kippenhok?
 • Hoeveel kippen wilt u gaan houden?
 • Hoe groot is uw tuin?

Daarnaast kunt u kiezen voor een mobiel kippenhok of een permanent kippenhok. Een verplaatsbaar kippenhok is handig omdat het een manier is om uw kippen het gras te laten maaien. Bovendien heeft een verplaatsbaar kippenhok als voordeel dat u het snel en eenvoudig naar een veilige plek kunt verplaatsen bij slecht weer, terwijl uw kippen in hun hok zitten.

Kippenhokken die op een permanente locatie worden geplaatst, hebben een kippenren nodig of afrastering voor kippen dat aan het hok kan worden bevestigd. Dit stelt uw kippen in staat om veilig buiten hun huis rond te scharren en voorkomt dat ze in gebieden terechtkomen waar u ze liever niet heeft.

Bij de keuze van uw kippenhok komt het uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. De meeste kippenhouders zullen het erover eens zijn dat een kippenhok dat makkelijk schoon te maken hun voorkeur heeft. Het ideale kippenhokformaat moet passen bij uw behoeften en het formaat van uw toom.

Meisje verzorgt kippen in de Eglu Cube van Omlet

Finding the right coop for your flock size

Als u heeft besloten welk kippenras u wilt gaan houden, is het tijd om te bepalen hoeveel u er wilt hebben. Er zijn verschillende maten kippenhokken, afhankelijk van de hoeveelheid kippen die u wilt huisvesten.

Eglu Pro biedt de meeste ruimte. Dit extra grote kippenhok is perfect voor:

 • Een toom tot 15 kippen
 • Kippenhouders die hun toom willen uitbreiden
 • Zowel mobiele als permanente opstellingen

Een grotere toom kan ook gehuisvest worden in een van onze grote kippenhokken. De Eglu Cube wordt aangeraden voor:

 • Een toom tot 10 kippen van een klein ras
 • Kippenhouders die een toom van beperkte grootte mogen hebben
 • Een grotere toom op een kleiner kavel

Er zijn ook andere soorten kippenhokken die u kunt overwegen. Mensen met een kleine toom kunnen kiezen uit onze kippenhokken voor 2 tot 4 kippen:

 • De Eglu Go
  • Perfect voor mensen die een simpel kippenhok willen, of die kippen houden die graag op grondniveau roesten
  • Kan ook gebruikt worden als extra hok voor zieke of gewonde kippen
 • De Eglu Go Up
  • Ideaal voor diegenen die een verhoogd kippenhok willen
  • Kan omgetoverd worden tot mobiel kippenhok met de toevoeging van wielen en loophendels

How to increase the size of your current chicken coop

Bij Omlet weten we alles van kippenwiskunde. Het uitbreiden van de ruimte van uw kippen zal waarschijnlijk een voortdurende onderneming zijn. Het is immers bijna niet mogelijk om teveel kippen te hebben.

Onze inlooprennen kunnen naar wens worden verlengd om uw groeiende toom te huisvesten. Kies de afmetingen die u nodig heeft met behulp van onze online configurator en bevestig de renverlenging aan uw bestaande inloopren. De rennen van onze kippenhokken kunnen worden uitgebreid tot een lengte van vier meter.

Voeg extra kippenhokken toe voor meer slaap- en nestruimte. Deel de ren op met scheidingswanden, die het mogelijk maken uw toom te scheiden op basis van grootte of temperament.

Tips voor beginnende kippenhouders

Klaar om kippen te gaan houden? Nadat u de grootte van uw kippenhok heeft uitgevogeld, zijn er nog enkele andere zaken om af te vinken:

 • Onderzoek wat voor voer u uw kippen wilt gaat geven. Dit kunnen bijvoorbeeld reguliere legkorrels zijn, biologische legkorrels of free-range pellets.
 • Bepaal of u wilt beginnen met kippen of kuikens. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar kuikens hebben de eerste zes tot twaalf weken van hun leven extra zorg en materiaal nodig.
 • Bereid uw tuin voor en bepaal waar u het kippenhok wilt neerzetten. Dit kan u helpen bepalen of u de voorkeur geeft aan een verplaatsbare of permanente opstelling.

Omlet en het ideale kippenhokformaat

Het kiezen van het formaat kippenhok is een grote beslissing. Met Omlet kunt u er zeker van zijn dat u, ongeacht de grootte van het hok, een kippenhok krijgt dat ontworpen is om een leven lang mee te gaan. Al onze kippenhokken zijn gemaakt van robuuste materialen die niet kunnen rotten. Voeg een finishing touch toe met een vrijstaande zitstok voor kippen of een kippenschommel, om uw kippen volop van hun ruimte te laten genieten.

Kippen in hun Eglu Go kippenhok van Omlet

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *