Omlet blog

Verzorging van konijnen voor beginners

Man en meisje buiten met konijn bij Omlet tunnelsysteem voor konijnen

Voor het eerst voor konijnen zorgen, hoeft niet lastig te zijn. Deze zachtaardige dieren zijn zelfs heel geschikt voor mensen die voor het eerst gezelschapsdieren houden omdat ze relatief makkelijk te verzorgen zijn. Met de juiste producten voor konijnen en wat vooronderzoek, hebben u en uw konijnen binnen de kortste keren een sterke band.

Welk konijnenras?

Er zijn veel konijnenrassen die als huisdier worden gehouden. De verschillende rassen variëren in uiterlijk, grootte en karakter. Sommige hebben meer verzorging nodig dan andere, vooral vanwege hun lange vacht en de mate waarin ze hitte of kou kunnen verdragen.

De leeuwenkop bijvoorbeeld heeft een lange vacht die regelmatig gekamd moet worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten. Ook kunnen ze in vergelijking met veel andere konijnenrassen door hun lange haren niet goed tegen de warmte. Een konijnenras zoals de Californian is beter bestand tegen warmte, heeft een korte vacht die geen verzorging nodig heeft.

Konijnen kunnen rechtopstaande oren hebben of hangoren (in het Engels “lop” genoemd). De anatomie van de oren heeft doorgaans geen invloed op het konijn. Een uitzondering is de Engelse langoor, die wordt gewaardeerd om zijn zeer lange oren. Deze grote konijnen met lange hangoren kunnen op hun oren gaan staan als ze in een verblijf worden gehouden dat te klein voor ze is.

Konijnenrassen die als geschikt worden beschouwd voor beginnende konijnenhouders zijn:

Het type en de leeftijd van de konijnen die u kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeur. De meeste konijnenrassen hebben dezelfde basisbehoeften. Wel kan het goed zijn om van tevoren grondig onderzoek te doen naar het ras dat u overweegt.

Daarnaast kunt u kiezen voor jonge konijnen of volwassen konijnen. Konijnen van alle leeftijden moeten regelmatig worden opgetild als u een band met ze wil opbouwen. Jonge konijnen zullen sneller een band ontwikkelen met hun verzorgers dan volwassen konijnen die al een vorige eigenaar hebben gehad. Net als andere huisdieren hebben konijnen een eigen karakter, en het kan zijn dat het even duurt voordat u uw huisdier echt leert kennen. Geef uw konijnen de tijd om zich aan te passen aan hun nieuwe huis, u zult dan het karakter van uw konijnen zeker leren kennen.

Hoeveel konijnen?

Konijnen zijn sociale dieren die het gezelschap van soortgenoten echt nodig hebben. Het is daarom aan te raden om altijd minimaal twee konijnen samen te houden om eenzaamheid te voorkomen. In het wild leven konijnen in grote groepen, ook wel een sprong genoemd. Een sprong leeft samen in een netwerk van tunnels en holen. Een sprong kan uit slechts twee of drie konijnen bestaan, of uit tientallen.

Gedomesticeerde konijnen lijken in veel opzichten op hun wilde neven, dus de behoefte aan gezelschap is diep geworteld. Bepaal hoeveel konijnen u bij elkaar wilt houden, en bepaal aan de hand van het aantal hoeveel ruimte ze nodig hebben. Om onbedoelde nestjes te voorkomen, kunnen alleen gecastreerde mannetjes (rammelaars) bij vrouwtjes (voedsters) worden gehouden, of alleen voedsters bij voedsters. Als u van plan bent meer dan één rammelaar te houden, moeten ze allemaal worden gecastreerd om territoriale agressie te voorkomen.

De huisvesting van uw konijnen

Omlet heeft het perfecte konijnenhok ontworpen. Het kunststof Eglu Go konijnenhok is ontworpen om aan alle behoeften van uw konijnen en die van u te voldoen. Het makkelijk te reinigen ontwerp geeft uw konijnen een frisse en schone huisvesting en maakt het verzorgen van konijnen eenvoudiger dan ooit.

Onze kunststof konijnenhokken hebben een revolutie teweeggebracht in het verzorgen van konijnen. Voorbij zijn de dagen van rottende, beschimmelde, stinkende houten konijnenhokken. Met een Eglu konijnenhok hoeft u zich nooit zorgen te maken over het behoud van de ideale omgeving voor uw konijnen.

Omdat konijnen zoveel mogelijk ruimte nodig hebben om fit te blijven, hebben we verschillende oplossingen bedacht die geschikt zijn voor elke buitenruimte. De aangebouwde ren van het Eglu konijnenhok kan worden uitgebreid tot een lengte van vier meter. Ook kunt u uw konijnen nieuwe delen van uw tuin laten verkennen met een buitenren voor konijnen. Plaats het konijnenhok in een van deze konijnenrennen, of verbind de bijgevoegde ren met een tweede ren via ons unieke Zippi tunnelsysteem voor konijnen. Zippi is ontworpen om tunnels en holen van wilde konijnen na te bootsen, zodat u uw konijnen hun eigen speeltuin in de tuin kunt geven om het hele jaar door veilig van te genieten.

Onze konijnenhokken zijn bestand tegen roofdieren en zijn voorzien van een vloerraster om te voorkomen dat konijnen een tunnel naar buiten kunnen graven. Met optionele handgrepen en wielen kunt u uw konijnenhok naar een vers stuk gras verplaatsen of naar een schaduwrijke plek in uw tuin.

Checklist voor nieuwe konijnen

Alle konijnen hebben dezelfde basisverzorging en -producten nodig. Als u nieuwe konijnen krijgt, mag dit niet van uw checklist ontbreken:

 • Een kwalitatief, comfortabel en veilig konijnenhok.
 • Goed voer, bij voorkeur pellets die voornamelijk uit timotheehooi bestaan.
 • Timothee hooi.
 • Vers water, altijd beschikbaar.
 • Kauwspeeltjes om de altijd groeiende tanden van konijnen te slijten.
 • De contactgegevens van een dierenarts die ervaring heeft met konijnen.

Konijnen gedijen het beste als ze voldoende afleiding en beweging krijgen. Onze buitenren voor konijnen in combinatie met Zippi konijnentunnels houdt konijnen zowel mentaal als fysiek actief. Met rendekzeilen zorgt u ervoor dat uw konijnen veel tijd buiten hun hok kunnen doorbrengen bij regen en zonneschijn.

Konijneneigenaar kijkt naar haar konijn op Omlet Zippi vide in een buitenren voor konijnen

3 tips voor beginnende konijneneigenaren

Zin om aan uw konijnenavontuur te beginnen? Hieronder vindt u onze tips voor een succesvolle start.

Doe onderzoek naar konijnen

Voordat u uw konijn mee naar huis neemt, zult u waarschijnlijk eerst een konijnenras, een geschikt konijnenhok en voeding moeten uitkiezen. Sommige konijnenrassen hebben meer ruimte nodig dan andere, andere rassen hebben een andere eiwitbehoefte. Het is altijd aanbevolen om uw konijnen te kopen via een gerenommeerde fokker. Fokkers kunnen beginnende konijnenhouders ook vaak met advies bijstaan over het ras dat u heeft gekozen.

Geef uw konijnen een routine

De routine van u en uw konijnen is afhankelijk van u als eigenaar. Doorgaans ziet een dagschema er ongeveer als volgt uit:

Ochtend:

 • Voerbakje vullen met pettets.
 • De hooiruif vullen.
 • Waterfles hervullen.

Middag:

 • Speeltijd.
 • Water bijvullen indien nodig.

Avond:

 • Hok schoonmaken en nestmateriaal vervangen.

Als u een konijn met een lange vacht heeft die moet worden verzorgd, dan zult u tijd moeten vrijmaken om dit een paar keer per week te doen. Controleer maandelijks de nagels van uw konijnen om te zien of ze geknipt moeten worden. Houd er rekening mee dat de nagels van konijnen die kunnen graven in de aarde sneller zullen slijten dan konijnen die in draadkooien worden gehouden. Als de nagels van een konijn moeten worden geknipt, zorg er dan voor dat u weet hoe u dit moet doen. Anders kan uw dierenarts tegen een bescheiden vergoeding de nagels knippen.

Een band opbouwen met konijnen

Om een band met konijnen op te bouwen, zult u elke dag tijd met ze moeten doorbrengen. Als u ze eenmaal leert kennen, leert u ook de lichaamstaal van uw konijnen begrijpen. Houd uw konijnen regelmatig vast om ze op hun gemak te stellen en bied wat lekkers aan om gewenst gedrag te belonen. Verse groenten en fruit zijn goede beloningen voor de training. Bied snacks aan in een Caddi snackhouder voor konijnen om uw konijnen bezig te houden als u er niet bent.

Praat veel tegen uw konijnen om ze aan uw stem te laten wennen. Uw konijnen kunnen de eerste paar dagen nerveus zijn in hun nieuwe huis, maar met geduld en zorg zult u vast snel hun vertrouwen winnen. Gelukkige konijnen hebben een schoon, veilig hok, krijgen een gezond dieet en hebben genoeg ruimte om rond te hoppen. En, zoals elke konijnenhouder zal beamen, een gelukkig konijn is een genot om tijd mee door te brengen.

Omlet en uw konijnenavontuur

Producten voor konijnen van Omlet zijn ontworpen om konijnen en hun verzorgers plezier te bieden. Van doorgewinterde konijneneigenaren tot beginners, ons konijnenhok, Zippi tunnelsysteem en buitenren geven konijnen en hun mensen wat ze nodig hebben. Met Omlets producten weet u dat u uw konijnen het allerbeste geeft. En u kunt optimaal genieten van uw konijnen met onze makkelijk schoon te maken, onderhoudsvrije producten voor konijnen.

Konijneneigenaar maakt Omlet Eglu Go konijnenhok schoon

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *