Omlet blog

De persoonlijkheid van hamsters

Hamster knaagt in zijn hok op eten

Hamsters zijn dan misschien klein, maar dat kleine lichaampje verpakt een grote persoonlijkheid. Het zijn gemakkelijke dieren om te verzorgen, waardoor ze geschikt zijn voor alle leeftijden. En als ze de juiste verblijfplaats hebben, zullen ze hun eigenaren verrassen met hun intelligentie en levendige persoonlijkheid.

Hoe wordt de persoonlijkheid van hamsters bepaald?

Net als andere huisdieren, zijn er verschillende zaken die bijdragen aan de manier waarop jouw hamster zich gedraagt. Hoewel persoonlijkheid uniek is voor iedere hamster, zijn er bepaalde dingen die van invloed zijn:

  • Sekse
  • Soort
  • Leeftijd

De volgende factoren helpen je bepalen welke hamster het beste bij jouw gezin past.

Persoonlijkheden van mannetjes en vrouwtjes

Om te bepalen of je een mannetje of vrouwtje wil hebben, moet je naar de verschillen kijken. Hoewel ze allebei geweldige huisdieren zullen zijn, kan hun sekse wel een invloed hebben op hun persoonlijkheid.

Persoonlijkheid van hamstermannetjes

Mannetjes zijn over het algemeen wat groter dan vrouwtjes en ze kunnen een langere en dikkere vacht hebben die soms verzorging nodig heeft. Ze zijn over het algemeen ook extraverter en wat gemakkelijker in de omgang. Mannetjes kunnen territoriaal zijn, maar zijn meestal niet zo beschermend over hun ruimte als dat vrouwtjes zijn. Over het algemeen staan mannetjes erom bekend wat gemakkelijker en speelser te zijn dan vrouwtjes.

Persoonlijkheid van hamstervrouwtjes

Vrouwtjes zijn meestal wat kleiner dan mannetjes en hebben een voortplantingscyclus die hun gedrag kan beïnvloeden. Een vrouwelijke hamster zal elke vier tot vijf dagen een mannetje toelaten. Op die momenten kan ze wat chagrijnig zijn. Vrouwtjes die vruchtbaar zijn, kunnen agressief worden naar hun maatjes in de kooi, meer slapen en ze zijn minder makkelijk in de omgang. Naast dit temperamentvolle gedrag, kunnen ze tijdens hun vruchtbare periode ook een geurtje verspreiden dat niet alle eigenaren even lekker vinden ruiken. Vrouwtjes zijn territoriaal naar zowel mensen als andere hamsters.

5 Hamstersoorten en hun persoonlijkheid

Net als sekse, kan ook het soort hamster van invloed zijn op persoonlijkheid. Wist je dat er op de wereld meer dan 20 soorten hamsters zijn? De meeste soorten, zoals de Mongoolse hamster, de Turkse hamster en de Europese hamster leven in het wild en zijn niet gedomesticeerd.

Slechts enkele soorten worden als huisdier gehouden vanwege hun vriendelijke aard en tolerantie tegenover de mens. En zelfs tussen deze soorten zit nog wat verschil: sommige zijn wat gemakkelijker dan anderen. Onderzoek het soort hamster dus goed voordat je er eentje mee naar huis neemt.

De Syrische hamster

Syrische hamsters zijn beter bekend onder de naam ‘goudhamsters’. Dit soort is wat groter dan de rest van de hamsters die we noemen in deze lijst, maar hij is het vriendelijkste naar mensen. Goudhamsters zijn relaxed, gemakkelijk om tam te maken en ze raken snel vertrouwd met hun eigenaar. Ze vertonen zelfs sociale handelingen naar hun eigenaar toe. Maar het zijn solitaire dieren (ook in het wild) en ze vinden het niet prettig om met andere hamsters samen te leven.

Wanneer je de hamster met de hand voedt, kun je snel een band opbouwen. Daarna is het een kwestie van tijd tot de Goudhamster uitkijkt naar je bezoek. Ze zijn ook perfect gezelschap voor kleine kinderen, omdat ze zelf ook klein zijn.

De Russische dwerghamster

Deze kleine, nieuwsgierige wezentjes floreren in kleine groepjes in het wild. Daarom kun je er het beste twee (of meer) hebben om wat sociale structuur aan te brengen. In de groep mogen niet meer dan twee mannetjes samen worden gehouden, want anders worden ze territoriaal. Meerdere vrouwtjes werken prima samen.

Omdat ze zo goed met soortgenoten samen kunnen leven, is het wel wat lastiger om een band op te bouwen met deze hamstersoort. Ze zijn wat kleiner en daardoor ook wat timide op het begin. Toch kunnen ze vertrouwd raken met hun eigenaar, vooral wanneer ze met de hand gevoerd worden.

De Chinese dwerghamster

Ook wel bekend als de ‘gestreepte hamster’. Dit soort leeft graag alleen, net als hun Goudhamster neefjes en nichtjes. Dit kleine soort is snel, maar wat minder snel in het vertrouwd raken met hun eigenaar. Ze zijn van nature verlegen en daar heb je even geduld voor nodig.

Je kunt de Chinese dwerghamster tam maken door dagelijkse interactie en door hem met de hand te voeden. Chinese dwerghamsters hebben de neiging te bijten als ze bang zijn, dus zorg ervoor dat je het langzaam aanpakt en geen vluchtige bewegingen of harde geluiden maakt als je met hem bezig bent. Als je genoeg tijd en energie in dit soort stopt, kan hij ook zeker wennen aan interactie met zijn eigenaar.

De Woestijndwerghamster

Ook wel de ‘Roborovski’ (of ‘Robo’) genoemd. Dit is de kleinste en meest actieve soort van de gedomesticeerde hamsters. Ze zijn zelfs zo actief dat ze vier marathons lopen per avond! Dat doet geen mens ze na. Deze snelle hamsters zijn daardoor een tikkeltje lastig te vangen en dus ook wat lastiger te socialiseren. Ze geven ook de voorkeur aan een sociale groep van dezelfde sekse.

Als hij actief is, maakt de woestijndwerghamster veel meer geluid dan andere soorten. Hij zal de hele nacht in touw zijn. Vanwege het enorme energieniveau, is de Woestijndwerghamster dus ook niet bepaald relaxed en knuffelig. Dat maakt dit soort ook ongeschikt voor kleine kinderen.

Campbells dwerghamster

Dit soort leeft graag in paartjes van twee, maar kan ook in een sociale groep leven. Hoewel ze qua uiterlijk lijken op de Woestijnhamster, is daarmee ook wel alles gezegd. Ze zijn vrij territoriaal en hebben een behoorlijk temperament.

Dit soort is niet geschikt voor kinderen, of voor mensen die graag met hun hamster omgaan. Campbells dwerghamsters hebben de reputatie te bijten en zelfs vast te hangen in de vingers van de eigenaar. Hoewel elke hamster natuurlijk zijn unieke zelf is, is een waarschuwing op zijn plek als je overweegt dit soort een plekje te geven in je eigen huis.

Haal het beste naar boven in jouw hamster

Om het beste in jouw hamster – en zijn persoonlijkheid – naar boven te halen, heeft hij prikkels en beweging nodig. En uiteraard een plek om te slapen wanneer hij klaar is. De Qute Hamsterkooi van Omlet geeft jouw kleine gezinsleden een plek waar hun lichaam en geest kunnen floreren. De Qute is perfect voor elke eigenaar omdat hij:

  • Binnen een paar minuten te reinigen is
  • Geïntegreerde voedings- en bewegingsstations heeft
  • Je de kans geeft je hamster in elke kamer neer te zetten, door het fijne ontwerp
  • Gebruikt kan worden om je hamster te vervoeren door het hele huis, dankzij de uitneembare nestlade

En ook al biedt de Qute alles wat je nodig hebt om je hamster goed te verzorgen: je kunt ook wat verrijking aanbrengen buiten hun kooi. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp een eigen doolhof voor hamsters met huishoudelijke voorwerpen, of laat je kinderen oefenen met do’s en don’ts voor hun hamsters. Hierdoor opent er een hele nieuwe wereld voor je hamster!

Omlet en jouw hamsters

Hamsters zijn te gekke dieren voor kinderen om mee te starten, of om toe te voegen aan een gezin dat al huisdieren heeft. Met de Qute hamsterkooienwordt jouw hamster goed beschermd voor andere huisdieren en krijgt hij genoeg stimulans om flink bezig te blijven. Zo houdt je de hamster gelukkig. Met de toevoeging van wheels wielen aan je Qute hamsterkooi, kun je de hamster naar verschillende plekken in je huis brengen, waardoor ze altijd en op elk moment een gekoesterd gezinslid zijn. Hamster met zijn pootje omhoog tegen de Omlet Qute hamsterkooi

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *