Omlet blog

Verzorging van hamsters door kinderen: dos en don’ts

Jongen speelt met hamster in Omlet Qute hamsterkooi samen met zijn moeder

Overweegt u om een hamster aan uw dierenfamilie toe te voegen? Hamsters zijn leuke diertjes die makkelijk te verzorgen zijn. Maar, zoals voor elk huisdier geldt, zijn er enkele do’s en don’ts als het gaat om de verzorging van hamsters.

Hamsters zijn uitstekende ‘eerste huisdieren’ – zeker voor kinderen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen maar leren kinderen over verantwoordelijkheid. Met de juiste producten kan een kind meehelpen zijn of haar hamster te verzorgen en genieten van de band die zal ontstaan met het huisdier.

Hamsters en kinderen

Hamsters zijn leden van de knaagdierenfamilie, maar in tegenstelling tot de meeste knaagdieren hebben ze lange staart. Ze zijn van nature nachtdieren, maar zijn erg levendig en vermakelijk als ze wakker zijn. Hun compacte lichaam maakt ze gemakkelijk hanteerbaar voor kinderen en ze hebben niet veel verzorging nodig.

Hamsters zijn om verschillende redenen geschikte eerste huisdieren voor kinderen, maar hamsters moeten wel voorzichtig worden behandeld om verwondingen te voorkomen. Het is daarom van belang uw kind te begeleiden bij de omgang met zijn/haar hamster.

Een kind kan leren hoe hij/zij voor een hamster moet zorgen, en dit is een geweldige leerervaring. Huisdieren zoals hamsters leren kinderen over verantwoordelijkheid, liefde en toewijding. Om ervoor te zorgen dat iedereen gelukkig is en plezier heeft, hebben we de belangrijkste ‘do’s’ en ‘don’ts’ van hamsterverzorging op een rijtje gezet.

De do’s

Zorgen voor hamsters is niet moeilijk, zolang er maar wordt voldaan aan deze hamster-do’s.

D0: zorg ervoor dat de grenzen van uw hamster worden gerespecteerd

Hamster zijn knaagdieren. Dit betekent dat ze van nature schuw kunnen zijn. Elke hamster heeft zijn eigen persoonlijkheid, dus houd er rekening mee dat het wat tijd kan kosten om een band met een hamster op te bouwen. Net als bij de meeste huisdieren is ook aan hamsters te zien hoe ze zich voelen. Het begrijpen van de lichaamstaal van een hamster is belangrijk om te weten wanneer een hamster zin heeft om te spelen, of liever niet wordt opgepakt.

Do: wees creatief met spelletjes

Wanneer een hamster zin heeft om te spelen, zal het diertje het leuk vinden als er buiten zijn kooi de nodige afwisseling is. Het samenstellen van een leuke omgeving voor een hamster is ook een mooie gelegenheid om creatief te zijn. Koop wat hamsterspeeltjes of maak een hamster-doolhof van hergebruikte, diervriendelijke huishoudproducten. Kijk hoe de hamster met zijn speelgoed speelt, zijn weg vindt door het doolhof en geniet van de complimenten voor een goed uitgevoerd kunstje.

Do: zorg voor een veilige omgeving voor de hamster

Hamsters zijn slim en vindingrijk en staan erom bekend goede ontsnappers te zijn. Hoewel ze behoefte hebben aan tijd buiten hun kooi, moeten ze altijd goed in de gaten worden gehouden. Zorg ervoor dat de speelruimte goed is afgesloten zodat uw hamster niet kan ontsnappen. Mocht uw hamster toch aan uw aandacht zijn ontsnapt, dan vindt u hier een aantal tips om uw hamster in huis terug te vinden.

Hamsterkooi Qute van Omlet is een veilige huisvesting voor hamsters. Het stijlvolle ontwerp staat bovendien mooi in elk interieur. De hamsterkooi kan met trots worden getoond in bijvoorbeeld uw woonkamer en deel uitmaken van het gezin, in plaats van verstopt te worden op een onopvallende plek in huis.

Hamsterkooi Qute is interactief, maar het is nog steeds van belang uw hamster voldoende speeltijd buiten zijn kooi te geven. Spelen zorgt voor de nodige mentale en fysieke uitdaging en versterkt de band tussen jullie beiden. Hierbij is van belang stil te staan bij ‘wanneer’, ‘hoe’ en ‘waar’:

Wanneer

Een hamster is klaar om te spelen als hij actief en wakker is. Dit is meestal ‘s avonds en ‘s nachts. 

Hoe

Behandel een hamster altijd voorzichtig zodat hij niet schrikt. Maak speeltijd interessant met speelgoed of zelfgemaakte uitdagingen.

Waar

Zorg voor een veilige omgeving waar uw hamster niet uit kan ontsnappen of zichzelf kan verwonden.

Do: regularly clean your hamster’s cage

Een van de belangrijkste taken bij het verzorgen van een hamster is het regelmatig reinigen van de kooi. Hamsters graven graag in hun nestmateriaal wanneer ze gaan slapen, en vuil nestmateriaal kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Een hamster houdt zichzelf schoon, maar het is aan u om hun huis fris en schoon te houden.

Qute is zelfs door kinderen makkelijk schoon te maken, dit kost slechts enkele minuten. Afhankelijk van het nestmateriaal dat u gebruikt, is het voldoende de hamsterkooi minstens één keer per week te reinigen. Een dagelijkse schoonmaak rond het eet-, drink- en speelgebied zal ook helpen de kooi fris te houden.

De don’ts

Laat uw hamster een gezond leven leiden en geniet volop van uw huisdier door rekening te houden met deze ‘don’ts’ voor de verzorging van hamsters.

Don’t: geef een hamster geen voer van slechte kwaliteit

Uw hamster is van u afhankelijk voor voedsel en water. Kwalitatief voer is belangrijk om uw harige vriendje fit en gezond te houden. Het grootste deel van hun dieet moet bestaan uit pellets die speciaal voor hamsters zijn samengesteld. Deze pellets zijn meestal gemengd met zaden en bevatten alle voedingsstoffen die hamsters nodig hebben.

Hamsters hebben ook behoefte aan vers voedsel. Goede keuzes zijn onder andere:

  • Bladgroenten zoals boerenkool, romaine sla of paardenbloembladeren
  • Komkommer
  • Kleine stukjes wortel
  • Broccoli

Het dieet van hamsters moet bestaan ​​uit 75% pellets en zaden, 20% vers voedsel en 5% snacks. Vers fruit wordt beschouwd als snack, evenals hamstersnoepjes uit de winkel. Geef uw hamster niet teveel snoep – hamsters kunnen overgewicht krijgen.

Don’t: maak een slapende hamster niet wakker

Dwing uw hamster niet om te spelen als hij er niet klaar voor is. Hamsters zijn nachtdieren, dus ze slapen het grootste deel van de dag en zijn klaar om te spelen als de avond valt. Maak een hamster nooit wakker om te spelen. Kinderen zullen moeten leren geduld te hebben als ze met hun nachtdiertje willen spelen.

Soms zal het noodzakelijk zijn om uw hamster te laten ontwaken. Een bezoek aan de dierenarts, het schoonmaken van de kooi of andere gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat u uw hamster wakker moet maken. Zorg ervoor dat u uw hamster op de juiste manier wakker maakt om hem niet te laten schrikken.

Don’t: houd mannetjes en vrouwtjes niet samen

Over het algemeen is het voor hamsters het beste als ze de enige bewoners zijn van hun kooi. De meeste hamstersoorten zijn territoriaal en waarderen het niet om een ruimte met soortgenootjes te moeten delen. Er zijn enkele uitzonderingen, bepaalde hamstersoorten stellen het gezelschap van andere hamsters wel op prijs. Als u een hamstersoort heeft die in paren of groepen leeft, houd dan alleen hamsters van hetzelfde geslacht bij elkaar. Als u mannetjes en vrouwtjes samen houdt kunnen ze zich in een fenomenaal tempo voortplanten.

Don’t: gebruik geen minderwaardig nestmateriaal

Hamsters graven van nature holen. Ze doen dit omdat ze het leuk vinden, om een goede slaapplaats te vinden en om hun omgeving te verkennen. Hoogwaardig nestmateriaal is essentieel voor de gezondheid van hamsters.

Gebruik geen houtsnippers als nestmateriaal voor uw hamster, tenzij het 100% espenhout is. Andere soorten houtsnippers kunnen giftig zijn voor hamsters. Houtsnippers zijn sowieso niet de beste keuze, omdat het niet zacht genoeg is en het aan de vacht van langharige hamsters kan blijven kleven.

Een betere keuze is stofvrij, zacht nestmateriaal zoals papier. Koop papiersnippers die speciaal bedoeld zijn voor hamsters, dit is zacht en pluizig en lijkt wat op versnipperde katoenen watten. Dit type nestmateriaal is perfect om in te nestelen, te graven en te ontdekken.

Omlet en uw hamster

Omlet hecht veel waarde aan de ervaring die een kind met zijn of haar hamster zal hebben. Onze Qute hamsterkooi is speciaal ontworpen voor jonge huisdierbezitters en biedt hen een unieke kans om zelf voor hun hamster te zorgen. Dankzij het eigentijdse en stijlvolle ontwerp is Qute een kooi die u graag in elke ruimte van uw huis zal plaatsen. Het is een waar hamsterhuisje in uw eigen huis, met alles wat u, een kind en uw hamster nodig hebben.

Kinderen spelen met hamster in een speelren

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *