Omlet blog

Slaapplekken voor kippen: een korte gids

Slaapplekken zijn een belangrijk onderdeel van de setup voor je kippen. Het concept is misschien simpel, maar het kan lastig zijn om ze te maken en plaatsen. Omlet bespaart je de moeite van het creëren van een geschikte slaapplek en heeft deze alvast in alle kippenhokken geïntegreerd. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw kippen kunt helpen met slapen, zodat ze altijd mooi en vroeg uit de veren kunnen.

Wat is een slaapstok?

Je kunt een slaapstok zien als een bed. En net als een matras, kan een slaapstok de nacht maken of breken. Kippen zullen tussen de 8 en 12 uur slapen, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Als de zon ondergaat, zullen de kippen instinctief naar hun knusse kippenhok terugkeren.

De perfecte slaapplek creëren

De perfecte slaapplek voor kippen is:

 • Een stukje van de grond af
 • Gescheiden van het nestgedeelte
 • Beschut en bestand tegen alle weerselementen
 • Veilig tegen roofdieren

Een slaapstok moet gemaakt zijn van materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is, en hij moet comfortabel zijn voor je kippen. Van origine zijn slaapstokken gemaakt van ronde of rechthoekige stokken die klein genoeg zijn om de kippenvoetjes omheen te vouwen. Maar omdat kippen hun poten buigen zodat ze hun voeten tijdens het slapen kunnen beschermen, moeten ze ook een hele nacht balanceren. Een beter en comfortabeler alternatief is een platte ondergrond met wat textuur.

De ideale slaapplek is een belangrijk onderdeel van de verzorging van kippen. Deze afgezonderde, comfortabele plek geeft je kippen de hele nacht een beschermd en veilig gevoel. En als de hele toom goed slaapt, dan draagt dit bij aan hun welzijn. Een juiste slaapplek is dus het fundament van een goede setup.

Waarom slapen kippen op een stok?

Soms wordt het woord ‘roesten’ gebruikt om te refereren aan een groep vogels die samen slaapt. Slaapstokken of slaapplekken worden daarom ook wel ‘roestplekken’ genoemd. Kippen roesten ‘s nachts in of op hun roest, en dat is best een beetje verwarrend. Daarom gebruiken wij de woorden ‘slapen’ en ‘slaapstok’ om te refereren aan de plek waar de kippen naartoe gaan als hun biologische klok vertelt dat het tijd is om te slapen. Sommige vogels slapen op de grond, maar veel vogelsoorten – zowel wilde als gedomesticeerde – zoeken een slaapplaats die een stukje van de grond af is. Kippen zijn onderdeel van de groep die graag op een wat hogere plek slaapt.

Bescherming tegen roofdieren

Door op een hogere plek te zitten, zijn kippen veiliger voor roofdieren en beschermd tegen het weer. In het wild nestelen veel vogels zich op hogere plekken die beschutting bieden tegen de elementen. En ook jouw kippen zoeken een plek die zowel verhoogd is, als bescherming biedt tegen wind, regen en sneeuw.

De nachtelijke pikorde

Als de nacht valt, zullen de kippen naar hun kippenhok gaan om te slapen. Als je op de volgorde let waarin dit gebeurt, dan zie je dat het gebruikelijk is dat kippen die bovenaan de pikorde staan, als eerst een plek claimen. De rest volgt daarna, met de ‘’laagste’’ kip als laatste. In een bestaande toom zullen de kippen die het hoogst in de pikorde staan ervoor zorgen dat ieder lid van de toom een plek heeft om te slapen.

De kippen veilig houden tijdens het slapen

Tegen de tijd dat de laatste kip het nachtlampje uit heeft gedaan, zal het voorbij zonsondergang zijn. Dit is het moment waarop roofdieren het meest actief zijn en daarom slapen kippen instinctief voordat de nacht valt. Voor wat extra bescherming, kan er een automatische deur voor het kippenhok worden geïnstalleerd op het huis van de kippen, zo weet je zeker dat iedereen veilig ingestopt is voor de nacht.

Verschil tussen zitstokken en slaapstokken

De zitstokken voor kippen mogen niet verward worden met slaapstokken. Zitstokken kunnen in de ren geplaatst worden om de kippen wat ruimte te geven om te klimmen en te bewegen. Veel kippen vinden het prettig om een aantal keer per dag iets hoger van de grond te zitten en hun omgeving even in zich op te nemen. Kippen zullen fladderen, vliegen, of springen om op de zitstok te komen, waardoor ze hun vleugels even strekken en tegelijkertijd versterken.

Zitstokken voor kippen, zoals de Veelzijdige zitstok voor kippen of de vrijstaande zitstok voor kippen zijn ontwikkeld om spel en verrijking te bieden, of ze worden gebruikt voor een kort dutje in de zon, maar nooit om een hele nacht op de slapen. Als de kip ‘s nachts op zijn zitstok slaapt, is ze niet beschermd tegen de elementen en loopt ze een veel groter risico om ten prooi te vallen aan roofdieren.

Veelvoorkomende problemen bij het slapen

Veel kippenhouders bedoelen het goed als ze de slaapplek voor hun kippen opzetten, maar de meeste constructies die zelf gemaakt zijn, zullen niet voldoen aan de eisen van een goede nachtrust. Vaak zijn doe-het-zelf slaapstokken:

 • Lastig schoon te maken
 • Vatbaar voor mijten
 • Zwakker als de tijd verstrijkt

Elke slecht geplaatste, wiebelige of ongelijke slaapstok is ongeschikt voor de toom. Bovendien kunnen oudere kippen hele hoge slaapplekken vermijden, omdat hun gewrichten ze niet kunnen ondersteunen bij het afstappen in de ochtend. Zwaardere kippen kunnen ook problemen ondervinden als ze op een te hoge slaapplek proberen te komen.

Oncomfortabele, onveilige of krappe slaapplekken kunnen ertoe leiden dat de kip ‘s avonds niet meer naar het hok gaat. Dan zullen ze gaan slapen in hun nestkast of op de zitstokken buiten in de ren. Dit gedrag kan al snel frustratie opwekken en gevaarlijk worden. Daarom moet je zo snel mogelijk handelen als je dit ziet gebeuren.

Hoeveel plek heeft een kip nodig om te slapen?

Er kan zich ook een ander probleem voordoen: ruimtegebrek. Soms is er niet genoeg ruimte om ook de laatste twee kippen lekker te laten slapen. Maar aan de andere kant is te veel ruimte ook niet ideaal, omdat de kippen zich dan kwetsbaar kunnen voelen. Vooral in de winter is dit een probleem, omdat de kippen dan tegen elkaar aankruipen om ‘s nachts warm te blijven.

Verschillende kippensoorten hebben verschillende dingen nodig, maar als algemene regel geldt dat je ongeveer 20 tot 30 centimeter tussen de kippen nodig hebt. Het grote kippenhok van Omlet heeft een slaapplek die tot 10 kippen comfortabel door de nacht brengt.

Het beste materiaal voor de slaapplek

Er zijn verschillende soorten stokken en rekken voor het slapen. We hebben de meest gebruikelijke materialen even op een rijtje gezet en bespreken de voor- en nadelen:

Houten slaapstokken

Traditioneel gezien, worden kippenhokken van hout gemaakt. Het is een betaalbaar materiaal waar de kippen zich gemakkelijk aan kunnen vasthouden en het is makkelijk te verkrijgen. Toch heeft hout ook een flink aantal nadelen:

Nadelen:

 • Het absorbeert vocht, geurtjes en is een broedplaats voor bacteriën
 • Het herbergt mijten en andere insecten
 • Het kan splinters achterlaten in de voeten van de kip
 • Het trekt na een tijdje krom, gaat rotten of vervalt
 • Lastig om schoon te houden

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Gemakkelijk te verkrijgen
 • Gemakkelijk te bewerken en plaatsen

Ondanks de populariteit, zijn houten slaapstokken niet het meest praktisch. Er zit veel onderhoud in een houten plek en de meeste kippenhouders doen er goed aan om houten hokken te vermijden.

Metalen slaapstokken

Op het eerste oog lijken metalen slaapstokken aantrekkelijk. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Maar deze voordelen gaan wel ten koste van de kippen zelf:

Nadelen:

 • Het is glad en kippen kunnen zich lastig vastgrijpen
 • Het raak snel beïnvloed door temperatuur: metaal kan ijskoud of bloedheet worden
 • Duur
 • Lastig om te bewerken of op maat te krijgen

Voordelen:

 • Gaat lang mee
 • Makkelijk te reinigen

Zoals je ziet: metalen slaapstokken en rekken zijn erg gevaarlijk voor kippen. Als het koud is, kunnen kippen zelfs vastvriezen aan de metalen slaapstok, en als het warm is kunnen de voetjes van je kip verbranden. Het kan aantrekkelijk zijn dat een metalen hok lang meegaat, maar je wilt het risico voor je kippen niet lopen. Er is een betere oplossing die ook lang meegaat.

Plastic slaapstokken

Plastic combineert het beste van beide werelden: makkelijk in onderhoud en veilig voor de kippen. Hier zijn de voor- en nadelen van plastic:

Voordelen:

 • Makkelijk te reinigen met een hogedrukspuit of spons
 • Neemt geen vocht op
 • Niet geschikt voor mijten of insecten
 • De kippen kunnen er makkelijk met de voetjes omheen
 • Niet snel vatbaar voor temperatuur
 • Duurzaam en vrij van onderhoud

Maar, een plastic slaapstok is niet gemakkelijk om zelf te maken. Omlet heeft de perfecte slaapstok en deze wordt bij alle kippenhokkengeleverd. Het ergonomische design past perfect in het hok en met een licht getextureerd oppervlak geef je jouw kippen grip op het gladde materiaal. En, omdat het gemaakt is van sterk, duurzaam plastic, zal de Omlet setup de enige zijn die je ooit hoeft te kopen.

Nadelen:

 • Lastig om op maat te maken
 • Niet direct klaar (behalve de Eglu Cube)

Ideeën voor slaapplekken voor kippen

De ideale slaapplek moet:

 • 30 tot 40 centimeter van de grond af zijn
 • Gemaakt zijn van een comfortabel materiaal dat makkelijk te reinigen is
 • Groot genoeg zijn voor de toom, maar klein genoeg om ze comfortabel te houden
 • Afgezonderd zijn van de nestkast

Deze specifieke setup is lastig om te creëren in een al bestaand hok. Plastic is extreem duurzaam, maar moeilijk om te knippen met standaard gereedschap (en bovendien erg lastig te verkrijgen). Dus wat moet iemand die kippen houdt nou doen in zijn zoektocht naar de perfecte slaapplek? Omlet heeft gelukkig een oplossing.

De ideale slaap creëren met Omlet

De Eglu Cube heeft een scheidingswand die afgesloten kan worden, zodat de kippen niet in hun nestkast gaan slapen. Het ontwerp heeft aan beide kanten van de slaapplek een deurtje. Bovendien heeft de slaapplek in de Eglu Cube een:

 • Slaaprek dat van sterk plastic is gemaakt en een licht gestructureerd oppervlak heeft, zodat de kippen zich kunnen vastgrijpen
 • Kleine openingen die houvast bieden aan de kippen en zorgen dat uitwerpselen in de bak eronder vallen
 • Een groot, vlak gebied dat perfect is om de kippen te laten overnachten

De volledig afgesloten Eglu Cube is een prachtig toevluchtsoord voor de uren dat de toom het meest kwetsbaar is. De dubbele wandisolatie en goede ventilatie bieden je kippen ultiem comfort.

De twee andere kippenhokken van Omlet zijn:

Deze hokken zijn geschikt voor een wat kleinere toom van ongeveer 2 tot 6 kippen en hebben dezelfde slaapplekken als de Eglu Cube. Naast de plastic slaapplek, hebben de hokken ook:

 • Dubbele wandisolatie en ventilatie
 • De mogelijkheid om wielen en hendels toe te voegen zodat de kippenhokken te verplaatsen zijn
 • Makkelijk te reinigen componenten die met de hogedrukspuit of met een doekje gereinigd kunnen worden

Alle kippenhokken van Omlet komen tegemoet aan het natuurlijke gedrag en de natuurlijke instincten van kippen en dit houdt ook in: een prettige en veilige slaaproutine.

Zorgen voor kippen samen met Omlet

Van slapen tot spelen: je geeft jouw toom het beste als je kiest voor de producten van Omlet. Al onze producten zijn streng getest door zowel ons team van experts, als onze klanten. Onze dynamische kippentractors en unieke speeltjes, zoals de kippenschommel zijn een genot voor zowel kippen als hun houders.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *