Omlet blog

Ideeën om verveling bij honden tegen te gaan

Cockerspaniël op het Omlet hondennest in de print Honeycomb Slate

Het is geen geheim dat honden slim zijn, maar deze intelligentie komt ook met de natuurlijke behoefte om gestimuleerd te worden. Hoewel de wandelingen na je werk soms kunnen voelen als een noodzakelijk kwaad, leven onze honden er juist van op als ze fysiek en mentaal worden uitgedaagd. Het is dus belangrijk om activiteiten te vinden die verveling bij honden tegengaan , zodat ze geen kattenkwaad uithalen. Hier zijn wat ideeën zodat jullie niet in de problemen komen.

Verveelde honden – de signalen spotten

Het is makkelijk om een verveelde hond te spotten. Als je een van de volgende gedragingen opmerkt, dan kan het zijn dat de hond je wil vertellen dat hij wat meer plezier nodig heeft.

Destructief gedrag

Kapot gebeten schoenen, stoelen waaraan geknaagd wordt, losse vulling van kussens die rond het huis ligt… Klinkt het bekend? Dit destructieve gedrag kan enorm frustrerend zijn, maar de achterliggende oorzaak is vaak verveling. Als er geen andere emotionele uitlaatklep is, dan zullen honden hun eigen bezittingen en die van jou slopen.

Dat gezegd: bepaald gedrag, zoals bijvoorbeeld kauwen, wordt ook wel in verband gebracht met angstige honden, en puppygedrag. Over dat laatste kun je lezen in ons vorige blog hoe leid je het kauwgedrag van jouw puppy in goede banen?

Janken en blaffen

Jankt of blaft de hond meer dan normaal? Het is normaal dat bepaalde hondenrassen wat luider te zijn dan andere, maar als je merkt dat het vaker voor begint te komen zonder duidelijke aanleiding, dan kan dit een teken zijn van verveling – als je pijn en verwondingen hebt kunnen uitsluiten.

Duizelt het?

Het kan misschien leuk zijn om de hond achter zijn eigen staart aan te zien vangen, maar als de hond dit obsessief doet, dan is er iets aan de hand. Jongere honden vertonen dit gedrag als ze proberen te ontdekken wat dat ding nou is dat aan hen vast zit. Maar als je vermoedt dat het staart-vangen een gewoonte aan het worden is, neem dan contact op met de dierenarts. Is er geen reden om je zorgen te maken, dan kan het zijn dat de hond zich verveelt en wat meer aandacht nodig heeft.

Heen en weer lopen

Rusteloze honden kunnen heen en weer gaan lopen. Als jouw hond regelmatig van voor naar achter en weer terug loopt, dan kan het een teken van verveling zijn.

Daar ga ik!

Heb je een hond als Houdini? Een hond die weg probeert te lopen is misschien wel op zoek naar wat entertainment buiten zijn huis. Het weglopen is voor elk baasje een nare ervaring. En als je een liefdevolle thuisbasis hebt gecreëerd, kun je je ook afvragen waarom de hond weg wil. Gelukkig vinden de meeste honden hun weg weer terug. Let op: uit je frustratie niet op de hond zelf. Zie het als een kans om wat meer stimulatie aan te bieden.

Aandacht vragen

Naast janken en blaffen, kunnen honden ook aandacht zoeken door een beetje ophef te veroorzaken (ook als ze daardoor straf krijgen!). Zo kunnen ze hun poten gebruiken, zetjes geven, tegen je opspringen, een speeltje op je schoot leggen, of zelfs je favoriete schoenen stelen. Een verveelde hond zal veel aandacht opeisen, maar als je voor genoeg stimulatie zorgt, dan zal dit gedrag snel verminderen.

Oplossingen om verveling tegen te gaan

Nu je weet waar je op moet letten, kunnen we kijken naar manieren waarop jouw hond een gelukkig en voldaan leven kan leiden.

Graven

Honden houden van graven, vooral terriërs zoals de Borderterriër, Jackrusselterriër en de Foxterriër. Maar het is voor ons wat minder leuk als de hele achtertuin op de schop gaat. Prikkel de natuurlijke instincten met een Digging Box die ze binnenshuis kunnen gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een kartonnen doos, wat papiersnippers en hun favoriete snoepjes om erin te leggen. Je kunt ook een ballenbak voor honden gebruiken en hun snoepjes op de bodem verstoppen.

Een baantje

Werkhonden werden van oorsprong gefokt om taken uit te voeren zoals waken, schapendrijven en apporteren. Huskies werden bijvoorbeeld als sledehond ingezet, en de Berner Sennen werd ingezet op de boerderij om vee te drijven en de boerderij te beschermen tegen roofdieren.

Tegenwoordig worden vele gehouden als geliefd huisdier, waardoor het niet voor elke hond mogelijk is om de behoeften te vervullen waar ze origineel voor werden gefokt. Geef ze daarom een baan die bij ze past, want zo verminder je de verveling. Het zoeken van speeltjes, verstoppertje spelen, speelgoed verzamelen, of een bal in het water gooien zijn allemaal activiteiten die in hun dagelijkse routine passen, afhankelijk van het ras van jouw hond.

Back to school

Hun puppytraining zit er misschien op, maar er zijn genoeg groepen voor volwassen honden. Deze sessies voor gevorderden frissen de trucjes op, en maken ze misschien zelfs wat behendiger. Als je er niet zeker van bent of zo’n groep geschikt is voor jouw hond, dan kun je ook thuis een hindernisbaan voor honden maken.

Hersentraining voor honden

Met een intelligentieniveau dat gelijk is aan het niveau van een kind van 2 tot 2,5 jaar, hebben honden veel baat bij het trainen van de hersenen. Ook zo wordt verveling tegengegaan. Speeltjes die de hersenen trainen, moedigen de hond aan om zijn weg naar wat lekkers te snuffelen. Dit gebeurt onder andere met snuffelmatten, of met een Kong. Deze zijn makkelijk te verkrijgen, maar kunnen ook thuis gemaakt worden.

Je kunt een muffinvorm vullen met tennisballen en er snacks onder verstoppen. Of gebruik wat lege yoghurtbekers of kommetjes waarbij de hond moet raden onder welke beker het snoepje ligt.

Speeldates

Speeldates zijn geweldig om de hond te laten bewegen. Misschien heb je een vriend met een hond die goed met jouw hond overweg kan, of misschien kun je je aansluiten bij wat lokale groepen met baasjes. Maar voordat je de hond loslaat, is het verstandig om eerst ons advies om de speeldate een succes te maken, te lezen.

Denk na over de routine

Dezelfde wandeling is voor jou misschien leuk, maar een wandeling is voor iedereen, dus ook de hond. Ontdek nieuwe wandelroutes en geef de hond wat nieuw territorium om in te snuffelen. Het biedt ook een mooie kans om eens te trainen in een andere omgeving.

Je kunt ook afwisseling zoeken in wandeltempo, of de hond een keertje laten leiden. Maar dat laatste moet geen gewoonte worden, vooral bij honden die aan de riem trekken. Toch kan het leuk zijn om de hond eens te laten bepalen waar jullie naartoe gaan.

Omlet en jouw hond

En na al die beweging is het fijn om lekker neer te ploffen op een knus Bolsterbed. Een vermoeide hond, is een voldane hond. Blijf de wonderlijke wereld van Omlet ontdekken met ons assortiment hondenproducten zoals onze benches die op meubelstukken lijken, knusse hondendekens en luxe halsbanden en riemen.

Spaniël relaxt op het traagschuim Bolsterbed van Omlet

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *