Omlet blog

Waarom bijten golden retriever-puppy’s zo graag?

Golden retriever puppy op Omlet Topology hondenmand met quilted topper
Golden Retriever puppy op Omlet Topology hondenmand met zwarte hairpinpootjes en quilted topper

Golden retriever-puppy’s zijn ontzettend schattig, met hun pluizige vacht en speelse persoonlijkheid. Maar er is één ding dat hun eigenaren tot wanhoop kan drijven: hun neiging om op werkelijk alles te bijten. Van schoenen tot meubels, deze pups lijken een onverzadigbaar verlangen te hebben om te bijten op alles waar ze hun tandjes in kunnen zetten. Maar waarom hebben golden retriever-puppy’s deze behoefte om te bijten? En kunt u er iets tegen doen?

Golden retriever leren kennen

Lief, loyaal, levendig en ongelooflijk goed met kinderen – het is geen wonder dat de golden retriever een bijzonder populair hondenras is. Maar wat maakt dit ras zo, nou ja, golden? Hiervoor moeten we teruggaan naar de negentiende eeuw. Lord Tweedmouth van het Schotse landgoed Guisachan had een grote interesse in sport- en jachthonden. In 1868 begon zijn zoektocht naar een hond die het Schotse klimaat en terrein goed aankon. Omdat hij deze hond niet vond in bestaande rassen, besloot hij zijn eigen ras te ontwikkelen. Lord Tweedmouth kruiste een flatcoated retriever met een tweed water spaniel, waarmee hij de basis legde voor het ontstaan van de golden retriever.

Zoals te zien is aan hun middelgrote tot grote gestalte en sterke, atletische bouw, zit retrieving en beweging duidelijk in de genen van de golden retriever. Dit in combinatie met hun intelligentie en vermogen om commando’s te leren, maakt de golden retriever sinds jaar en dag een geliefde hond voor jagers. Hoewel golden retrievers nu ook veel als huisdier worden gehouden, is het instinct om te retrieven nog altijd sterk aanwezig bij dit ras. Vandaar dat deze honden, vooral als puppy’s, graag alles met hun bek verkennen.

Bijten alle puppy’s?

Puppy’s gebruiken hun bek om de wereld te verkennen. Er is dus wel degelijk een reden voor dit natuurlijke (en destructieve) gedrag. Dit zijn een aantal redenen waarom puppy’s buiten.

  • Stressvermindering. Puppy’s gebruiken hun tandjes om stress te verminderen als ze net zijn gescheiden van hun moeder en nestgenoten. Als uw pup net bij u woont, kan deze verlatingsangst aanhouden als uw puppy ziet dat u het huis of zelfs de kamer verlaat. Bijten helpt angst te verlichten en biedt een zekere vorm van troost.
  • Pijnverlichting. Bijten is ook onderdeel van tandjes krijgen. Ook puppy’s wisselen hun melkgebit voor permanente tanden. Dit kan een pijnlijk proces zijn en kauwen helpt ongemak te verlichten door het tandvlees te masseren. Het is in deze tijd daarom niet ongebruikelijk dat puppy’s meer kauwen in een poging de pijn verlichten.
  • Uitdaging. Alle puppies hebben beweging en stimulatie nodig. Als ze niet genoegde gelegenheid krijgen om te rennen en spelen, kunnen puppy’s zich gaan vervelen en rusteloos worden. Bijten is dan een manier om verveling tegen te gaan. Voldoende hondenspeelgoed, beweging en aandacht kan helpen ongewenst bijtgedrag te beperken.
  • Communiceren. Honden kunnen niet praten zoals mensen. Om ons iets duidelijk te maken, gebruiken ze andere manieren om te communiceren. Puppy’s bijten om hun eigenaren duidelijk te maken dat ze hulp nodig hebben, gefrustreerd zijn of gewoon wat aandacht willen. Door de lichaamstaal en het bijtgedrag van uw pup te observeren, kunt u leren wat uw hond u probeert duidelijk te maken.

Gelukkig is bijten typisch iets voor puppy’s en zal dit gedrag afnemen als uw hond ouder wordt. Merkt u dat uw hond ook in de puberteit op dingen in huis blijft kauwen, dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de dierenarts om na te gaan of er misschien een medische oorzaak is voor dit gedrag.

Hoe kan je een golden retriever-puppy laten stoppen met bijten?

Het korte antwoord op bovenstaande vraag, is dat dat niet mogelijk is. Kauwen is nu eenmaal onderdeel van de puppytijd, ongeacht het hondenras. Er zijn wel manieren om deze destructieve in goede banen te leiden, door uw puppy een gezondere uitlaatklep te geven voor dit instinctieve gedrag.

  • Heel veel bijtspeeltjes

Niet al het bijtgedrag is hetzelfde. Het is daarom van belang uw pup geschikte items te geven om op te kauwen. U wilt natuurlijk niet dat uw nieuwe schoenen, favoriete meubelstuk of de hondenmand het lievelingskauwspeeltje wordt van uw puppy.

Bijtgedrag in gewenste banen leiden, kan het beste worden bereikt met voldoende en geschikte kauwspeeltjes. Zoek naar speelgoed dat speciaal is ontworpen voor puppy’s, omdat dit zachter is voor hun groeiende tandjes. U kunt ook verschillende texturen en vormen proberen om te zien wat uw puppy het prettigst vindt. Alles is beter dan bijten op de hondenmand.

  • Heel veel beweging

Golden retriever-puppy’s zijn slim. Ze hebben het daarom echt nodig om te kunnen leren en ontdekken. Een van de beste manieren waarop u kunt proberen de kauwgewoonten van uw golden retriever-pup te bedwingen, is met beweging.

Rekening houdend met het feit dat puppy’s op jonge leeftijd nog geen lange wandelingen mogen maken, kunt u ze wel actief houden met een kort blokje om, een apporteerspelletjes of zelfs gewoon een wandelingetje door de tuin om wat rond te snuffelen. Een vermoeide pup is een tevreden pup. En een vermoeide pup zal eerder geneigd zijn in zijn mand te slapen dan erop te kauwen.

  • Heel veel geduld

Golden retriever-puppy’s leren en ontdekken de wereld. Ze zijn niet opzettelijk destructief als ze bijten. Een bijtende pup probeert gewoon zijn omgeving te begrijpen en zijn plaats in de wereld te vinden. Met veel liefde, geduld en training, kunt u uw golden retriever-puppy het juiste bijtgedrag aan te leren en een gelukkig, gezond en braaf lid van uw gezin te worden.

De beste mand voor een golden retriever-puppy

Bij het uitzoeken van de beste hondenmand voor uw golden retriever-puppy, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Eerst en vooral het formaat. Puppy’s groeien, en snel. De hondenmand moet groot genoeg zijn voor uw groeiende pup, zodat uw hond zich comfortabel kan uitstrekken op elke leeftijd.

Net zo belangrijk als het formaat is de duurzaamheid van de hondenmand. Hebben we al gezegd dat golden retriever-puppy’s graag op dingen bijten? Ook op hun mand. De beste mand voor een golden retriever-puppy is een mand die is gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen puppytandjes en makkelijk schoon te maken zijn.

De Topology puppymand van Omlet is een eersteklas hondenmand die tegemoetkomt aan deze vereisten. Deze duurzame en hoogwaardige hondenmand is comfortabel en kan in de wasmachine worden gewassen. De mand is bovendien bestand tegen puppytandjes. Als uw puppy toch binnen 180 dagen na aankoop door de quilted topper van Omlets Topology puppymand bijt, dan sturen we u dankzij onze 180 dagen garantie gratis een nieuwe topper.

Omlet en uw golden retriever-puppy

Omlet gelooft dat de puppytijd een prachtige periode is. Ja, het gaat gepaard met frustraties en vernieling, maar de liefde en het geluk dat u ervoor terugkrijgt is ongeëvenaard. Als bedenkers van huisdierproducten streven we ernaar onze expertise voortdurend naar een hoger niveau te brengen om hondenspeelgoed, hondenmanden en andere producten voor honden te ontwikkelen die u nodig heeft om uw golden retriever-puppy gelukkig en gezond te houden.

Golden retriever puppy liggend met een oog open

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *