Omlet blog

Ideeën voor de deur van het kippenhok

Bruine kip loopt in haar Omlet Eglu kippenhok via de Autodoor

Heb je wat ideeën voor de deur van het kippenhok nodig? Moet een kippenhok überhaupt een deur hebben? Wij onderzoeken de ins en outs over deuren en hoe ze een kippenhok ten goede komen. En we delen hoe de deur van jouw kippenhok extra bescherming tegen roofdieren, en isolatie tegen de elementen biedt. En hoe hij als oppas kan dienen als jij niet thuis bent.

Moet een kippenhok een deur hebben?

Jouw kippenhok zou een deur moeten hebben om de veiligheid en het comfort van jouw toom te waarborgen. Deuren van het kippenhok hebben een tweeledig doel:

  • Bescherming tegen roofdieren
  • Een schild tegen de elementen

Het ‘s nachts sluiten van de deur van het kippenhok iis essentieel om ervoor te zorgen dat de kippen zo veilig mogelijk zijn tegen dieren die de kippen als prooi zien, en om neerslag en vocht buiten te houden. De ideale sluitingstijd is nadat de kippen op stok zijn gegaan; meestal vlak voordat de avond valt.

De beste soorten kippenhokdeuren

Er zijn een aantal opties waaruit je kunt kiezen en de juiste kippenhokdeur is meestal afhankelijk van het type kippenhok dat je hebt.

Traditionele deuren

Traditionele deuren voor het kippenhok zijn vaak groot, zodat de kippenhouder er zelf doorheen kan, of kleinere versies van een houten deur op scharnieren waar de kippen net zelf doorheen kunnen lopen. Het probleem van deze deuren is dat hout na verloop van tijd krom trekt en gaat werken, waardoor het steeds lastiger wordt om de deur te openen en te sluiten. Kieren langs de deur zijn gevaarlijk; tocht of roofdieren kunnen door de openingen glippen die zijn ontstaan. Daarnaast kunnen houten kippenhokdeuren niet zomaar aan elk kippenhok bevestigd worden vanwege het materiaal.

Automatische deuren

Een automatische deur voor het kippenhok is gemaakt van plastic dat makkelijk te reinigen is en dat niet zal kromtrekken of verschuiven als het in aanraking komt met de elementen. Het opent elke keer op dezelfde, soepele manier en in alle weersomstandigheden. De Autodoor van Omlet kan op elk materiaal geïnstalleerd worden: hout, gaas, of direct op het Eglu Cube kippenhok.

De Autodoor doorstaat niet alleen de tand des tijds, maar kan ook worden geprogrammeerd om te openen en sluiten op basis van de zon of de klok, waardoor het eigenlijk een soort conciërge voor je kippenhok is.

Lichtgevoelige automatische deur voor het kippenhok van Omlet

De Autodoor van Omlet is een geavanceerde, lichtgevoelige automatische deur voor kippenhokken die zo geprogrammeerd kan worden dat hij opent en sluit volgens een door jou gekozen schema. Enkele opvallende kenmerken zijn onze Autodoor zijn onder andere:

  • Lichtsensor voor aangepaste open- en sluittijden
  • Tijdsinstelling voor een schema op basis van de klok
  • Betrouwbaar in alle weersomstandigheden
  • Horizontaal openingsmechanisme voor de veiligheid van de kippen
  • Extra beveiliging tegen roofdieren
  • Kan geïnstalleerd worden op elk kippenhok en elke ren
  • Integreert naadloos met de Eglu Cube

Kippenhouders zijn dol op de Autodoor vanwege zijn veelzijdigheid, functionaliteit en prestaties. De controle over het ritme van jouw toom en de handhaving hiervan gaat zelfs door als jij weg bent, waardoor de verzorging van kippen naar een heel nieuw niveau wordt getild. De lichtinstelling van de Autodoor komt goed van pas tijdens de wintermaanden; de kippen kunnen voordat de zon ondergaat al comfortabel en warm binnen zitten, tot de zon de volgende ochtend weer gaat schijnen. Jij en de kippen kunnen allebei uitslapen op de koudste ochtenduren, wetende dat de Autodoor het kippenhouden in de winter, gemakkelijker heeft gemaakt dan ooit.

Makkelijke stappen om een kippenhokdeur te installeren

De Autodoor is makkelijk te installeren bij elke al bestaande setup. Kies bij de aanschaf van de Autodoor voor het juiste montagepakket dat past bij jouw kippenhok en je hebt alles wat je nodig hebt. Kies uit hout of gaas en volg de instructievideo’s om de Autodoor te installeren. Als je een Eglu Cube kippenhok hebt, dan heb je geen extra montagemateriaal nodig – je kunt de Autodoor direct installeren.

Eenmaal geïnstalleerd, maakt het bedieningspaneel het programmeren van je schema snel en eenvoudig. Als je ervoor kiest om de lichtinstelling te gebruiken, dan kan de hoeveelheid daglicht geselecteerd worden op de Autodoor voor zowel het openen als sluiten, en er kunnen aangepaste vertragingstijden worden ingesteld. Dit geeft de kippen een buffer om op te warmen als het wat kouder is, of om te wachten tot de stormen zijn opgeklaard als de sensor niet voldoende licht heeft ontvangen volgens het geprogrammeerde schema.

Moet ik zelf een kippenhokdeur maken?

Het is een optie om een kippenhokdeur te maken, maar er moet aanzienlijk veel aandacht worden besteed aan de details en overwegingen. Kippen hebben fragiele pootjes die snel klem komen te zitten in deuren, en materiaal zoals hout zal in de loop der tijd gaan rotten en kromtrekken, waardoor er een opening ontstaat waar knaag- en roofdieren doorheen kunnen komen. Bovendien moet je elke dag handmatig je DIY deur openen, sluiten en beveiligen om de veiligheid te waarborgen. Dit betekent dat je in slecht weer moet sjouwen, of in het donker naar buiten moet als je pas laat thuis bent.

Het kiezen van een Autodoor is een makkelijke oplossing om de veiligheid en het comfort van jouw toom te waarborgen. Je hoeft je geen zorgen te maken over veiligheid en functionaliteit en met de toevoeging van een geautomatiseerd schema voor de toom, kun jij er – vanuit je eigen comfortabele bed – zeker van zijn dat er voor jouw toom gezorgd wordt.

Huisdierverzorging met Omlet

Omlet maakt kippenhouden makkelijk en leuk. We halen het giswerk uit de zorg voor jouw toom, omdat we zowel voor de hand liggende als onverwachte vragen hebben gesteld als het gaat om het creëren van de perfecte setup voor kippen. Onze kippenrennen, kippentractors en kippenhuizen zijn allemaal gemaakt om zowel jou als de toom een plek te geven voor een ongeëvenaarde ervaring.

Kip loopt de ladder van het Eglu Cube kippenhok af

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *