Omlet blog

Stappen om de kip vertrouwd te maken met de aanraking van mensen

Man houdt een kip vast naast een meisje in de Omlet inloopren

Kippen kunnen een band opbouwen met hun eigenaar, net als andere gedomesticeerde dieren. Hoewel het niet direct in je opkomt als je aan kippenhouden denkt, zijn er kippenrassen die het niet alleen tolereren, maar zelfs leuk vinden om opgepakt te worden door hun eigenaar. Kippen hebben geen aangeboren behoefte om opgepakt te worden, maar je kunt stappen nemen om kippen vertrouwd te maken met de aanraking van mensen , hoe oud ze ook zijn. Ontdek hoe tijd, geduld en jouw setup je allemaal kunnen helpen om de band tussen jou en de toom nog sterker te maken.

Zijn kippen aanhankelijk?

Omdat het prooidieren zijn, zullen kippen mensen van nature niet vertrouwen, maar dat betekent niet dat je ze niet kunt overhalen met wat moeite. Hoewel sommige individuele kippen wat spontaner en meer op hun gemak zijn in de aanwezigheid van hun eigenaar, is het ook mogelijk om het vertrouwen te winnen van je andere toomleden. Geduld en consistentie zijn de sleutel tot het vertrouwen van jouw toom.

De kippen die het makkelijkst tam te maken zijn worden al vanaf het moment dat ze uit het ei komen opgepakt en aangeraakt. Vanaf een jonge leeftijd tegen de kip praten, haar aaien of oppakken zal ze doen inzien dat je een vriend en geen vijand bent. Fysiek contact moet consistent blijven tijdens hun ontwikkeling en om ze tot tamme volwassen hennen te maken.

Kippen die je hebt gered of geadopteerd kunnen zich op het gemak gaan voelen bij aanraking en oppakken, maar je hebt hier veel geduld voor nodig. Hoewel vertrouwen lastig te winnen is, is het wel makkelijk te verliezen door mishandeling of verwaarlozing. En het kan ook zijn dat deze kippen nooit contact hebben gehad met mensen. Wat het ook is, de stappen die je moet nemen om ze vertrouwd te maken met je aanraking, blijven hetzelfde als voor kuikens en andere volwassen kippen.

En hanen dan?

Hanen zijn een beetje een wildcard als het gaat om oppakken en aanraken. Sommige hanen zijn erg aanhankelijk, terwijl andere onverschillig of zelfs agressief zijn naar mensen toe. Omdat ze bovenaan de pikorde staan, moeten hanen hoe dan ook een grote persoonlijkheid hebben. Het houden van haantjes is een persoonlijke voorkeur, maar dezelfde methoden kunnen toegepast worden om ze tam te maken.

De meest aanhankelijke kippenrassen

Net als andere huisdieren, hebben kippen allemaal hun eigen persoonlijkheid. Sommige rassen en individuele kippen laten zich wat makkelijker aaien, optillen en aanraken dan andere. Hier zijn de kippenrassen die erom bekend staan affectie te tonen naar mensen:

Zijdehoentjes worden gezien als schoothondjes en Orpingtons zijn de Golden Retrievers onder de kippen. Deze vergelijkingen met honden komen voort uit vergelijkingen in persoonlijkheid, maar in tegenstelling tot honden, zijn deze soorten nog steeds niet geboren met een algemene acceptatie voor de aanraking van mensen. Bij al deze rassen geldt dat mensen nog steeds de moeite moeten nemen om ze voor zich te winnen, maar ze zijn waarschijnlijk makkelijk over te halen, waardoor ze een goede keuze zijn voor diegenen die graag een toom willen die opgepakt en geaaid wil worden.

3 stappen om kippen vertrouwd te maken met de aanraking van mensen

persoonlijkheid van jouw kippen, hun leeftijd en achtergrond, kun je er vanuit gaan dat aanraking en oppakken alleen na een consistente trainingsperiode kan.

Vroeg beginnen

Als het mogelijk is, raak de kippen dan vanaf jonge leeftijd aan. Kuikentjes kunnen vanaf 2 tot 3 dagen oud zachtjes worden aangeraakt. Als je oudere kuikens hebt, of volwassen hennen, dan moeten ze eerst een week of twee wennen aan hun nieuwe hok, voordat je ze introduceert aan de aanraking van mensen. Zorg vanaf het begin voor een goede routine, zodat de toom weet wat ze kunnen verwachten. Naar buiten gaan, etenstijden en traktaties zijn allemaal gebeurtenissen die de kip moet kunnen verwachten op een vast moment.

Met een Inloopren voor kippen kun je dit proces makkelijker laten verlopen. Als je je regelmatig in hun eigen verblijf begeeft en voor positieve ervaringen zorgt, dan helpt dit om het vertrouwen en de affectie tussen jullie te bevorderen. Door dagelijks bij de toom binnen te wandelen, gaan ze je zien als een normaal en leuk onderdeel van hun dagelijkse routine en omgeving.

Naast de Inloopren voor kippen kun je ook afrastering voor kippen gebruiken om een veilige plek te creëren voor je toom. Onze afrastering bevat poorten waar je makkelijk doorheen kunt wandelen. Op die manier kunnen jullie makkelijk tijd met elkaar doorbrengen.

Vaak met de kippen omgaan

Als de kippen je hebben geaccepteerd als persoon die ze voert en die regelmatig bij ze op bezoek komt, dan is het tijd om aanraking te introduceren. Begin met een stoel of kruk in de ren en ga rustig bij de toom zitten terwijl ze rondscharrelen. Deze nieuwe bezienswaardigheid zal er misschien al voor zorgen dat de nieuwsgierigste kippen naar je toekomen. Je kunt zachtjes een hand naar ze uitsteken en de wat brutalere kippen aaien, of gewoon rustig blijven zitten en hen het tempo laten bepalen.

Houd granen, gedroogde insecten of bladgroenten bij je zodat je hun nieuwsgierigheid kunt belonen. Na een paar keer uit de hand voeden, kun je op de grond gaan zitten als dat mogelijk is en de kippen aansporen om de traktaties van je schoot te pakken. Als het niet comfortabel is om op de grond te zitten, dan kun je de stoel bij een zitstok voor kippen zetten en ze aansporen om op schoot te springen voor traktaties.

Herhaal dit proces zo vaak mogelijk om er het meeste uit te halen. Sommige kippen zullen al snel aan je wennen en andere doen er misschien een paar dagen of weken over. Maar wanneer een kip op je schoot gaat zitten, zal de rest dat ook snel gaan doen.

Voorzichtig mee omgaan

Als de kippen op hun gemak als ze eten uit je hand pakken, wordt het tijd om ze te omarmen. Letterlijk. Begin zachtjes met een arm om de kippen en zorg ervoor dat de vleugels niet kunnen flapperen. Aai ze zachtjes en geef nog meer traktaties. Begin met een korte sessie die niet langer dan twee minuten duurt. Werk dan toe naar langere omhelzingen.

Nadat je kippen gewend zijn geraakt om op deze manier aangeraakt te worden, kun je opstaan en een korte wandeling met de kip maken. Als de kip nerveus wordt, of weigert, stop dan met lopen en aai de kip tot ze gekalmeerd is. Beloon haar compliance door haar naast haar favoriete kippenspeeltje te plaatsen, of ander favoriet plekje in de ren.

Je kippen maken goede stappen, maar het is belangrijk om ze niet te pushen. Zoals gezegd wordt: Twee stappen vooruit en een stap terug. Te veel, te snel kan de kippen tegenhouden, of het vertrouwen verminderen dat ze juist hebben opgebouwd.

Wat je niet moet doen

Het kan verleidelijk zijn om snel te gaan, of de handdoek in de ring te gooien als je denkt dat je geen progressie maakt. Maar, zoals met alle pogingen – succes ligt op de loer. Wees geduldig en onthoud dat ze als prooidier snel gestrest kunnen zijn.

Als je de kippen vertrouwd probeert te maken met de aanraking van een mens, onthoud dan dat je:

  • Nooit achter de kip aan moet jagen of de kip moet pakken wanneer ze langs je loopt
  • Niet te snel, te veel moet verwachten. Elke kip gaat op een eigen tempo.
  • Wacht tot de kip de ene mijlpaal heeft behaald, voordat je doorgaat naar de volgende.

Als je jouw kippen het tempo laat bepalen, dan zal je merken dat er een band ontstaat door wederzijds respect en overwegingen. Onthoud: de kippen evalueren jou ook, net als jij bij hen doet.

Omlet en jouw toom

Onze Inlooprennen voor kippen, Afrastering voor kippen en ons kippenspeelgoed en onze accessoires maken het leuk en makkelijk om een band op te bouwen met jouw kippen. Kom tegemoet aan hun natuurlijke gedrag en nieuwsgierigheid met onze vakkundig ontworpen producten waarmee je moeiteloos tijd kunt doorbrengen met je kippen. Ontdek waarom kippenhouders die kiezen voor Omlet een betere ervaring hebben en een diepere band opbouwen met hun kippen die een leven lang meegaat.

Familie met hun toom in de Inloopren van Omlet met het Eglu Kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *