Omlet blog

Alles wat je moet weten over konijnenkeutels

Vrouw leegt de nestlade van het Omlet Eglu Go konijnenhok

Wist je dat je veel over de gezondheid van je konijn te weten kunt komen door te kijken naar zijn of haar uitwerpselen? Konijnenkeutels moeten voorspelbaar zijn qua grootte, kleur en samenhang – afwijkingen kunnen een waarschuwing zijn voor de eigenaar. Wij vertellen je alles wat je moet weten over konijnenkeutels en wanneer het misschien tijd is om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Verschillende soorten keutels

Konijnen hebben twee soorten keutels en weten wat ‘’normaal’’ is en wat niet, kan je helpen om potentiële spijsversteringsproblemen op te sporen.

Gewone konijnenkeutels

Aan deze keutels denken de meeste mensen als je het hebt over de uitwerpselen van konijnen. Ze zijn klein en rond en bevatten vooral onverteerd hooi. De keutels zijn relatief stevig en droog en bevatten niet zo’n sterke geur. Er zijn er veel van, dus kijk of ze er normaal uitzien. Konijnen produceren namelijk 200 – 300 keutels per dag.

Konijnenkeutels moeten donkergroen tot donkerbruin zijn. De textuur is glad en rond en ze moeten niet aan de bak of de zijkant van het hok plakken. Bij sommige konijnen kan er een keuteltje in het haar rondom de staart vast komen te zitten, maar over het algemeen moet hun ontlasting stevig genoeg zijn zodat dit niet vaak gebeurt.

Blindedarmkeutels

Dit zijn eigenlijk geen keutels, maar kleine balletjes voeding die de konijnen opnieuw zullen eten. Dit klinkt niet zo fris, maar ze zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van konijnen. Dus, als je je konijn ziet smullen van deze balletjes, dan hoef je geen alarm te slaan – ze gedragen zich zoals de natuur het bedoeld heeft.

Blindedarmkeutels worden gevormd in het spijsverteringssysteem, in de blindedarm. Nadat de voeding door de dunne darm is gereisd, split het zich op in verteerd en onverteerd voedsel. Voedsel dat verteerd is, bevat geen voedingswaarde meer en zal via de dikke darm als een konijnenkeutel naar buiten komen. De blinde darm bevat veel gezonde micro-organismen en bacteriën die het onverteerde voedsel maken tot iets wat het lichaam wel kan verteren. Het resulteert in blindedarmkeutels die het konijnen zal uitwerpen en opnieuw zal opeten.

De meeste konijnen doen dit direct zodra de blindedarmkeutels uitgeworpen zijn. Als je toevallig zo’n zacht, glimmend zwart balletje ziet (dat eruit ziet als een kleine braam), dan heb je een blindedarmkeutel gevonden die jouw konijn waarschijnlijk gemist heeft.

Problemen met konijnenkeutels

Controleer de keutels van jouw konijn altijd op afwijkingen als je hun hok schoonmaakt. Voorbeelden van afwijkende keutels zijn:

  • Keutels die kleiner of harder zijn dan normaal
  • Keutels met een sterke geur
  • Keutels met een andere kleur
  • Keutels die aan elkaar zitten door haren

Problemen met het dieet

De belangrijkste reden voor problemen met de ontlasting zijn een ongebalanceerd dieet, of een plotselinge verandering in deet. Stap over naar een gebalanceerd dieet voor konijnen, maar doe dit niet te snel want dat kan ook voor spijsverteringsproblemen zorgen. Een gebalanceerd dieet voor konijnen bestaat uit ongeveer 90% kwaliteitshooi en wat kwaliteitsbrokken. Als snack kun je kleine hoeveelheden fruit en groenten die veilig zijn voor konijnen aanbieden, of bladgroenten in een Caddi snackhouder. Zorg dat je konijnen altijd toegang hebben tot schoon, fris water om hun spijsvertering op gang te houden.

Net als mensen, zal ook ieder konijn anders reageren op verschillende soorten voeding. Als je merkt dat jouw konijn hardere of minder ontlasting heeft dan normaal, ga dan terug naar de basis. Als jouw konijn in staat is om hun spijsvertering in orde te houden met alleen hooi en brokken, vul dit dan langzaam aan met wat groenten. Bladgroenten zoals sla en kool bevatten veel vezels en zijn makkelijk te verteren. Fruit en groenten zoals wortel bevatten veel zetmeel en mogen daarom maar in kleine hoeveelheden worden aangeboden en niet vaker dan enkele keren per week.

Help ze met de verzorging

Als je een langharig konijn hebt, zoals een Leeuwenkop of Angora, dan is het niet te voorkomen dat het konijn haren zal binnenkrijgen tijdens het wassen – en wat erin gaat, moet er ook weer uit. Daardoor kun je keutels tegenkomen die aan elkaar vastzitten met haren. Als dit vaker dan twee keer per maand gebeurt, dan moeten de konijnen wat vaker gekamd worden. Dit is vooral prettig voor ze tijdens de herfst en lente – dan zijn ze in de rui.

Diarree? Bel de dierenarts

Diarree kan een serieus probleem zijn bij konijnen, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar als vliegen zich aangetrokken voelen door de hitte en een vuile vacht. Madenziekte komt voor bij konijnen als vliegen aangetrokken worden door de vuile vacht van een konijn en hier hun eitjes in leggen en de larven hiervan uitkomen. Dit kan binnen enkele dagen al fataal zijn, dus reageer direct als het konijn diarree heeft. Als hun buik niet binnen 24 uur herstelt, bel je de dierenarts.

Diaree kan door meerdere dingen veroorzaakte worden, waaronder:

  • Veranderingen in dieet of een slecht dieet
  • Ziekte
  • Stress

Konijnenkeutels als mest

Konijnen en tuinders hebben een gecompliceerde geschiedenis, maar konijnenkeutels zijn geweldige mest voor jouw tuin. De konijnenkeutels kunnen direct op plant- en bloembedden worden aangebracht; het breekt makkelijk af en beschadigt de planten of wortels niet.

Konijnenmest bevat 4 keer meer voedingsstoffen dan koeien- of paardenmest en 2 keer zoveel als kippenmest, maar er zit minder stikstof in, waardoor het niet gecomposteerd hoeft te worden. Konijnenkeutels blijven bij afbraak voedingsstoffen vrijgeven en verbeteren de structuur van de bodem. Een konijnenhok met uitneembare nestlade maakt het eenvoudig om de uitwerpselen van jouw konijnen direct op de bodem te plaatsen.

Een gelukkig thuis met Omlet

Een ontspannen konijn is een gelukkig konijn en Omlet begrijpt hoe je het konijnen comfortabel maakt in hun domein. Ons Eglu Go konijnenhok is makkelijk om te reinigen, waardoor de uitwerpselen direct te gebruiken zijn voor tuinieren of om weg te gooien – hierdoor heb je minder last van vliegen. De Caddi snackhouder maakt het leuk om het konijn te verwennen met voedzame snacks en het vermindert rommel en stress. Houd het buikje van jouw konijnen en de hoeveelheid werk die jij moet verzetten in harmonie als je kiest voor een Omlet huis.

Meisje kijkt naar een konijn in het Omlet Eglu Go konijnenhok

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *