Omlet blog

Omlet Ontmoet: Madison, Connecticut kippenhouder & ‘’chicken guy’’

Nu het kippenseizoen weer langzaam uit het ei kruipt, namen wij contact op met Omlet Ambassadeur Madison, die zo vriendelijk was om mee te doen aan onze video voor de Eglu Cube – kun jij haar spotten?

Ambassadeur Madison zit met haar familie naast de Eglu Pro van Omlet

Ik weet dat jij al een Eglu Pro hebt – Hoe reageerden de kippen?

We hebben hem in de garage in elkaar gezet en zodra we hem af hadden, hebben we de kippen meegenomen om het te laten zien. Het was zo grappig, want ze gingen er meteen naartoe. De kippen liepen direct naar de nestkast en waren echt aan het rondneuzen. Ze wisten instinctief dat het voor hen was. Ze waren overduidelijk ook dol op het lichtpaneel, waar ze direct allemaal achter gingen zitten.

Hoe ben je een Omlet Ambassadeur geworden?

Ik werk al ongeveer een jaar als ambassadeur voor Omlet. We hebben, na grondig onderzoek, voor Omlet gekozen. We waren de opties aan het afwegen, of we een ‘’prefab’’ wilden, zelf een hok zouden bouwen of toch voor een tweedehands hok zouden gaan. Toen kwam ik toevallig een advertentie tegen voor de Eglu Cube en zo geschiedde. Ik zei tegen Nick: ‘’We moeten sparen en dit hok nemen.’’ Door het weer in New England was ik erg bang voor houtrot en het onderhoud dat komt kijken bij houten kippenhokken. Ik weet hoe snel hout vergaat en dat is het gewoon niet waard, vooral niet hier, met de enorme hoeveelheid sneeuw. Ja, het is een investering om direct voor Omlet te kiezen, maar we hebben onze meiden nu vier jaar en ik heb dat geld echt terugverdiend, want onderhoud is niet nodig; het hok wordt niet zwakker.

Dus, het was het geld waard?

Eerlijk gezegd ben ik er echt weg van! Ik ben zo blij dat we onze research hebben gedaan en een Ambassadeur van Omlet hebben bezocht om het kippenhok in actie te zien, en te vragen naar de ervaring met Omlet. Dat heeft echt geholpen. Dit is de reden dat ik zelf ook ambassadeur ben geworden. Ik geloof in de producten en ik ben blij dat ik advies kan geven aan mensen die in dezelfde positie zitten als wij destijds.

Hoe kwam je erop om kippen te gaan houden?

Nou, we zijn verhuisd vanuit het zuiden en daar zaten we ingesloten; er was geen plek voor landbouw. Toen kwamen we naar New England en we hadden geluk: we vonden een huis met twee hectare grond, in een omgeving die geschikt was voor landbouw. De meeste staten of gebieden hebben enige regelgeving, maar er zijn hier geen beperkingen. We hadden waarschijnlijk ook geiten, alpaca’s of wat anders kunnen nemen, maar we zijn op dit moment blij met kippen!

We begonnen met vijf kippen en die kregen we toen ze een paar maanden oud waren. We kochten een Eglu Cube met ren en het plan was initieel om ze overdag vrij te laten rondlopen. Maar dat werkte niet, want er zijn hier veel roofdieren. Hier vlakbij hebben we vier zeearenden, haviken en vossen. We dachten dat de kippen misschien veilig zouden zijn met genoeg bomen in de buurt, maar toen vloog er een havik laag tussen de bomen door en die landde. Toen beseften we dat we een andere weg moesten inslaan. We hebben een Inloopren aan onze gekoppelde ren toegevoegd en vanaf dat moment werd de opstelling stationair. We begonnen met een Inloopren van 3×3 meter, maar hebben daarbij nog eens 2 meter toegevoegd. Het modulaire design is daar heel goed voor – je kunt de opstelling blijven verbeteren en aanpassen. Onze toom heeft veel ruimte en is beschermd tegen roofdieren, wat ons gemoedsrust geeft.

Vertel me eens over de toom – welke rassen heb je en hoe zijn ze?

We hebben in totaal negen kippen. Zes Rhode Island Reds, één Golden Comet, één Welsumer en een zilveren Wyandotte. Zij is veruit het meest kieskeurig. Ze is gewoon te mooi! De anderen zijn zo vriendelijk, maar zij is een diva; je kunt haar niet pakken. De Rhode Island Reds zijn geweldig – groot, sterk, vriendelijk. Ze zijn niet zo fancy, maar ze zijn lief en goede leggers.

Onze eerste vijf kippen waren een gemengde groep die we bij een boerderij kregen. We gingen gewoon naar binnen, vingen wat we konden vangen en namen ze mee naar huis! Er zijn er nog drie. Eentje is overleden en de ander hebben we helaas verloren aan een havik toen we de kippen nog vrij lieten rondscharrelen. De drie originele kippen die we nog hebben heten Hennifer, Jebecki en Cher.

Klein meisje met de Eglu Pro en rondscharrelende kippen

En hoe komt het dat er nu negen kippen zijn?

Nouja, kippenwiskunde, denk ik. We waren niet van plan om meer kippen te krijgen, maar toen zagen we een bericht in een lokale groep en dat het om Rhode Island Reds ging. Ik wilde al een tijdje Rhode Island Reds , dus gingen we ervoor en tja, zo gingen we van drie naar negen kippen! In tegenstelling tot de kippen waar we mee begonnen, hebben deze identieke markeringen waardoor Nick en ik ze niet uit elkaar kunnen houden, dus dit zijn gewoon ‘’de meiden’’. Misschien dat onze dochter ze een naam geeft als ze wat ouder is.

Op welke manier is je leven veranderd sinds je kippen hebt?

Het is grappig, maar we staan nu bekend als de ‘’chicken guys’’ – en we vinden het geweldig! Iedereen weet dat Madison en Nick kippen hebben. We zijn de experts. Mensen komen naar ons toe voor advies over het houden van kippen en we praten graag over wat we hebben geleerd. We staan ook bekend om onze verse eieren. We hebben er veel! Mensen komen er zelfs voor langs. Het is prettig om ze weg te kunnen geven. Maar we gaan ze ook verkopen. Het zijn er zo veel dat we ze niet snel genoeg kunnen weggeven.

En dan is er nog de routine binnen het gezin. We hebben een dochter van twee jaar en nu ze wat ouder wordt, gaat ze graag eieren rapen en de kippen voeren. Sommige blijven rustig zitten zodat ze ze kan aaien, wat erg schattig is. We kijken ernaar uit om haar te leren hoe ze voor ze moet zorgen. En we gaan graag naar mijn schoonouders. Zij hebben altijd een zak met restjes voor de kippen. De meiden vinden het geweldig, ze worden er wild van!

Vinden ze het leuk om traktaties te krijgen?

Absoluut! Als ze vrolijk zijn, of iets nieuws krijgen, merken we dat meteen aan het aantal eieren dat ze leggen. Het kan een nieuw speeltje zijn, of het recente zandbad dat we voor ze hebben gemaakt. Ze worden er zo gelukkig van. En als ze gelukkig zijn, leggen ze meer.

Wat fijn! Kun je nog meer vertellen over hun persoonlijkheid?

Ze spelen met onze hond! Hij rent op en neer langs de ren en zij rennen met hem mee. Het is hilarisch. We hebben onze alfa kip die zich gedraagt als een haantje – zij is de baas. Als we de kippen vrij laten scharrelen, dan is zij klaar voor de aanval. Ze is heel nieuwsgierig – als ze ons buiten in de tuin ziet, blijft ze buiten en houdt ze alles in de gaten. Ze moet deel uitmaken van de actie! Als de hond te dichtbij komt, pikt ze in zijn neus en dan springt hij achteruit, maar ze blijven het doen en dan zie je dat het een spelletje is. Hij wordt helemaal opgewonden en de rest zit op een kluitje om te kunnen vluchten. Hij is groot, zo’n 25 kilo, maar zij blijft onbevreesd met hem spelen.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die overweegt om kippen te gaan houden?

Om te beginnen zou ik de Omlet producten prijzen. Ik zou zeggen dat je echt een Eglu Cube of een Eglu Pro moet hebben en een Inloopren. Dat maakt het leven van de kippen goed, en jouw leven gemakkelijk. Ik denk dat een andere belangrijke tip is om je intuïtie te vertrouwen. Kippen laten het weten als er iets verkeerd is. Zolang je de juiste bescherming hebt tegen wind, zon, sneeuw, regen en roofdieren, komt het buiten helemaal goed. Zorg er gewoon voor dat de opstelling de kippen beschermt, geef ze water en eten en het is in orde. Je moet je eigen weg erin vinden en dan is het geweldig. Oh, en de Autodoor is een fantastische uitvinding! We gebruiken hem om de kippen uit het hok te laten en doen hem ‘s avonds met de hand dicht. Toen de Autodoor werd gelanceerd was de situatie simpel: ‘Vergeet alles, want dit is het eerste wat we nu moeten kopen!’ Als je kippen hebt, neem dan ook een Autodoor!

Ha! Ja, dat horen we vaak. Dus met de Autodoor erbij is het leven met kippen een goed leven?

Absoluut. Dat komt denk ik deels door de fijne routine. Het helpt ons met beide benen op de grond te blijven en zo blijven we verbonden aan het runnen van ons huishouden. Het is prettig om in de weekenden wat werk te verrichten aan de plek waar ze rondscharrelen, vooral als het warmer wordt. We vinden het leuk om te zoeken naar dingen die de kippen bezig kunnen houden. We nemen oude boomstammen mee uit het bos zodat ze erop kunnen klimmen, of takken zodat ze door de dode bladeren kunnen pikken. Het heeft een helend effect.

Wil je met Madison over kippen praten? Stuur haar een berichtje via haar Ambassadeurs Profiel (let op: Madison spreekt Engels).

Ambassadeur Madison in de Inloopren met haar dochter en kippen

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *