Omlet blog

7 dingen die je niet weet over honden en slaap

Ah, het simpele plezier van kijken naar een viervoeter die zich oprolt tot een klein balletje en langzaam naar dromenland verdwijnt. Voor veel hondenliefhebbers verwarmt het kijken naar slapende honden het hart. Maar wist je dat er achter deze schattige dutjes een heleboel fascinerende feiten schuilen over honden en hun slaapgewoonten? Bereid je voor om gefascineerd te raken door de 7 dingen die je niet weet over honden en slaap.

Terriër slaapt op Omlet Hondennest van de Mischief Collectie

  1. Honden draaien rondjes voor ze gaan slapen:

Heb je je ooit afgevraagd waarom een hond een paar rondjes loopt voordat hij gaat liggen voor de nacht? Dit gekkige gedrag heeft eigenlijk een evolutionaire betekenis. In het wild draaien honden rondjes om zich te beschermen tegen roofdieren. Dit is een natuurlijk instinct dat in het DNA zit. Op deze manier creëert de hond een comfortabele slaapplek die vrij is van gevaar.

Hoewel onze gedomesticeerde honden niet aan dezelfde dreigingen worden blootgesteld, blijft het aangeboren gedrag een deel van ze. Je kunt aan deze behoefte tegemoetkomen met een comfortabele en ondersteunende hondenmand die bij de grootte van de hond past. Je kunt hem zo de mogelijkheid bieden om een warm en knus plekje te creëren om te slapen, en hierdoor worden zowel de primitieve als gedomesticeerde behoeften vervuld.

  1. Honden dromen:

Heb je weleens gezien dat de hond beweegt, jankt of blaft in zijn slaap en vroeg jij je ondertussen af of hij achter de eekhoorn aan zat die hij in het echte leven nooit te pakken krijgt? Het antwoord is niet helemaal duidelijk.

Honden dromen inderdaad; onderzoek suggereert dat honden vergelijkbare slaappatronen hebben als mensen, inclusief de fase van snelle oogbewegingen (de REM fase) waarin men droomt. Maar hoewel het bevestigd is dat honden dromen, is de inhoud van die dromen een beetje een mysterie.

Dromen ze over hun speelgoed, andere honden, of – nog beter – over jou? We zullen het misschien nooit zeker weten. Onze viervoeters kunnen nou eenmaal niet verklappen waar ze over dromen, maar we vinden het leuk om te denken dat wij niet ver weg zijn tijdens hun onderbewuste avonturen.

  1. De betekenis achter een honden-gaap:

Soms kun je het gapen gewoon niet tegenhouden als je slaapt of je verveelt. Gapen wordt universeel erkend als teken van vermoeidheid of verveling, maar als het om honden gaat is er meer aan de hand dan je in eerste instantie denkt. Bij mensen is het gapen soms een manier om empathie te tonen; we gapen als een ander dat doet. Het is daarmee een subtiel teken van solidariteit.

Wanneer een hond gaapt, kan dat een manier zijn om met andere honden om hem of haar heen te communiceren. Het is voor de hond een manier om te zeggen ‘’Hey, ik voel me een beetje gestrest of angstig.’’ Net als mensen, kunnen honden een heleboel emoties voelen en gapen is een manier om die gevoelens te uiten.

Maar honden gapen ook om zichzelf te kalmeren in stressvolle situaties. Dus als je merkt dat jouw viervoeter uitgebreid gaapt tijdens een trainingssessie of als hij nieuwe mensen ontmoet, dan komt dat misschien niet omdat hij verveeld of moe is, maar omdat hij zichzelf probeert te kalmeren. Het is zijn versie van even diep ademhalen om te ontspannen. Geef je hond daarom wat ruimte als hij uitgebreid gaapt en probeer zijn lichaamstaal te lezen om te kijken of hij misschien wat extra comfort en ondersteuning nodig heeft.

  1. Zoomies voor het slapengaan:

Ken je het fenomeen ‘zoomies’? Dat zijn de uitbarstingen van energie waardoor onze honden uit het niets bezeten lijken. Verrassend genoeg gebeurt dit meestal rond bedtijd. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, wordt gedacht dat dit gedrag een natuurlijke manier is om overtollige energie kwijt te raken voordat de hond gaat rusten voor de nacht.

In het wild spenderen honden hun dagen met jagen, ontdekken en spelen, waardoor ze behoorlijk actief zijn. Zodra de zon ondergaat en de nacht valt, vertelt het instinct dat het tijd is om een veilige plek te vinden om te gaan rusten en op te laden voor een nieuwe dag vol avontuur. Dus, die zoomies voor het slapengaan zijn in feite een manier om het gedrag in het wild na te bootsen en de overtollige energie van zich af te schudden om rustig te kunnen slapen in de nacht. Het is als een klein bedtijdritueel, compleet met een sprint naar de finish, voordat de hond wat welverdiende rust krijgt.

  1. Pootjes omhoog, oogjes toe:

Heb je ooit gezien dat de hond met zijn pootjes omhoog slaapt? Dit zie je veel in de hondenwereld, en er zit wat meer achter dan alleen het feit dat het een schattige pose is. Honden slapen vaak met de achterpoten in de lucht als teken van ontspanning; wij gaan op de bank liggen na een lange dag en onze viervoeters manoeuvreren zich in allerlei posities om even flink te ontspannen. Met de pootjes omhoog wordt de spanning in alle spieren losgelaten en zakt het lichaam weg in een staat van rust.

Maar waarom kiezen honden deze houding? Als de hond op zijn rug gaat liggen met de poten in de lucht, toont hij zijn kwetsbare delen – zoals de buik – aan de wereld. Voor mensen lijkt dit misschien tegenstrijdig, maar honden laten op deze manier weten dat ze zich veilig en op hun gemak voelen in hun omgeving. Het is een ode aan de band tussen jullie.

  1. Honden hebben een derde ooglid:

Als baasje wil je natuurlijk de hele dag kijken hoe de hond slaapt. Maar soms zie je dat één oog nog helemaal open is, terwijl het gesnurk de hele kamer doorklinkt. Is de hond half wakker? Nope. Wat je ziet is het derde ooglid. Ook wel bekend als het knipvlies; dit transparante membraan zorgt voor een extra laag bescherming voor de ogen van de hond. En het is het meest zichtbaar als de hond diep slaapt.

Hoewel het vreemd klinkt, help dit unieke membraan ervoor dat de ogen vochtig blijven en beschermd worden tegen vuil. En het fungeert ook als een ware verdediger die de ogen brandschoon houdt. Zie het als een natuurlijke ruitenwisser die alle troep wegveegt voordat het aan die schattige oogjes vastkleeft. Dus, de volgende keer dat je het derde ooglid ziet, onthoud dan dat dit gewoon nog zo’n aspect van de anatomie is dat de hond zo wonderbaarlijk en uniek maakt.

  1. Honden slapen de helft van hun leven:

Het is geen geheim dat honden dol zijn op hun schoonheidsslaapje, maar hoeveel slapen ze precies? Wat blijkt: honden slapen zo ongeveer hun halve leven. Hoewel het exacte aantal afhankelijk is van factoren zoals leeftijd en ras, is het veilig om te zeggen dat onze viervoeters dol zijn op slapen, En hoewel al die slaapsessies nogal veel lijken, hebben honden er heel goed over nagedacht.

Hoewel mensen vaak jongleren met een hectisch schema, leren onze viervoeters ons de ware betekenis van balans. Van eekhoorns achtervolgen tot apporteren: honden storten zich met grenzeloos enthousiasme in elke activiteit en als het tijd is om op te laden, dan doen ze dat. Zorg dus voor een comfortabele hondenmand die de hond heerlijk helpt slapen en probeer de volgende keer misschien eens een dutje mee te pakken met hem.

Omlet en jouw hond

Het begrijpen van honden en hun slaapgewoonten is slechts één manier om de band met onze geliefde huisdieren te versterken. Bij Omlet weten we dat het belangrijk is om aan elk aspect van het welzijn van honden tegemoet te komen, van slaap – tot speeltijd en verder. Daarom zijn we toegewijd om innovatieve producten te ontwerpen zoals aanpasbare hondenmanden en een zorgvuldig ontworpen Nook die het leven van honden en hun baasjes verbeteren. Zo blijft er meer tijd over om te rusten aan jouw zijde. Want als het gaat om onze loyale vrienden, is elk moment, slapend of wakker, kostbaar.

Labrador slaapt in een Omlet Hondennest van de Gardenia Collectie

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *