Omlet blog

De ultieme checklist voor konijnen en cavia’s

Denk je erover na om een klein huisdier aan je gezin toe te voegen? Konijnen en cavia’s hebben een vergelijkbaar verblijf nodig, dus of je nou een konijn of cavia overweegt, het boodschappenlijstje ziet er hetzelfde uit. Van hokken en rennen tot speelgoed en voer: wij hebben de ultieme checklist voor konijnen en cavia’s.

Cavia op de Zippi vides in de Zippi ren

Zorgen voor konijnen en cavia’s

Konijnen en cavia’s zijn kleine huisdieren die allebei geweldig zijn voor kinderen en gezinnen. Ze kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden en zijn leuk en makkelijk om te verzorgen. Met de juiste opstelling en zorg, kunnen konijnen en cavia’s 8 tot 10 jaar oud worden.

Konijnen en cavia’s kunnen samen worden gehouden, maar hun voedingsbehoeften en communicatiemethoden verschillen, dus het is het beste om een aparte opstelling te hebben voor elke soort. De soorten zijn beiden social en hebben gezelschap nodig van soortgenoten. Zorg er daarom bij de planning van het toekomstige huis van jouw dieren al voor dat je de ruimte hebt om er twee te gaan houden.

Hokken

Konijnen- en caviahokken worden traditioneel van hout gemaakt, maar dit geeft om verschillende redenen problemen. Zowel konijnen als cavia’s hebben tanden die blijven doorgroeien en ze moeten knagen om te voorkomen dat de snijtanden te lang worden. Houten hokken zijn verleidelijk om aan te knagen en behandeld hout kan bovendien giftig zijn voor huisdieren. Daarnaast tocht het in houten hokken, zijn ze niet bestand tegen de elementen en absorberen ze vocht en geurtjes.

Het Eglu Go Konijnenhok en Eglu Go Guinea Caviahok zijn:

  • Gemaakt van huisdiervriendelijk plastic
  • Dubbel geïsoleerd voor een optimale interne temperatuur
  • Tochtvrij met behoud van ventilatie
  • Gemakkelijk te reinigen in enkele minuten
  • Gemaakt om een leven lang mee te gaan

Door te beginnen met een plastic hok voor konijnen en cavia’s profiteren jullie allebei vanaf de eerste dag van de voordelen.

Bodembedekking

De bodembedekking die je gebruikt voor het hok van konijnen of cavia’s is er een van persoonlijke voorkeur. Gangbare opties zijn onder andere:

  • Houtkorrels of zaagsel
  • Aspen
  • Gerecycled papier (dit lijkt op los katoen)
  • Stro

Konijnenrassen met lang haar, zoals de Leeuwenkop of Angora’s hebben gerecycled papier of houtkorrels nodig, omdat stro, zaagsel en snippers in de vacht verstrengeld raken. En ook Caviarassen met lang haar, zoals Peruvians of Shelties moeten niet gehouden worden in bodembedekking die in de vacht kan gaan zitten.

Buitenruimte

Konijnen en cavia’s hebben veel ruimte buiten het hok nodig om de benen te strekken en de omgeving te verkennen. Konijnen hebben veel energie dus een konijnenrennen is essentieel om ze gezond en gelukkig te houden. Ook cavia’s hebben een Caviaren voor buiten nodig om gelukkig te blijven. Cavia’s kunnen obesitas krijgen als ze niet voldoende ruimte hebben om te bewegen.

De cavia- en konijnenrennen van Omlet bevatten een vloerrooster waardoor er geen tunnels gegraven kunnen worden. Dit is vooral belangrijk voor konijnen. De hele ren is gemaakt van zwaar gelast staal om de huisdieren veilig buiten te kunnen houden, en de rennen kunnen worden uitgebreid voor nog meer ruimte.

Speelgoed

Als je konijnen of cavia’s hebt kun je veel plezier halen uit het kijken naar de manier waarop ze spelen. En de beste speeltjes voor konijnen en cavia’s stimuleren het natuurlijke gedrag. Het Zippi Tunnelsysteem voor konijnen bootst de holletjes na die konijnen in het wild gebruiken om zich in te verstoppen. En wilde cavia’s gebruiken tunnels die zijn gemaakt door andere dieren, dus een tunnelsysteem waar ze doorheen kunnen rennen of zich in kunnen verstoppen zal veel plezier geven.

Andere accessoires voor de ren van konijnen of cavia’s, zoals schuilplaatsen of speeltunnels zijn perfect om de dieren wat schaduw te bieden tegen de zon, of ze kunnen als plek voor dutjes dienen. Omdat zowel konijnen als cavia’s prooidieren zijn, zullen ze altijd alert zijn op mogelijke roofdieren. Hierdoor schrikken ze snel en hebben ze een schuilplaats nodig voor het geval ze gevaar opmerken. Door schuilplaatsen in de ren te zetten, zullen konijnen en cavia’s zich meer op hun gemak voelen.

Zippi vides voor konijnen en cavia’s bieden de dieren een plek om op niveau te communiceren met jou, of om de wereld eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Biedt op de vide traktaties aan in een Caddi Snackhouder, of train je konijnen en cavia’s om een verhoogd oppervlak. De ruimte onder de vides biedt extra beschutting en de antislip hellingen helpen de benen van de cavia in beweging te houden, terwijl het ook voldoet aan de behoefte van konijnen om de omgeving te verkennen.

Voeding

Zowel konijnen als cavia’s hebben op Timothy hooi gebaseerde voeding nodig. Dit is hun belangrijkste voedingsbron. Maar in tegenstelling tot konijnen, kunnen cavia’s geen vitamine C aanmaken, dus commercieel verkrijgbaar caviavoer moet verrijkt zijn met deze essentiële voedingsstof. Commercieel konijnenvoer bevat meestal geen vitamine C. Dit is een van de redenen om cavia’s en konijnen apart van elkaar te huisvesten. Te veel vitamine C is niet goed voor konijnen en te weinig vitamine C kan dodelijk zijn voor cavia’s.

De meeste konijnen en cavia’s zullen niet te veel voer eten, maar als je merkt dat een dier dikker wordt, volg dan de voedingsinstructies op de verpakking. Met name cavia’s zijn vatbaar voor overgewicht, waardoor het vrij aanbieden van caviavoer soms niet verstandig is. Konijnen kunnen ook onnodig aankomen, dus kijk regelmatig naar de conditie van het lichaam. Bij twijfel kun je de dierenarts vragen of je konijn of cavia te zwaar is, en indien dat zo is, voedingsadvies inwinnen.

Konijnen en cavia’s hebben vrije toegang nodig tot Timothee hooi. Dit houdt de spijsvertering aan het werk en het houdt de tanden op de juiste lengte. Timothee hooi leidt niet tot overgewicht bij konijnen en cavia’s en is daarom veilig (en noodzakelijk) om altijd aan te bieden.

Omlet en jouw konijnen en cavia’s

Het hebben van konijnen en cavia’s is leuk voor alle leeftijden. Met onze Eglu Go konijnen- en Caviahokken hoeft de verzorging van jouw konijn geen groot karwei te zijn. Je kunt het hok van konijnen of cavia’s in enkele minuten volledig schoonmaken waardoor je veel tijd overhoudt om met ze te socializen en te spelen. Gebruik Zippi vides voor konijnen en cavia’s om dichterbij dan ooit te komen en kijk naar hun natuurlijke gedrag met het Zippi Tunnelsysteem voor een onvergetelijke ervaring voor zowel jou als de huisdieren.

Kinderen spelen in de Zippi opstelling met hun konijnen

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *