Omlet blog

Wat zeggen de eieren van je kippen over hun gezondheid?

Kippen zijn huisdieren die je iets teruggeven voor je investering. Niet alleen door middel van een fijne, emotionele band tussen mens en huisdier (maar dat mag zeker niet onderschat worden), maar ook door iets tastbaars: heerlijke, voedzame, prachtige eieren. De voedingswaarde van een ei is op zichzelf al geweldig, maar je kunt de eieren van kippen ook analyseren om een indruk te krijgen van hun algehele gezondheid. Wat zeggen de eieren van je kippen over hun gezondheid? Van frequentie waarop een ei wordt gelegd, de grootte van het ei, de vorm, kleur en textuur – dit is wat jouw dagelijkse verzameling je vertelt over jouw kippen.

Vrouw raapt eieren uit de Omlet Eglu Pro

Voedingswaarde van eieren

Gezonde kippen leggen gezonde eieren, en het is lastig om de voedingswaarde van een ei te overtreffen. Gemiddeld genomen bevat één kippenei maar 75 calorieën, maar wel 5 gram eiwit. Samen met melk, zijn eieren de ‘’gouden standaard’’ voor biologische proteïne. Eieren bevatten ook vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van een mens. En ze zijn ook veelzijdig – er zijn zo veel verschillende manieren waarop je kunt genieten van eieren. Gewoon door een eitje te eten, of door het te verwerken in een recept. Als jouw kippen gezonde eieren leggen, betekent dit dat ze de juiste voeding krijgen en zich veilig voelen in de nestplek van hun kippenhok.

Als je deze voedzame cadeaus plotseling niet zo vaak meer kunt verzamelen, of als de eieren anders voelen of er anders uitzien, dan kan er een onderliggend probleem zijn dat dit veroorzaakt. Van ziekte tot stress, hier zijn een aantal manieren waarop de eieren van jouw kippen kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem.

Verandering in legfrequentie

Hoe vaak leggen kippen eieren? Het antwoord is wat complexer dan ‘’een ei per dag’’ en er moet rekening gehouden worden met vele factoren als je wilt bepalen wat normaal is voor een kip. Ras, leeftijd, gezondheid en de tijd van het jaar zijn allemaal van invloed op de legfrequentie.

Onder de verschillende kippenrassen die worden gezien als goede leggers (de kippen die tot 300 eieren per jaar leggen), zitten een aantal bekende leggers:

Sierkippen of kleinere kippenrassen leggen wat minder frequent, sommige leggen slechts enkele eieren per maand.

Kippen die zich niet goed voelen, of ondervoed zijn, zullen minder vaak een ei leggen. Onenigheid in de toom, ongeschikte voeding of overbevolking in het kippenhok zijn slechts enkele stressoren die hun tol kunnen eisen van de eiproductie. Zorg dat je kippen toegang hebben tot schoon water en kwaliteitsvoer krijgen zodat ze de calorieën en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Door graan, snacks voor kippen en gezonde restjes uit de keuken of veilige voeding uit de tuin toe te voegen aan hun dieet, geef je ook een voedingsboost aan de kippen.

Kippen zullen in de winter uiteindelijk minder eieren gaan leggen, of helemaal stoppen met het leggen van eieren. De ovulatie van een kip wordt bepaald door het aantal uren daglicht, dus als de dagen korter worden, dan kun je verwachten dat de eiproductie wat minder wordt. Dat is een natuurlijke reactie van de kip; ze bereidt zich voor op het veranderende seizoen en zal haar energie richten op warm blijven, in plaats van eieren leggen. Je kippen zullen hun normale legschema weer voortzetten wanneer de lente komt, want dan worden de dagen weer langer.

Rui-seizoen

Een andere jaarlijks terugkerende reden voor een afname in de eiproductie is het rui-proces. Tijdens de rui vallen alle oude veren uit, en groeien er nieuwe veren om de oude te vervangen. Dit proces begint meestal ter voorbereiding op de winter; als de dagen korter worden, dan zullen je kippen hun doffe veren verliezen voor een nieuw, dikker verenpakket dat ze warm houdt tijdens de winter. Het resultaat is een prachtig, mooi nieuw verenkleed, en minder eieren om te verzamelen. De rui kost veel energie, dus de kippen zullen 8 – 16 weken op ‘’rui-vakantie’’ gaan. De kippen door de rui heen helpen zal ze helpen tijdens hun jaarlijkse periode waarin de oude veren vervangen worden voor nieuwe.

Eieren in verschillende kleuren

Wist je dat kippen verschillende kleuren eieren leggen? Je kent witte en bruine eieren vast wel, maar sommige kippen leggen ook groene, blauwe of zelfs roze eieren. Wat zorgt voor deze variëteit aan kleuren?

De genen van een kip bepalen welke kleur hun ei heeft. Bij sommige kippenrassen kun je een standaardkleur verwachten. Je kunt er bijvoorbeeld op rekenen dat Leghorns witte eieren leggen, dat Orpingtons bruine eieren leggen, en Ameraucanas leggen blauwe eieren. Maar verschillende tinten, zoals olijfgroen, zijn vaak het resultaat van een hybride kip – dit is een kip die wordt gefokt uit een combinatie van blauwe en bruine ei-genen. Stel je fokt een Orpington haan (met genen voor een bruin ei) met een Ameraucane kip (die genen heeft voor een blauw ei), dan is het resultaat een ‘’Olive egger’’ kip, die groene eieren legt. De kleur van een ei moet consistent zijn bij de kip die ze legt, en eieren in verschillende kleuren zijn dus geen probleem, tenzij een kip plotseling een andere tint eieren legt dan ze normaal doet.

Alle eieren beginnen met een witte schaal, maar de kip die het ei legt, voegt het pigment toe wanneer ze gelegd worden. Dit pigment kleurt alleen de schaal van het ei, maar dringt niet door tot in het membraan.

Pro tip: Je kunt een idee krijgen van de kleur eieren die een kip legt door te kijken naar de oorlellen. Kippen met witte oorlellen, leggen witte eieren en kippen met rode lellen, leggen bruine eieren. Je kunt deze techniek niet altijd toepassen voor eieren met een ander pigment (blauw, groen of roze), omdat hybride kippen verschillende kleuren lellen hebben. Maar, het is natuurlijk wel leuk om deze ‘’wedden-dat’’ test eens bij je eigen toom toe te passen.

Omlet Eierspiraal op een aanrecht

Dubbele dooiers

Het is een zeldzaam, maar volstrekt normaal fenomeen als een kip een ei legt met twee dooiers. Als de eieren bevrucht zijn en uitgebroed worden, dan kunnen eieren met een dubbele dooier tweelingkuikens brengen! Maar het is gebruikelijker dat er maar één embryo volledig ontwikkelt.

Als je een eitje van je kippen breekt en dubbel begint te zien, dan is dit het resultaat van een kip die twee dooiers heeft vrijgegeven tijdens de ovulatie – en deze wordt vervolgens in één schaal geplaatst. Het komt vaker voor bij kippen die net volwassen zijn, omdat het lichaam zich nog aanpast aan de ovulatie, maar eieren met twee dooiers kunnen ook genetisch zijn en het kan zich voortzetten tijdens de hele legcarrière van een kip.

Dunne schaal, of helemaal geen schaal

Heb je ooit eieren geraapt en ben je volledig achterovergeslagen van een zacht ei? Eieren met een zachte schaal voelen aan als een waterballon die deels gevuld is en ze kunnen tot veel verontrusting zorgen als ze gevonden worden in de nestkast. Deze rare, sponzige eieren zijn gelegd zonder schaal – alleen het membraan is over. Dit gebeurt vaak bij kippen die erg veel eieren produceren. Hun lichaam kan het simpelweg niet aan om elke keer een dooier te produceren. Vaak leggen ze een volledig gevormd ei, en enkele uren later een ei zonder schaal.

Een andere reden voor een dunne of missende schaal is een tekort aan calcium in het dieet van de kip. Een dunnere schaal is vaak een duidelijke waarschuwing hiervoor, dus let goed op als de eieren van je kippen plotseling makkelijker open te breken zijn, of als je kapotte eieren in de nestkast vindt. Er is veel calcium nodig om een ‘’volledig aangeklede” dooier te maken, dus zorg dat je kwaliteitsvoer gebruikt met toegevoegde calcium. Als je opmerkt dat de eieren een dunnere schaal hebben, of ‘’naakt’’ zijn, geef je kippen dat extra supplementen met bijvoorbeeld fijngemalen oesterschelpen of andere calcium supplementen voor kippen. Je kunt de schaal van eieren ook bewaren en deze vermalen om later over het voer van de kippen te strooien. Zorg er wel voor dat je geen schaal gebruikt die niet fijngemalen is, omdat kippen dan een smaak kunnen ontwikkelen voor de eigen eieren en deze zelfs opeten in de nestkast.

Je kunt met < supplementen voor kippen > een boost geven aan de productie van de schaal, en je bent er zeker van dat je kippen alle vitaminen en mineralen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Supplementen als Omega-3 geven de eieren van je kippen een extra bonus, want dit supplement wordt doorgegeven aan het ei, en dus aan jou zodra je het opeet.

Schijn bedriegt

Soms kan een ei er een beetje verontrustend uitzien, maar kun je niet goed plaatsen waarom dat nou is. Dit is meestal geen reden om ook echt ongerust te worden, tenzij dit het ‘’nieuwe normaal’’ wordt.

Waarom zit er bloed op het ei van mijn kip?

Je kunt je nogal zorgen maken als je bloed op het ei van je kip vindt, maar het betekent meestal dat het ei afkomstig is van een nieuwe legger. Dit probleem zou zich na enkele weken vanzelf moeten oplossen.

Waarom zijn de eieren van mijn kip lang en dun?

Ook dit komt vaker voor bij kippen die net beginnen met leggen; eieren kunnen soms een wat ongemakkelijke vorm hebben, of een afwijkend uiterlijk. Jongere kippen zullen vaak beginnen met kleinere en langere eieren die bijna in een punt lijken te lopen. Als lange eieren plotseling gelegd worden door een volwassen kip, moet je de dierenarts benaderen, omdat dit op een ziekte kan wijzen.

Waarom hebben de eieren van mijn kippen bulten, kuiltjes of randjes?

De textuur van eieren is een duidelijk signaal van mogelijke voedingstekorten of stress binnen de toom. Elke kip die consistent eieren legt zonder een ronde, gladde schaal heeft last van stress of ondervoeding. Zorg ervoor dat het voer dat je aanbiedt de juiste eiwitten, calcium, vitaminen en mineralen bevat. Overbevolking is ook vaak een bron van stress voor kippen, dus geef ze voldoende ruimte in een Inloopren voor kippen of een gebied met afrastering voor kippen tijdens de dag en een geschikte ruimte in het kippenhok tijdens de nacht.

Waarom zit er een krijtachtige laag op de eieren van mijn kippen?

Een overvloed aan calcium kan ervoor zorgen dat de eieren een krijtachtig of wasachtig uiterlijk krijgen. Bruine eieren kunnen een roze gloed krijgen van een teveel aan calcium, of je kunt witte vlekken zien op donkere eieren. Om dit te corrigeren, moet je de calciumsupplementen verminderen totdat de eieren er weer normaal uitzien. Als het laagje blijft zitten bij één of twee kippen, dan is het goed mogelijk dat je een paar kippen hebt dat een dikkere laag (cuticula) produceert dan de andere kippen. In dit geval is die wasachtige laag helemaal normaal en zelfs gunstig.

Hoewel ze er misschien niet zo aanlokkelijk uitzien als ‘’normale’’ eieren, zijn de meeste ongewone eieren veilig om te eten. Meestal zitten de afwijkingen vooral in de schaal en blijft de binnenkant onaangetast. Eieren die een aangetaste schaal hebben moeten wel weggegooid worden, omdat bacteriën de kans hebben gehad om zich door de kapotte schaal te werken.

Controles voor kippen

Doe regelmatig gezondheidscontroles zodat je zeker weet dat elke hen in ‘tip-tok’ vorm is. Let goed op eventuele nieuwe of ongebruikelijke tekens of symptomen tijdens deze gezondheidscontrole. Het is ook goed om een extra Eglu Go kippenhok te hebben die kan dienen als quarantaine voor zieke of nieuwe toomleden.

Ongewone eieren wijzen soms op ziekte. Als je ziet dat je kippen symptomen hebben die gepaard gaan met het onregelmatig leggen van eieren, of als eieren er langdurig abnormaal uitzien, is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts.

Omlet en de gezondheid van je kippen

Eieren kunnen je veel vertellen over de gezondheid van jouw kippen, maar dat geldt ook voor het uiterlijk van de kippen en hun activiteitsniveau. Daarom hebben we het makkelijker en leuker gemaakt om je toom gezond en fit te houden. Onze extra grote kippenhokken give everyone geven iedere kip van de toom genoeg ruimte om te leggen en slapen, en onze Inlooprennen voor kippen kunnen worden uitgebreid tot elke gewenste afmeting, waardoor je veel ruimte hebt om tijd met ze door te brengen. Maak je opstelling compleet met een aanpasbare PoleTree Zitstok voor kippen en jouw kippen zullen de ideale ruimte hebben om hun hele leven gezond en gelukkig te blijven. Met onze innovatieve producten weet je altijd wat er speelt in jouw toom, en dat elk onderdeel van hun huis zorgvuldig is ontwikkeld om hun geluk en gezondheid te ondersteunen.

Kind houd een kippenei vast in de Inloopren van Omlet

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *