Omlet blog

Hoeveel kippen moet ik nemen?

Kippen zijn geweldige dieren voor families van alle leeftijden en op alle locaties. Hoewel ze traditioneel gezien worden als boerderijdieren, komen ze steeds vaker voor in de achtertuin van woningen in zowel de stad, als op het platteland. Een veelgestelde vraag is dan ook: hoeveel kippen moet ik nemen? Deze gids helpt je de juiste grootte te bepalen voor jouw gezin, en het bevat tips over hoe je jouw nieuwe toom comfortabel kunt huisvesten.

Meisje kijkt in de Eglu Pro naar kippen

Wat is je huidige opstelling?

Als je jouw toom wilt uitbreiden, denk dan aan je huidige opstelling. ’’Kippenwiskunde’’ is het fenomeen dat ontstaat wanneer een kippenhouder begint met het idee om een bepaald aantal kippen te gaan houden, maar vervolgens eindigt met veel meer. Dit gebeurt op een gegeven moment onvermijdelijk – kippen zijn nou eenmaal leuk om te houden.

Met die ‘’kippenwiskunde’’ in je achterhoofd, moet je kijken of je huidige opstelling extra kippen kan huisvesten. Kippen hebben zo veel mogelijk ruimte buiten het kippenhok nodig, zo blijven ze gezond en gelukkig. Bovendien moet het kippenhok groot genoeg zijn zodat elke kip veilig en comfortabel kan slapen ‘s nachts. De nestkast kan gedeeld worden met 4 of 5 kippen, maar een toom die uitbreidt, heeft meer dan één nestkast nodig om gezonde leggewoonten te behouden.

Als je helemaal nieuw in het kippen houden bent, denk dan eens na over de hoeveelheid eieren die je nodig hebt voor jouw gezin. Kippen zijn geweldige dieren voor gezinnen met kinderen, maar sommige opstellingen zijn voor kinderen wat makkelijker te openen en sluiten en bieden een wat makkelijkere toegang tot de eieren. Je kunt kippen samen met andere huisdieren houden, maar ze hebben wel voldoende ruimte nodig om te scharrelen en ze hebben een eigen gebied nodig waar ze eten en slapen.

Restricties voor het houden van kippen

Naast je levensstijl, moet je ook rekening houden met de regels van het land (of de provincie) waar je woont. In Nederland is de wet- en regelgeving voor het houden van kippen, zeer beperkt als je minder dan 250 kippen hebt, maar het kan zijn dat jouw huis in een gebied staat waar het houden van kippen niet gewaardeerd wordt. Neem daarom altijd contact op met de buurt of de huiseigenarenvereniging om zeker te zijn dat je kippen op je eigendom mag houden.

Mocht de omgeving waarin je woont een beperking zijn voor het aantal kippen dat je kunt houden, dan hoef je je geen zorgen te maken over kippenwiskunde. In dit geval koop je het grootste kippenhok dat het aantal kippen dat je hebt comfortabel kan huisvesten.

Overwegingen met betrekking tot ruimte

Wat de grootte van je toom ook is, ze zijn het gelukkigst met zo veel mogelijk ruimte. Als er geen restricties zijn, dan is een extra groot kippenhok de beste optie. De kippenhokken van Omlet zijn gemaakt met het oog op verschillende groottes, maar de Eglu Pro, een extra groot kippenhok, is perfect voor een toom die groeit – vooral als die kippenwiskunde aan de horizon gloort. De Eglu Pro kan tot 15 kleine kippen huisvesten, maar het is niet alleen voor een grote toom. Jouw kleinere toom zal de extra ruimte en nestkasten ook waarderen. En jij zal de optie om nog meer leden aan je toom toe te voegen ook waarderen, omdat het hok niet snel ‘’overbevolkt’’ raakt.

Voordelen van een grote toom

Kippen zijn makkelijk en leuk om te houden, en in tegenstelling tot andere soorten huisdieren maakt het niet uit of je er 4 of 20 hebt; de verzorging en routine blijven hetzelfde. Denk je eraan om een grote toom te houden? Dan zitten daar de volgende voordelen aan:

Eierproductie

Meer kippen betekent meer eieren. Als je verse eieren voor het hele gezin wilt, dan heb je een constante voorraad nodig. Een kip legt gemiddeld om de dag een ei, dus als je dagelijks eieren eet, heeft elk gezinslid anderhalve kip nodig. Je hebt dus 2 kippen per familielid nodig als je genoeg eieren in huis wilt hebben voor iedereen.

Plaagbestrijding

Meer kippen betekent meer plaagbestrijding. Kippen eten allerlei soorten ongedierte in de achtertuin, waaronder:

  • Spinnen
  • Schorpioenen
  • Larven en wormen
  • Sprinkhanen
  • Mieren
  • Maden

Je kippen kunnen ook helpen in de tuin. Door afrastering voor kippen, te plaatsen, of hun kippenren strategisch naast je planten te zetten, kunnen kippen je helpen al het ongedierte onder controle te houden, zonder de tuin te beschadigen.

Diversiteit in de toom

Met kippen kun je verschillende rassen bij elkaar houden. Zo kun je show kippen samen met rassen die veel eieren leggen houden. Zo voeg je een beetje speelsheid toe aan de toom, zonder de eierproductie op te offeren. Ook kippenrassen met een dubbel doel kunnen wat variatie aanbrengen in de toom, omdat ze verschillende groottes en kleuren hebben.

Omlet en jouw kippen

We hebben de perfecte kippenproducten ontwikkeld om jou te helpen elke toom jarenlang gezond en gelukkig te houden. Of je nu net begint, of al een doorgewinterde kippen-eigenaar bent: onze Eglu Pro en Inloopren voor kippen zijn aan te passen aan een toom van iedere grootte. Geef jouw kippen de ruimte waarnaar ze verlangen, of geef toe aan de drang om meer kippen te gaan houden: met de Eglu Pro is er altijd ruimte voor meer.

Kikken buiten in de Eglu Pro kippenren

 

 

This entry was posted in Uncategorised


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *