Omlet blog

Kerstsnacks voor konijnen en cavia’s

Cavia's met kerstmuts eten kerstsnacks

Kerst is waarschijnlijk het meest betoverende deel van de feestperiode. Het is ook de perfecte tijd om extra te knuffelen met onze huisdieren en samen te genieten van deze speciale tijd van het jaar.

En laten we het eten niet vergeten. Kerstmis is een belangrijke feestdag voor fijnproevers. Als u konijnen of cavia’s heeft, dan weet u dat ook deze dieren ware fijnproevers zijn. Gelukkig zijn er verschillende feestelijke snacks die u kunt delen met deze foodies – maar vermijd kruiden en specerijen.

Wat zijn uw basisgerechten voor het kerstdiner? Voor veel mensen is dit kalkoen, verschillende groenten en bijgerechten, en als kers op de taart een heerlijk desserts. Bij het bereiden van deze gerechten, zijn er allerlei restjes die u aan uw konijnen of cavia’s kunt geven, als speciale vakantietraktatie.

Snacks voor konijnen

Wie aan konijnen denkt, denkt al snel aan worteltjes. Maar welke andere restjes kun je voor je konijn bewaren bij het bereiden van het kerstdiner?

Ingrediënten voor het kerstdiner die veilig zijn voor konijnen: wortels en wortelloof (maar met mate, wortelen bevatten veel suiker – precies daarom zijn konijnen er zo dol op), selderij, veenbessen (vers of ongezoet en gedroogd), verse sperziebonen en bladgroenten zoals sla en kool. Maakt u een minder traditioneel kerstdiner, bekijk dan deze lijst met voedingsmiddelen die veilig zijn voor konijnen.

De eenvoudigste manier om de snacks bestemd voor uw konijnen gescheiden te houden van wat wordt weggegooid en wat gekruid wordt, is door hiervoor een aparte kom op het aanrecht te zetten. Alle restjes die voor uw konijnen bedoeld zijn, kunnen in een kom worden bewaard om aan uw dieren te geven als u klaar bent met het bereiden van de maaltijd. Laat de helpende handen in de keuken wel weten waar deze kom voor bedoeld is.

Wilt u echt uw best doen voor konijnen en hun vakantie extra speciaal maken, dan zijn er online allerlei recepten te vinden voor bijvoorbeeld worteltaart of bananensnacks.

Goodies voor cavia’s

Cavia’s volgen een dieet dat lijkt op dat van konijnen, maar moet meer vitamine C bevatten omdat ze dit niet zelf kunnen aanmaken. Voedsel dat u voor uw konijn reserveert, kan ook aan cavia’s worden aangeboden. Verder kan dit voor cavia’s worden aangevuld met kleine hoeveelheden sinaasappel of sinaasappelschil, paprika (geel, rood en oranje), broccoli, plakjes appel en bessen.

Een van de redenen dat cavia’s zo schattig zijn, is hun bouw. Maar door hun kleine pootjes en grotere lichamen is het belangrijk om ze niet te veel te voeren. Ideeën voor snacks voor cavia’s zijn online te vinden, maar alle kerstsnacks zijn bedoeld als eenmalige traktatie.

Te vermijden

Er zijn allerlei lekkere en voedzame dingen die u aan uw konijnen en cavia’s kunt geven. Maar er zijn ook een aantal dingen die deel uitmaken van het kerstdiner die niet gezond zijn voor deze dieren:

  • Noten en zaden
  • Aardappelen (zeker rauw)
  • Gesuikerde en gebakken snacks
  • Brood
  • Vlees

Als een konijn of cavia stiekem iets eet dat niet gezond voor ze is, probeer dan te achterhalen wat het was en hoeveel het dier heeft gegeten. Bel indien nodig de dierenarts. Kerstmis is de tijd van het jaar dat huisdieren (groot en klein) iets binnen kunnen krijgen wat niet gezond voor ze is, dus neem voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat uw konijnen of cavia’s stiekem een hapje nemen van iets dat gevaarlijk voor ze is. Het is daarom het beste om konijnen en cavia’s tijdens de feestdagen veilig in hun hok of ren te houden, of in een speelren voor konijnen- of cavia’s om te voorkomen dat ze in de keuken kunnen komen.

Witte konijnen eten uit een Caddi snackhouder voor konijnen op een Zippi-vide voor konijnen

Speciale gelegenheidssnacks en standaardvoeding

Konijnen en cavia’s hebben behoefte aan pellets van hoge kwaliteit (idealiter op basis van timothee-hooi). Ook hebben ze een onbeperkte hoeveelheid timothee-hooi of weidehooi en vers water nodig. Cavia’s hebben daarnaast behoefte aan extra vitamine C. Ongeveer 90% van het dieet van zowel konijnen als cavia’s zou uit voorgenoemde voedingsmiddelen moeten bestaan, met maximaal een paar keer per week een gezonde snack.

Geschikte snacks die passen binnen een gebalanceerd dieet voor konijnen en cavia’s, zijn groenten en fruit. Bij speciale gelegenheden, zoals vakanties of de verjaardag van uw huisdier, kunt u een andere veilige snack geven. Doe dit niet te vaak omdat dit hun spijsvertering kan verstoren of hun voedselvoorkeuren beïnvloeden.

Door uw dieren hun snack aan te bieden in een Caddi snackhouder voor konijnen of een Caddi snackhouder voor cavia’s, wordt verspilling voorkomen en blijft het voer niet op de grond liggen. Het is ook een leuke manier om speciale vakantiegerechten aan te bieden.

Een plek voor de winter

Het vakantieseizoen kan voor elk gezinslid een fijne tijd zijn. Maar deze tijd van het jaar brengt natuurlijk ook kou en ijzel met zich mee. Een goed geïsoleerd konijnenhok of caviahok is dan ook geen overbodige luxe als uw dieren de winter buiten in hun hok in de tuin doorbrengen. Zippi-tunnels en speelrennen zorgen voor eindeloos speelplezier, zodat cavia’s en konijnen kunnen opwarmen en hun eetlust kunnen opwekken.

Met een warm huis, gevulde buikjes en liefhebbende eigenaren zullen ook uw cavia’s of konijnen fijne feestdagen hebben!

Cavia's naast Omlet Caddi snackhouder voor cavia's

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *