Omlet blog

De beste manieren om je kat te helpen met afvallen

Kat krabt op de Switch Krabpaal met een gele lichtinstelling

Wist je dat het steeds vaker voorkomt dat huisdieren overgewicht hebben? Overgewicht bij katten brengt niet alleen fysieke risico’s met zich mee zoals een grotere kans op problemen zoals hartziekten, kanker, diabetes en artritis, maar het kan ook een impact hebben op het welzijn van de kat. Gelukkig kun je de kat helpen met afvallen op een simpele en zelfs leuke manier. Zo help je de kat op weg naar een langer en gezonder leven.

Ras of obesitas?

Het is niet altijd gemakkelijk om te achterhalen of je kat overgewicht heeft, vooral als ze lang haar hebben of van nature wat steviger zijn. Maar een gezonde kat moet een lichaam hebben dat goed in proportie is, met een duidelijke taille en nek. Je moet de heupen en ribben makkelijk kunnen voelen en de kat moet zo min mogelijk buikvet hebben. Bespreek met de dierenarts wat het juiste gewicht is voor het soort kat dat jij hebt, maar over het algemeen kun je stellen dat 10% – 19% meer gewicht wordt gezien als overgewicht. 20% meer lichaamsgewicht dan het gezonde gewicht wordt gezien als obese.

5 tips om je kat te helpen met afvallen

Als je de keuze maakt om de kat te helpen afvallen, dan is dat een eerste stap om hem op weg te helpen naar het leven dat hij verdient. Maar voordat je het dieet van de kat aanpast, moet je met de dierenarts overleggen. Zij kunnen je helpen de juiste hoeveelheid eten te bepalen en eventuele medische oorzaken identificeren die kunnen bijdragen aan zijn gewicht.

1. De calorieën beperken

Zoek voor de kat naar ingeblikt, hoogwaardig, op vlees gebaseerd en goed verteerbaar voedsel. Ingeblikt of rauw voedsel bevat veel water, en dat geeft de kat een vol gevoel met minder calorieën. Het stelt je ook in staat om te bepalen hoeveel voeding je de kat elke dag geeft. Ingeblikt, nat voedsel is ook beter dan droogvoer, omdat de kat niet de hele dag op brokjes knabbelt terwijl hij of zij geen honger heeft.

Meet af hoeveel voedsel de kat moet hebben per dag en houd je hier ook aan. Verdeel het eten in kleinere maaltijden en geef deze vaker als je het idee krijgt dat de kat honger heeft. Maar houd bij wat je de kat geeft en hoeveel je geeft. Als je in een huis met meerdere katten woont, moet je de kat op dieet apart eten geven, zodat hij of zij geen eten gaat stelen van de andere katten.

2. Minder snoepjes, meer aandacht

Snoepjes die veel calorieën bevatten moeten gaan en zorg er ook voor dat iedereen in het gezin dit weet! Het klinkt misschien oneerlijk om helemaal te stoppen met snoepjes geven, maar het is wel het liefste wat je kunt doen op dit moment, omdat de kat moet afvallen.

Probeer snoepjes te vervangen met een speeltje of een knuffelmoment. Je zal merken dat de meeste katten erg goed reageren op extra aandacht. Als je de kat nog steeds wilt trakteren met iets lekkers, zoek dan naar snoepjes die weinig calorieën bevatten, of probeer wat groente-snacks zoals broccoli, sperziebonen of pompoen.

Kat kijkt naar eten in de Freestyle Klimboom van Omlet

3. Neem de tijd

Het verliezen van gewicht moet langzaam en stabiel verlopen, om het risico op gezondheidsproblemen (zoals leververvetting) te voorkomen. Je kat moet niet meer dan 3% – 4% lichaamsgewicht per maand verliezen. Wees dus geduldig als je hem of haar wil laten afvallen.

Als je het dieet van de kat omgooit, zorg dan dat je dit langzaam doet, zodat hun maag niet overstuur raakt. Vervang steeds meer oud voer met nieuwe, gezonde voeding, of verminder stukje bij beetje.

4. Maak tijd om te spelen

Introduceer nieuwe speeltjes en spelletjes in het leven van de kat. Dit vermindert de verveling niet alleen, maar het verbetert ook de band die jullie hebben en de behendigheid en coördinatie van de kat. En het helpt tijdens het afvallen, omdat de kat calorieën verbrandt.

Probeer te ontdekken welke soort speeltjes de kat leuk vindt en wissel deze af zodat hij niet verveeld raakt. Alle katten hebben een verschillende voorkeur, maar veren en speelgoed met catnip zullen bij veel katten een hit zijn! Moedig spel aan waarbij de kat moet bewegen en zijn lichaam moet gebruiken, zoals zoeken naar iets wat verstopt is, of speeltjes waar hij of zij op kan jagen.

Een krabpaal is ook een goede keuze, vooral een die licht geeft. De Switch Krabpaal heeft alle voordelen die een krabpaal kan bieden, zoals het jagersinstinct aanwakkeren en het huisdier actief krijgen – Hij tilt kattenfitness naar een nieuw niveau.

De Switch geeft de kat een heel eigen lichtshow waardoor de kat een interactief entertainmentsysteem heeft. Neem ‘s avonds deel aan het plezier, of zet de Switch aan terwijl jij in de sportschool bent, zodat de kat zelf ook kan sporten.

Met meer dan 1200 instellingen om het licht, de snelheid, de helderheid en de modus van de krabpaal te regelen, kun je de beste manier vinden om in kleur verbinding te maken met jouw kat.

5. Een riem is niet alleen voor honden

Sommige katten lopen graag aan de lijn, maar andere niet bepaald. Als je het nooit geprobeerd hebt, laat de kat dan eerst thuis aan het harnas wennen. Daarna kun je korte wandelingen in de tuin of buurt doen. Als hun lichaamstaal laat zien dat ze ontspannen en tevreden zijn, kun je de afstand langzaam wat groter maken.

Maak je geen zorgen als dit een hele uitdaging is; sommige katten zullen het nooit leuk vinden om aan de lijn te lopen, en dan moet je ze niet forceren. Houd het in dat geval bij andere vormen van lichaamsbeweging, zoals spelen of een Freestyle Klimboom van Omlet, die de kat aanmoedigt te bewegen en de innerlijke jager in de kat loslaat, terwijl de kat veilig binnen kan blijven.

Omlet en jouw kat

Omlet ontwerpt producten die de behoeften vervullen van katten van alle soorten en maten . Met onze innovatieve producten voor katten bouw je een betere band op met de kat, waardoor elke kat zijn allerbeste leven kan leiden. Van onze lichtgevende Switch Krabpaal tot onze leuke Freestyle Klimboom: hoe meer we vragen over de behoeften van huisdieren en hun baasjes, hoe meer onze producten evolueren.

Kat bovenop de Switch Krabpaal

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *