Omlet blog

Kat op dieet

Kat kijkt naar voer in Omlet Freestyle klimboom

Overgewicht is een bij katten veel voorkomend probleem. Katten met overgewicht hebben meer kans op hartproblemen, kanker, diabetes en artritis. Overgewicht is vaak het gevolg van te weinig beweging in combinatie met teveel voer en kattensnoepjes. Ook wordt er wel beweerd dat territoriaal gedrag en competitie tussen katten ertoe kan leiden dat een kat meer eet dan goed voor hem is.

Door een kat met overgewicht gewicht te laten verliezen zorgt u ervoor dat zijn algehele gezondheid verbetert en hij een langer en gelukkiger leven kan leiden.

Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen of een kat overgewicht heeft, bijvoorbeeld bij katten met een lange vacht of een gedrongen bouw. Maar een gezonde kat heeft altijd een geproportioneerd lichaam met een duidelijke taille en nek. De ribben en heupen moeten makkelijk voelbaar zijn en de hoeveelheid vet rond de buik minimaal. Ook kunt u opzoeken hoeveel een kat (afhankelijk van zijn ras en geslacht) gemiddeld weegt. Als uw kat 15% zwaarder is dan dit, dan heeft hij waarschijnlijk overgewicht. U kunt uw kat wegen door eerst alleen op de weegschaal te gaan staan en daarna terwijl u uw kat optilt.

Als u twijfelt of uw kat op dieet moet dan kunt u altijd advies vragen aan een dierenarts.

Eigenlijk is het altijd verstandig om eerst met uw dierenarts te overleggen voordat u veranderingen aanbrengt in het dieet van uw kat. Het kan namelijk zijn dat het overgewicht van uw huisdier duidt op een onderliggend probleem, en niet het gevolg is van zijn liefde voor eten.

Als u heeft vastgesteld dat het tijd is dat uw kat op dieet gaat, lees dan eerst onze tips:

Beperk de calorie inname

Ga (tijdelijk) over op hoogwaardig blikvoer op basis van vlees en zeer licht verteerbaar voedsel. Blikvoer of rauw voedsel bevatten een hoog percentage vocht zodat uw kat sneller het gevoel heeft dat hij voldoende heeft gegeten. Ook is natvoer beter dan droogvoer omdat uw kat zo niet de gelegenheid heeft om de hele dag door wat brokjes te eten, gewoon omdat het voor hem klaarstaat en niet omdat hij honger heeft.

Weeg per dag het voer van uw kat af en zorg ervoor dat u zich aan deze hoeveelheden houdt. Door uw kat meerdere kleinere porties per dag te geven helpt u te voorkomen dat uw kat een hongergevoel krijgt, maar houd wel in de gaten dat u hem niet teveel geeft. Als u meer dan één kat heeft kan het nodig zijn om de kat met overgewicht gescheiden van de andere katten te voeren om te voorkomen dat hij voer van de anderen steelt.

Beperk snoepen

Geef geen snacks met een hoge calorische waarde en zorg ervoor dat iedereen in huis zich aan deze regels houdt! Het lijkt misschien heel onaardig om uw kat helemaal geen kattensnoepjes meer te geven maar ervoor zorgen dat uw kat gewicht verliest is het liefste wat u voor een kat met overgewicht kunt doen.

Vervang kattensnoepjes voor liefdevolle knuffels en kattenspeeltjes. Als u uw kat toch met iets eetbaars wilt verwennen, vraag dan aan de dierenwinkel of ze gezonde kattensnoepjes verkopen met relatief weinig calorieën.

Heb geduld

Gewichtsverlies moet langzaam maar zeker plaatsvinden om te voorkomen dat er gezondheidsproblemen optreden, zoals leververvetting. Een kat mag niet meer dan 3-5% van zijn totale lichaamsgewicht per maand verliezen.

Ook is het van belang dat wanneer u veranderingen aanbrengt in het dieet van uw kat u dit geleidelijk laat plaatsvinden om te voorkomen dat zijn maag van streek raakt. Vervang een steeds groter deel van het oude voer voor het dieetvoer, maak elke dag gezondere keuzes en verminder de hoeveelheid voer beetje bij beetje.

Speel meer

Door nieuwe kattenspeeltjes en spelletjes te introduceren voorkomt u niet alleen verveling, het zorgt er ook voor dat de band met uw kat sterker wordt, het vergroot zijn lenigheid en coördinatie en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Door meer te beweging verbrandt uw kat meer calorieën en zal hij minder aan eten denken.

Probeer erachter te komen wat voor soort speeltjes uw kat leuk vindt en verwissel ze zo nu en dan zodat hij er niet op uitgekeken raakt. Katten hebben hun eigen voorkeur maar veren en met catnip gevulde speeltjes doen het bij vrijwel alle katten goed! Bedenk spelletjes waarbij uw kat zijn hele lichaam moet gebruiken, zoals zoeken naar verstopte speeltjes of achter een touwtje aanrennen.

Witte kat zittend in Freestyle klimboom spelend met Omlet catnipspeeltjes

Wandelen

Sommige katten hebben hier een grondige hekel aan, maar er zijn katten die het prima vinden om een tuigje te dragen en buiten te wandelen. Laat uw kat hier op jonge leeftijd aan wennen door hem eerst alleen in huis zijn kattentuigje te laten dragen. Als hij hier aan is gewend kunt u eerst een blokje om maken en langzaam de afstand vergroten.

Voeg voedingssupplementen toe aan het dieet van uw kat

Afhankelijk van het voer dat u uw kat geeft nu hij op dieet is, kan het zijn dat hij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond en actief te blijven. Ga met een dierenarts na of het dieet van uw kat alle nodige voedingsstoffen bevat. De dierenarts kan eventueel supplementen aanbevelen, zoals Omega 3 of multivitaminen.

Zorg ervoor dat de omgeving van uw kat uitdagend is

Zorg ervoor dat uw kat ook beweging krijgt wanneer u niet thuis bent of geen tijd heeft om met hem te spelen. Geef hem een krabpaal, iets om op te klimmen en interessante speeltjes om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en om hem actief te houden.
Als u een tuin heeft maar deze aan een drukke weg grenst zult u uw kat misschien binnen houden om te voorkomen dat uw huisdier iets overkomt. U kunt ook overwegen om hem zijn eigen buitenren te geven zodat hij meer beweging krijgt.

Help een kat met overgewicht met de verzorging van zijn vacht

Dit is niet een tip om gewicht te verliezen maar iets waaraan u moet denken wanneer uw kat ernstig overgewicht heeft. Katten met overgewicht zijn soms niet in staat hun gehele vacht goed te verzorgen.

Kat op Omlet kattenplank met een glas melk

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *