Omlet blog

De nestkast van kippen: een gids

Bruine kip in de Eglu Cube nestkast van Omlet

Nestkasten voor kippen komen in zo veel vormen, maten en materialen dat het lastig kan zijn om te kiezen welke nestkast het beste bij jouw toom of kippenhok past. Kippen hebben een stevige, veilige en afgezonderde ruimte nodig waar ze comfortabel kunnen leggen. Het kiezen van de juiste nestkast helpt hierbij. Wij hebben de ultieme gids gecreëerd over de nestkast van kippen, zodat jij de kippen een optimale ervaring kunt bieden en je eigen werkdruk wat vermindert.

Wat zijn nestkasten?

Kippen zullen hun eieren instinctief op een plek leggen waarvan ze denken dat die het veiligste is. Meerdere kippen zullen gebruik maken van hetzelfde gebied, omdat ze vertrouwen op de eerste die het plekje heeft gespot. De meerderheid van de kippen voelt zich al prettig bij een plek die een beetje van de grond is, maar ze kunnen ook op zoek gaan naar een donker, afgezonderd gebied op de grond.

Zorgen voor een comfortabele nestkast voor kippen die eieren leggen is essentieel voor het houden van kippen. Zonder nestkast, zullen de kippen nerveus worden wanneer ze zich voorbereiden op het leggen en dat kan zorgen voor negatief gedrag of een vervelende uitkomst, omdat ze geen veilige plek hebben. Dit doen ze bijvoorbeeld door:

 • De eigen eieren op te eten, omdat ze het gevoel hebben dat het nest onveilig is.
 • Eieren die door de hele ren verspreid liggen kunnen ratten of roofdieren op zich afroepen, waardoor de toom de eieren opeet
 • Gestresste kippen met missende veren, weinig eetlust of een doffe uitstraling
 • Een vermindering van de eierproductie

Jonge kippen beginnen als ze 16 weken oud zijn al met eieren leggen, en het is daarom belangrijk dat jouw kippenhok de juiste nestkast heeft tegen de tijd dat je de kippen erin gaat houden.

Problemen met de nestkast van het kippenhok

Als de nestkast van jouw toom zich niet op de juiste plek bevindt, of niet de ideale omstandigheden biedt, dan zullen de kippen hem niet gebruiken. Hier zijn enkele veel voorkomende problemen met de nestkast van het kippenhok.

De plaats

Een van de hoofdredenen waarom kippen de nestkast niet gebruiken is omdat hij op de verkeerde plaats staat. Nestkasten kunnen het beste in het kippenhok geplaatst worden en niet buiten in de ren. Ze moeten in een afgezonderde ruimte zitten waar de kippen niet slapen, en op een plek die niet bezocht wordt behalve als er een ei gelegd wordt.

Toegankelijkheid

Een ander belangrijk kenmerk van de nestkast is de toegankelijkheid voor zowel jou als de kippen. Kippen moeten makkelijk bij de nestkast kunnen komen. Nestkasten moeten tussen de 30 en 90 cm van de grond komen en een goede helling of ladder bevatten die de kippen kunnen gebruiken om er te komen. Dit pad moet geen obstakels bevatten en de nestkast moet makkelijk toegankelijk zijn voor jou, zodat je de eieren kunt rapen. Als kippen hun nestkast lastig in kunnen komen, dan kan het zijn dat de kippen hun eieren verstoppen in de volledige ren. En hoewel het leuk klinkt om elke dag Pasen te vieren en te zoeken naar eieren, is het voor kippen erg stressvol. Het kan bovendien leiden tot ongewild gedrag op de lange termijn, zoals het eten van de eigen eieren of het weigeren om een nestkast te gaan gebruiken.

Comfort

Als de kippen geen eieren leggen dan kan dit komen omdat ze zich niet comfortabel voelen in hun nestkast. Als de nestkast goed gepositioneerd en makkelijk te bereiken is, maar de kippen er alsnog geen eieren in leggen, dan moet je gaan nadenken over het comfort. Voor optimaal comfort moet de nestkast aan de volgende eisen voldoen:

 • Niet op een drukke plek
 • Geen direct zonlicht
 • Weinig geluiden
 • Goed geventileerd
 • Goed schoon blijven houden

Kippen moeten niet in hun nestkast slapen, dus het nestmateriaal hoeft niet zo vaak verwisseld te worden als in het kippenhok zelf. Afhankelijk van jouw voorkeur qua nestmateriaal en het aantal kippen dat je hebt, kan de nestkast ongeveer elke 2 à 4 weken verschoond worden.

Verkeerd nestmateriaal

Er zijn veel verschillende soorten nestmateriaal voor de nestkast, maar kippen geven de voorkeur aan een nestje dat ze kunnen maken van los, donzig materiaal zoals spaanders of stro. Vermijd het gebruik van kunstgras, kennelvoering of rubberen matten in de nestkast; deze voelen onnatuurlijk aan en bieden weinig opvulling voor de gelegde eieren. Aspen nestkussens kunnen wat donziger worden gemaakt en zijn daarom acceptabel en een goed alternatief voor kippenhouders die een verwijderbaar substraat willen gebruiken in hun nestkast.

Hoeveel nestkasten zijn er nodig per kip?

Vier kippen kunnen makkelijk één nestkast delen, maar vijf wordt te veel. Sommige grotere tomen delen samen een nestkast, maar dat is afhankelijk van de persoonlijkheid en hoe vaak de kippensoortenonderling leggen. En, alle nestkasten moeten groot genoeg zijn zodat de kippen kunnen staan, draaien en hun eieren niet kapot trappen, maar ook klein genoeg zodat de kip zich knus en veilig voelt.

Hoewel de term nestkast een beetje doet denken aan een vierkant, kun je ook out of the box denken; langwerpige ruimtes zijn een goed alternatief voor traditionele nestkasten, omdat ze de kippen meer ruimte geven om hun nestmateriaal op te schudden en zich in een positie kunnen nestelen die het meest comfortabel is. Omlets kippenhokken komen in vele maten die allemaal een geïntegreerde nestkast hebben die bij elke toom van elke grootte passen. De Eglu Cube is vooral favoriet onder kippenhouders, vanwege de verhoogde structuur, deur naar de nestkast en de afzondering die tussen de slaap- en nestplek van de kippen kan worden geplaatst. De ruime nestkast biedt ruimte aan twee kippen, indien ze hetzelfde legschema hebben. En het geeft de kip bovendien opties om te kiezen waar ze haar ei gaat leggen.

Er zijn veel verschillende soorten nestkasten. Sommige zijn DIY, terwijl andere gemaakt zijn door bedrijven die met metaal of een ander materiaal werken. Sommige zitten vast aan het kippenhok en andere kun je eruit halen om schoon te maken. Er zijn voor- en nadelen bij elke constructie, maar de meeste kippenhouders zijn het erover eens dat geïntegreerde nestkasten die makkelijk te bereiken en reinigen zijn, wel de voorkeur hebben.

Houten nestkasten

Houten nestkasten kunnen werken, maar ze staan bekend als broedplaats voor bacteriën, schimmel en mijten. Omdat hout poreus is, kan het lastig zijn om de nestkast goed schoon te houden. Houten nestkasten zijn relatief goedkoop om te maken, maar ze kunnen ook snel te zwaar worden om aan een kippenhok vast te maken. Daarom hebben ze vaak hun eigen ondersteuning nodig, zoals pootjes of zelfs een tafel – iets waar in de meeste achtertuinen geen ruimte voor is. Degenen die een houten nestkast kopen in plaats van zelf maken, moeten zich ervan bewust zijn dat deze vaak van goedkope materialen worden gemaakt die snel vervallen.

Voordelen:

 • Goedkoop om te maken of aan te schaffen

Nadelen:

 • Absorberen vocht en bacteriën en zijn een goede plek voor mijten
 • Zwaar, omslachtig en onpraktisch voor de meeste kippenhouders
 • Kant-en-klaar hokken zijn vaak goedkoop en zwak

Metalen nestkasten

Als je het over nestkasten hebt, dan denken mensen vaak aan traditionele nestkasten voor kippen die gemaakt zijn van metaal. Deze metalen structuur heeft vaak tussen de 1 en 10 ‘gaten’ die leiden naar de nestkast. Ze zijn vaak gemaakt uit gestapelde rijen en hoewel dit minder ruimte in beslag neemt, kan het ook te hoog worden voor sommige kippen. Metaal is beter dan hout, maar het wordt nog steeds aangetast door de elementen, vooral in hete, vochtige gebieden. Roest komt veel voor bij metalen nestkasten en de kasten kunnen erg heet en stoffig worden.

Voordelen:

 • Gaat langer mee dan hout
 • Makkelijker te reinigen dan hout

Cons:

 • Roest met de tijd
 • Wordt snel te warm voor kippen
 • Duur

DIY nestkasten

Deze goedkope optie doet het trucje, maar moet alleen gebruikt worden als aanvulling of als tijdelijke nestkast. DIY nestkasten kunnen gemaakt worden uit kratjes of opslagkisten die op hun zij zijn gezet. Deze materialen zijn lastig te plaatsen en vast te zetten op de ideale locatie. Ze hebben ook wat aanpassingen nodig zodat ze veilig zijn en dat kan je meer kosten dan het waard is.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Makkelijk verkrijgbaar

Nadelen:

 • Zwak
 • Oncomfortabel
 • Mogelijk gevaarlijk als het niet wordt aangepast

Plastic nestkasten

Het beste materiaal voor nestkasten is plastic. Dit materiaal is niet poreus en makkelijker te reinigen dan andere soorten nestkasten. Het voorkomt parasieten en neemt geen vocht op. Hoewel plastic nestkasten niet zo populair zijn als andere soorten nestkasten, maakt hun waarde op lange termijn het helemaal goed.

Voordelen:

 • Gaat lang mee
 • Makkelijk te reinigen
 • Parasiet-vrij

Nadelen:

 • Niet zo makkelijk te verkrijgen als de andere opties
 • Duurder om aan te schaffen

Het beste van beide werelden: geïntegreerde, plastic nestkasten

Gelukkig is er een alles-in-één oplossing met moderne kippenhokken. De plastic kippenhokken van Omlet hebben allemaal een geïntegreerde nestkast en zitstokken die het interieur makkelijk en comfortabel maken. De nestkast is een deel van de uitneembare lade, die met de hoge druk afgespoeld kan worden en binnen enkele minuten weer fris is.

De ideale nestkast voor kippen creëren met Omlet

Met Omlet is het leuk en makkelijk om de ideale nestkast te maken en onderhouden. Jouw kippen zullen zich veilig en goed voelen in de verhoogde en ruimte Eglu Cube met geïntegreerde nestkast. Dit grote kippenhok heeft zelfs een deurtje om de gelegde eieren te verzamelen, zonder de rest van het kippenhok tot last te zijn.

Gelukkige kippen zorgen voor veel eieren, waardoor jouw gezin nooit zonder voorraad verse eieren zit. Een schone, opgeruimde nestkast geeft jouw kippen niet alleen een comfortabel gevoel, maar je kunt ook genieten van het rapen van eieren die nog steeds warm zijn.

Zorgen voor kippen met Omlet

Om je kippen gelukkig te houden heb je meer nodig dan alleen een ideale nestkast. Bij Omlet hebben we de essentials voor alles wat nodig is om een toom op te voeden. Van verrijkend kippenspeelgoed en accessoires tot technologie zoals de automatische deur voor het kippenhok die jouw schema simpeler maakt en de toom veilig houdt. Zo houd je het vertrouwen dat jouw kippen gelukkig zijn in hun hok.

Jongen raapt eieren uit de Eglu nestkast

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *