Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Verhuizen met een huisdier

Verhuizen kan voor erg veel stress zorgen. Niet alleen voor u en uw gezin, maar ook voor uw huisdieren.

Voor kleinere huisdieren die in een kooi worden gehouden is dit minder het geval. Maar zelfs een hamster en vogel moeten naar uw nieuwe huis worden vervoerd, en ook zij zullen deze reis geen plezier vinden.

Maar van alle huisdieren ervaren katten en honden de meeste stress van een verhuizing. Alles waaraan ze gewend waren en op vertrouwden wat betreft een veilige, eigen plek, territorium en bekende geluiden en geuren verdwijnt.

Hier vindt u een aantal tips om uw huisdier te laten ontspannen tijdens deze bewogen tijden.

Huisdieren helpen bij de verhuizing

Er is een ‘shortcut’ voor een stressvrije verhuizing voor uw hond of kat: breng uw dieren naar een pension of iemand die op ze kan passen. Zo hoeven ze de chaos niet mee te maken en kunt u ze weer ophalen als alles in het nieuwe huis op zijn plaats staat.

Als u besluit uw huisdier tijdens de verhuizing bij uw te houden, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de stress te beperken.

 • Houd uw hond op een veilige plek – een rustige kamer in huis, weg van het slepen met verhuisdozen en sjouwen van meubels. Zet bekende voorwerpen in de ruimte zoals voer- en drinkbakjes en favoriete speeltjes. Laat uw huisdier in de week voor de verhuizing al tijd in deze ruimte doorbrengen zodat ze er alvast aan kunnen wennen. Dit geldt niet alleen voor honden en katten maar ook voor kleine zoogdieren en vogels.
 • Mocht uw hond een bench hebben, dan kan dit nog een betere oplossing zijn. En als uw kat zich veilig voelt in zijn reismandje, laat hem hier dan gebruik van maken.
 • Nomineer één gezinslid die verantwoordelijk is voor het welzijn van de huisdieren tijdens de verhuizing.
 • Sommige eigenaren raden aan de (reis)mand te sprayen met kalmerende feromonen (verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenwinkel). Het kalmerende effect kan worden vergroot door een deken over de bench te leggen om een donkere plek te creëren.

Huisdieren onderweg

Sommige huisdieren vinden reizen geen probleem. Mocht uw huisdier hier anders over denken, dan kunt u de stress op de volgende manieren beperken:

 • Als u huisdier al gewend is aan reizen in de auto, dan komt dit natuurlijk goed van pas. Is dit niet het geval, laat het dier dan in de weken voor de verhuizing al kennismaken met het voertuig.
 • Honden dienen gebruik te maken van een honden-gordel of bench. Katten moeten altijd worden vervoerd in een reismandje. Laat een huisdier nooit los in de auto als u aan het rijden bent. En vervoer uw dieren niet in de verhuiswagen zelf.
 • Voor kleine kooidieren is de reis ook stressvol. Dek indien mogelijk de kooi af en zorg ervoor dat de kooi niet gaat schuiven tijdens de rit. Ook kunt u gebruikmaken van kleinere vervoerboxen voor huisdieren. Zet de kooi of box nooit in de achterbak.
 • Als de reis lang is, neem dan onderweg pauze en geef uw kat eten of drinken. Een hond zal het ook waarderen als hij zijn poten kan strekken en een plasje kan doen.

Huisdieren laten kennismaken met het nieuwe huis

Het zal even duren voordat uw huisdieren aan hun nieuwe omgeving gewend zijn. Maar de eerste paar uren zijn over het algemeen het meest stressvol. Zorg er ook nu voor dat dit zo min mogelijk invloed heeft op uw dier.

 • Kies een rustige kamer waar uw huisdier kan wennen. Voorzie de ruimte van een mand en deken en wat andere bekende voorwerpen. Laat de deur dan gesloten totdat u klaar bent met het op zijn plaats zetten van meubels en het naar binnen brengen van verhuisdozen.
 • Als dit achter de rug is en alle ramen en deuren gesloten zijn, is het tijd voor de eerste kennismaking van uw huisdier met het nieuwe huis. Blijf bij uw dier in de buurt om hem gerust te stellen. De meeste dieren zullen na een minuut of vijf al wat ontspannen, na goed rond te hebben gesnuffeld en beloond te worden met wat lekkers.
 • Heeft u een kat, wrijf dan met een doek over zijn wangen en wrijf hiermee vervolgens over bijvoorbeeld vloerbedekking en keukenkastjes. Zo verspreiden de feromonen van een kat zich.
 • Zet de mand van uw huisdier in de ruimte waar hij zal slapen, in plaats van steeds een nieuwe plek te kiezen. Routine is erg belangrijk.
 • Houd uw hond de eerste dagen aan de lijn tijdens het wandelen. Zo voorkomt u dat hij nieuwe geuren kan najagen en kan verdwalen. Ook kan hij zo niet op zoek gaan naar zijn vorige thuis.
 • Houd katten minimaal een week binnen. Zeker als u niet ver van uw oude huis bent verhuisd, kunnen katten proberen terug te gaan naar hun oude huis. Als u het idee heeft dat ze zich thuisvoelen op hun nieuwe plek, laat ze dan eerst alleen na zonsondergang naar buiten.
 • Zorg ervoor dat uw huisdieren gechipt zijn en een ID aan hun halsband hebben.

Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat uw huisdier zich thuis voelt. Het is gewoon een kwestie van tijd en de garantie dat u nergens heen zult gaan. Geuren, speeltjes, voer en een fijn bed zullen hierbij helpen.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *