Omlet blog

Hoe verminder je verhuisstress bij huisdieren

Terriër slaapt op Omlets zachte hondendeken in de Omlet Fido Bench

Verhuizen is voor iedereen stressvol – ook voor je huisdieren. Er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om verhuisstress bij huisdieren te verminderen. Van vacht tot veer: wij hebben oplossingen om de verhuizing zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiden op de verhuizing

Het is onvermijdelijk: de essentials voor je huisdier moeten natuurlijk ingepakt worden, zodat ze mee kunnen naar het nieuwe huis. De timing hiervan moet goed zijn, zodat het huisdier zo min mogelijk stress ervaart. Probeer de spullen van jouw dier zo laat mogelijk in te pakken, zodat ze als eerst uit de verhuiswagen gehaald kunnen worden. Zorg ervoor dat je items die ze troost bieden, zoals hun hondenmand en kattenmands altijd bereikbaar houdt tijdens de verhuizing.

Kleine huisdieren zoals hamsters en parkieten moeten in hun kooi blijven als je verhuist. Op deze manier beperk je de stress. De Qute hamsterkooi heeft een uitneembare nestlade die ook tijdens de verhuizing gebruikt kan worden als verhuiskooi. En de Geo vogelkooi kan in zijn volledigheid verplaatst worden (met uitzondering van de optionele standaard).

Buitendieren zoals kippen, konijnen en cavia’s zijn wat lastiger om te verhuizen. Kippenhokken moeten zo lang mogelijk gemonteerd blijven, zodat de toom haar routine kan vasthouden. Grote items zoals de Inloopren van Omlet moeten in het nieuwe huis zo snel mogelijk in elkaar gezet worden. Zo kunnen de kippen tot het kippenhok weer staat, in de ren verblijven of binnen de afrastering voor kippen.

Konijnen en cavia’s kunnen tijdens de verhuizing tijdelijk binnen verblijven, of in kleine speelrennen. Een speelren voor cavia’s of een speelren voor konijnen kan de dieren een dag of twee opvangen, terwijl jij ondertussen hun spulletjes inpakt.

Tijdelijke accomodaties

Als je naar een plek verhuist die niet zo ver weg van je oude woonplaats ligt, dan kun je overwegen de dieren tijdelijk bij vrienden of familie te plaatsen, of een faciliteit te zoeken die ze tijdelijk kan opvangen terwijl jij hun spullen naar het nieuwe huis brengt. En in het geval van kippen, kun je de toom ook alvast naar het nieuwe huis verplaatsen en een kippenoppas regelen die op ze kan passen terwijl jij de rest van je spullen inpakt.

Zorg vooral goed voor katten, omdat ze veel meer stress ervaren tijdens een verhuizing dan andere huisdieren. Huur een kattenoppas in, maar doe dit alleen als de kat in het huidige huis kan blijven tot de dag dat jullie verhuizen. Als er een vreemdeling in het nieuwe huis komt kijken en jij nergens te bekennen bent, dan levert dat de kat alleen maar meer stress op.

Man with his chickens in Omlet's Walk In Chicken Run and Eglu Cube chicken coop

Tijdens de verhuizing

Sommige dieren vinden het geweldig om te reizen en anderen vinden het verschrikkelijk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je voor te bereiden op een autorit met je hond, kat, kippen of kleinere huisdieren:

  • Introduceer ze aan de autoritjes voordat jullie gaan verhuizen. Honden en katten kunnen naar de auto gebracht worden en beloond worden met snoepjes. Met kippen, konijnen en cavia’s oefen je door ze in de reismand te plaatsen en veel traktaties aan te bieden. Deze oefensessies kunnen kort zijn en langzaam opgebouwd worden naar wat langere sessies met korte autoritjes.
  • Laat een dier niet los in het voertuig. Alle dieren moeten vervoerd worden in reismanden of benches, maar sommige honden zijn iets te groot hiervoor. De hondengordel biedt hierbij een oplossing, omdat hij diervriendelijk is en de hond veilig houdt in het voertuig.
  • De reismanden of kooien van kleine dieren kunnen afgedekt worden, maar alleen als er voldoende ventilatie en luchtstroom is. Door visuele stressoren weg te nemen, zul je het reizende dier een beetje helpen.
  • Als de reis erg lang is, neem dan elk uur of elke twee uur een pauze om de dieren water aan te bieden. Probeer geen voeding aan te bieden aan reizende huisdieren, want hier kunnen ze misselijk van worden. Honden moeten aangelijnd naar buiten kunnen om de benen te strekken en een plasje te doen.

Welkom thuis

Als je eindelijk in het nieuwe huis arriveert, zet de spulletjes van jouw huisdieren dan zo snel mogelijk neer en op zo’n manier zoals ze gewend zijn. Als het water van de hond in de keuken stond, plaats het daar dan ook in het nieuwe huis. Als je kippenhok onder een boom stond, probeer dan ook in de nieuwe tuin een schaduwrijke plek te vinden. Hierdoor zijn er zo min mogelijk veranderingen in de routine van jouw huisdieren.

Breng dieren die binnen leven eerst naar een veilige kamer, terwijl jij hun spulletjes uitlaadt. Zorg er ook voor dat katten, konijnen en cavia’s toegang hebben tot een plek waar ze hun behoefte kunnen doen. Kippen moeten direct in de ren geplaatst worden. En als iedereen een beetje gesetteld is, probeer dan wat drinken en eten aan te bieden.

Als je klaar bent om het dier te introduceren aan de rest van het huis, of de tuin, zorg er dan wel voor dat:

  • Alle buitendeuren en ramen gesloten zijn, zodat het dier niet kan ontsnappen
  • Alle deuren en hekken van de achtertuin gesloten zijn
  • Honden en katten een halsbandje dragen met identificatiegegevens

Als je een buitenkat hebt, houdt hem dan toch de eerste twee tot zes weken binnen. Hierdoor wordt duidelijk dat deze nieuwe plek “thuis” is, en dit voorkomt rondzwerven.

Geef alle dieren genoeg tijd om te settelen. Kleine dieren zoals parkieten en hamsters moeten de draad direct weer oppakken zodra de kooi op de nieuwe, permanente locatie staat. Konijnen en cavia’s kunnen zich de eerste tijd wat meer in hun holletje verstoppen, maar binnen enkele dagen zullen ze hun omgeving gaan verkennen. Het is goed mogelijk dat kippen de eerste paar dagen geen eieren leggen. Dit is heel normaal, gezien de omstandigheden.

Verhuizen met Omlet

Onze producten maken het makkelijk om een stukje van je (oude) huis mee te nemen, waar je dan ook maar naartoe gaat. Of het nu de favoriete deken van de hond is, of de lievelingsmand van jouw kat, jouw dieren kunnen het item dat hen troost biedt tijdens de verhuizing bij zich houden. Van kippentractors en verplaatsbare konijnen en caviahokkendie je makkelijk op een trailer kunt rijden, tot eenvoudig mee te nemen hamsterkooien en vogelkooien. Wij maken de verhuizing een beetje makkelijker zodat jij en je huisdieren snel weer terug kunnen keren naar jullie oude, veilige en vertrouwde leven.

Witte kat ligt op het donutbed van Omlet

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *