Omlet blog

Hoeveel uren per dag slaapt een hond?

Slapen, eten, dutje, spelen, dutje, eten, slapen… herhaling – een waar hondenleven! Voor veel eigenaren van gezelschapsdieren is het slaapschema van een hond om jaloers op te worden.

Maar hoeveel uur slaap per dag heeft een hond nodig? Heeft een teckel meer of minder slaap nodig dan een Deense dog? Is het ‘normaal’ wanneer een hond meer dan de helft van de dag ligt te slapen? Omlet kent honden en we hopen u en uw slaperige viervoeter te kunnen adviseren, om ervoor te zorgen dat jullie beiden een goede nachtrust hebben.

Pluizige hond slapend op een luxe superzacht hondendeken

Waarom hebben honden zoveel slaap nodig?

Honden zijn van nature sociale slapers. Anders dan mensen die een circadiaan ritme hebben (een 24-uurs slaap-waakritme), kunnen honden op elk moment van de dag en eigenlijk overal slapen. Maar waarom zoveel siësta’s? Slaap heeft voor honden dezelfde voordelen als voor hun baasjes – het geeft de geest de tijd om alle ervaringen van de dag te verwerken. Periodieke dutjes gedurende de dag geven honden de kans hun hersens laten rusten en alle informatie te verwerken. Honden hebben bovendien een uitstekend gehoor en reukvermogen, waardoor hun hersenen snel en veel informatie moeten verwerken. Slapen en snoozen zorgt ervoor dat een hond kan opladen om vervolgens weer actief verder te snuffelen.

Hebben bepaalde hondenrassen meer slaap nodig? Alle staarten kwispelen “ja” op die vraag! Leeftijd, ras en activiteitsniveau spelen allemaal een rol in het slaapschema van een hond. Slaap is essentieel voor elke hond, maar er zijn hondenrassen die nog meer van slapen houden dan andere. Als u voor het eerst een puppy in huis heeft, lees dan zeker verder…

Hoeveel slaap hebben honden écht nodig?

Gemiddeld slapen honden 12-14 uur per dag. Jawel – de helft van de dag in dromenland. Mensen hebben per nacht 7-9 uur slaap nodig, honden houden er over het algemeen een onregelmatiger slaappatroon op na. Onze viervoeters houden van slapen en krijgen zelden al hun slaap in één lange zit.

Puppy’s en oudere honden slapen maar liefst 18-20 uur per dag, veel honden slapen gedurende de dag in blokken van 45 minuten. Natuurlijk is een goede hondenmand belangrijk om ervoor te zorgen dat uw viervoeter echt kan ontspannen.

Slaap voor volwassen honden

Elk hondenras is anders, maar een hond wordt als volwassen beschouwd tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar. Omdat honden sneller verouderen dan mensen, zijn ze het actiefst tijdens deze fase van hun leven. Slapen is dus nog steeds belangrijk maar misschien wat minder dan toen ze nog pup waren. Volwassen honden hebben ongeveer 8-12 uur slaap nodig om volledig op te laden.

Misschien ziet u soms dat uw volwassen hond enthousiast apporteert of energiek rondrent in de achtertuin om even later als een blok in slaap te vallen. Dit is een soort automatische reset en is volkomen normaal. Honden luisteren goed naar hun lichaam en reageren op wat ze fysiek nodig hebben. Dus als hun lichaam vertelt dat het tijd is om te rusten, zullen ze dit doen. Honden verwerken de informatie uit hun omgevingen door intensief te snuffelen, luisteren en kijken. Na het opnemen van al die geuren en geluiden, is een dutje nodig om hun hersenen de tijd te geven alles te verwerken. Maar geen zorgen, uw hond zal er zo weer bovenop zijn.

Slaap voor puppy’s en seniors

Wat puppy’s en oudere oudere honden gemeen hebben? De behoefte aan meer slaap. Heeft u ooit een puppy gehad, dan weet u vast waarom het opvoeden van een pup vaak wordt vergeleken met het opvoeden van een mensenbaby. Puppy’s groeien snel – sommige rassen bereiken de volwassen leeftijd al na 6 maanden – en dit vraag natuurlijk een hoop energie. En met daarnaast het vele spelen, hebben puppy’s het echt nodig om op te laden door regelmatig te slapen.

Oudere honden houden ook van dutjes, maar niet om dezelfde redenen als puppy’s. Rond de leeftijd van 6 jaar begint het metabolisme van de meeste hondenrassen te vertragen. Slaap is nodig om hun energielevels te herstellen. Net als mensen, slapen honden meer naarmate ze ouder worden. Elke inspanning zal een oudere hond vermoeien en slapen is de manier om op te laden. Dus geen zorgen als een jonge energieke pup of oudere hond 18-20 uur per dag slaapt – dit is volkomen normaal.

Slapen overdag vs. slapen ‘s nachts

Zou u kunnen kiezen tussen laat opblijven of uitslapen, wat zou u dan kiezen? Een hond kan beide – of allebei, en dit kan per dag verschillen. Zoals gezegd kunnen honden zeker 50% van de dag slapen. Maar wanneer ze die slaap krijgen, is afhankelijk van hun leeftijd, ras en de slaapgewoonten van hun baasje. Mensen wachten tot de nacht om hun hersenen te laten rusten en hun gedachten te ordenen, honden kunnen dit doen door gedurende de dag te slapen.

Honden volgen vaak het patroon van hun baasjes. Als u van 9 tot 5 werkt, zal uw hond veel van zijn slaap krijgen als u aan het werk bent. Lichaamsbeweging en activiteiten zijn belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van een hond, dus maak een wandeling of doe een intensief apporteer-spelletje voordat u gaat slapen. Vermoeide honden zullen langer slapen.

Is het hondenras van invloed?

Slaapt een mopshond meer dan een border collie? We weten dat leeftijd van invloed is op het slaappatroon van een hond, maar ook het ras kan een rol spelen. Wilt u graag een relaxte viervoeten om uw dagen mee door te brengen, dan is een mastiff, bulldog of sint bernard misschien de hond die goed bij u past. Bent u juist op zoek naar een actieve hond om veel buitenactiviteiten mee te ondernemen, dan is een pomeranian, labrador of airedale terrier misschien meer een hond voor u.

Waarom hebben sommige honden meer slaap nodig dan andere? Hoeveel slaap een hond precies nodig heeft, hangt af van waarvoor het ras oorspronkelijk is gefokt. Honden die bijvoorbeeld zijn gefokt om vee te hoeden of om te waken, zullen overdag minder vaak slapen dan veel andere hondenrassen. Bovendien hebben grote honden de neiging om vaker een dutje te doen omdat ze sneller vermoeid raken door het gewicht dat ze meedragen.

Laat slapende honden slapen

Don’t bother fixing something that isn’t broken. Wat honden en slapen betreft, is dit meestal waar. Door het slaappatroon van uw hond in de gaten te houden, kunt u veel te weten komen over zijn of haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit zijn een paar dingen om op te letten:

Activiteit

Een hond in beweging, blijft in beweging. Vooral voor honden die een groot deel van de dag alleen thuis zijn zonder enige afleiding, is het belangrijk voor hun gezondheid en slaap om elke dag flink te bewegen. Wandelen, kauwspeeltjes en interactieve spelletjes zijn allemaal manieren om uw hond actief te houden en te vermoeien.

Voeding

Een moeilijk te verteren dieet kan leiden tot lethargie, dus houd goed in de gaten wat uw hond eet. Zoals mensen zich niet goed kunnen voelen na een vettige maaltijd, kunnen ook honden de effecten voelen van een niet zo gezonde maaltijd.

Mentale gezondheid

Spanning is niet alleen iets dat mensen kunnen ervaren – een bezorgde hond kan ook slecht slapen. Honden kunnen stress voelen. Merkt u dat het slaappatroon van uw hond verandert (uw hond is bijvoorbeeld plotseling de hele nacht wakker terwijl hij/zij voorheen altijd tot de ochtend doorsliep), dan kan het raadzaam zijn om ter controle met uw hond naar de dierenarts te gaan.

Omgeving

Heeft u moeite met slapen als het erg warm of koud is? Dat geldt ook voor honden. Honden zweten niet – ze hijgen. Merkt u dat uw hond zwaar hijgt na inspanning, dan zal uw huisdier waarschijnlijk de behoefte hebben om af te koelen voordat hij/zij gaat slapen. En als uw hond zich oprolt, kan dit erop wijzen dat uw hond een deken nodig heeft om goed te kunnen slapen.

Betere slaapgewoontes

Gelukkig is het meestal vrij makkelijke te achterhalen waarom een hond niet optimaal slaapt. Zodra u het probleem heeft vastgesteld, kunt u met deze tips hopelijk zorgen voor een beteren nachtrust:

Geef uw hond een bot

Kauwen helpt honden te ontspannen en kan een goede, stimulerende activiteit zijn voor uw hond als u de hele dag aan het werk bent. Sla dus een voorraad kauwspeeltjes in om uw hond beter te laten slapen.

Gezonde voeding bevordert gezonde nachtrust

Een gebalanceerd dieet is niet alleen belangrijk voor mensen – ook honden hebben een evenwichtige voeding nodig. Hoogwaardige eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels dragen bij aan een goede gezondheid en een goede nachtrust. Ook een goede hygiëne zorgen voor een betere nachtrust voor honden van alle leeftijden en rassen.

Comfort is alles

Een angstige hond geruststellen kan net zo makkelijk zijn als het vinden van de juiste mand. We proberen voor onszelf het juiste matras te vinden, maar vergeten misschien wel eens dat de juiste hondenmand van belang is voor een goede nachtrust van een hond.

Belang van de juiste temperatuur

Tijdens de warme zomermaanden kunt u uw hond een koelmat geven voor koele dutjes. Als de winter weer is begonnen, zullen honden vaak meer te slapen omdat ze door de lagere hoeveelheid zonlicht minder melatonine produceren. Leg hun favoriete hondendeken klaar om uw hond een knusse slaapplek te geven.

Dus of u nu een pup of senior, een windhond of een Duitse herder heeft, alle honden hebben behoefte aan goede rust. Het leven is enerverend voor onze viervoeters, en slaap is noodzakelijk om goed te groeien en gezond te blijven. Neem het aan van onze trouwe metgezellen, een dutje kan wonderen doen.

Meisje kijkt naar slapende hond op Omlet Topology hondenmand

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *