Omlet blog

Geef uw Eglu kippenhok een lenteschoonmaak

vrouw reinigt eglu go up verhoogd kippenhok

Uw Eglu kippenhok een voorjaarsschoonmaak geven is zo gedaan  

Het einde van de winter is in zicht, en op dit moment van het jaar zal uw kippenhok er waarschijnlijk minder goed onderhouden uitzien dan toen de winter begon. Uw kippen hebben meer tijd in hun hok doorgebracht en modder vanuit de tuin mee hun hok in genomen. Daarnaast heeft u misschien de afgelopen maanden de tijd in de koude buitenlucht zoveel mogelijk beperkt.

Maar stel het niet langer uit – het tijd voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak van uw kippenhok! Heeft u een houten kippenhok, dan kan het nodig zijn om een hele dag te reserveren voor deze taak. Bezit u een Eglu kippenhok, dan is de klus geklaard nog voordat uw gezin zal hebben gemerkt dat u naar buiten bent gegaan.

In deze blog laten we zien hoe eenvoudig het is om een Eglu kippenhok schoon te maken.

1 – Leeg de mestlade

Alle Eglu kippenhokken hebben een uitschuifbare mestlade waar al het afval van uw kippen in terechtkomt als ze ‘s nachts in hun hok zitten. Neem eenvoudigweg de lade uit het hok, leeg het op de composthoop (dit zal volgend jaar een goede meststof zijn) en spuit of veeg de lade af om hem weer stralen schoon te maken.

2 – Verwijder en reinig de losse onderdelen

Leg de gereinigde lade opzij en verwijder alle losse onderdelen uit uw Eglu. Het achterpaneel, de zitstokken en het nestgedeelte kunnen allemaal worden uitgenomen en gereinigd. Heeft u een Eglu Cube, dan kan ook de scheidingswand tussen de nestkast en zitrekken worden verwijderd.

Haal ook voerbakken, drinkbakken, speelgoed voor kippensnacks en andere accessoires uit het kippenhok en de ren tijdens de schoonmaakbeurt. Demonteer de zitstokken in de ren of van het PoleTree zitstoksysteem.

Reinig alle onderdelen grondig. Heeft u een hogedrukspuit, dan kunt u de onderdelen op het gras of op het terras leggen en schoonspuiten. Dit gaat net zo makkelijk met een tuinslang of een emmer water en een zachte doek.

kinderen geven een kippenhok een lenteschoonmaak

Dankzij de gladde oppervlakken van de Eglu’s zijn ze makkelijk te reinigen, door iedereen

3 – Maak de gladde oppervlakken schoon met de tuinslang 

Als alle losse onderdelen uit het hok zijn verwijderd kunt u de binnenkant van het kippenhok schoonmaken. Omdat alle oppervlakken van de Eglu kippenhokken glad zijn en er geen onhandige hoekjes en gaatjes zijn zoals bij houten kippenhokken, kan vuil makkelijk en snel worden verwijderen.

De slijtvaste, duurzame materialen van de Eglu kippenhokken zorgen ervoor dat een flinke schoonmaakbeurt het hok niet verzwak. En omdat het plastic niet absorbeert, is het niet nodig om sterke schoonmaakmiddelen te gebruiken om het hok schoon te krijgen. In de meeste gevallen is warm water met wat zeep voldoende. Zijn er echt hardnekkige vlekken, dan kunt u een diervriendelijk schoonmaakmiddel gebruiken.

Heeft u een groot Eglu Cube kippenhok of een verhoogd Eglu Go UP kippenhok, dan kunt u de voorjaarsschoonmaak staand en op een handige werkhoogte uitvoeren. Dit geeft goed zicht op het hok zonder op handen en voeten te hoeven kruipen.

4 – Verplaats het kippenhok naar een vers stuk gras

Heeft uw Eglu wielen en is het hok niet aan een grotere constructie bevestigd, dan is dit het uitgelezen moment om het naar een nieuwe plek in de tuin te verplaatsen. Misschien wilt de opstelling op een plek met meer schaduw zetten om voorbereid te zijn op warme lentedagen, of gewoon naar een ander deel van de tuin verplaatsen om te voorkomen dat het gras teveel wordt belast.

 

eglu cube makkelijk te reinigen kippenhok

Dankzij de mestlade en de afneembare zitrekken blijft uw Eglu er langer fris uitzien

5 – Laten drogen

Laat het hok goed drogen voordat u uw kippen weer naar binnen laat gaan, aangezien een vochtige omgevingen slecht is voor de luchtwegen van kippen. Met een houten hok duurt het minstens een paar uur voordat het hok droog is. Met een Eglu – en een beetje hulp van de zon – kunnen uw kippen hun hok binnen de kortste keren weer in gebruik nemen. Om het proces te versnellen kunt u natuurlijk ook alle onderdelen met een handdoek afdrogen, voordat u ze weer in elkaar zet.

6 – Maak alles gereed

Tenslotte is het tijd om vers nestmateriaal in de nestkast te leggen, de voer- en drinkbak bij te vullen en alle toebehoren terug te plaatsen. Voor wat extra bescherming kunt u op dit moment van het schoonmaakproces wat mijtenpoeder op de zitrekken strooien om te voorkomen dat deze vervelende plaaggeesten uw kippen ‘s nachts zullen aanvallen.

Afhankelijk van hoe grondig u de wekelijkse schoonmaakbeurten heeft uitgevoerd, duurt het gemiddeld niet langer dan een half uur om uw Eglu kippenhok een voorjaarsschoonmaak te geven. Uw kippenhok zal nog meer stralen in uw tuin en uw kippen zullen uw moeite waarderen. Heeft u nog geen kippen, ontdek dan in deze blog waarom de lente het perfecte moment is om te beginnen met deze lonende hobby.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Geef uw Eglu kippenhok een lenteschoonmaak”

Annemieke Hendriksen schreef:

Onze Eglu en Eglu to Go staat er net voor de afgelopen zomer van 2021. Helaas ia de Eglu to Go helemaal verbleekt bovenop, van de weinige zon die we hebben gehad. Dit moet toch niet mogen met zo’n duur product? Wat kunnen jullie hiervoor betekenen? Mvg Annemieke

Ine Delannoy schreef:

Er staat dat je het nestgedeelte kan verwijderen, klopt dat ook voor de cube?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *