Omlet blog

Geef jouw Eglu Kippenhok een voorjaarsschoonmaak

Lente is het seizoen van groei, kansen en een nieuw begin. De meeste van ons zijn dan ook bekend met de voorjaarsschoonmaak, maar heb je er al eens aan gedacht hoe je jouw Eglu Kippenhok kunt meenemen tijdens de grote schoonmaak? Het kost weinig tijd en ook de kippen zullen het waarderen om een schoon hok te hebben tijdens het legseizoen. Hier lees je hoe je je Eglu Kippenhok grondig kunt schoonmaken ter voorbereiding op het warme weer dat eraan komt.

Man verwijdert het slaaprek uit de Eglu Cube om deze schoon te maken

Het belang van een goede schoonmaakbeurt

Alle kippenhokken moeten minstens twee keer per jaar grondig worden schoongemaakt, maar wanneer ze zo makkelijk te reinigen zijn als de Eglu Kippenhokken van Omlet, wil je ze nog vaker schoonmaken. Als kippenhouder is er weinig zo bevredigend als een brandschoon kippenhok, vooral als je dit al binnen enkele minuten kunt bewerkstelligen.

Het grondig reinigen van het kippenhok is niet alleen prettig om esthetische redenen, maar ook noodzakelijk om het hok hygiënisch en vrij van parasieten te houden. Hoewel de Eglu kippenhokken gemaakt zijn van parasietbestendig plastic, zal een diepe reiniging bloedluis bij de kippen voorkomen en het aantal vliegen tot een minimum beperken.

De voorjaarsschoonmaak van een Eglu kippenhok

Onze kippenhokken zijn de gemakkelijkste kippenhokken die je ooit zult hebben als het op schoonmaken aankomt. Verander het gevreesde schrobben en krabben van het kippenhok in een plezierige bezigheid op een zonnige dag met onze ingenieuze plastic kippenhokken. Hier lees je hoe je jouw Eglu grondig kunt reinigen deze lente.

Verwijder en reinig de uitneembare delen

De uitneembare lade voor de uitwerpselen, de roeststokken en de nestlade (een functie van het Eglu Pro Kippenhok), maken de voorjaarsschoonmaak een eitje. Gooi het bodemmateriaal op je composthoop of in de container en veeg eventueel achtergebleven vuil weg. Leg de onderdelen op een schoon oppervlak en spoel ze grondig af met een tuinslang of hogedrukspuit. Je kunt een afwasborstel, schone toiletborstel of iedere andere borstel gebruiken om aangekoekt vuil te verwijderen. En als je wat meer voelt voor een hands-on benadering, dan werken een emmer en spons ook prima.

Spuit en veeg de binnenkant van het hok schoon

De binnenkant van Eglu kippenhokken is ook gemaakt van glad plastic, dus je kunt ook hier een hogedrukreiniger of tuinslang gebruiken om de binnenkant te reinigen. Veeg af met een doek of spons en schrob het hardnekkige vuil weg met een borstel voor een sprankelend resultaat binnen enkele minuten. De Eglu Pro, Eglu Cube en Eglu Go Up kippenhokken zijn allemaal verhoogd, dus deze stap kan uitgevoerd worden op een handige hoogte.

Het hok weer in elkaar zetten

Wanneer de uitneembare onderdelen en de binnenkant schoon zijn, is het tijd om het hok weer in elkaar te zetten. Als de kippen het hok snel weer moeten gebruiken, maak je het interieur zo goed mogelijk droog, samen met de lades, voordat je het bodemmateriaal plaatst. Dit voorkomt vochtophoping in het bodemmateriaal. Als je kippen buiten nog vrolijk aan het rondscharrelen zijn, kun je het hok en de onderdelen in de zon laten drogen – wat niet lang zou moeten duren nu het steeds warmer wordt.

Als je een mobiel kippenhok voor jouw kippen hebt, is dit het perfecte moment om hem naar een nieuwe plek te verplaatsen. Een schaduwrijk gebied ter voorbereiding op de warmere lentedagen, of een vers stuk gras waarop de kippen kunnen rondpikken zijn in deze tijd van het jaar ideaal.

Een fris, schoon hok voor de lente

En dat is het: de voorjaarsschoonmaak van het kippenhok in minder dan een uur. Als het hok eenmaal schoon is, zal het gedurende het hele jaar makkelijk te onderhouden zijn. Vervang het bodemmateriaal indien nodig en schud het nestgebied van de kippen af en toe een beetje op om alles fris te houden voor de toom.

Tijdens de lente- en zomermaanden is het goed om de plekken waar de kippen roesten in te poederen met Diatomeeënaarde om te voorkomen dat parasieten stiekem een nachtelijke snack komen halen. Eglu kippenhokken hebben geen houtnerf waar mijten en andere parasieten zich in verstoppen, maar het zijn “opportunistic eaters’’ en dat betekent dat ze bijna alles zullen eten als ze honger hebben. Hun beten zullen voor irritatie zorgen bij de kippen en door dit effectieve poeder rond het hok te strooien, verminder je de aanwezigheid van deze ongewenste parasieten aanzienlijk.

Omlet en jouw lentekippen

De lente is een wonderlijke tijd voor zowel kippen als hun verzorgers. Kijken hoe de toom op insecten jaagt, door het verse gras krabt, of luxe dutjes doet in de zon is zeer bevredigend. Om jou en je kippen optimaal van het seizoen te laten genieten, kies je onze makkelijk te reinigen Eglu Kippenhokken. Combineer het ingenieuze design van deze comfortabele en functionele hokken met weerbestendige rendekzeilen om de kippen te beschermen tegen lentebuien, en met onze veilige Autodoor die jouw toom elke nacht lekker instopt na een lange dag foerageren.

Man en meisje maken het Omlet Eglu Pro slaaprek schoon met een tuinslang

 

 

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Geef jouw Eglu Kippenhok een voorjaarsschoonmaak”

Annemieke Hendriksen schreef:

Onze Eglu en Eglu to Go staat er net voor de afgelopen zomer van 2021. Helaas ia de Eglu to Go helemaal verbleekt bovenop, van de weinige zon die we hebben gehad. Dit moet toch niet mogen met zo’n duur product? Wat kunnen jullie hiervoor betekenen? Mvg Annemieke

Ine Delannoy schreef:

Er staat dat je het nestgedeelte kan verwijderen, klopt dat ook voor de cube?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *