Omlet blog

Normaal (en minder normaal) kippengedrag

vrouwen die thee drinken met hun kippen bij een groot eglu cube kippenhok

Soms vertonen kippen afwijkend gedrag. Het is dan niet altijd meteen duidelijk of kippen dit gedrag vaker vertonen of dat er misschien iets met ze aan de hand is. In deze blog bespreken we kippengedrag, zodat u kunt achterhalen wat er met uw toom aan de hand is.

Mijn kippen rollen in het zand

Dit is volkomen normaal. Kippen wassen zich niet met water. Om vuil en parasieten van hun huid en veren te verwijderen nemen kippen stofbaden. Hiervoor zoeken ze een plek in de tuin met droog zand waar ze in gaan liggen en met hun vleugels het losse stof op laten waaien. Het stof komt tussen hun veren en zorgt ervoor dat vuil wordt ‘weggespoeld’. Het ziet er misschien een wat vreemd uit maar het is iets waar kippen dol op zijn en dat goed voor ze is.

Mijn kippen verliezen hun veren

Of dit zorgelijk is hangt ervan hoe en waarom kippen hun veren verliezen. Alle kippen verliezen eens per jaar hun veren tijdens de rui. Bij dit proces verliezen ze hun veren waarna er nieuwe aangroeien om het verendek sterk en gezond te houden. Kippen kunnen er tijdens de rui vrij ‘rommelig’ uitzien en het kan zijn dat uw kippen tijdens de rui stoppen met leggen. Dit is volledig normaal en u hoeft niet per se in te grijpen.

Merkt u dat een kip veren verliest terwijl de vogel niet in de rui is, dan kan dit duiden op een probleem – zeker als een kip kale plekken heeft op de nek of borst. Het kan zijn dat dat de kip haar eigen veren uittrekt maar het is ook mogelijk dat ze door andere kippen wordt gepest. In beide gevallen is het waarschijnlijk dat uw kippen stress ervaren of zich vervelen door een tekort aan ruimte of uitdaging. Houd uw toom in de gaten als ze samen rondscharrelen om te zien of er sprake is van verenpikken.

Komt u erachter dat een hen inderdaad haar veren verliest door haar eigen toedoen of door een andere kip, probeer uw toom dan meer ruimte en afleiding te geven. U kunt bijvoorbeeld denken aan een grotere Inloopren voor kippen met een superleuk PoleTree zitstoksysteem. U vindt hier meer ideeën over hoe u uw kippen kunt vermaken.

Mijn kip weigert de nestkast te verlaten

Als een hen weigert de nestkast te verlaten, dan is ze waarschijnlijk broeds. Hennen worden eens in de zoveel tijd broeds (sommige kippenrassen vaker dan andere). Een hen blijft in de nestkast zitten wanneer haar moederinstinct opspeelt en ze probeert haar eieren uit te broeden. Hoewel de eieren niet bevrucht zijn en er geen kuikens uit zullen komen, zal ze desondanks stug blijven zitten.

Het is waarschijnlijk lastig de hen uit de nestkast te verwijderen. Trek daarom handschoenen aan en probeer haar uit de nestkast te halen zodat ze wat rond kan scharrelen en wat kan eten en drinken. Na ongeveer 21 dagen zal de broedsheid vanzelf voorbijgaan. Maar er zijn een aantal manieren om de broedsheid af te breken en te voorkomen dat het weer gebeurt. U kunt hierover meer lezen in deze blogpost over broedsheid bij hennen.

Het lijkt erop dat mijn kip een andere kip pest

Helaas behoort dit tot normaal kippengedrag. Kippen in een toom moeten de pikorde bepalen om vast te stellen wie er de baas is. Dit gaat gepaard met onvriendelijk pikken en vechten.

Heeft u net een aantal nieuwe kippen gekregen of is de toom nieuw, dan zullen uw kippen de eerste weken met elkaar kibbelen. Zolang er geen gewonden vallen is het waarschijnlijk het beste om uw kippen hun gang te laten gaan. Als uw kippen al een tijdje samenleven en u ziet dat er nog steeds een hen wordt gepikt, dan kan het tijd zijn om in te grijpen. Dit zorgt namelijk voor stress bij de hele toom.

In dit geval is het altijd het beste om de grootste pestkop alleen te zetten. Zet de dominante hen een paar dagen apart en voeg haar hierna geleidelijk weer bij de toom. Soms kan een herschikking van de pikorde een oplossing bieden.

Mijn kippen eten hun eigen eieren

Dit is geen normaal kippengedrag. Het is niet per se slecht voor de gezondheid van kippen als ze hun eigen eieren eten. Maar dit gedrag zorgt er wel voor dat u minder eieren heeft en het duidt erop dat er toch iets niet in orde is.

Eieren eten kan worden veroorzaakt door uitdroging of een vitaminetekort. Ook kan het duiden op angst of stress. Of misschien voelen uw kippen zich niet veilig in de nestkast of vinden ze deze niet comfortabel genoeg. De nestkast van het ruime Eglu Cube kippenhok is een goed voorbeeld van een plek waar kippen graag hun eieren leggen. Het is donker, diep en privé en drie kippen kunnen er tegelijkertijd een ei leggen.

Verzamel de eieren van uw kippen regelmatig en probeer ervoor te zorgen dat uw kippen tevreden zijn. Hopelijk zal het niet lang duren voordat ze deze gewoonte achter zich zullen laten.

twee kippen in een verplaatsbaar eglu go up kippenhok

Mijn kip hijgt

Kippen hebben geen zweetklieren en net als honden verdrijven ze hun lichaamswarmte door te hijgen. Dit is normaal kippengedrag en het is voor kippen een manier om koel te blijven. Wanneer het hijgen niet overdreven is en uw kippen toegang hebben tot schaduw en voldoende vers water, is het waarschijnlijk niet iets waarover u zich zorgen hoeft te maken.

Toch kan hijgen ook een teken zijn van stress of ademhalingsproblemen. Als het buiten niet warm is of een kip meer hijgt dan u denkt dat normaal is, onderzoek uw kip dan ook op andere symptomen en breng de vogel indien nodig naar een dierenarts voor een controle.

Mijn kip legt geen eieren meer

Wanneer een kip geen eieren meer legt dan kunnen hier een aantal oorzaken aan ten grondslag liggen. Het kan verband houden met de leeftijd van de kip, de tijd van het jaar en de algemene gezondheid van uw vogels. In de winter zullen de meeste kippen stoppen met leggen, omdat het leggen van eieren afhankelijk is van het aantal uren daglicht. Kippen zullen ook stoppen met leggen tijdens de rui of als iets hun routine heeft verstoord.

Ook in dit geval kan het helpen om uw kippen te observeren om te zien hoe het met ze gaat. Controleer de gezondheid van uw dieren om er zeker van te zijn dat ze niet ziek zijn of last hebben van parasieten, ga na of ze voldoende voer van goede kwaliteit krijgen en zorg ervoor dat er niets in of rond het hok is dat voor stress of angst kan zorgen.

Daarnaast leggen kippen een vooraf bepaald aantal eieren. Als uw kip ouder wordt is het daarom volkomen normaal dat haar eierproductie vertraagt ​​en uiteindelijk zal stoppen. Dit komt vooral voor bij ex-legkippen die de eerste 18 maanden van hun leven intensief hebben gelegd. In deze blogpost vindt u meer informatie over waarom kippen stoppen met het leggen van eieren.


We hopen dat deze blog antwoord heeft gegeven op uw vraag. Mocht u nog andere vragen hebben over of het gedrag dat u kippen vertonen normaal is, stel ze dan in de comments hieronder en we nemen dit mee in een volgende blog. U vindt hier nog vele andere blogposts van Omlet waarin gedetailleerder wordt ingegaan op het kippengedrag dat we hierboven hebben gesproken.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *