Omlet blog

Wereldrecordhoudende katten

Uw kat is natuurlijk in alle opzichten de mooiste, liefste en knapste. Maar kan uw kat zo hoog springen als de nek van een giraf? Of zo luid spinnen als een stofzuiger? Eerder deze maand hebben we de buitengewone prestaties en eigenschappen van wereldrecordhoudende honden bekeken. Nu is het de beurt aan katten om te schitteren. Verbaas u over een aantal ongelooflijke katten die een Guinness World Record op hun naam hebben staan.

Langste kat

Mymains Stewart Gilligan heeft het Guinness World Record op haar naam staan als langste kat. Deze maine coon, kortweg Stewie genoemd, had een lengte van 123 centimeter, wat net zo lang als een gemiddeld 7-jarig kind. Stewie, afkomstig uit Reno, Nevada, was een gecertificeerde therapiekat en haar eigenaar, Robin Hendrickson, naam haar 123 centimeter lange metgezel vrijwel overal mee naartoe.

Het verzorgen van al dat haar van een kat met deze lengte, vereist een goede gezondheid en hygiëne. En als je een kat zo lang als Stewie hebt, is wellicht ook een grotere badkuip geen overbodige luxe.

Kortste kat

Dan van de langste naar de kortste kat. De wereldrecordhouder is een van ‘s werelds kleinste kattenrassen. Lilieput is een munchkin-kattin uit Napa, Californië, en heeft een schofthoogte van 13,34 cm. Ter vergelijking, dit is even groot als de lengte van een biljet van twintig Euro.

Christel Young, huisdieroppas van beroep, adopteerde deze kleine munchkin als zwerfkat. Ze vertelt dat mensen Lilieput wat “raar” vonden vanwege haar uiterlijk. Maar toen ze in 2013 een Guinness World Record behaalde, werden de opmerkingen vriendelijker. Wie vindt zo’n kleintje nu niet schattig.

Verste sprong door een kat

De meeste katten komen als ze springen op hun pootjes terecht, maar ook als ze over de lengte van een kingsize matras springen? Het Guinness World Record voor de verste sprong door een kat, werd in 2018 toegekend aan Waffle the Warrior Cat. Hij maakte een sprong van meer dan 2,13 meter. En misschien wel het meest verrassend – Waffle was 10 jaar oud toen hij met deze sprong het record vestigde.

Wilt u uw kat dit record laten breken, dan kunt u voor extra oefening een indoor klimboom voor katten kopen. Freestyle indoor kan worden aangepast tot een hoogte van 4,40 meter, dus misschien moet Waffle wel vrezen voor zijn titel.

Kat springt op Omlet Freestyle Outdoor kattenpaal

De luidst spinnende kat

In 2015 behaalde Merlin, een voormalige asielkat uit het Verenigd Koninkrijk, een wereldrecord voor zijn luide spinnen – 67,8 decibel! Ter vergelijking: het gespin van deze kat is net zo luid als het geluid van een wasmachine of stofzuiger. Eigenaar Tracy Westwood vertelt dat als mensen haar aan de telefoon hebben, ze haar vaak vragen “wat is dat geluid op de achtergrond?”.

Kat met de meeste tenen

Doorgaans heeft een kat in totaal achttien tenen – vijf aan elke voorpoot en vier aan beide achterpoten. Als u ooit Key West heeft bezocht, dan heeft u misschien de beroemde Hemingway-katten ontmoet, die zes tenen aan elke poot hebben.

Maar de wereldrecordhouder voor de kat met de meeste tenen is Jake uit Canada, een kat met 28 tenen. Jake, een rode cyperse kat, kreeg in 2002 dit wereldrecord toegekend, dankzij de zeven tenen die hij aan elke poot heeft. High seven, Jake.

Oudste kat ooit

Het Guinness World Record voor de oudste kat ooit, gaat naar Creme Puff, een cyperse kat uit Texas. Creme Puff, geboren in 1967, was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij in 2005 stierf. Dat is 168 jaar in mensenjaren.

Eigenaar Jake Perry meende dat hij zijn kat zo lang gezond wist te houden door haar om de twee dagen een dieet van droog kattenvoer, broccoli, eieren en een pipet rode wijn te geven. Hoewel dit zogezegd werkte voor Creme Puff, zijn we niet verbaasd dat een dergelijk dieet wordt afgeraden door dierenartsen. Met andere woorden – don’t try this at home!

Kat met de langste snorharen

We weten dat snorharen een belangrijke rol spelen in het leven van een kat. Maar maakt het uit hoe lang ze zijn? Voor maine coon Missi uit Finland, is dat antwoord “ja”! Deze kat is met snorharen van ruim 19 cm niet alleen recordhouder voor de langste snorharen, maar ze heeft misschien ook wel de langste naam. Missi is namelijk een afkorting voor Fullmoon’s Miss American Pie – juist, een passende naam voor een bijzonder record.

Meeste trucjes uitgevoerd door een kat binnen een minuut

Dacht u dat het aanleren van trucjes alleen voor honden was, dan heeft u het mis. In 2017 vestigde Didga, de getalenteerde cyperse kat, dit wereldrecord door met haar eigenaar Robert Dollwet 24 trucjes te voltooien in slechts 60 seconden.

Didga kan niet alleen op commando zitten, pootje schudden en omrollen, ze kan ook over een stok springen terwijl ze op een skateboard rijdt! Didga (afkorting van Didgeridoo) komt uit Australië, en houdt er blijkbaar van om deze indrukwekkende trucs uit te voeren voor haar favoriete beloning – rauw kangoeroegehakt.

Huiskat met de langste staart

Cygnus, een maine Coon met zilveren vacht uit Farmington Hills, Michigan, veroverde in 2017 het Guinness World Record als huiskat met de langste staart. Met een lengte van maar liefst 44,66 cm is zijn staart zelfs langer dan zijn lichaamslengte. Je zou maar rondlopen met een staart die groter is dan jij.

Hoewel het al heel bijzonder is om één kat te hebben die een wereldrecord op zijn naam heeft, deelt Cygnus zijn huis en de schijnwerpers met een andere recordhouder. Jawel, Cygnus eigenaren Will en Lauren Powers waren ook eigenaar van recordhouder Arcturus, een kat met een schofthoogte van 50,8 cm.

kat met lange staart rust op Omlet Maya Donut kattenmand in de kleur robijnrood

Grootste huiskat ter wereld

We hebben de grootste, en misschien wel beste, voor het laatst bewaard. Ludo, een maine coon uit het Verenigd Koninkrijk, heeft het record voor de grootste huiskat ter wereld op zijn naam staan, met een lengte van 118 cm en een lichaamsgewicht ruim 15,5 kg. Ter vergelijking, Ludo woog evenveel als een standaard betonblok.

Eigenaar Kelsey Gill wist al vroeg dat haar geliefde kat bijzonder was, omdat hij op zijn eerste verjaardag al ruim 9 kg woog. Denkt u dat uw kat in aanmerking komt voor dit type record, dan is een grote kattenren voor buiten perfect voor uw kat. Deze robuuste speelruimte voor katten is ruim genoeg voor katten van alle soorten en maten.

 

We hopen dat u het leuk vond om te lezen over deze bijzondere katten en hun indrukwekkende Guinness World Records. Bekijk voor meer informatie over katten zeker Omlets kattengids.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *