Omlet blog

Essentials voor de verzorging van een hond

Bruin-witte hond liggend in Omlet Fido Studio hondenbench met accessoires

Elke hondenliefhebber en -eigenaar zal het erover eens zijn dat onze honden deel uitmaken van het gezin. En zoals een goede verzorging voor ons belangrijk is, is dit ook van belang voor onze viervoetige gezinsleden.

Maar wat komt er allemaal kijken bij een goede verzorging van honden? Moeten de tanden van uw hond dagelijks worden poetsen? Of moet uw hond wekelijks in bad? Hebben honden een huidverzorgingsroutine hebben? We hebben de essentiële verzorgingsproducten voor honden op een rijtje gezet, zodat u zeker weet dat u volledig tegemoetkomt aan de verzorging die uw hond nodig heeft.

Essentials

Of u nu voor het eerst een hond heeft of al jaren ervaring heeft, u weet dat hygiëne een belangrijke onderdeel is van de verzorging van uw hond. Maar wist u dat een goede hygiëne uit meer bestaat dan om de paar weken een bad? Ervoor zorgen dat uw hond gezond blijft bestaat uit een aantal elementen:

Hygiëne

Het hygiëneregime van een hond is voornamelijk afhankelijk van de levensstijl van uw huisdier, het ras en eventuele onderliggende medische aandoeningen. Honden die graag in de modder springen, hebben waarschijnlijk vaker een bad nodig dan honden die liever op de bank liggen te slapen. Heeft uw hond een gevoelige huid of last van een allergie, vraag dan aan uw dierenarts of uw hond een speciale verzorging nodig heeft.

Maar een goede hygiëne is meer dan alleen een bad. Natuurlijk heeft u een goede shampoo nodig om vuil en vlooien te verwijderen, maar vergeet ook hun tanden niet. Gebitsverzorging voor honden is essentieel voor de gezondheid van een hond. Het kan eventuele tandvlees- en gebitsproblemen voorkomen, maar voorkomt ook dat bacteriën zich in de bek van een hond ophopen en zich kunnen verspreiden.

Riem/harnas

Een sterke riem of harnas is natuurlijk een ‘must have’-product voor elke hondeneigenaar. Een van de leukste dingen van het hebben van een hond is samen wandelen en op ontdekking uitgaan. Lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid van honden en zal ze langer jong en gezond houden.

Of u nu een riem of tuigje voor uw hond koopt, kies er een die uw hond goed past en comfortabel is om te dragen. Een riem zorgt voor veiligheid voor uw hond, omdat het voorkomt dat uw hond ergens komt waar hij mogelijk gewond kan raken of gevaar loopt. Een blije hond is een hond die een mooie wandeling kan maken, en vaak zal het verplicht zijn uw hond buiten aangelijnd te houden.

Voeding

Het spreekt voor zich dat goede voeding een belangrijk onderdeel is van de verzorging van een hond, ongeacht ras of leeftijd. Net als mensen voelen honden zich het best als ze de juiste voeding krijgen. Een ongezonde maaltijd kan ons een moe gevoel geven en dat geldt ook voor onze honden. Voor een goede gezondheid hebben honden een uitgebalanceerd dieet nodig dat doorgaans bestaat uit een mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Raadpleeg voor de specifieke behoeften en dieetvereisten van uw hond uw dierenarts.

Manden en dekens

Honden slapen graag en veel. Een goede hondenmand is dan ook een essentieel verzorgingsproduct voor honden. Een eigen, comfortabele mand kan een groot verschil maken voor uw hond. Met betrekking tot hygiëne, is het fris houden van de hoes het belangrijkst. Door de toppers en hondendekens van de mand wekelijks te wassen, houdt u ongewenst gedierte op afstand. Dit is mogelijk met een hoes die kan worden losgeritst en in de wasmachine kan worden gewassen. Want: een hond die goed slaapt is een goed verzorgde hond.

Belang van hygiëne

Het wassen van de vacht en gebitsverzorging is dus belangrijk voor de gezondheid van een hond. Maar waaruit bestaat een goede hygiëneroutine nog meer?

VACHTVERZORGING/KAMMEN:

Ook als u uw hond maar één keer per maand een bad geeft, moet de vacht doorgaans minimaal een paar keer per week worden gekamd. Dit is voor de meeste honden niet alleen aangenaam, maar het verwijdert ook losse haren waardoor de huid beter kan ademen. Langharige honden zoals golden retrievers en newfoundlanders, moeten misschien zelfs dagelijks worden geborsteld, terwijl dit voor kortharige honden zoals boxers en beagles niet zo regelmatig nodig is. Dus afhankelijk van het ras en de vacht van uw hond, zal een borstel of een kam bijdragen aan de verzorging van uw hond.

SCHONE DRINKBAK

Drinkt u zelf elke dag uit hetzelfde glas zonder het schoon te maken of bij te vullen? Vast niet! Voor een hond zou dit niet anders mogen zijn. Voor de gezondheid van uw hond is het van belang om voer- en waterbakken dagelijks te wassen om vuil en bacteriën te verwijderen. Waterbakken van roestvrij staal en melamine behoren tot de beste keuze, omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn en bacteriën minder kans maken dan op plastic. Een Omlet voerbak is bijvoorbeeld een goede optie, omdat het vaatwasmachinebestendig en mooi is.

REINIGEN VAN MAND/SPEELTJES:

Gemiddeld wassen mensen hun beddengoed één keer per week. Maar hoe zit het met de hoes van de mand van uw hond? Dezelfde redenen waarom u uw eigen lakens wast, gelden ook voor de hondenmand. Omlets luxe Topology hondenmand heeft afritsbare en wasbare toppers. Rits de bovenkant open en stop de hoes in de wasmachine. Rits als de ene topper in de wasmachine zit een frisse topper op de mand zodat uw hond nooit zijn bed hoeft te missen. We raden ook aan hondspeeltjes regelmatig in warm zeepsop te wassen om schadelijke bacteriën te elimineren.

Meer verzorging vereist

Voor alle honden is goede hygiëne van belang, maar sommige honden hebben meer verzorging nodig dan andere honden. Bepaalde rassen zoals labrador retrievers, dalmatiërs en boxers zijn over het algemeen gevoeliger voor allergieën. Deze honden kunnen te maken krijgen met huidirritatie of andere allergie-gerelateerde problemen waardoor ze vaker gewassen en verzorgd moeten worden. In dat geval kunnen havermout- of medicinale shampoos uitkomst bieden. Uw dierenarts kan u helpen bij het opstellen van een was- en verzorgingsschema voor uw hond op basis van zijn specifieke behoeften.

Andere rassen die mogelijk meer verzorging nodig hebben, zijn rassen met specifieke fysieke kenmerken zoals een platte neus of krulstaart. Buldogs en mopshonden zijn voorbeelden van honden waarvan de snuit regelmatig moet worden schoongemaakt. Bacteriën kunnen sneller ontstaan in de plooien en vouwen van een platte snuit, en een goede reiniging is dan ook noodzakelijk. De staart van een akita en chowchow heeft meer aandacht nodig tijdens de verzorging. Ook een krulstaart heeft plooien waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen, dus was dit gebied goed en regelmatig om dermatitis of huisirritatie te voorkomen.

Checklist voor een nieuwe pup

De lijst met verzorgingsproducten voor puppy’s komt zo’n beetje overeen met die van volwassen honden. Puppy’s hebben goede voeding, een goed passende riem of tuigje, een comfortabele mand en natuurlijk de nodige vachtverzorging nodig. Enkele verzorgingsproducten die u hieraan kunt toevoegen voor een pup, zijn een veilige hondenbench voor training en mini-hondensnoepjes voor het belonen van nieuw aangeleerd gedrag. En een paar harde rubberen hondenspeeltjes is een must voor scherpe puppytandjes.

Een puppy hoeft niet vaker dan eens per maand in bad. In deze vroege levensfase ontwikkelen puppy’s nog steeds hun natuurlijke oliën op de huid en vacht, en te veel baden kan deze oliën verwijderen. Gebruik altijd lauw water voor een puppy – het warme water lijkt wat op het likken door zijn moeder, wat voor rust zal zorgen tijdens het baden.

Of u nu een ervaren huisdierouder bent of een kersverse hondeneigenaar, het in huis hebben van de essentiële producten voor de verzorging van uw hond is van belang voor zijn of haar gezondheid. Hondeneigenaren moeten tegemoetkomen aan de individuele behoeftes van hun huisdier en producten kopen die geschikt zijn voor hun ras, leeftijd en levensstijl. Deze essentiële verzorgingsproducten dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor uw trouwe viervoeter, maar wat minstens zo belangrijk is, is de liefde die hij/zij van u krijgt.

Hond ligt op Omlet luxe superzacht hondendeken op traagschuim Bolstermand voor honden

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *