Omlet blog

Wat is een goede mand voor een angstige hond?

Kleine hond ligt tevreden op een kalmerende hondenmand

Een hondenmand kan helpen een angstige hond te kalmeren, door een rustige plek te bieden om te ontspannen en bij te komen. Angst is een probleem dat regelmatig voorkomt bij honden. Sommige hondenrassen hebben een nerveus karakter, maar het kan ook zijn dat een hond een moeilijke puppytijd heeft gehad en in zijn volwassen jaren te maken krijgt met angst. Een aangename, fijne hondenmand kan ook uitkomst bieden voor honden met gewrichtspijn, die baat hebben bij comfort en een knus plekje. Deze blog over hondenmanden voor honden met een angststoornis, legt uit welke honden hier baat bij kunnen hebben en wat de beste mand is voor deze honden om fijn in weg te dromen.

Symptomen van angst bij honden 

Voordat u een mand koopt die voordelen kan hebben voor een angstige hond, kunt u nagaan of uw huisdier last heeft van angst of nervositeit. Door de lichaamstaal van uw hond te begrijpen kunt u het probleem achterhalen. De symptomen van een angstige hond of puppy kunnen zijn:

 • Wegkruipen
 • ‘Ingraven’ onder een deken, kussen of mand
 • ‘Ineen duiken’ (met de staart tussen de benen)

Sommige honden uiten hun angst door:

 • Janken en piepen
 • Hijgen zonder een lichamelijke inspanning te leveren
 • Beven
 • Springen
 • Soms zal een angstige hond zich uiten door te happen.

Een comfortabele hondenmand kan helpen om de symptomen te verlichten. Vertoont uw hond (een van) bovenstaande symptomen en maakt u zich zorgen, dan kunt u voor advies een dierenarts raadplegen.

Wat kan een angstige hond helpen kalmeren?

Het helpen van een hond met angst is niet eenvoudig, niet voor de eigenaar en niet voor de hond. Een mens kan met iemand praten over wat hem dwarszit en advies ontvangen, maar voor een hond zijn de mogelijkheden beperkter. Een positieve aanpak kan helpen bij het beperken van de angstgevoelens van de hond en het zelfvertrouwen vergroten. Een juiste hondenmand kan een verschil maken door uw huisdier een veilige plek te geven om te ontspannen waardoor angst zal worden verlicht.

Angst bij honden is vaak het gevolg van stress tijdens de puppytijd. Bij jonge honden die uit een nare situatie zijn gehaald, zijn hun ervaringen uit de eerste maanden van hun leven vaak onbekend. Vaak houdt angst bij honden echter verband met verlatingsangst. Een slechte behandeling heeft vaak een gebrek aan vertrouwen tot gevolg, maar angst is iets anders. Een mand waar een hond zich veilig in voelt kan bij een milde vorm van verlatingsangst helpen – meer bepaald, als uw hond onrustig wordt wanneer hij alleen wordt gelaten, of als hij bijzonder gehecht is aan een persoon.

Angst bij honden kan ook worden veroorzaakt door ongemak. Veel honden krijgen naarmate ze ouder worden last van gewrichtspijn, vooral in hun heupen. Een deken of licht gevoerde hondenmand zal niet het comfort bieden dat ze voor een goede nachtrust nodig hebben, wat leidt tot een slechte slaap, wat op zijn beurt leidt tot stress. Een hondenmand om angst tegen te gaan is ontworpen om steun te geven aan gewrichten om goed te kunnen slapen, wat angst kan verminderen. Bij kiezen van de juiste hondenmand voor uw huisdier kunt u rekening houden met een aantal eigenschappen van een mand, zoals het formaat, hoe makkelijk de mand te reinigen is en het materiaal en de kleur.

Hoe een mand angstige honden kan helpen

Een comfortabele mand geeft een angstige hond het belangrijke gevoel van geborgenheid. Een goede hondenmand heeft een orthopedische vulling en is voorzien van dekens zodat een hond echt lekker kan liggen. Ook een verhoogde zijkant zal worden gewaardeerd om een kop op te laten rusten.

Zelfs de beste hondenmanden zullen de angst van een hond niet volledig kunnen wegnemen. Ze kunnen slechts bijdragen aan een vermindering van angst in combinatie met een hondvriendelijke omgeving, en een consistente gedragstraining, een gezonde voeding, supplementen en – indien echt noodzakelijk – medicatie. Hondenmanden zijn dus een begin om het angstproblemen aan te pakken, maar ze zijn slechts een onderdeel van ruimere aanpak

Vier eigenschappen van een mand voor angstige honden

Bent u voor uw hond op zoek naar een mand die kan helpen angst te verminderen, let bij uw keuze dan op de volgende eigenschappen:

 • Een verhoogde rand – de gesloten vorm zal uw hond een gevoel van veiligheid geven.
 • Wasmachinebestendige hoes – met een hondenmand die makkelijk kan worden gereinigd, geeft u uw hond altijd een frisse, comfortabele plek om te ontspannen. 
 • Superzacht – ook honden genieten van zachte stoffen. U kunt de mand bijvoorbeeld aankleden met een luxe schapenvachtdeken voor extra comfort.
 • Traagschuim – een ultra comfortabel matras kan een hond helpen zich op zijn gemak te voelen. 

De juiste mand kiezen voor een angstige hond

Elke hond is anders en heeft dus behoefte aan een passende mand om angst te verminderen. Dit zijn de voornaamste eigenschappen van een mand om op te letten bij het kiezen van mand voor een angstige hond:

 • Formaathondenrassen zijn er in verschillende maten, van kleine honden zoals chihuahua’s tot grote honden zoals berner sennenhonden. Het kiezen van een kleine, middelgrote of grote hondenmand die comfortabel is voor uw hond, is zeker belangrijk voor angstige huisdieren.
 • Materiaal – kies een mand van een zacht materiaal waar uw hond graag in gaat liggen.
 • Kleur – essentieel aan een hondenmand voor angstige honden is natuurlijk dat het past bij de behoeften van uw huisdier. Maar u wilt misschien ook dat de mand past bij uw interieur. Ons assortiment manden is verkrijgbaar in allerlei kleuren, zodat u een kleur kunt kiezen die past bij uw interieur.

De juiste plek in huis kiezen voor de mand van een angstige hond

Een belangrijk onderdeel van een kalmerende omgeving voor honden is de hondenmand. De locatie van de mand is belangrijk. Deze moet op een relatief rustige plek staan, waar de hond zich veilig voelt. Ook het ontwerp van een mand is belangrijk, en een comfortabele matras kan veel goed doen.

Welk type mand vindt een hond aangenaam? Voor veel honden is een mand gewoon een plek om te liggen en te slapen. Het hoeft niet eens per se elke avond op dezelfde plek te staan. Er zijn honden die elke avond beslissen waar ze willen slapen, misschien op de koele keukenvloer of geparkeerd naast uw bed. Maar bij angstige honden is regelmaat belangrijk, en de juiste mand op de juist plek is een noodzaak.

Een juiste hondenmand kan angst actief verminderen, en in combinatie met een training kan de hondenmand een grote bijdrage leveren aan het beperken van het probleem. Ook kalmerende supplementen kunnen helpen, en in extreme gevallen zal een dierenarts medicatie kunnen aanbevelen.

Kunnen hondenmanden helpen angst te beperken?

Een hondenmand die als doel heeft angst te beperken moet een gevoel van veiligheid bieden, in combinatie met puur comfort. Hierbij is uiteraard het ontwerp van belang, en er zijn allerlei modellen om uit te kiezen. De beste opties zijn onder meer hondenmanden die extra comfort bieden, zoals orthopedisch traagschuim, een wasbare hoes (bij voorkeur wasmachine bestendig) en een over het algemeen eenvoudig schoon te houden ontwerp. Honden houden van comfort, en een goede nachtrust draagt bij aan het beperken van angst.

Comfortabele, rustgevende hondenmanden van Omlet

Omlet heeft twee soorten hondenmand die kunnen helpen angstige honden te kalmeren:

 • Topology hondenmand – deze hondenmand voor angstige honden is makkelijk te reinigen en heeft een supercomfortabel traagschuimmatras. Verkrijgbaar in drie verschillende maten, zodat u de perfecte pasvorm kunt vinden voor het hondenras dat u heeft.
 • Traagschuim Bolsterbed voor honden– Het Bolsterbed voor honden heeft een hoge rand zodat uw hond er lekker tegenaan kan liggen of er zijn kop op kan laten rusten.

Zelfs de beste hondenmand zal de angst van een bange hond niet kunnen verhelpen. Maar een goede nachtrust is wel een deel van de oplossing, door uw hond een goed begin en einde van de dag te geven.

Omlet huisdierenverzorging

Maak het uw hond zo comfortabel mogelijk met ons assortiment hondenproducten. Met knusse hondendekens, leuk hondenspeelgoed en hondensnacks, zal uw hond enthousiast kwispelen wanneer uw Omlet-bestelling wordt geleverd.

Terrier slapend op Omlet schapenvacht topper op Bolster hondenmand

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *