Omlet blog

Een oudere hond adopteren

Oudere Golden Retriever liggend op Omlet Morning Meadow Bolsterbed voor honden

Bij het bezoeken van een asiel treft u honden van verschillende leeftijden aan die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Als u op zoek bent naar een hond die u veel liefde zal geven, de puberjaren al lang achter de rug heeft en u de kans geeft om het rustig aan te doen en samen van het leven te genieten, dan is het adopteren van een oudere hond misschien wel iets voor u.

Het verzorgen van een hond van elke leeftijd vereist werk en geduld. Oudere honden brengen misschien wat meer verantwoordelijkheden met zich mee dan jongere honden uit het asiel, maar laat een grijze snuit u niet afschrikken. Het adopteren van een oudere hond zal hun leven fijner maken, maar de beloning die u ervoor terugkrijgt zal nog veel groter zijn. Laten we eens kijken naar dingen om te overwegen bij het adopteren van een oudere hond.

Vanaf welke leeftijd is een hond een senior?

Maakt de leeftijd van een hond echt uit? Er bestaan veel misvattingen over hoe oud honden zijn wanneer zij hun ‘seniorenjaren’ bereiken, omdat het verouderingsproces sterk kan verschillen per hondenras. Vaak wordt gezegd dat een hond senior is als hij de leeftijd van zeven jaar bereikt vanwege de bekende ‘regel’ dat zeven hondenjaren gelijk zijn aan één mensenjaar. Met andere woorden, een zevenjarige hond zou in mensenjaren 49 jaar oud zijn. Maar we zijn er zeker van dat veel mensen als ze eind veertig zijn, betwisten dat ze senior zijn.

Om echt te weten of een hond een oudere hond is, kunt u kijken naar de gemiddelde levensduur van een ras. De laatste 25% van hun leven kunt u beschouwen als hun seniorenjaren. Als de levensverwachting van een hond elf tot twaalf jaar is, dan zouden hun seniorenjaren waarschijnlijk rond de leeftijd van acht of negen beginnen. Houd er rekening mee dat deze getallen allemaal gemiddelden zijn en dat elke hond anders is, zelfs binnen een ras.

Waarom een oudere hond adopteren?

Een betere vraag om te stellen is waarschijnlijk waarom je GEEN oudere hond zou adopteren? Puppy’s en jongere honden zijn ook geweldig, maar een oudere hond heeft voordelen die het overwegen waard zijn als u op zoek bent naar een nieuw huisdier. Dit zouden redenen kunnen zijn om een oudere hond te adopteren:

  • Al zindelijk. Een oudere hond die niet al zindelijk is, is zeldzaam. Oudere honden draaien al een tijdje mee en kennen de ‘ins en outs’ beter dan jongere honden. Dit is al één basisvaardigheid minder om uw nieuwe hond te leren, aangezien ze dit waarschijnlijk al helemaal begrijpen.
  • Diepere band. Met leeftijd komt de kennis van wat het betekent om een mens te hebben dat van je houdt. Oudere honden hebben een veel beter begrip van dit concept en zijn daardoor meestal sneller in staat om een sterke band met hun nieuwe eigenaar te vormen.
  • Rustiger karakter. Als je op zoek bent naar een relaxte hond die liever op de bank knuffelt dan rondrent in de tuin, dan is een oudere hond vast iets voor u. Hoewel oudere honden nog steeds energie hebben om te rennen en te spelen, liggen hun puppyjaren ver achter ze en zijn ze over het algemeen meer ontspannen en rustiger.
  • Een nieuwe kans. U kunt er gerust op zijn dat als u een oudere hond adopteert, u niet alleen wordt beloond met liefde en waardering, maar ook voldoening haalt uit het feit dat u uw viervoeter een tweede kans heeft gegeven. Elke hond verdient een liefdevol thuis en goede zorg, oudere honden zijn daarop natuurlijk geen uitzondering.

Een oude hond iets nieuws leren

Er wordt wel gezegd dat oudere honden geen nieuwe trucjes kunt leren, maar dat is niet waar. De hoeveelheid training die een oudere hond heeft gehad, varieert, maar de meesten hebben in ieder geval de basis onder de knie. Het trainen van elke hond vereist geduld en tijd, maar de kans is groot dat een oudere hond nieuwe trucjes sneller oppikt, omdat ze sneller onthouden dan jongere honden en puppy’s.

Houd er rekening mee dat oudere honden ook een ouder lichaam hebben, waardoor ze meer kans hebben op een verwonding als ze nieuwe trucjes moeten doen die te uitdagend of moeilijk zijn. Zorg er daarom voor dat u echt weet waar u aan begint voordat u een oudere hond adopteert. Neem de tijd om te onderzoeken welk hondenras en leeftijd het best passen bij uw levensstijl voordat u uw viervoeter mee naar huis brengt.

Geduld en vriendelijkheid zijn essentieel om ervoor te zorgen dat een oudere hond zich thuis gaat voelen. Sommige honden hebben de afgelopen weken, maanden of zelfs jaren in een opvang doorgebracht. Het kan zijn dat ze bang en nerveus zijn als ze bij u thuis komen wonen. Laat uw hond op zijn gemak wennen aan zijn nieuwe omgeving en routines door geduld met uw hond te hebben.

Essentials voor senior honden

Elke hondenras is anders, maar de meeste oudere honden willen de rest van hun beste jaren doorbrengen met datgene waar ze het meest van genieten – ontspannen! Om ervoor te zorgen dat uw oudere hond dit zo comfortabel mogelijk kan doen, zijn hier enkele essentials voor (oudere) honden:

  • Een hondenmand die steun biedt. Zoals een matras belangrijk is voor ons als we ouder worden, zo geldt dit ook voor de hondenmand. Dit geldt zeker voor oudere honden. Om oudere honden zo comfortabel mogelijk te laten slapen, hebben ze een traagschuimmatras nodig voor een optimale ondersteuning van hun gewrichten en spieren. De Topology hondenmand van Omlet is niet alleen praktisch en stijlvol, het is ook veelzijdig en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw hond.
  • Temperatuur reguleren. Net als mensen worden honden gevoeliger voor temperatuur naarmate ze ouder worden. Oudere honden zijn vatbaarder voor een zonnesteek en oververhitting. Zorg er dus voor dat ze een manier hebben om snel af te koelen wanneer het warm is door ze een koelmat voor honden te geven voor op hun hondenmand. Om uw hond extra knus en warm te houden in de winter, kunt u de mand voorzien van zachte hondendekens om heerlijk in weg te kruipen.
  • Makkelijk te reinigen. Alle honden houden van slapen, maar oudere honden hebben vaak behoefte aan een paar uur extra slaap. Omdat uw oudere hond meer zal slapen, is het handig om een hondenmand te hebben die makkelijk te reinigen is en te onderhouden is. De toppers voor de Topology hondenmand zijn een handige optie omdat ze in de wasmachine kunnen worden gewassen en makkelijk schoon te maken zijn. Met een extra topper bij de hand, geeft u uw hond altijd heerlijk frisse lakens.

Omlet en oudere honden

Het adopteren van een hond is een beloning voor uzelf, en voor uw hond. Of u nu kiest voor een puppy of een oudere hond, de beloning die u krijgt door deze geweldige dieren een goed leven te geven, is van onschatbare waarde. Omlet heeft als missie om producten te maken die u en uw hond nog dichter bij elkaar brengen. Van hondenmanden tot voerbakken en alle hondenproducten daartussenin, Omlet ontwerpt producten die net zo comfortabel, ondersteunend en plezierig zijn voor uw hond als de band die u met uw huisdier heeft.

Oudere Labrador liggend op Omlet schapenvachtdeken

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *