Omlet blog

Beschermt een automatische kippenhokdeur kippen tegen roofdieren?

Kippenhouder gebruikt het bedieningspaneel van een Omlet automatische kippenhokdeur

Denkt u erover na om het hok en de ren van uw kippen beter te beveiligen en vraagt u zich af: beschermt een automatische kippenhokdeur mijn kippen tegen roofdieren? Het korte antwoord is ja, maar niet alle automatische kippenhokdeuren zijn hetzelfde. Een elektronische deur kan voorkomen dat roofdieren inbreken als u de juiste kiest. We zullen de verschillende soorten automatische kippenhokdeuren overlopen en bespreken hoe ze uw kippen beschermen tegen ongewenst bezoek.

Waarom een kippenhok een automatische deur nodig heeft

Automatische kippenhokdeuren zijn een extra beveiligingslaag tegen roofdieren die proberen in te breken in het kippenhok. De deur kan worden geprogrammeerd om uw kippen ‘s nachts in hun hok te sluiten, ook als u niet thuis bent. ‘s Ochtends zal een automatische kippenhokdeur uw kippen weer naar buiten laten, zodat u niet net zo vroeg op hoeft te staan als uw vogels. Andere voordelen van een automatische kippenhokdeur zijn:

 • Betere isolatie van het kippenhok.
 • Automatisering van het ritme van uw kippen.
 • Verhoogde beveiliging door onbedoeld openen te voorkomen.

Technologie heeft zijn intrede gedaan in de wereld van kippenhouders, waardoor het makkelijker is dan ooit om voor uw kippen te zorgen. Een Automatische kippenhokdeur is de eerste stap bij het creëren van een slim kippenhok, dat u meer vrijheid geeft en uw kippen meer veiligheid biedt. Hierbij is het wel van belang om de juiste automatische kippenhokdeur te kiezen.

Wat maakt een automatische kippenhokdeur roofdierbestendig?

Automatische kippenhokdeuren zijn bestand tegen roofdieren omdat ze een gemotoriseerd open- en sluitmechanisme hebben dat uw kippenhok of kippenren veiliger maakt. Zodra de deur gesloten is, houden de tandwielen van de deur gesloten waardoor het lastiger is deze van buitenaf te openen. Een goede automatische kippenhokdeur sluit naadloos aan op het hok, wat zorgt voor een betere isolatie van het hok.

De meeste automatische kippenhokdeuren openen verticaal. Dit brengt m.n. twee problemen met zich mee:

 1. Een deur die verticaal opent kan relatief eenvoudig door roofdieren worden opengewrikt en omhoog geduwd. Roofdieren gebruiken hun poten om een opening langs de onderkant van de deur te creëren en kunnen vervolgens de deur omhoog duwen en binnendringen.
 2. Bij storing kan een deur die verticaal opent op een kip vallen, waardoor het dier klem komt te zitten of gewond raakt.

Horizontaal sluitende kippenhokdeuren zijn veel veiliger. Voor roofdieren is het moeilijker ze open te wrikken en er is geen kans dat het op een kip valt omdat ze niet afhankelijk zijn van zwaartekracht of katrollen.

Een bruine kip kijkt naar veilige Omlet automatische kippenhokdeur

Omlets roofdierbestendige Autodoor voor kippenhokken

Omlets automatische kippenhokdeur, bekend als de “Autodoor”, is ontworpen om kippenhouders meer vrijheid en gemoedsrust te geven. De Autodoor zorgt ervoor dat kippen ‘s nachts veilig in hun hok worden gesloten, zelfs als hun eigenaren niet thuis zijn, waardoor ze beschermd zijn tegen roofdieren die ‘s nachts actief zijn.

De Autodoor past op vrijwel elk kippenhok of kippenren dankzij een universele pasvorm. Het zeer veelzijdige ontwerp maakt het mogelijk om de Autodoor te installeren op vrijwel elke opstelling. U kunt het met de juiste montage-set installeren op een bestaande ren met kippengaas, een houten kippenhok of op een van Omlets kippenrennen. De Autodoor past ook naadloos op een Eglu Cube, zonder dat de bestaande deur verwijderd hoeft te worden.

De Autodoor is gemaakt van duurzame materialen. De deur opent met van een horizontaal mechanisme. Eenmaal gesloten, houdt de Autodoor uw kippen veilig in hun verblijf, beschermd tegen roofdieren en weersinvloeden.

U kunt de Autodoor programmeren met een licht- of tijdsinstelling. De meeste roofdieren zijn actief als het gaat schemeren en kort voor zonsopkomst. De Autodoor kan uw kippen veilig in hun hok houden totdat het licht genoeg is of de ingestelde tijd is bereikt.

Roofdieren in Nederland en België

De meest voorkomende roofdieren waar kippenhouders mee te maken krijgen zijn:

 • Vossen
 • Marters
 • Roofvogels

De meest voorkomende en beruchte roofdieren voor kippen zijn vossen. Ze zijn de meest vastberaden en slimme roofdieren. Omlet heeft bij het ontwerpen van kippenhokken, kippenrennen en de Autodoor rekening gehouden met deze (en andere) roofdieren.

Al onze kippenrennen hebben een flensrand rond de ren om te voorkomen dat roofdieren een tunnel naar binnen kunnen graven. Bovendien hebben de onderste panelen van de ren van de Eglu Cube fijnere mazen. In combinatie met de Autodoor is de Eglu Cube met ren de beste opstelling om kippen te beschermen tegen roofdieren.

4 aanvullende manieren om uw kippen te beschemen tegen roofdieren

Naast een conciërge die de deur ‘s avonds achter uw kippen sluit, kunt u nog andere voorzorgsmaatregelen nemen om roofdieren op afstand te houden. Zorg ervoor dat u een stevig kippenhok en een robuuste kippenren heeft. Andere manieren om uw kippen beter te beschermen tegen roofdieren:

 • Installeer verlichting met bewegingssensoren in de buurt van het kippenhok om roofdieren af te schrikken.
 • Ruim eventueel overgebleven kippenvoer aan het einde van de dag op om te voorkomen dat knaagdieren worden aangetrokken die op hun beurt roofdieren kunnen aantrekken.
 • Bewaar kippenvoer in luchtdichte containers.
 • Installeer fijn gaas rond de onderkant van de kippenren.

Uw kippen veilig houden met Omlet

Omlets kippenhokken kunnen worden versterkt met een Autodoor om ze nog beter bestand te maken tegen roofdieren. Al onze kippenhokken zijn ontworpen met veiligheid en functionaliteit in gedachten. Slaap met een gerust hart uit, wetende dat de Autodoor 24 uur per dag klaarstaat voor uw kippen.

Kippenhouder bedient het paneel van een Omlet automatische kippenhokdeur

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *