Omlet blog

6 top tips voor het redden en adopteren van kippen

Adoptiekippen in het Eglu Cube kippenhok van Omlet

Heb jij er weleens over nagedacht om voormalig legkippen te redden? Of je nou net begint als kippenhouder, of je toom juist wil uitbreiden: het redden van kippen kan een heel lonende ervaring zijn. Kippen kunnen om verschillende redenen een reddende engel nodig hebben: inbeslagname, gepensioneerde fok- en legkippen, kippen met speciale behoeften – ze zijn allemaal op zoek naar een nieuw huisje waar ze voor altijd kunnen verblijven. We delen onze 6 top tips voor het adopteren van kippenen laten je zien dat Omlet jullie kan ondersteunen tijdens deze reis.

1. Vind het perfecte kippenhok

Het creëren van de perfecte setup voor ex-legkippen is essentieel om ze te laten wennen aan hun nieuwe thuis. Kippen die gered moeten worden zijn in beslag genomen omdat ze bijvoorbeeld verwaarloosd werden, in onleefbare omstandigheden verbleven of vanaf een luidruchtige legboerderij komen. Wat hun verhaal ook is: ze zijn allemaal wanhopig op zoek naar een veilige plek om te scharrelen.

Met een Eglu Cube kippenhok geef je ze een rustige, comfortabele ontvangst. Het hoge design en de beschutte legplek zorgen voor schaduw en een prettige privé plek waar de eitjes gelegd kunnen worden. Met een aangrenzende ren kunnen de kippen door het gras scharrelen en pikken. Misschien hebben sommige dames dat zelfs nog nooit meegemaakt.
De Eglu Cube is ook beschikbaar als
kippentractor zodat de kippen op nieuwe plekken neergezet kunnen worden, waar ze kunnen smullen van vers gras en insecten.

Met de toevoeging van een automatische deur voor het kippenhok zijn de kippen ook ‘s nachts veilig. De zachtsluitende deur stopt ze ‘s avonds lekker in en houdt stressvolle geluiden en beelden ver buiten het hok. Omdat de autodoor de mogelijkheid bezit om open en dicht te gaan volgens een vast tijd- of lichtschema, kunnen de geadopteerde kippen de dag al plukken voordat jij uit de veren bent!

2. Geef ze genoeg ruimte

Ruimte is een grote luxe voor geadopteerde kippen. Of de kippen nu uit een megastal komen of op een andere manier opgesloten hebben gezeten, jouw geredde kippen zullen de ruimte om even te rekken en strekken enorm waarderen. En, als gloednieuwe eigenaar wil je natuurlijk ook tijd doorbrengen in hun nieuwe huisje.

Onze inlooprennen geven jouw kippen de ruimte die ze verdienen, terwijl jij de kans krijgt om tijd met ze door te brengen. De stal-achtige deuren geven je makkelijk toegang tot de ren, maar beschermen de kippen tegen gevaar. De anti-tunnel-flensranden zijn veilig en houden de roofdieren bij de kippen weg. De dakpanelen houden de dieren bovendien veilig voor roofvogels.

Pas de inloopren aan met zitstokken voor kippen, the de veelzijdige PoleTreee, of de vrijstaande zitstok voor kippen , zodat jouw kippen een ongeëvenaarde zitervaring krijgen. Zitstokken ofspeelgoed voor kippen geven verrijking en kippen die je hebt gered kennen dit helemaal niet, waardoor het de perfecte manier is om je nieuwe toomleden te laten weten dat ze geliefd en veilig zijn in hun nieuwe huis.

3. Laat ze even rustig settelen

Het is afhankelijk van de vorige leefomstandigheden, maar kippen die gered en geadopteerd zijn hebben misschien wat langer nodig om zich te settelen in hun nieuwe huis, dan kippen die uit een prima nest komen. Eerst kunnen ze wantrouwend zijn tegenover mensen door hun vorige ervaring, of omdat ze het niet gewend zijn. Geef ze ruim de tijd om aan je te wennen. Met geduld en routine zullen je geadopteerde kippen snel doorhebben dat je ze geen kwaad doet.

Hoe verleidelijk het ook is om je nieuwe kippen te leren kennen, probeer jouw geredde kippen de eerste twee weken met rust te laten. Kippen zijn geweldige dieren voor gezinnen met kinderen , maar ook de kinderen moeten leren hoe ze op de juiste manier met hen omgaan en het respecteren als de kippen hun ruimte nodig hebben. Geredde kippen zijn al overweldigd doordat ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving, dus onbekend fysiek contact kan een beetje te veel worden. Probeer daarom rustig bij de toom te gaan zitten als ze op het gras scharrelen. Spreek zachtjes en laat ze wennen aan je stem. Met de tijd kun je snoepjes, of granen geven uit je hand, maar laat de kippen zelf toenadering zoeken.

4. Begrijp de pikorde

Kippen zijn sociale dieren met een hiërarchie in hun toom, ook wel de pikorde genoemd. Voor nieuwe kippenhouders kan het ontstaan van die hiërarchie wat verwarrend of zelfs verontrustend zijn om te aanschouwen. Om de pikorde van de kippen te begrijpenmoet je toezicht houden wanneer je de kippen voorstelt aan hun nieuwe vriendinnen en hun nieuwe huis. Het volgende gedrag is normaal als de kippen hun pikorde vaststellen:

 • De veren in de nek gaan overeind staan
 • Elkaar imponeren met poses of door middel van staren
 • Krijsen of kakelen naar elkaar
 • Korte vechtpartijen met sparren en/of trekken aan elkaars veren

Elke toom heeft een pikorde die na vaststelling zo nu en dan nog wordt uitgedaagd. Het is normaal om korte meningsverschillen die zien tussen de toomleden, maar de kippen moeten uit elkaar gehaald worden wanneer:

 • Fysieke conflicten meer dan een of twee keer per dag voorkomen gedurende opeenvolgende dagen
 • Ze bloeden of extreem aan elkaars veren trekken
 • Dominante kippen de andere kippen verbieden het hok in te gaan om te roesten of eieren te leggen (zelfs de ‘’top’’ van de pikorde moet ervoor zorgen dat de kippen onderaan de ladder een veilige plek hebben om te slapen en zitten)
 • Toomleden anderen ervan weerhouden te eten of drinken

5. Let op de gezondheid

Als je geadopteerde kippen aan jouw toom toevoegt, dan wil je er zeker van zijn dat ze gezond zijn. Alle nieuwe kippen moeten 14 dagen in quarantaine gehouden worden, afgezonderd van de toom, om er zeker van te zijn dat ze geen besmettelijke ziekte hebben. Overweeg daarom een tweede setup aan te schaffen zoals de Eglu Go waarin de kippen veilig in quarantaine kunnen, of om kippen apart te houden wanneer ze ziek zijn, of ruzie maken met toomleden.

Zelfs als de geadopteerde kippen je allereerste toom zijn, moet je eengezondheidscontrole uitvoeren voordat je ze in de nieuwe setup zet. Wanneer ze in hun huisje terecht kunnen, houd dan goed in de gaten dat ze eten, drinken en zich normaal gedragen.

Het uiterlijk van geadopteerde kippen kan nogal verschillen, maar veel voorkomende kwaaltjes zijn onder andere:

 • Doffe of ontbrekende veren
 • Heldere, dunne afscheiding uit de ogen of de neus
 • Onregelmatige pas, of aarzeling bij het lopen (meestal omdat de kip opgesloten was in een draadkooi, waardoor de voeten erg pijnlijk zijn en de benen zwak)

Deze kleine ongemakken kunnen, met een gezond dieet, binnen een of twee weken opgelost zijn. Als de kippen geen verbetering laten zien, of zelfs verslechteren, dan bel je de arts.

6. Geef ze het juiste voer

Het voeren van de kippen kan het best met een dieet vol voedingsstoffen, zodat ze zich goed voelen en er goed uit blijven zien. Een kippenrasdat veel eieren legt, heeft kwaliteitsvoer nodig dat 16-18% proteïne bevat. De kippen mogen het voer de hele dag tot hun beschikking hebben; zelfs geadopteerde kippen die verwaarloosd en ondervoed zijn zullen zich niet overeten. Het kan ook helpen om supplementen voor kippen toe te voegen om de kippen wat minder stressvol te maken. Traktaties die rijk zijn aan proteïne, zoals gedroogde meelwormen of scharrelgranen zorgen ervoor dat de kippen zich energieker voelen en ze zijn ook handig om hun vertrouwen te winnen.

Zoals dat voor elke toom geldt: zorg ervoor dat jouw geadopteerde kippen onbeperkt toegang hebben tot vers water. Het toevoegen van een klein beetje appelciderazijn geeft een boost aan het immuunsysteem van de kippen en zorgt voor een gezond verenpakket. Je kunt ook verse kruiden zoals oregano in het water doen om het immuunsysteem te boosten.

Waar red en adopteer je kippen?

Er zijn verschillende plekken waar je kippen kunt adopteren. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het asiel. Kippen worden soms aan het dierenasiel overgedragen en dan hebben ze een adoptie-ouder nodig. Andere plaatsen zijn:

 • Online groepen
 • Bedrijven die hun kippen na hun piek met pensioen laten gaan (meestal als ze rond de twee jaar oud zijn)
 • Fokkers die broedkippen met pensioen laten gaat (deze zijn meestal goed verzorgd, maar ze hebben nog steeds een huisje nodig waar ze oud kunnen worden)
 • Individuen die door omstandigheden een nieuw thuis zoeken voor hun toom.

Omlet en jouw geadopteerde kippen

Het adopteren van een dier in nood is een prachtig proces. Het adopteren van kippen die in barre omstandigheden leven, of op zoek zijn naar een ‘’forever home’’ werkt helend voor zowel de adoptie-ouder als de kippen zelf. De Eglu Cube, Inloopren, en de Autodoor van Omlet kunnen je helpen om de kippen een veilige plek te geven vanaf het moment dat ze hun nieuwe setup binnen komen kakelen. Zo kunnen de herinneringen aan nare leefomstandigheden naar de achtergrond verdwijnen met jouw liefde en aandacht, én de producten voor kippen van Omlet die allemaal ontworpen zijn om jouw kippen het leven te geven dat ze verdienen.

Man met zijn kippen in de inloopren en Eglu Cube van Omlet

 

This entry was posted in Honden


2 replies on “6 top tips voor het redden en adopteren van kippen”

gwen schreef:

al 5 jaar adopteren we prachtige dames van redeenlegkip (inmiddels 12 dames, waarvan helaas 8 ons al hebben verlaten). Zwaar ook, omdat hen het een na het ander mankeert. En iig in onze omgeving er geen DA’s zijn die hart voor hobbiekippen hebben. We hebben inmiddels het geluk Galluvet in Lummen te hebben gevonden. Want wat niet wordt gemeld in dit artikel is het bijna 100% gegeven dat deze prachtige dames die uit, zoals ik ze noem, martelstallen komen, eileider onsteking hebben of gaan krijgen. Galluvet opereert en red daarmee deze prachtige dames. Meteen laten checken en continu in de gaten houden is heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *