Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Waarom katten een krabpaal nodig hebben

De kat krabt de krullen van de trap… Een zin die bijna net zo lastig is om uit te spreken als het is uw kat af te leren zijn klauwen in uw nieuwe bankstel te zetten…

Maar een kat heeft hier zijn persoonlijke redenen voor. Wilt u voorkomen dat uw kat zijn pawsoonlijke touch geeft aan uw interieur, dan zult u een krabpaal moeten bieden die nog aangenamer is dan uw meubels.

Een kat vindt het heerlijk om zich uit te strekken en ergens aan te krabben. Dit gedrag heeft twee praktische redenen. Katten slijten hun nagels door aan harde en zachte oppervakken te krabben en een krabpaal kan worden gebruikt als een soort manicure-station. Krabben zorgt er ook voor dat katten hun poten en rug eens goed uit kunnen rekken.

Bovendien hebben katten geurklieren in hun poten (net als op hun wangen – dat is waarom ze graag kopjes geven aan uw benen). Door te krabben markeren ze het betreffende voorwerp met hun geur, zodat de hele wereld weet dat dit deel uitmaakt van hun territorium.

Niet alleen huiskatten doen dit. Ook bijvoorbeeld tijgers markeren bomen met hun geur terwijl ze hun enorme klauwen er aan slijpen.

Binnen- en buitenkatten

Katten die veel tijd buiten kunnen doorbrengen zullen binnenshuis minder krabben. Hun nagels zullen vanzelf slijten als ze buiten in hun territorium rondlopen. Net als tijgers maken ook katten gebruik van bomen en andere natuurlijke krabposten.

Als uw kat geen of weinig tijd buiten doorbrengt zal de neiging om binnen aan dingen te krabben sterk zijn. U kunt gewenst krab-gedrag aanmoedigen door de kat uitbundig te prijzen als hij gebruik maakt van de krabpaal en door op een vriendelijke manier duidelijk te maken dat het niet op prijs wordt gesteld als hij zijn nagels in uw meubels zet. Ga uw kat niet aaien om hem te laten stoppen met krabben, dit zal worden opgevat als positieve aandacht. Het ontstaan van de opvatting “Mijn klauwen + Jouw meubels = Quality time met jou” wilt u natuurlijk voorkomen.

Krabpalen 

Van een notoire meubelkrabber zal de gewoonte moeten worden doorbroken. Vaak is het voldoende om de favoriete tafelpoot, armleuning etc. te bedekken met bijvoorbeeld aluminiumfolie of dubbelzijdig plakband. Een kat vindt dit niet aangenaam aanvoelen aan zijn poten.

Ook bepaalde geuren kunnen halsstarrige krabbers op afstand houden. Citrus en menthol zijn geuren waar de meeste katten bij uit de buurt zullen blijven. 

Een andere truc is om een krabpaal te kopen (of zelf te maken) en deze naast het meubelstuk te zetten waar uw kat aan krabt. Een snufje catnip zal de nieuwe krabpaal onweerstaanbaar maken. Als uw kat eenmaal gebruik heeft gemaakt van de krabpaal kunt u hem verplaatsen naar een praktischer plek.

Het is belangrijk dat de krabpaal aantrekkelijk is voor uw kat. De krabpaal moet een brede, zware basis hebben om te voorkomen dat deze tijdens het krabben wankelt of omvalt. Ook moet de krabpaal hoog genoeg zijn -tussen de 60 en 90cm. – zodat uw kat zich volledig kan uitstrekken. Let er ook op dat het materiaal rond de krabpaal horizontale in plaats van verticale groeven heeft. Dit maakt het makkelijk voor uw kat om te krabben en verkleint de kans dat een klauw vast komt te zitten in het materiaal (let hier goed op bij het zelf maken van een krabpaal).

Een andere optie is een mat om aan te krabben, hoewel de meeste katten er de voorkeur aan lijken te geven om rechtop te krabben. Dit kan ermee te maken hebben dat zo hun geur via hun voorpoten op de ideale hoogte wordt achtergelaten, zodat andere katten die er voorbij lopen het goed kunnen ruiken.

Stressfactoren identificeren

Katten gaan soms krabben als ze stress ervaren, en dit is het moment dat uw meubilair het slachtoffer kan worden van kattennagels. Het is daarom belangrijk te achterhalen wat de stress bij uw kat veroorzaakt. Dit kan een andere kat zijn, een ander huisdier (vaak een hond) of zelfs een kind dat te ruw met de kat omgaat. Maar het kan ook huishoudapparatuur zijn dat een voor katten vervelend geluid maakt, of een regelmatig hoorbaar geluid van buiten het huis zoals een vliegtuig of alarmsystemen van auto’s.

Probeer datgene wat de stress veroorzaakt zoveel mogelijk te beperken. Geef uw kat ook een tweede krabpaal. Heeft u meerdere katten, dan is het verstandig om iedere kat zijn eigen krabpaal te geven.


Bent u op zoek naar een nieuwe krabpaal voor uw kat? Omlet heeft nu een aanbieding voor deIgloo krabpalen. Deze stevige krabpalen hebben een met zachte stof bedekte vierkanten basis en is geschikt voor alle kattenrassen. De Igloo Grooming krabpaal combineert een klassieke krabpaal met een innovatieve Grooming mat. Zo is het een slim 2-in-1 krab- en verzorgingsdevice voor uw kat. Zo blijft uw meubulair haar- en klauwvrij terwijl uw kat zijn territorium kan afbakenen. Nu verkrijgbaar vanaf slechts €5.99 

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *