Omlet blog

De beste kippenrassen voor in de herfst

De zon gaat onder op de inloopren voor kippen en de Eglu Cube van Omlet

De combinatie van lente en kippen ligt redelijk voor de hand, maar kippen zijn niet uitsluitend geschikt voor één jaargetijde. Sterker nog, sommige kippenrassen vinden de herfst en de dalende temperatuur die daarbij komt kijken, veel fijner. Maar of je nu lente-kippetjes hebt, of kippen die van de herfst houden, wij hebben de producten om ze het hele jaar door gelukkig te maken.

Moet je kippen nemen in de herfst?

Lente en herfst hebben veel met elkaar gemeen: gemiddelde temperaturen, veranderingen in daglicht en vegetatie, en de kans om iets nieuws te gaan proberen. Vanwege deze ideale omstandigheden is de herfst een goed moment om na te gaan denken over het nemen van kippen. Er zijn een aantal redenen waarom herfst misschien zelfs beter is dan lente:

  • Koelere temperaturen zijn minder stressvol voor kippen
  • Kortere dagen zorgen ervoor dat kippen snel een dag-nacht-ritme ontwikkelen
  • Minder vegetatie betekent meer snoepjes en dus meer kans om een band op te bouwen met je nieuwe kippen

In de herfst is het gras ook korter en wat minder dichtbegroeid, waardoor je een geweldige kans hebt om je kippentractor te leren manoeuvreren, of om het kippenhokneer te zetten. Je kunt om deze redenen eens nadenken over het beginnen met kippenhouden in de herfst in plaats van de lente.

Waarom doen sommige kippenrassen het beter in de herfst?

Wat maakt dat het ene kippenras beter met de verandering van de jaargetijden en koelere temperaturen kan omgaan dan het andere ras? Kippen hebben voordelen in de manier waarop ze gebouwd zijn, waardoor ze dus mogelijk wat meer van de herfst houden. De veren, grootte en zelfs kammen en lellen geven een goede indicatie of het kippenras het volhoudt in de herfst.

Omdat kippen hun hitte kwijtraken via hun kammen en lellen, zijn rassen met wat grotere versieringen op het hoofd, wat beter bestand tegen de hitte. Kippen met kleinere kammen en lellen zijn daarentegen wat minder vatbaar om te bevriezen in de winter. Slanke kippen doen het wat beter in de hitte en zwaardere kippen doen het beter in de winter. Wil je dus een kip die een beetje bestand is tegen het wisselen van de seizoenen, dan moet je een balans vinden.

We hebben wat kippenrassen op een rijtje gezet die het goed doen in de herfst vanwege hun algemene ‘’taaiheid’’ in alle temperaturen. Niet alle kippenhouders zullen het koud hebben tijdens de herfst, en ook niet alle tomen zullen bevriezen tijdens de herfst. De beste kippen die je tijdens de herfst kunt houden, tolereren zowel kou als hitte.

Plymouth Rocks

Plymouth Rock kippen staan er bekend om bestand te zijn tegen de meeste temperaturen. Hun kammen zijn van gemiddelde grootte en hoewel ze worden gezien als ‘zwaar’ ras, zijn ze niet enorm. Plymouth Rocks leggen geweldige bruine eieren en hebben een levensverwachting van zo’n 10 tot 12 jaar. Plymouth Rocks hebben een gestreept verenpakket. Hun zwart/witte kleur is ook in de herfstkleuren makkelijk te spotten.

Rhode Island Red

Het populairste kippenras is de Rhode Island Red Ze doen het prima in zo’n beetje elk klimaat. Dit ras heeft een ‘’tweevoudig doel’’ (ze worden namelijk gefokt voor zowel hun vlees als eieren), maar ze zijn niet zo zwaar als kippen die exclusief voor hun vlees worden gefokt. Hun kammen en lellen zijn van gemiddelde grootte en ook dit ras legt prachtige bruine eieren. Rhode Island Reds zijn actief en dat komt goed van pas als je niet zo zit te wachten op insecten in de herfst.

Brahma’s

Ze zijn misschien groot, maar de Brahma’s kunnen zich heel goed aan koude en warme klimaten aanpassen. Hun dikke verenpakket houdt ze warm als het koud is en als ze toegang hebben tot water en schaduw, dan kunnen ze ook prima met wat warmere temperaturen omgaan. Hun poten worden goed beschermd door hun veren, maar het is belangrijk dat ze niet in de modder kunnen staan; dat kan vast komen te zitten tussen die donzige voetjes en leiden tot pijn. Vanwege hun grootte, zullen Brahma’s niet over het hek klimmen om eens even te proeven wat jij deze herfst in de tuin verbouwt.

Australorp

Australorp is een kleinere versie van de Orpington, maar net zo goed in het leggen van eieren. Het wereldrecord is gevestigd door een Australorp die maar liefst 364 eieren legde in 365 dagen! Naast hun indrukwekkende vermogen tot eieren leggen, zijn ze ook nog eens goed bestand tegen warme en koude temperaturen; ze passen zich gemakkelijk aan elk seizoen aan. Hun unieke ‘’kever-zwarte’’ kleur heeft een groene glans wanneer de Australorp net uit de herfstruicyclus komt.

Easter Eggers

et is geen officieel erkend ras, maar Easter Eggers zijn een kruising tussen de Araucana en elk ander kippenras dat bruine eieren legt. Het resultaat is een letterlijke regenboog aan mogelijkheden voor de kleur van hun eieren. Van blauw tot groen en zelfs roze eitjes! Omdat ze nogal in bouw en uiterlijk verschillen, zijn vooral Easter Eggers met kammen en lellen van gemiddelde grootte het meest geschikt voor alle seizoenen. Dat gezegd: hybride soorten staan ook bekend om hun gezondheid en ‘’taaiheid’’, waardoor ze een perfecte keuze zijn om mee te beginnen in de herfst.

Orpingtons

Orpingtons staan bekend als winterhard ras, maar hebben de afgelopen jaren een reputatie gekregen tolerant te zijn in bijna alle weersomstandigheden. Ze zijn wat aan de zwaardere kant, maar hun grote kammen en lellen helpen ze om de warmte in de zomer kwijt te raken. Hun hoofdversiering heeft wel wat vaseline nodig in de winter, zodat het niet bevriest, maar omdat Orpingtons gezien worden als de ‘’schoothondjes’’ onder de kippen zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Hun rijke kleuren passen bovendien perfect bij het pallet van herfstkleuren.

Het opvoeden van de toom tijdens de herfst

Ongeacht het ras: alle kippen hebben een stevig en comfortabel huis nodig waarin ze kunnen floreren. De koudere temperaturen, de verandering in vegetatie en de kortere dagen zijn allemaal van invloed op het gevoel en het gedrag van de kippen. Omdat het seizoen verandert, vraag je je misschien af hoe kippenhouders zich kunnen voorbereiden op de herfst. Houd een paar dingen in gedachten:

Je kippen voorbereiden op de herfst kan hartstikke leuk zijn als je de juiste setup hebt. Met een kippenhok dat gemakkelijk te reinigen is maak je een goed begin als het neerkomt op jouw herfstvoorbereidingen. Zo is het hok met minimale inspanning fris, schoon en klaar voor het nieuwe seizoen.

Harken de kippen door de vers opgeveegde stapel bladeren? Afrastering voor kippen is een makkelijke en snelle oplossing om je toom weg te houden bij bepaalde gebieden. De afrastering van Omlet komt in verschillende lengtes en kan in elke vorm geplaatst worden. En als de seizoenen veranderen, kunnen de palen makkelijk opgepakt en verplaatst worden om je kippen kennis te laten maken met een nieuw leefgebied.

Omlet en jouw toom in de herfst

Omlet geeft kippenhouders over de hele wereld producten die niet alleen alle seizoenen meegaan, maar ook ultieme ondersteuning en comfort bieden aan kippen en hun houders. Ons Eglu Cube kippenhok, kippenspeelgoed, en onze afrastering voor kippen kan alle behoeften vervullen, zodat je niet alleen deze herfst maar ook de rest van de seizoenen samen met je toom kunt genieten.

Kippen die buiten zijn tijdens de herfst

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *