Omlet blog

Wanneer kunnen kuikens naar buiten?

Moederkip let op haar kuikens

Vraagt u zich af wanneer de kuikens die u binnenshuis heeft grootgebracht naar buiten kunnen? Het verzorgen van kippen en kuikens is enorm leuk, maar beslissen wanneer het veilig is om kuikens kennis te laten maken met de buitenwereld, kan best spannend zijn. Zoals vaak het geval is, is een goede timing het halve werk. We geven in deze blog antwoord op vragen rondom het verhuizen van kuikens van hun kuikenhok (opfokkast) naar hun buitenren. Met een goed kippenhok en de juiste informatie, kunt u vol zelfvertrouwen bepalen wanneer het tijd is om uw jonge kippen veilig naar buiten te laten.

Wanneer is het veilig voor kuikens om naar buiten te gaan?

Als u uw kuikens heeft sinds ze uit het ei zijn gekomen, of kort daarna heeft gekregen, zult u zich goed herinneren hoe schattig en pluizig ze eruit zagen. De donsveren verdwijnen echter snel. U zult merken dat uw eens zo pluizige kuikens er een beetje verfomfaaid uitzien. Dit normale (hoewel niet zo fraaie) fenomeen houdt verband met de groei van de volwassen veren. Doorgaans zullen de veren beginnen te groeien als de kuikens tussen de zeven en veertien dagen oud zijn. Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer een kuiken volwassen veren krijgt, zoals:

 • Ras
 • Dieet
 • Temperatuur
 • Verzorging

Als u merkt dat de donsveren plaatsmaken voor volwassen veren, is het tijd om de temperatuur in het kuikenhok langzaam te verlagen. Probeer de temperatuur elke week met ongeveer 2-3°C te verlagen totdat de omgevingstemperatuur is bereikt. Deze geleidelijke temperatuurdaling zal de overgang naar het leven buiten vergemakkelijken.

Als uw kuikens een week of vijf oud zijn, zijn ze in hun ‘tienerfase’ beland. Ze hebben misschien een overtuigend volwassen verendek, maar zoals voor de meeste tieners geldt, zijn ze nog niet helemaal opgewassen tegen de buitenwereld. Als uw tienerkuikens vijf tot acht weken oud zijn, is het tijd om ze begeleid kennis te maken met de wereld buiten hun kuikenverblijf.

3 dingen om bij stil te staan voordat u uw kuikens naar buiten laat

Om te bepalen of uw kuikens klaar zijn om een tijdje naar buiten te gaan, kunt u rekening houden met het volgende:

 • Hebben mijn kuikens al hun volwassen veren?
 • Is de temperstuur boven de 16°C?
 • Is er een volledig afgesloten ruimte voor de kuikens?

Wanneer uw kuikens een volwassen verendek hebben, zijn ze bestand tegen temperaturen boven de 16 °C. Zonnige dagen zijn altijd het beste voor de eerste uitstapjes. Ook is het belangrijk dat de kuikens droog blijven zodat ze hun lichaamstemperatuur goed kunnen reguleren. Een volledig afgesloten kippenren is belangrijk, zeker als u niet de hele tijd bij ze kunt blijven.

Overwegingen met betrekking tot temperatuur en weersomstandigheden

Timing is essentieel tijdens het verhuizen van uw kuikens van hun binnenverblijf naar hun buitenhok. Als uw kuikens minstens zes tot acht weken oud zijn, kunnen ze koelere temperaturen verdragen. Als u een verplaatsbaar kippenhok heeft, kunt u deze in de zon zetten om uw kuikens te helpen bij de overgang van kunstmatige warmte naar natuurlijke warmte. Wordt het plotseling weer kouder, dan kunt u uw jonge kippen extra beschermen met een thermohoes voor het kippenhok om er zeker van te zijn dat ze het ‘s nachts warm genoeg hebben als ze het meest kwetsbaar zijn.

Als u uw kuikens tijdens de warmere maanden naar buiten laat, biedt een verhoogd kippenhok extra beschutting en schaduw. Net als volwassen kippen kunnen kuikens oververhit raken. Zorg ervoor dat er voldoende vers water beschikbaar is en gebruik dekzeilen voor de kippenren om voldoende schaduw te creëren.

Kuikens beschermen tegen roofdieren

Als uw kuikens veel tijd buiten doorbrengen, is het niet mogelijk ze voortdurend in de gaten te houden. Een veilig kippenhok en een roofdierbestendige inloopren bieden dan uitkomst, niet alleen voor volwassen kippen maar ook om kuikens voor het eerst naar buiten te laten gaan. Roofdieren zijn voornamelijk ‘s nachts actief, maar er zijn er ook die overdag de kans op een kuiken niet aan zich voorbij laten gaan.

Kuikens kunnen slachtoffer worden van roofdieren die zelf of met hun pootjes door de openingen van het gaas passen. Bedek voor extra veiligheid de onderste meter van de buitenren af met een zeil om uw kuikens te beschermen tegen roofdieren.

Kuikens hebben voldoende plekken nodig waar ze zich kunnen terugtrekken als ze overprikkeld raken. Eenvoudige constructies zoals  omgekeerde kartonnen dozen met uitgesneden ingangen zijn voldoende. En hoewel uw kuikens misschien niet groot genoeg zijn om volledig gebruik te maken van de zitstokken, zijn de zitstokken van Omlets vrijstaande zitstok makkelijk in hoogte verstelbaar zodat ook uw kuikens alvast hun klimkunsten kunnen oefenen.

Moederkippen

Kuikens kunnen uiteraard op natuurlijke wijze door hun moeder worden uitgebroed en grootgebracht. Kippen kunnen op elk moment van het jaar broeds worden (zittend op eieren om uit te komen), al zal dit meestal plaatsvinden in de lente. Als uw hen in de winter broeds is, kunt u haar het beste ontmoedigen door dagelijks de eieren te verzamelen, aangezien kuikens die in de winter uitkomen het moeilijker zullen hebben dan kuikens die in de warmere maanden uit het ei komen. Tijdens een milde winter kunnen hennen kuikens warm houden bij temperaturen tot onder het vriespunt. Controleer de kuikens wel om ervoor te zorgen dat ze niet te lang zonder toezicht worden achtergelaten wanneer de moederkip wat gaat eten of drinken.

De natuur doet zijn werk als kuikens door een hen worden grootgebracht. Kippen zullen hun kuikens warmte geven, ook nadat ze uit het ei zijn gekomen. Goede moederkippen weten instinctief hoe lang hun kuikens zonder haar warmte kunnen. Als uw kip kuikens uitbroedt in een verhoogd kippenhok, verhuis dan zowel de kip als haar kuikens naar een kippenhok dat rechtstreeks op de grond staat om te voorkomen dat de kuikens vallen als ze hun moeder volgen.

Kuikens overdag naar buiten laten

Als u de temperatuur van het kuikenhok geleidelijk heeft verlaagd, zouden de kuikens als ze zes tot acht weken oud zijn naar buiten moeten kunnen wanneer het buiten warmer is dan 16°C. Kies hiervoor een zonnige dag uit. Begin met korte bezoekjes aan uw kippenhok met ren en laat de kuikens wat rondscharrelen.

Elk kuiken is anders, maar in het begin zullen ze waarschijnlijk allemaal wat aarzelen en onzeker zijn. Het gevoel van gras onder hun pootjes is heel anders dan de bodembedekking van hun kuikenhok. Er zijn buiten veel bezienswaardigheden, geluiden en geuren die vreemd zijn voor de kuikens die binnen zijn grootgebracht, dus begin met een kort uitstapje om te voorkomen dat ze overprikkeld raken. Probeer een of twee keer per dag 10-15 minuten naar buiten te gaan om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Blijf de eerste paar keer bij uw kuikens om te zien hoe ze reageren op hun omgeving.

Na dit een aantal dagen te hebben gedaan, kunt u de tijd dat uw kuikens buiten zijn elke paar dagen met 10-15 minuten verlengen, afhankelijk van het weer. Binnenkort zullen uw kuikens vele uren buiten doorbrengen. Dit is ook het perfecte moment om uw kuikens buiten  hun hok en ren te laten rondscharrelen.

Checklist voor wanneer de jonge kippen definitief naar buiten gaan

Uw kuikens hebben al hun veren, ze hebben kennis gemaakt met hun nieuwe buitenomgeving en zijn gezond. Het is tijd om de verhuizing naar buiten definitief te maken. Dit is een checklist om na te gaan of alles aanwezig is om uw jonge kippen definitief naar buiten te laten:

Als uw kuikens naar een Eglu kippenhok verhuizen, is de aanbevolen leeftijd twaalf weken. Kuikens zijn dan groot genoeg voor het ontwerp van Omlets kippenhokken. Zitrekken en ladders kunnen een uitdaging zijn voor kuikens jonger dan twaalf weken en de mazen van het gaaswerk zijn bedoeld voor grotere vogels.

Kunnen kuikens buiten bij andere kippen worden gehouden?

Als u de kuikens bij andere kippen zet, kunt u dezelfde stappen volgen als wanneer u nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegt. Een quarantaineperiodes is niet nodig voor kuikens die u zelf heeft grootgebracht. Laat de kuikens geleidelijk kennismaken met hun toekomstige groepsgenoten om het risico op agressie en verwondingen te beperken. Door een kippenren in of naast dat van uw bestaande kippen te zetten, kunnen uw kuikens uw andere kippen op hun gemak leren kennen.

Zoals altijd zullen kippen de pikorde vaststellen met de komst van nieuwkomers, ook als ze al op een afstandje kennis met elkaar hebben gemaakt. Houd de eerste ontmoeting goed in de gaten. Wordt er naar kuikens gepikt, verwijder ze dan snel en bekijk of het nodig is om de agressieve kippen apart te huisvesten totdat je kuikens groter zijn.

Overwegingen voor het in de winter naar buiten laten van kuikens

De meeste mensen die kippen houden, vinden de lente en vroege zomer het beste moment om hun kuikens naar buiten te laten. Als de temperatuur in de vroege lente erg schommelt, kan het grootbrengen van kuikens in dit seizoen iets lastiger zijn. In dit geval is het het beste om uw kuikens zo lang mogelijk in hun kuikenhok te houden, tot ze twaalf tot zestien weken oud zijn. Als uw kuikens te groot zijn om zo lang binnen te blijven, neem dan extra maatregelen tegen de kou. Maak het buitenhok en de ren van uw kuikens gereed zoals u dat voor volwassen kippen in de winter zou doen, erop vertrouwend dat uw Eglu uw kippen warm houdt. U kunt uw kippenhok en de ren extra isoleren met een thermohoes en dekzeilen.

Hebben mijn kuikens het te koud?

Als kuikens het te koud hebben, laten ze dit op dezelfde manier zien als volwassen kippen. Controleer uw kuikens regelmatig en let op tekenen dat ze het te koud hebben zoals:

 • Lusteloosheid
 • Bij elkaar kruipen
 • Op één poot staan
 • Verkleuring van kammen, lellen of poten

Als u iets van bovenstaande bij uw kuikens opmerkt als het koud is, breng ze dan snel naar binnen. Laat ze niet te snel opwarmen, hierdoor kunnen ze in shock raken. Gebruik alleen een warmtelamp als hun binnenruimte zich in een tochtige ruimte bevindt, zoals een garage of schuur. Binnentemperaturen boven 18 °C zijn voldoende om ervoor te zorgen dat de kuikens weer opwarmen. Houd ze binnen totdat ze normaal eten en drinken, en laat ze weer naar buiten als de buitentemperatuur stabieler is.

Wanneer kuikens niet naar buiten kunnen en andere opmerkingen

Er zijn enkele omstandigheden waarin kuikens niet naar buiten kunnen verhuizen. Bijvoorbeeld:

 • Als kuikens jonger zijn dan zes weken.
 • Als de temperatuur langere tijd onder het vriespunt blijft en kuikens jonger zijn dan twaalf weken.
 • Tijdens hevige regenval of extreme weersomstandigheden.
 • Als kuikens nog niet makkelijk in hun hok kunnen.

Controleer altijd de weersverwachting om een idee te krijgen van de temperatuur en neerslag de week dat u van plan bent uw kuikens permanent naar buiten te laten. Als er zware regenval wordt voorspeld, of andere uitdagende weersomstandigheden, stel het dan uit tot de weersomstandigheden gunstiger zijn. Natte kuikens hebben, net als volwassen kippen, moeite hun lichaamstemperatuur te reguleren als ze nat zijn.

Sommige jonge kippen zullen snel begrijpen hoe een kippenhokladder werkt, terwijl andere moeite hebben deze techniek onder de knie te krijgen. Merkt u dat sommige kuikens de ladder niet goed kunnen gebruiken, maak dan een helling bovenop de laddersporten. Zodra de kuikens hun groeiende pootjes goed weten te gebruiken, kunt u de helling verwijderen.

Houd ten slotte rekening met de vogelgriep en probeer te achterhalen hoe het er in uw regio aan toe is. Kuikens lopen evenveel risico vogelgriep op te lopen als volwassen kippen. Door waterdichte renzeilen te gebruiken om te voorkomen dat uitwerpselen van tuinvogels in de ren vallen, kunt u dat risico aanzienlijk verkleinen.

Omlets award-winnende producten voor kippen

Omlet streeft ernaar om u te helpen uw avontuur als kippenhouder zo geslaagd mogelijk te maken. Dit omvat ook hulp bij het grootbrengen van kuikens. Een groot kippenhok geeft u een geschikte huisvesting voor uw groeiende toom, met een verplaatsbaar kippenhok haalt u uw kuikens dichter naar u toe om ze goed in de gaten te kunnen houden, of om ze dichter bij hun toekomstige groepsgenoten te brengen. Onze kippenhokken zijn een uitstekende eerste woning voor kuikens, een veilig en comfortabel onderkomen in alle weersomstandigheden.

Jongen verzamelt in de zomer eieren uit Omlet Eglu Cube kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *