Omlet blog

Ook honden kunnen hooikoorts hebben

Hond buiten omringd door bloemen

Nu de warmere dagen steeds dichterbij komen, zullen velen van ons maar al te bekend zijn – en vrezen voor – hooikoorts. Hooikoorts, ook wel bekend als allergische rhinitis, is een soort ontsteking die ontstaat als het immuunsysteem overgevoelig is voor allergenen in de lucht. Het wordt meestal veroorzaakt door allergenen in de omgeving, zoals pollen, de vacht van huisdieren, stof of schimmel en het bereikt een piek in de lente en zomer. Maar wist je dat honden ook hooikoorts kunnen hebben?

Wat zijn de symptomen van hooikoorts bij honden?

Plotseling niezen, een loopneus tijdens een zomerse wandeling met je viervoeter… Het kan maar één ding betekenen: hooikoorts. Maar omdat het immuunsysteem van onze huisdieren niet werkt zoals dat van onszelf, zijn de symptomen van honden vaak anders. Zij krijgen vooral jeuk over hun lichaam. De gebieden die het meest getroffen worden zijn de oksels, de liezen, de basis van de hondenstaart, de voeten en de zijkant van de kop. Er zijn ook andere signalen die wijzen op hooikoorts bij honden, zoals:

  • Kale plekken
  • Uitslag op het gezicht en/of poten
  • Roodheid
  • Oor-infecties
  • Schilfers en knobbels op de vacht

Welke honden lopen meer kans op hooikoorts?

Sommige hondenrassen zijn vatbaar voor hooikoorts vanwege hun genen. Denk hierbij aan de lengte van de neus, of het soort vacht dat de hond heeft. Honden die meer last kunnen hebben van hooikoorts zijn onder andere West Highland Terriërs, Dalmatiërs, Snauzers en Boxers.

En als het gaat over leeftijd, is er niet zo makkelijk een magisch getal aan te wijzen waarop de conditie zich ontwikkelt. Net als mensen, kunnen honden op elk moment last krijgen van hooikoorts, wat de levensfase van de hond ook is. Maar de symptomen beginnen vaak tussen de 1 – 3 jaar.

Hoe behandel je hooikoorts bij honden?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je hond last heeft van hooikoorts omdat de symptomen overeenkomen met veel andere huisdier-allergieën, zoals atopische dermatitis. Als je merkt dat de hond zich ongemakkelijk of niet goed voelt en je bent niet zeker van de oorzaak, neem dan contact op met de dierenarts. De dierenarts kan een allergie-test afnemen en bepalen of het probleem door hooikoorts wordt veroorzaakt, en hierbij de juiste medicatie voorschrijven indien nodig.

Er bestaat geen geneesmiddel tegen hooikoorts bij honden, maar je kunt wel een aantal dingen doen zodat de hond zich wat beter gaat voelen.

Voorgeschreven medicatie

Nadat je bij de dierenarts bent geweest, kun je een recept krijgen met antihistaminen om de symptomen te verlichten. In zeldzame gevallen kunnen pollen een extreme reactie veroorzaken en dan kan de dierenarts een injectie toedienen die wat verlichting geeft bij de hond.

Dat gevoel van schone lakens

Je moet je hondenmand regelmatig wassen en stofzuigen om de pollen te verwijderen die de hond meeneemt tijdens de wandelingen. De Topology hondenmand van Omlet heeft veel verwisselbare toppers die gemakkelijk afgeritst kunnen worden en in de wasmachine kunnen, voor dat gevoel van schone lakens. En het verbetert daarnaast de hygiëne in jouw huis, door middel van pootjes die de mand verhogen, zodat stof, vuil en schimmel niet kunnen ophopen onder de mand.

Maak het binnen ook leuk

De stijgende temperatuur in de zomer, betekent soms ook dat je andere manieren moet vinden om de hond mentale stimulatie te geven binnenshuis. Maar als je dit doet, kun je de symptomen van hooikoorts ook verminderen, vooral als het aantal pollen in de lucht hoog is. Zorg dat je hond genoeg speeltjes heeft, en probeer eens wat nieuwe leuke trucjes uit om de hond te vermaken en om hun geest bezig te houden.

Kies de wandelroute zorgvuldig

Als je naar buiten gaat, moet je de wandelroute met de hond zorgvuldig plannen. Dit betekent dat je de hond weg moet houden van hoog gras en vegetatie. Door deze gebieden te vermijden loop je minder kans dat de hond in contact komt met iets wat een allergische reactie veroorzaakt.

Gebruik een vochtige handdoek

Je veegt de pootjes van de hond misschien al schoon na een wandeling, maar het is ook een goed idee om de vacht met een vochtige handdoek af te vegen nadat jullie terugkomen. Zo verwijder je bij thuiskomst direct de pollen. Begin bij de kop en eindig bij de poten en voeten.

Probeer een bad met havermout

Een fijn bad met havermout brengt verlichting voor de geïrriteerde, jeukende huid van een hond, en het verwijdert daarnaast de achtergebleven pollen. Voeg een kopje havermout toe aan het bad en roer door het warme water. Als je een bad vol havermout niet ziet zitten, kun je ook havermout-shampoo voor honden kopen, of andere shampoo die is gemaakt om huidirritatie bij honden te verminderen.

Omlet en jouw hond

Bij Omlet begrijpen we dat je hond het hele jaar in topconditie moet zijn, en niet alleen tijdens het allergieseizoen. Daarom hebben we een breed assortiment ontwikkeld vol innovatieve producten, zoals hondenmanden, hondenbenches, hondendekens en meer, zodat jouw hond de producten heeft die nodig zijn om te floreren.

Duitse herder ligt binnen op het Omlet Bolsterbed met de Midnight Meadow print

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts