Omlet blog

U lijdt niet alleen… Ook honden hebben last van hooikoorts!

HONDEN EN HOOIKOORTS

Er is sprake van hooikoorts wanneer het immuunsysteem te sterk reageert op allergenen in de lucht. Hooikoort wordt meestal veroorzaakt door allergenen zoals pollen, stof of schimmel. De aandoening kan ervoor zorgen dat mensen zich behoorlijk ellendig voelen. Maar wist u dat ook honden (en katten) last kunnen hebben van hooikoorts? Hun immuunsysteem werk echter niet zoals die van ons, waardoor niezen en een loopneus meestal niet tot de symptomen behoren. Huisdieren met hooikoorts hebben vaak jeuk over hun hele lichaam, met name rond hun oksels, lies, de aanzet van de start, hun poten en de zijkanten van hun snuit. Tekenen van hooikoorts bij honden zijn:

Jeuk en krabben

• Kale plekken

Uitslag op de poten en snuit

• Roodheid

• Oorinfectie

• Schaafwonden en bulten op de huid

Hooikoort is een seizoensgebonden allergie, waardoor de problemen het hevigst zijn tijdens de zomer en de vroege herfst. Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor hooikoorts, zoals terriërs, poedels, schnauzers en Dalmatiërs. Net als mensen kunnen honden op elke leeftijd hooikoorts ontwikkelen, al beginnen de symptomen meestal wanneer een hond tussen de één en drie jaar oud is. Het kan lastig zijn om te achterhalen waardoor de symptomen precies worden veroorzaakt, omdat de symptomen voor hooikoorts sterk lijken op die van andere allergieën. Een dierenarts kan een allergietest doen om te achterhalen of hooikoorts inderdaad de oorzaak is van het probleem.

 

KAN HOOIKOORTS BIJ HONDEN WORDEN BEHANDELD?

Met hooikoorts is het helaas niet mogelijk om de bron van de allergie te verwijderen. Maar er zijn een aantal dingen die u voor uw hond kunt doen om ervoor te zorgen dat hij zich een beetje beter zal voelen:

Houd uw hond zoveel mogelijk in huis op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn, zeker op dagen dat er veel wind staat.

Was de denkens van uw hond wekelijks met warm water en stofzuig regelmatig om pollen die uw hond tijdens het wandelen heeft opgelopen en mee naar binnen heeft genomen te verwijderen.

Kies de plaatsen waar uw wandelt met uw hond zorgvuldig om hem zoveel mogelijk bij lang dras en beroeiing uit de buurt te houden.

Neem de vacht van uw hond meteen na een wandeling af met een vochtige handdoek om de pollen die hij heeft opgepikt te verwijderen. Begin bij zijn snuit en eindig bij zijn poten (uw hond heeft misschien in het gras gelopen en is zo meteen in aanraking gekomen met pollen).

Optimaliseer het immuunsysteem van uw hond. Een goede algemene gezondheid is altijd van belang en zeker voor honden met een allergie. Zorg ervoor dat uw hond een gezond gewicht heeft en een gebalanceerd dieet krijgt.

Geef uw hond regelmatig een havermout bad om de jeuk te verminderen en pollen te verwijderen. Havermout kan voor tijdelijke verlichting zorgen bij een droge en jeukende huid. Voeg een aantal handen hele havermout toe aan een bad en roer. Ook kunt u kiezen voor een havermout-shampoo voor honden die speciaal is ontworpen voor huidproblemen (gebruik deze echter niet te vaak, dit kan de huid uitdrogen).

In de uitzonderlijke gevallen dat de pollenallergie zorgt voor niezen en waterige ogen kunnen oog en neusdruppels voorgeschreven door de dierenarts voor verlichting zorgen.

 

Indien geen van de hierboven genoemde behandelingen effectief zijn, kan uw hond kandidaat zijn voor hooikoorts medicatie of een injectie tegen allergieën. Raadpleeg een dierenarts voor meer informatie.

 

www.vetinfo.com, www.pets4homes.co.uk, www.kingsteigntonvetgroup.co.uk, www.selfselectionforanimals.co.uk

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *