Omlet blog

Een kippenhok van kunststof of hout?

Twee kinderen kijken in een paars Omlet Eglu Cube kippenhok

Er is een nieuwe keuze waar kippenhouders mee te maken krijgen: een plastic of houten kippenhok. Houten kippenhokken zijn gangbaar, maar kunststof hokken worden steeds populairder vanwege hun lage onderhoud en omdat ze zo makkelijk te reinigen zijn. Het onderhouden en schoonmaken van houten kippenhokken is kostbaar en tijdrovend. De kunststof kippenhokken van Omlet besparen kippenhouders zowel tijd als geld.

Verschil tussen houten en kunststof kippenhokken

Er zijn een aantal grote verschillen tussen houten en kunststof kippenhokken. Bij uw keuze komt het er uiteindelijk op neer dat uw kippenhok het beste bij uw budget en levensstijl moet passen. Om u te helpen kiezen welk kippenhok het beste bij u past, hebben we een lijstje gemaakt met de voor- en nadelen van beide.

Houten kippenhokken

Voordelen:

 • Lagere aankoopkosten.
 • Makkelijk verkrijgbaar bij allerlei dierenwinkels.
 • Traditioneel uiterlijk.

Nadelen:

 • Moeilijk grondig te reinigen.
 • Neemt vocht op, wat kan leiden tot schimmelvorming. 
 • Poreus met kieren waar bloedluis makkelijk kan huisvesten. 
 • Tocht (zeker gevaarlijk in de wintermaanden).
 • Vereist onderhoud zoals vervanging of onderhoud van het dak en panelen.
 • Kippengaas wordt in het hout geniet, dat na verloop van tijd losser wordt waardoor roofdieren makkelijker in het hok en de ren kunnen komen.
 • Moeilijk te verplaatsen.

Omlets kunststof kippenhokken

Voordelen:

 • Makkelijk te reinigen.
 • Waterproof.
 • Dubbel geïsoleerd om kippen koel te houden in de zomer en warm in de winter.
 • Tochtvrije ventilatie die de luchtvochtigheid in het hok laag houdt.
 • Onaantrekkelijke omgeving voor bloedluis.
 • Geen onderhoud nodig.
 • Deuren die voor mensen makkelijk te openen zijn, maar moeilijk voor roofdieren.
 • Optionele kippenrennen gemaakt van gelast gaas, verbonden door stevige clips.
 • Fraaie, moderne uitstraling.
 • Makkelijk te verplaatsen met optionele wielen en handgrepen.
 • Een alles-in-één kippenhok, ontworpen om een leven lang mee te gaan.

Nadelen:

 • Hogere aankoopkost.

Verplaatsen van het kippenhok

Op een gegeven moment wilt u misschien uw kippenhok verplaatsen, bijvoorbeeld naar een nieuwe plek in de tuin zijn, vanwege de veiligheid van uw kippen of als u verhuist. Houten kippenhokken zijn moeilijk te verplaatsen als ze eenmaal zijn opgebouwd en zijn vaak te zwaar om te verplaatsen zonder ze eerst uit elkaar te halen. In de winkel gekochte houten hokken zijn doorgaans gemaakt van planken met tand en groefverbindingen, die een verplaatsing niet goed overleven.

De verplaatsbare kippenhokken van Omlet kunnen makkelijk door één persoon worden verplaatst met behulp van optionele handgrepen en wielen. Dit kan om verschillende redenen goed van pas komen. Met een verplaatsbaar kippenhok kunt u uw kippen een nieuw stuk gras geven om op rond te scharrelen, of gewoon wanneer het om een andere reden nodig of handig is. Zet de wielen in de juiste stand en gebruik de handgrepen om het kippenhok naar een nieuwe plek te rijden. Zet de wielen weer vast en uw kippen zijn klaar om te genieten van het nieuwe gras – zonder dat ze hun ren hebben verlaten.

Upgrades en aanpassingen voor het kippenhok

Kunststof kippenhokken kunnen worden aangepast, opties die niet altijd beschikbaar zijn voor houten kippenhokken. Met een inloopren kunt u uw kippen eenvoudig meer ruimte geven. U kunt de ren op elk moment verder uitbreiden, mocht u meer kippen gaan houden. Het dagritme van uw kippen kunt u automatiseren met een automatische kippenhokdeur.

Deze accessoires zijn ook geschikt voor een houten kippenhok. Het nadeel is dat de structurele integriteit van een houten hok na verloop van tijd door weersinvloeden wordt aangetast, waardoor het een niet-perfecte match is. Een kunststof kippenhok is ontworpen om een leven lang mee te gaan. Dit betekent ook dat u veel langer kunt genieten van de upgrades en aanpassingen die u doet.

Een fris kippenhok

Het is belangrijk om het kippenhok regelmatig schoon te maken, ongeacht het materiaal. Kippen ruiken zelf niet, maar hun mest wel. Als een hok niet schoon is, trekt het vliegen en andere ongewenste insecten aan die de gezondheid van uw kippen kunnen schaden.

Houten hokken moeten afgespoeld worden, maar hout is poreus en moeilijk schoon te maken. Mest moet meestal worden weggeschraapt met een plamuurmes, waarna het hok moet worden besproeid met een diervriendelijk ontsmettingsmiddel. Omdat hout vocht absorbeert, is het van belang een houten hok grondig te laten drogen na het schoonmaken. Als het houten hok eenmaal droog is, moet het worden behandeld tegen mijten met een antiparasitaire sprays of poeder, geschikt voor kippen.

Kunststof kippenhokken zijn snel en makkelijk grondig te reinigen. De kunststof kippenhokken van Omlet hebben uitneembare zitrekken en een mestlade, die net als de hele binnenkant met een hogedrukreiniger kunnen worden afgespoeld. Er is geen behandeling nodig nadat een kunststof kippenhok onder druk is gereinigd en schoongeveegd.

Roofdieren weren

Roofdieren vormen een gevaar waar iedereen die kippen houdt mee te maken kan krijgen. De geluiden die uw kippen maken, trekken roofdieren aan. Daarnaast zijn er bepaalde knaagdieren die maar wat graag een snack van uw kippen komen stelen. Zelfs in stadstuinen kunnen roofdieren het op uw kippen gemunt hebben.

Houten kippenhokken hebben vaak een opening die wordt afgesloten met een op het hok vastgeniete flap. Hout raakt echter verzwakt als het lange tijd aan weer en wind wordt blootgesteld, en de nietjes kunnen door windkracht uit het hout worden geduwd. Ook kippengaas roest en verzwakt na verloop van tijd, waardoor het kan breken. Sommige houten hokken hebben een klep met scharnieren zodat u bij uw kippen of eieren kunt. Het probleem is dat ook roofdieren (zoals sluwe vossen) deze opening kunnen optillen om toegang te krijgen tot uw kippen.

De kunststof kippenhokken van Omlet hebben vergrendelde deuren die roofdieren moeilijk kunnen openen. Ze hebben stevige wanden zonder zwak draad. Kunststof is beter bestand tegen weersomstandigheden, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over kromtrekken of verzwakkingen. De optionele aangebouwde kippenrennen verkrijgbaar bij alle Omlet kippenhokken, zijn gemaakt van gecoat en gelast gaas. De panelen van de ren worden bij elkaar gehouden door ingenieuze weerbestendige clips.

Isolatie & extreme weersomstandigheden

Kippen gedijen in veel omstandigheden. Maar hoe meer hulp ze krijgen, hoe beter ze de seizoenen kunnen doorstaan. Hitteberoerte en bevriezing zijn problemen waar kippen die in ondergeïsoleerde hokken worden mee te maken kunnen krijgen. U kunt ervoor zorgen dat uw kippen het niet te warm krijgen in de zomer of te koud in de winter.

Houten hokken hebben een extra isolatielaag nodig. U kunt dit bereiken door een dubbele muur te maken met isolatie ertussen, waarbij u er rekening mee moet houder dat er voldoende ventilatie is. Ventilatie is essentieel om een kippenhok een comfortabele temperatuur en luchtvochtigheid te geven. Te veel ventilatie zorgt ervoor dat lucht kan ontsnappen, waardoor het hok te warm of te koud wordt. Aan de andere kant zorgt te weinig ventilatie voor vochtophoping, waardoor het te vochtig, benauwd en warm wordt.

Optimale ventilatie en isolatie is bereikt met de kunststof kippenhokken van Omlet. De dubbele wanden houden lucht (een goede isolator) vast rond het hok om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden. Doordacht geplaatste ventilatiepunten zorgen ervoor dat precies de juiste hoeveelheid lucht in het hok kan circuleren, ook als de deur van het hok gesloten is. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid in het hok op een wenselijk niveau en kan frisse lucht voldoende circuleren.

De kippenhokken van Omlet kunnen extra worden beschermd tegen weersomstandigheden. Door het kippenhok klaar te maken voor de winter zorgt u ervoor dat het kippenhok zo warm mogelijk blijft.

Duurzaamheid – hoe lang gaat een kippenhok mee?

Houten kippenhokken zijn niet goed bestand tegen weersinvloeden. Harde UV-stralen, regen, zware sneeuwval en harde wind richten allemaal schade aan aan traditionele houten kippenhokken. Houten kippenhokken doorstaan de eerste paar seizoenen, maar al snel zult u merken dat het hok begint af te takelen.

Rottend hout, vervaagde verf en loslatende dakbedekking zijn meestal de eerste tekenen dat een houten kippenhok begint te vervallen. Het vervangen van zwakke planken en het opnieuw schilderen van planken met weerbestendige verf is een jaarlijks genoegen. Het dak kan worden hersteld, maar dit is een onplezierige en tijdrovende klus.

Uiteraard kiest u een kippenhok dat past bij uw budget. Houd rekening met de langetermijnkosten die een houten kippenhok onvermijdelijk met zich meebrengt. Een kunststof kippenhok is misschien duurder in aankoop, maar in de loop der jaren zal het u talloze uren en euros besparen, omdat het geen onderhoud nodig heeft.

Bovendien zijn Omlet kippenhokken sterk. Zo sterk dat Omlet-klanten verhalen hebben gedeeld over hun kippenhokken die orkanen, tornado’s, vallende bomen en zelfs het volle gewicht van een beer hebben overleefd. Sterk kunststof gaat jaren mee en u hoeft zich nooit zorgen te maken over bijvoorbeeld houtrot. Het enige onderhoud dat een Omlet kippenhok nodig heeft is een regelmatige schoonmaakbeurt.

Makkelijk te monteren

Een volledig nieuw houten kippenhok bouwen is een hele klus. Zoals elk timmerwerk moet het vierkant, waterpas en goed geconstrueerd zijn. Het productlijstje voor het bouwen van een hok zal meerdere uitstapjes naar verschillende bouwmarkten met zich meebrengen. Hoe leuk zou het zijn om alles in een doos te ontvangen en alles met een schroevendraaier te monteren?

De beslissing om een kippenhok te kopen of te bouwen, hangt sterk af van uw ervaring. Een kippenhok (of andere dierenverblijf) is geen project voor beginners. Het comfort en de veiligheid van uw kippen hangt af van het ontwerp van hun hok.

Een kippenhok van Omlet opbouwen is binnen een paar uur te doen. Onze stapsgewijze video’s maken de montage eenvoudig en plezierig. Alles wat u nodig heeft is een vlakke ondergrond en een schroevendraaier. Kinderen kunnen helpen bij het bouwen van een Omlet kippenhok, zodat ze vanaf het begin betrokken zijn bij het kippen-avontuur.

Is een kunststof of houten kippenhok beter voor kippen?

Misschien bent u al eigenaar van een houten kippenhok en denkt u erover na om over te stappen naar een kunststof kippenhok. Is het het echt waard? Vraag het aan uw kippen. Zijn uw kippen gelukkig in hun houten hok?

Tenzij u reparaties en onderhoud goed in de gaten houdt bij uw houten kippenhok, zullen uw kippen waarschijnlijk gelukkiger zijn in een kunststof hok. Ze zijn veiliger, beter geventileerd en geïsoleerd en makkelijker te reinigen dan een houten hok, wat kippen houden veel leuker maakt. Dus stel uzelf de vraag: ben ik blij met het houten hok van mijn kippen? Als het antwoord “nee” is, is het misschien tijd om te upgraden naar kunststof.

Omlets makkelijk te onderhouden kunststof kippenhokken

Omlet heeft verschillende hoogwaardige en gebruiksvriendelijke kunststof kippenhokken. Van de originele Eglu Classic tot ons grootste hok tot nu toe – de Eglu Cube. Er is een hok voor iedereen.

Redenen om voor een kippenhok van Omlet te kiezen:

 • Eenvoudig te reinigen, te verplaatsen en aan te passen.
 • Superieure veiligheid, isolatie en ventilatie.
 • Weerbestendig en roofdierbestendig.
 • Geweldige klantenservice.
 • Twee jaar garantie.

Duizenden kippenhouders hebben het gemak ervaren van het houden van kippen in een kippenhok van Omlet. U kunt contact opnemen met een Omlet-ambassadeur bij u in de buurt om te vragen naar hun ervaring en eventueel hun setup met eigen ogen te zien.

Zie het verschil met Omlet

Omlet heeft kippenhokken uitgevonden om kippen houden nog leuker te maken. Kippen houden moet geen klus moeten zijn – het is een ontspannende en lonende hobby. Als u eenmaal uw keuze heeft gemaakt voor een kippenhok van Omlet, bekijk dan ook zeker al onze andere producten die zijn ontworpen als aanvulling op uw Eglu kippenhok:

Zoals altijd staat ons team van experts klaar om u te helpen beslissen welk kippenhok geschikt is voor u en uw kippen, en bij al uw vragen over het houden van kippen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *