Omlet blog

Picknicken met de hond

Yorkshire terrier staand op achterpoten tijdens een hondenpicknick

De zomer is het perfecte seizoen om een picknick te organiseren, en het is natuurlijk nog leuker om uw viervoeter hierbij te betrekken. Maar door allerlei vormen van afleiding en de aanwezigheid van verleidelijke hapjes, vraagt u zich misschien af hoe u de picknick met uw hond succesvol kunt laten verlopen. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat alles volgens plan verloopt, uw hond braaf is zodat de picknick veilig is voor uw hond.

Kies een hondvriendelijke locatie

Ga voordat u op pad gaat na of de gekozen locatie honden toestaat. Omdat het buiten is neemt u misschien aan dat een hond meenemen geen probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Controleer dit om teleurstelling te voorkomen daarom van tevoren.

Een hondvriendelijke picknickplaats zoals het bos is ideaal. Er is niet alleen voldoende schaduw voor uw hond om te ontspannen en koel te blijven, maar het is vaak ook relatief rustige plek.

Oefen een aantal basiscommando’s

De picknick is het leukste en veiligst als uw hond goed is getraind. Het belangrijkste is dat uw hond het commando ‘afblijven’ en ‘blijf’ goed kent. Een picknick gaat onvermijdelijk samen met eten. En niet alles is veilig voor honden, zoals we verderop zullen bespreken. Het is daarom belangrijk dat uw hond luistert wanneer u zegt dat hij iets niet mag eten omdat het niet gezond is. Als uw hond deze commando’s nog niet helemaal onder de knie heeft en u er nog niet volledig van op aan kunt dat uw hond komt als u hem roept, houd hem dan aan de lijn en bij u in de buurt. 

Het commando ‘blijf’ zorgt ervoor dat uw hond zich zal settelen zodat iedereen kan ontspannen tijdens de picknick. Het is het beste om dit commando eerst thuis in een rustige omgeving (opnieuw) te oefenen. Beloon uw hond met blije woorden en een hondenkoekje als hij luistert naar het commando om in de mand of naar zijn mat te gaan, zoals Omlets traagschuim koelmat voor honden. Zodra uw hond dit commando thuis helemaal goed uitvoert kunt u geleidelijk wat afleiding invoeren. Als u met uw hond op pad gaat, kunt u de mat of mand gebruiken als basis waar uw hond zich buitenshuis kan settelen.

Pas op voor seizoensgebonden allergieën

Net als mensen kunnen honden last hebben van allergieën, zeker deze tijd van het jaar. Stuifmeel, gras, onkruid en bloemen kunnen allemaal seizoensgebonden allergieën veroorzaken bij honden, dus let op symptomen zoals obsessief likken of krabben op een bepaalde plek of uitslag op de poten of snuit van uw hond. Als u symptomen opmerkt, kunt u met uw huisdier naar de dierenarts gaan. Een dierenarts kan een behandeling voorschrijven om de allergie te beheersen.

Hond koelt af op Omlet traagschuim koelmat voor honden

Geef uw hond voldoende verkoeling

Als u op een warme zomerdag met uw hond naar buiten gaat, staat veiligheid voorop. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren wat de weersverwachting voor die dag zal zijn. Vanaf 20 °C is hebben honden een verhoogd risico op een zonnesteek, dit geldt zeker voor hondenrassen met een platte snuit. De ‘vijf-seconden-test’ is een goede richtlijn. Hierbij geldt dat als u uw hand geen vijf seconden op het asfalt kunt houden, het te warm is voor de poten van uw hond. U kunt meer lezen over het beschermen van uw hond tijdens warm weer in onze vorige blogs Uw hond koel houden in de hitte en Kunnen honden verbranden in de zon?

Als de hitte beheersbaar is maar het wel warm is, dan kunt u uw hond koel houden door ervoor te zorgen dat uw huisdier voldoende gehydrateerd blijft tijdens uw picknick. Terwijl u geniet van een drankje in de zon, kunt u hond laten genieten van vers water. Een draagbare waterfles en drinkbak zijn heel handig in dergelijke situaties. Deze passen makkelijk in een tas en maken het nog makkelijker om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende drinkt. 

Wandel voor het begin van de picknick

Als u voor de picknick een wandeling maakt met uw hond, is de kans groter dat hij tijdens het eten ontspannen zal zijn. Een rustigere hond zorgt voor een veel leukere ervaring voor iedereen. Zo hoeft u (hopelijk) niet voortdurend uw eten te bewaken en wordt u niet steeds afgeleid door iets anders.

Ga na welke picknicksnacks onveilig zijn voor honden

Ga bij het inpakken van de picknickmand na welke voedingsmiddelen niet veilig zijn voor honden. Onderstaande lijst is niet volledige, maar geeft een indruk welke voedingsmiddelen gevaarlijk zijn voor honden:

  • Alcohol
  • Avocado’s
  • Kersenpitten
  • Chocolade
  • Druiven & rozijnen
  • Macadamianoten
  • Uien
  • Perzikpitten
  • Walnoten

Maar geen zorgen, uw hond hoeft zich niet buitengesloten te voelen. U kunt bijvoorbeeld een picknickmand speciaal voor uw hond maken. Heeft u een koelbox, dan kunt u deze bevroren yoghurtsnack voor honden meenemen, die uw hond wat verkoeling kunnen bieden op een warme middag. Of probeer dit recept voor makkelijke hondenkoekjes.

Labrador eating fruity frozen yogurt treat for dogs at picnics

Ook honden hebben afleiding nodig

Het is natuurlijk de bedoeling dat de picknick een leuke ervaring is voor zowel u als uw viervoeter. U kunt uw hond bezighouden met bijvoorbeeld zijn favoriete hondenspeelgoed. Interactief hondenspeelgoed is geweldig om mee te nemen tijdens een picknick. Dit zorgt voor de nodige mentale uitdaging en is ook een handig hulpmiddel om de aandacht van uw hond af te leiden van alle andere opwindende dingen die bij een picknick komen kijken.

Hopelijk heeft u iets aan onze tips wanneer u deze zomer gaat picknicken samen met uw hond. Stay safe en een fijne zomer gewenst!

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *