Omlet blog

Voor het eerst een hond

Vrouw loopt met hond aan lijn naar Omlet Fido Studio hondenbench

U heeft de stap genomen naar onvoorwaardelijke liefde en trouw gezelschap door de knoop door te hakken en voor het eerst een hond te nemen – gefeliciteerd! Er zijn maar weinig dingen die zoveel vreugde geven als het hebben van een hond. Naast alle positiviteit die komt kijken bij een hond, vraagt het ook tijd, energie en geld.

Om het een bijzondere ervaring voor iedereen te maken, is het van belang onderzoek te doen voordat u uw nieuwe hond mee naar huis neemt. Welk hondenras past het beste bij u? Gaat u voor een puppy of een volwassen hond uit het asiel? En wat kunt u precies verwachten van deze nieuwe vriendschap? Pak pen en papier – we hebben antwoord op alle vragen waar mensen die voor het eerst een hond krijgen mee te maken kunnen krijgen.

Een ras uitkiezen

Als u nog nooit eerder een hond heeft gehad, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van het hondenras dat bij u past. De voornaamste overweging? Uw levensstijl. Honden zijn trouwe metgezellen die een integraal onderdeel van uw leven en gezin worden. Net als sommige mensen, vinden ook sommige honden het best om de hele dag rustig aan te doen, terwijl andere hondenrassen graag actief zijn en dit ook echt nodig hebben. Evalueer daarom eerst uw eigen levensstijl en bekijk vervolgens onderstaand overzicht om te zien welk hondenras het beste bij uw persoonlijkheid en levensstijl past.

  • Outdoor-liefhebber. Als het verkennen van de wildernis en lange wandelingen in de natuur uw ding zijn, dan zijn er een aantal hondenrassen die uw energie perfect aanvullen. Bordercollies, Duitse herders en labrador retrievers zijn geweldige honden voor outdoor-liefhebbers, dankzij hun aangeboren energieniveau en zin om te bewegen. Heeft u een puppy, vergeet dan niet dat hun beweging per dag niet meer mag zijn dan vijf minuten per levensmaand, om de impact op hun groeiende gewrichten te beperken. ‘Werkhonden’ werken natuurlijk graag – dus bedenk of u de tijd heeft om hieraan tegemoet te komen.
  • Luie loungers. Misschien bent u zelf niet lui, maar bent u wel veel aan het werk. Als u uw avonden en weekenden nodig heeft om te ontspannen en uit te rusten van de drukke week, wilt u misschien een hondenras dat dit ook kan waarderen. Teckels, mopshonden en king charles spaniëls zijn enkele rassen die houden van een rustiger levensstijl. Alle honden hebben mentale en fysieke uitdaging nodig, maar deze rassen hebben minder beweging nodig en houden uw plekje op de bank graag warm tot u thuiskomt.
  • Hypoallergeen. Wilt u graag een hond maar vreest u voor een huisdierallergie? Geen zorgen – er zijn verschillende hondenrassen om uit te kiezen. Houd er wel rekening meer dat er geen enkel hondenras is waarvan we kunnen garanderen dat het volledig veilig is voor mensen met allergieën. Er zijn echter hondenrassen die minder haren en huidschilfers verliezen dan andere rassen, waardoor het voor mensen met een milde allergie uitkomst kan bieden. Hondenrassen zoals Maltezers, lhasa apso en poedels zijn bijvoorbeeld een opties omdat ze relatief weinig verharen. Raadpleeg altijd eerst uw arts voordat u een hond aanschaft om er zeker van te zijn dat u uw eigen gezondheid niet in gevaar brengt.
  • Huisdier voor het gezin. Hebben uw kinderen u gesmeekt of ze een hond mogen hebben? Bij het kiezen van een hond voor het gezin, kunt u het best de levensstijl van het gezin als geheel te overwegen, in plaats van alleen uw eigen levensstijl. Er zijn veel hondenrassen die kindvriendelijk zijn, maar sommige zullen beter kunnen omgaan met de speelse energie van kinderen. Golden retrievers, beagles en sheepdogs zijn allemaal fijne gezinshonden vanwege hun zachtaardige karakter en omdat ze makkelijk te trainen zijn. Deze hondenrassen hebben een perfecte balans tussen energie en behoefte aan knuffelen, waardoor ze een ideale metgezel zijn voor elk gezinslid.

Verwachtingen van de eerste hond

Uw verwachtingen kennen als u voor het eerst een hond neemt maakt een belangrijk onderdeel uit van uw keuze. En dit kan variëren, afhankelijk van waar u uw hond vandaan haalt. Adopteert u een hond uit het asiel? Of ben u verliefd geworden op een pup van een fokker? Als u voor het eerst een hond krijgt wilt u er natuurlijk voor zorgen dat uw nieuwe hond zich helemaal bij u thuis zal voelen. Dit zijn enkele dingen die u kunt verwachten wanneer u uw nieuwe hond mee naar huis neemt:

Een hond uit het asiel

Asielen in het hele land hebben lieve honden die niet kunnen wachten iemands nieuwe beste vriend te worden. Toch moet er rekening mee worden gehouden dat veel van deze honden een moeilijke start hebben gehad. Hoewel ze nog steeds bijzonder trouw kunnen zijn, zullen sommige honden uit het asiel bij thuiskomst misschien een beetje afwachtend zijn en kan het even duren voordat ze helemaal kunnen ontspannen en gewend zijn aan een nieuwe routine.

De eerste paar weken nadat u een hond uit het asiel heeft gehaald is een fase waarin uw hond u leert kennen en vice versa. Door tijdens deze eerste weken veel tijd met uw hond door te brengen bouwt u vertrouwen op. Pas uw schema aan en maak tijd vrij om met uw hond te spelen en uw hond te training. Honden zijn, net als veel mensen, gewoontedieren. Hoe meer u in eerste instantie een consistent schema kunt aanhouden, des te sneller de band met uw nieuwe hond zich zal ontwikkelen.

Puppy’s

Anders dan een volwassen hond uit het asiel, hebben puppy’s doorgaans nog niet echt een verleden. Deze schattige vriendjes moeten alles nog leren, ook de regels die gelden bij u thuis. Net als geadopteerde honden die misschien al wat ouder zijn, hebben ook puppy’s de eerste maanden extra veel aandacht nodig. Naast het aanpassen van uw schema om zoveel mogelijk quality time met uw pup door te brengen, vragen puppy’s ook tijd in de vorm van zindelijkheidstraining, benchtraining en sociale interactie.

Tips voor succes

Het kan best overweldigend zijn om voor het eerst een hond te hebben en aanvoelen als een hele onderneming waarvan u niet weet of u er klaar voor bent. Daarom hebben we een overzicht met tips samengesteld die u en uw hond kunnen helpen om aan de nieuwe situatie te wennen.

Domein van de hond. Honden trekken zich tijdens het slapen graag terug voor een gevoel van veiligheid. Nog voordat uw puppy (of volwassen hond) bij u komt wonen, kan het daarom handig zijn om een plek in huis te kiezen die helemaal van uw huisdier is.

Dierenartbezoek. Ook als de fokker of het asiel u alle medische gegevens van uw nieuwe hond geeft, kunt u alvast een dierenarts voor uw hond zoeken. Zoals mensen soms op dokterscontrole gaan, hebben ook viervoeters medische zorg nodig. Soms is het mogelijk al een gesprek te hebben met een dierenarts voordat u uw hond krijgt, om al uw vragen te stellen over het ras, verzorging etc.

Wees consequent. Honden houden van routine. U kunt vanaf het begin al een schema maken voor wandelingen, spelen en voeding. Wees ook consequent wat betreft commando’s en beloningen tijdens de training – dit is belangrijk voor zowel volwassen honden als puppy’s. Ja, ook oude honden kunnen nieuwe trucjes leren.

Dagelijks wandelen. Wandel, Wandel, Wandel! Honden zijn niet gemaakt om de hele dag en elke dag binnen te zitten. Alle honden, groot en klein, genieten van een wandeling. Dit is ook een manier om hond de buurt te laten leren kennen. Daarnaast kan wandelen voor u en uw hond een manier zijn om samen te genieten van wat quality time.

Basisbenodigdheden voor honden

Als u voor het eerst een honden heeft, kan het verleidelijk zijn om ALLE hondenspeeltjes, accessoires en gadgets op de markt te kopen! Maar de meeste honden houden van eenvoudige dingen. Ze houden van slapen, eten, wandelen en spelen. Hier is een lijst met basisbenodigdheden die elke hondenbezitter in huis moet hebben:

Hondenmand

Een comfortabele en duurzame hondenmand is een van de belangrijkste items om in huis te hebben voordat uw nieuwe hond bij u komt wonen. Honden hebben echt een eigen plek nodig om zich veilig te voelen. Honden slapen bovendien graag en veel, dus kies een mand die past bij uw hond en zijn behoeften.

Hondenvoerbak

Zorgen voor goede voeding is de taak van elke hondeneigenaar. Een duurzame en makkelijk schoon te maken voer- en drinkbak voor honden mag dan ook niet ontbreken.

Hondenriem

Een duurzame en sterke hondenriem is belangrijk voor zowel veiligheid als plezier tijdens het wandelingen. En probeer de eerste paar wandelingen extra geduldig te zijn, omdat uw hond hier misschien ook nog een beetje aan moet wennen.

Hondenspeeltjes

Of u nu als eerste hond een volwassen hond of puppy neemt, alle honden spelen graag met hondenspeeltjes. Een leuke manier om snel een band met uw nieuwe metgezel op te bouwen, is door interactief te spelen. Zorg ervoor dat u de nodige kauwspeeltjes en ballen bij de hand heeft.

Als u voor het eerst een hond heeft, dan zult u ervaren wat talloze hondeneigenaren overal ter wereld maar al te goed kennen – pure, onvoorwaardelijke liefde! Hoewel een hond werk, tijd en veel geduld vereist, is het hebben van een hond een van de grote plezieren van het leven. Het feit dat u dit artikel heeft gevonden – op zoek naar informatie – is een duidelijke aanwijzing dat u vast en zeker een geweldige huisdierouder zal zijn.

Meisje houdt poot van hond vast die in Omlet Fido Studio hondenbench zit

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *