Omlet blog

Cavia’s voorbereiden op de herfst

Met nog maar een paar weken te gaan tot het meest magische seizoen van het jaar, is dit de perfecte gelegenheid om het caviahok winterklaar te maken. Wij kunnen ons voorbereiden op het komende seizoen met een nieuwe warme winterjas, maar voor onze cavia’s ziet de voorbereiding er natuurlijk iets anders. En hoewel cavia’s al een zachte, donzige vacht hebben, kunnen ze onze hulp best gebruiken bij het trotseren van de lagere temperaturen.

Gelukkig betekent het winterklaar maken van het caviahok niet dat u hun herfstverblijf moet transformeren naar een gloednieuw winterwonderland. Met deze eenvoudige stappen zullen uw cavia’s met vreugde het nieuwe seizoen in ‘popcornen’ en klaar zijn voor de veranderingen die ze te wachten staan.

Vinden cavia’s de winter fijn?

Als je het spinnen, fluiten en kirren van cavia’s zou kunnen vertalen, dan zouden ze vertellen dat hun favoriete temperatuur ergens rond de 15-24 graden Celsius ligt. En hoewel cavia’s in hun natuurlijke habitat, de Andes in Zuid-Amerika, dicht tegen elkaar aankruipen om warm te blijven, zijn ze gewend geraakt aan de nieuwe omgeving in ons land. Maar het is wel van belang dat u als eigenaar stappen onderneemt om ervoor te zorgen dat uw cavia’s het niet te koud krijgen.

Kunnen cavia’s ‘s winters buiten blijven?

Het Eglu Go caviahok van Omlet is ontworpen om uw dieren het hele jaar onderdak te bieden, enigszins afhankelijk van waar u woont en hoe koud het ‘s winters wordt. Heeft het hok van uw cavia’s – in tegenstelling tot de Eglu – geen dubbelwandige isolatie, dan is het raadzaam om uw cavia’s de komende maanden naar een schuur of garage te verhuizen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat deze huisdieren zich niet goed kunnen aanpassen aan sterke temperatuurschommelingen. Het is schadelijk voor ze om naar binnen te worden gebracht, dan weer naar buiten te gaan, weer naar binnen te gaan als het kouder wordt… en dan weer naar buiten te gaan. U moet uw cavia’s daarom ofwel de hele winter binnen houden, of een paar weken naar binnen brengen als het erg koud is. Lees onze gids ‘Wat is de beste plek om een caviahok neer te zetten‘, om de beste plek te vinden voor de winterretraite van uw cavia’s.

Voorbereiden op de winter

Uw cavia’s staan op het punt een dikkere wintervacht te krijgen en u staat op het punt de verwarming aan te zetten… wat nu?

Koop warm nestmateriaal

De tijd is aangebroken om het winterdekbed weer tevoorschijn te halen dat u sinds maart heeft opgeborgen… En dat geldt ook voor uw cavia’s. Een warme slaapplek is een must tijdens de winter, zowel voor ons als voor cavia’s. Sla een goede voorraad nestmateriaal in om hun hok mee te vullen. Het is vooral belangrijk dat het nestmateriaal schoon en droog blijft.

Een andere optie is een warmtekussen dat in de magnetron kan worden opgewarmd om in het Eglu Go caviahok te leggen. Een warmtekussen is eenvoudig te gebruiken: warm het een paar minuten op in de magnetron en het zal uren warmte afgeven.

Cavia's in hok met warm nestmateriaal tijdens koude maanden

Koop een hoes voor de waterfles

Houd de waterflessen van uw cavia’s goed in de gaten als het kouder wordt. Als het vriest kunnen de metalen tuit en het water in de fles bevriezen, waardoor uw cavia’s geen toegang hebben tot een van hun basisbehoeften. Een hoes voor de waterfles voorkomt dat het water in de winter bevriest, maar zal er in de zomer ook voor zorgen dat hun drankje lekker koel blijft.

Vermijd het grass

Uw cavia’s hebben een zomer vol plezier gehad waarin ze konden genieten van weelderig groen gras van de tuin. De winter is helaas niet de tijd om buiten te zijn. Cavia op het gras laten als het erg koud of vochtig is, is geen goed idee. In de eerste plaats is het niet aangenaam voor cavia’s maar het kan ook leiden tot ziektes. Omdat cavia’s een gevoelige huid hebben, kan het schadelijk voor ze zijn om regelmatig nat te worden, zeker in combinatie met de kou waardoor ze niet snel kunnen drogen. Maar dit betekent niet dat de winter niet leuk kan zijn voor cavia’s. Bekijk voor inspiratie ons assortiment speelgoed voor cavia’s.

Let op het dieet van uw cavia’s

Cavia’s hebben het hele jaar door een gezond dieet nodig, met de nodige vitamine C. We schreven eerder een blog over waarom vitamine C zo belangrijk is voor cavia’s. Naast vitamine C hebben hebben cavia’s ook voldoende calorieën nodig tijdens de koudere maanden, omdat ze dan meer calorieën verbranden om warm te blijven. Ze hebben elke dag vers en droog voedsel nodig en een onbeperkte voorraad hooi. 

Gebruik een thermohoes

Het bedekken van het caviahok is nog een manier om uw dieren warm te houden tijdens de winter. Dit kunt u doen met een thermohoes. Deze hoes kan over het Eglu-hok worden aangebracht voor extra bescherming. Heeft u geen Eglu, dan kunt u een tapijt of een deken over het hok leggen, dat met bevestigingen op zijn plaats wordt gehouden. Houd er wel rekening mee dat het caviahok altijd de nodige ventilatie nodig heeft.

Cavia's blijven warm in hun Omlet Eglu Go hok met ren, afgedekt met een dekzeil

Hoe weet ik of mijn cavia’s het te koud hebben?

Door het nemen van deze maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw cavia’s een aangename winter tegemoet gaan. Toch kan het handig zijn om te weten hoe u kunt zien of een cavia het te koud heeft.

Hoewel we niet dezelfde taal spreken als onze huisdieren, kunnen ze ons goed duidelijk maken hoe ze zich voelen, wat ze fijn vinden en wat ze niet fijn vinden. Dit geldt ook voor cavia’s die hun lichaamstaal zullen gebruiken om ons te weten dat ze wel wat extra warmte kunnen gebruiken. Net als mensen zullen cavia’s rillen als ze het koud hebben en zich opkrullen tot een bal. Een cavia die het koud heeft zal een geïmproviseerd deken maken van het nestmateriaal in een poging om op te warmen. U kunt de oortjes van een cavia voelen. Als deze koud aanvoelen, betekent dit dat ook de rest van hun lichaam koud is.

Nu uw cavia’s klaar zijn voor de winter, kunt u achterover leunen en onder een warm deken genieten van een kopje thee, wetend dat uw dieren er dit seizoen gelukkig, veilig en warm bij zullen zitten.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *