Omlet blog

Houden kippen van regen?

Kippen worden beschermd tegen de regen onder hun Omlet dekzeil

Heeft u zich ooit afgevraagd of kippen van regen houden? Kippen trekken geen regenpak of laarzen aan tijdens een lentebui, maar sommige kippen vinden het minder erg om buiten te blijven als het regent dan andere. Regenbuien of plensbuien, er komt een moment dat u als kippenhouder uw kippen door het natte weer moet helpen. Omlet heeft alle producten om kippen een schuilplek te bieden, bij alle weersomstandigheden.

Regen en een veilige plek voor kippen

Misschien heeft u kippen die rustig blijven rondscharrelen tijdens een regenbui, of nadien door de plassen struinen. Maar er zijn ook kippen die neerslag altijd zullen mijden. Over het algemeen zoeken kippen beschutting als een regenbui een kletsnatte ervaring wordt in plaats van een aangename douche.

Regen is niet per se gevaarlijk voor uw kippen, zolang het maar niet te koud is. De gevaarlijkste tijd voor een kip om nat te worden is als het koud is, omdat kippen hun veren moeten kunnen opzetten om lucht rond hun lichaam vast te houden ter isolatie. Als de veren nat zijn, zullen ze te zwaar zijn om ze op te zetten en plat blijven liggen, waardoor ze hun werk niet kunnen doen.

Onze nieuwe regendekzeilen voor de inlooprennen voor kippen omhullen de gehele bovenkant van de ren en creëren een waterdichte barrière tegen regen en sneeuw. Geen inloopren? Geen probleem – onze nieuwe Eglu Go UP regendekzeilen beschermen de ren van uw kippenhok tegen water. Voorkomen dat neerslag rechtstreeks op uw kippen valt, is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze warm en droog blijven.

Andere gevaren voor kippen veroorzaakt door regen

Naast regen tijdens koud weer, kan te veel vocht andere problemen voor kippen met zich meebrengen. Modderige, onhygiënische omstandigheden in de ren maken de poten van uw kippen gevoelig voor bacteriën en schimmelinfecties. Kippen die langere tijd nat zijn of in een vochtige omgeving verblijven, kunnen luchtweginfecties oplopen. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door schimmel in hun hok. Daarom is het voor de gezondheid van kippen zo belangrijk dat ze een kippenhok hebben dat geen vocht opneemt.

Plassen zijn misschien leuk voor kinderen om in te stampen, maar kippen zullen drinken van het regenwater in hun ren. Modderige plassen kunnen schadelijke bacteriën bevatten en zijn dus niet geschikt als drinkwater voor kippen. Om te voorkomen dat het te modderig wordt in de ren, kunt u naast waterdichte dekzeilen op de ren ook de bodem van de ren bestrooien met zaagsel als er niet voldoende gras is om te voorkomen dat de grond te modderig wordt.

Regen valt op Omlet dekzeil voor inloopren

Zijn er kippenrassen die van regen houden?

Sommige kippenrassen hebben meer moeite met vochtig weer dan andere. Zijdehoenders hebben bijvoorbeeld speciale veren die geen water afstoten, waardoor ze snel tot op hun huid doorweekt raken als het regent. Holllandse kuifhoenders kunnen ook niet goed tegen nat weer, omdat hun verendek zo is samengesteld dat het ze niet goed droog kan houden. Andere rassen, zoals Rhode Island Reds, hebben een dicht verendek dat regenwater tot op zekere hoogte afstoot. Andere winterharde rassen zoals Plymouth Rocks en Australorps kunnen beter tegen extremere temperaturen, ook vochtige omstandigheden.

Zijn kippenveren waterproof?

De veren van kippen zijn waterafstotend maar niet waterproof. Hoe dichter het verendek, hoe beter het een kip zal beschermen tegen regen. Maar ook als een dicht verendek verzadigd raakt, zal het water doordringen tot op de huid van een kip waardoor de lichaamstemperatuur van het dier zal dalen. Natte veren zijn zwaar, waardoor kippen hun veren niet goed kunnen uitschudden als ze nat worden. In de winter leidt dit tot onderkoeling. Als een kip in de zomermaanden nat wordt is dit voor het dier eerder vervelend dan gevaarlijk.

De meeste kippen zijn zich bewust van het gevaar van water en zullen hun toevlucht zoeken als ze merken dat ze te nat worden. Soms worden kippen echter overvallen door een stortbui. Is het buiten kouder dan 16 °C, breng een doorweekte kip dan naar binnen. Droog de vogel af met een handdoek met de veerrichting mee. Wacht tot de kip volledig droog is voordat u het dier weer naar buiten laat.

Uw kippen beschermen tegen de regen

Onze nieuwe regendekzeilen voor de Eglu Go UP zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Er zijn dekzeilen die de ren volledig bedekken, of voor ⅔ om een briesje door het onderste derde deel van de ren te laten stromen. De dekzeilen voor de inloopren voor kippen bedekken de gehele bovenkant van de ren over de volledige breedte. Doordat de dekzeilen uit een stuk bestaan, zijn er geen gaten waar water en wind door naar binnen kan komen.

Zoals onze rendekzeilen zijn alle producten voor kippen van Omlet ontworpen om te presteren en te beschermen. Onze Eglu Cube heeft veel meer doorstaan dan alleen regen! Dit soort prestaties kunt u verwachten van alle producten die we ontwerpen.

Omlet en de huisvesting van uw kippen

We streven ernaar kwalitatieve topproducten te ontwerpen die uw kippen een veilige omgeving bieden en die hun verzorgen zo plezierig mogelijk maakt. Onze kippenhokken zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Combineer een van onze duurzame kippenhokken met een robuuste inloopren voor maximale bescherming en comfort voor uw kippen – en gemoedsrust voor u.

Man met zijn kippen in Omlet Eglu Go UP kippenhok met Omlet dekzeil

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *