Omlet blog

Waarom houden katten van lasers?

Kat speelt met het puntje van een laser op de vloer

Iedereen die het geluk heeft zijn leven met een kat te delen, weet dat ze van lasers houden. Ze raken volledig in de ban van deze lichtstraal en dan wordt het lastig om er niet achteraan te vangen. En hoewel het lijkt alsof het jagen op een fel straaltje licht niet bepaald aansluit bij hun natuurlijke gedrag, is de liefde voor katten toch enorm gedreven door instinct. Wij onderzoeken waarom lasers zo onweerstaanbaar zijn voor katten en hoe je deze behoefte thuis kunt voorzien.

Laat de wildebras los

Hoe knuffelig je kat ook kan zijn, het is van nature een jager die prima in staat is om kleine zoogdieren en vogels in de achtertuin te doden. Een binnenkat heeft een grote bonus: ze neemt haar prooi niet mee naar binnen. Maar zelfs als je de kat alleen maar ziet spelen, kun je niet ontkennen dat je te maken hebt met een echte jager.

Een laser bootst het gedrag van een snel bewegende prooi in het wild na. En voor een kat is er niets zo leuk als hun doelwit slaan, nadat ze hem langzaam hebben beslopen. Vooral binnenkatten hebben veel profijt bij een laser – misschien zelfs meer dan bij andere speeltjes.

Spel door de ogen van een kat

Katten vinden lasers niet alleen maar leuk omdat ze hun primaire jagersinstinct prikkelen. Er is nog een reden waarom ze geobsedeerd zijn door de lichtstraal en dat heeft alles te maken met de manier waarop hun ogen de prooi waarnemen.

Wat wij zien als laser, is niet wat de kat ziet. Simpel uitgelegd: een kattenoog bevat zes tot acht keer meer staafjes dan het menselijke oog. Hierdoor zijn ze veel beter om licht te zien, ook al is dat licht maar zwak. katten hebben een geweldig perifeer gezichtsvermogen, waardoor ze een laser al vanuit hun ooghoeken kunnen zien.

Breintraining voor de kat

Katten hebben meer nodig dan alleen lichaamsbeweging. Om er zeker van te zijn dat ze gestimuleerd worden, is mentale uitdaging net zo belangrijk. Spelen met een laser is niet alleen een manier om de kat fit te houden , maar het geeft ze ook de mogelijkheid om hun brein te trainen, omdat ze goed moeten kijken hoe ze hun prooi (het rode stipje) het beste kunnen vangen.

Lasers, katten en veiligheid

Lasers zijn omstreden. De twee grootste zorgen zijn dat het jagen dwangmatig kan worden en dat het een effect op de ogen van katten kan hebben. Laten we daar eens naar kijken.

Zoals we hebben ontdekt, vinden katten het leuk om op hun prooi te jagen, te slaan en om hem te vangen – daarom houden ze zo van lasers. Maar in het wild eindigt het jagen met een welverdiende beloning. Daardoor kunnen lasers de kat frustreren. Deze frustratie kan leiden tot een enthousiaste kat die er een gewoonte van maakt om op alles te slaan waar ze niet op moet slaan (en dat betekent: ook jouw handen, voeten, andere lichtjes, reflecties en andere huisdieren).

Hier kunnen we een aantal lessen uit trekken. Allereerst: stop met het laserspel als je merkt dat het gedrag van de kat verandert; ze wordt gestrest of angstig. En bekijk ook het aantal Watt van de laser en zorg ervoor dat dit minder dan 5 is. En het allerbelangrijkste: schijn nooit direct in de ogen van de kat.

Ondanks deze drie dingen, is de laser toch aantrekkelijk voor zowel katten als hun baasjes, maar wat nou als er een alternatief was? Een speeltje waar de kat net zo veel van houdt, of misschien zelf smeer? Een speeltje dat de natuurlijke behoefte om te jagen, slaan en krabben kan ondersteunen? Een speeltje dat de kat veilig kan laten spelen en dat ook nog eens het coolste product ooit is? Maak kennis met de Switch krabpaal.

Kat kijkt naar de felle lichtjes van de Switch krabpaal

Start the light show

De Switch krabpaal is het product waarvan je niet eens wist dat je hem nodig had… Tot nu. We weten hoe belangrijk het is om aan de verlangens van ons dier te voldoen en om hun natuurlijke behoefte te vervullen. Katten moeten jagen en krabben, maar als baasje wil je ook dat de kat veilig is tijdens het spelen.

We begonnen met de vraag: hoe kunnen we technologie inzetten om de natuurlijke behoefte van de kat te vervullen? Kunnen we een krabpaal ontwikkelen die de kat een volledige breintraining en workout geeft? Dit heeft geleid tot de Switch.

Met meer dan 1200 onweerstaanbare lichtinstellingen die gemakkelijk via de afstandsbediening bestuurd kunnen worden, hebben kattenouders nu de complete controle over de manier waarop hun kat speelt met Switch. Bestuur de snelheid, helderheid en verschillende modi vanaf de bank om te verbinden met kleur. Switch is niet alleen een innovatieve, technologische oplossing, maar ook een duurzame die je tot 33.5 kg afval bespaart tijdens een kattenleven met de stevige bamboe basis en de 100% biologisch afbreekbare sisal sleeves. Hij is 20% groter en bevat anti-omvaltechnologie om zeker te zijn van een goede, bevredigende krabsessie en vakkundig ontwerp tot in detail. Switch werpt een schaduw over alle andere krabpalen.

Omlet kattenverzorging

Bij Omlet zijn we gefascineerd door de manier waarop activiteit en plezier onze katten goed doen, en door wat hun behoefte aan jagen en krabben drijft. Daarom ontwikkelen we innovatieve oplossingen, zoals de Switch krabpaal, Freestyle klimboom en het Maya indoor kattenhuis. We zijn niet alleen productontwikkelaars, maar vooral dierenexperts die manieren bedenken waarop we beter kunnen zorgen voor de huisdieren waar we zo van houden.

Kat omringd door het roze licht van de Switch krabpaal

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *