Omlet blog

Wat is een stofbad voor kippen?

Wat is een stofbad voor kippen? Het klinkt rommelig en dat is het ook wel een beetje, maar stofbaden zijn erg belangrijk voor kippen. Ontdek wat een stofbad is, waarom het belangrijk is en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw toom toegang heeft tot dit element van zelfzorg.

De Eglu Pro van Omlet met scharrelende kippen een een meisje dat ze voert

Wat is een stofbad voor kippen?

Een stofbad voor kippen is precies zoals het klinkt: een kip die baadt in de aarde van jouw tuin. En kippen komen niet aanzetten met een badjas en spons; ze ploffen in de meest losse aarde die ze kunnen vinden en rollen vervolgens van links naar rechts terwijl ze met hun poten en vleugels aarde over zich heen gooien. Het lijkt er misschien op dat dit vreemde bad de kip smeriger maakte dan ze was, maar zodra een kip klaar is met het stofbad, schudt ze de losse aarde van zich af en poetst ze haar veren. Soms zie je een kip in de aarde wroeten zodat het wat losser wordt en ze een stofbad kan nemen, maar je kunt zelf ook een aparte plek creëren in de kippenren.

Waarom nemen kippen een stofbad?

Kippen houden er niet van om nat te worden. In plaats daarvan nemen ze een stofbad om parasieten, insecten en onzuiverheden van de huid en veren te verwijderen. Stofbaden zijn een belangrijk onderdeel voor de gezondheid van kippen en bieden dekippen ook verkoeling in de zomer. Deze routine van het ‘’afstoffen’’ helpt het verenpakket glanzend en vol te houden en houdt de huid van de kip in goede conditie. Het is bovendien een sociale activiteit waar kippen in paren of groepen van genieten. Het is niet ongebruikelijk om beste vriendinnen of zussen samen een stofbad te zien nemen als het gebied groot genoeg is voor allebei.

Stofbaden zijn met name belangrijk om kippen door de zomerhitte te helpen en om je toom te assisteren bij de jaarlijkse rui-cyclus. De aarde die kippen op hun verenkleed gooien, zorgt dat de individuele veren van elkaar gescheiden worden. In de zomer zorgen gescheiden veren voor meer luchtcirculatie op het lichaam, waardoor het natuurlijke isolatiesysteem van de kip ondersteund wordt. Tijdens de rui-cyclus moeten de losse veren worden uitgeschud om de groei van nieuwe veren te bevorderen. En dit kan allebei bereikt worden met een stofbad.

Wat is de beste aarde voor een stofbad voor kippen?

Als jouw kippen vrij rondscharrelen dan zullen ze hun favoriete plekken voor een stofbad over het hele territorium kunnen vinden. Veelvoorkomende plekken voor een stofbad zijn:

  • Tuinbedden met losse aarde
  • Schaduwplekken onder bomen of struiken
  • Zandbakken of andere plekken met losse aarde
  • As van de vuurkorf of verbrande takken

Kippen nemen graag een stofbad in elk substraat dat droog en los genoeg is om de veren mee te bedekken. De kippen zullen geen stofbaden nemen op plekken met gras, grind of op plekken waar de aarde bedekt is met materialen als houtsnippers.

Je kunt zien welke plek de kippen hebben uitgekozen, omdat ze een nestvormige inkeping achterlaten. Je kunt op deze plek vaak ook veren vinden, vooral tijdens het rui-seizoen van kippen. Je kippen zullen daarbij een plek kiezen die niet nat wordt als het regent. Als je zelf een stofbad maakt, moet je ervoor zorgen dat het op een beschutte plek is waar geen neerslag valt en die uit de buurt is van de drinkbakken om te voorkomen dat er vuil in het drinkwater terecht komt.

Kan ik een stofbad maken voor mijn kippen?

Je kunt een stofbad voor je kippen makenzodat ze een speciale plek hebben voor hun zelfzorg. Om een stofbad te maken heb je een bak of bassin nodig met hoge randen, zoals:

  • Een grote, stevige bak of tas voor buiten
  • Een Autoband
  • Een zwembadje voor kinderen
  • Een voer- of drinkbak voor vee

De hoge randen zorgen ervoor dat de inhoud van het stofbad binnen blijft, maar zorg ervoor dat de zijkanten wel laag genoeg zijn zodat de kippen er in en uit kunnen springen. Als je ruimte het toelaat, zorg dan voor een diameter die groot genoeg is voor tenminste twee kippen, aangezien kippen graag samen een stofbad nemen.

Je kunt een kwalitatief goed stofbad voor kippen maken met een aantal eenvoudige ingrediënten. Kies een basis, of combineer verschillende, en voeg andere elementen vervolgens naar wens toe.

Basis:

  • Bovengrond
  • Grof zand zoals bouwzand of multifunctioneel zand (geen zand om in te spelen want dit is vaak chemisch behandeld)
  • Aarde of gedroogde grond uit de tuin

Extra ingrediënten:

  • Diatomeeënaarde
  • Gedroogde kruiden
  • Houtas
  • Turfmos

Deze ingrediënten versterken de grond met natuurlijke componenten die insecten bestrijden, en immuunversterkende stoffen om jouw kippen gezond en gelukkig te houden.

Omlet en jouw kippen

Stofbaden zijn rommelig, maar ook erg belangrijk voor de gezondheid van jouw kippen. Met een extra groot kippenhok en extra grote ren hebben de kippen alle ruimte om te badderen in een luxe stofbad met gedroogde kruiden. Geen kaarsen of glas wijn naast het bad, maar graan in een Peck Toy voor kippen, of verse groenten in een Caddi Snackhouder maken het een ultieme, ontspannende ervaring. Geef jouw kippen de veiligheid en het comfort van Omlet, samen met een beetje aarde, en jouw kippen zullen het beste stofbad krijgen dat ze maar kunnen wensen.

In de Inloopren met Eglu Cube van Omlet

Facebook

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts