Omlet blog

Alles wat je moet weten over kippeneieren

Alles wat je moet weten over kippeneieren is dit: ze zijn enorm gezond voor mensen, worden regelmatig gelegd door schattige dieren die je in je achtertuin kunt houden en ze zijn de culinaire basis van vrijwel elk type keuken. Maar hoewel alle kippeneieren gezond zijn, zijn ze niet allemaal identiek. De eieren van jouw kippen vertellen veel over hun gezondheid en genetica. Duik in de wondere wereld van kippeneieren en ontdek fascinerende feiten over ‘s werelds favoriete ontbijt.

Kind houd een kip vast in de Inloopren van Omlet

Eieren zijn gezond voor mensen

Het rapen van eieren is een van de leukste aspecten van het houden van kippen. Ze zijn niet alleen lekker, en ze zien er ook niet alleen maar leuk uit op het aanrecht, maar ze zijn ook heel voedzaam. Kippeneieren bevatten kleine hoeveelheden van bijna alle vitamines en mineralen die mensen nodig hebben. Ze zijn rijk aan Omega-3, foliumzuur, vitamine D en choline.

Hoe leggen kippen eieren?

Er wordt vaak gedacht dat er een haan nodig is, maar kippen hebben geen haan nodig om eieren te produceren. Dus hoe weten kippen wanneer ze een ei moeten leggen? Het antwoord: door de zon. Kippen hebben een speciale receptor in het oog, de pijnappelklier, die aan de rest van het lichaam laat weten dat het tijd is om te ovuleren – ofwel, een ei te produceren. Deze gevoeligheid voor licht is een van de redenen waarom kippen minder eieren leggen in de winter; er is minder daglicht om de ovulatie in gang te zetten.

Zodra het licht de pijnappelklier bereikt, komt er een eicel (de dooier) vrij in de eierstokken. De dooier begint de reis door de eileider. Een haan kan de dooier op dit punt bevruchten, maar ongeacht de aanwezigheid van de haan, vervolgt de dooier zijn reis door de eileider. Daar wordt hij omhuld met eiwit, ook wel het ‘albumen’ genaamd.

De laatste stop is de baarmoeder, ook wel de schaalklier genoemd. In 20 uur tijd zal de schaalklier de dooier die omhuld is met albumen bedekken met de welbekende eierschaal. Als je een kip hebt die gekleurde eieren legt, dan is dit ook het moment waarop het pigment wordt aangebracht. Zodra dit proces is voltooid, legt de baarmoeder het ei via de cloaca in het nest, zodat het schoon blijft en wordt beschermd tegen uitwerpselen, want deze volgen dezelfde route. Kort nadat het ei is gelegd, begint het proces weer van voor af aan. De meeste kippen die eieren leggen produceren er elke 26 – 36 uur eentje.

Niet alle kippen leggen witte eieren

Je hebt vast wel eens witte eieren gezien, en ook eieren in verschillende bruintinten. Maar wist je dat kippen ook blauwe, groene en zelfs roze eieren kunnen leggen? Technisch gezien beginnen alle eieren wit, omdat ze voornamelijk uit calcium bestaan. Maar kippen met bepaalde genetische eigenschappen hebben een pigment dat wordt aangebracht op de eieren in de schaalklier. Dit pigment zorgt voor gekleurde eieren.

Dit zijn enkele rassen die gekleurde eieren leggen:

Blauwe eieren

Groene eieren

  • Easter Egger
  • Whiting True Green
  • Olive Egger (Maran/Ameraucana

Roze, of crèmekleurige eieren

Eieren kunnen ook gespikkeld zijn, maar dit is het resultaat van het unieke legpatroon van de kip zelf en wordt niet veroorzaakt door genen. Sommige rassen zullen wat sneller een gespikkeld ei leggen, maar deze vlekken zijn het gevolg van het calcium dat vrijkomt tijdens het ontwikkelen van de eierschaal. Elke kip kan gespikkelde eieren leggen, maar als een kip gespikkelde eieren legt, dan betekent dit niet dat ze dit haar hele leven zal blijven doen.

Wat eieren je vertellen over de gezondheid van je kippen

Een ei kan veel vertellen over de gezondheid van de kip. Kippen die misvormde eieren of eieren zonder schaal leggen, kunnen last hebben van stress of ziektes. En als kippen helemaal stoppen met het leggen van eieren, buiten hun jaarlijkse rui-seizoen, om, dan kan dat ook op problemen duiden.

Als je eens een vreemd ei in de nestkast vindt, dan hoeft dat geen reden tot zorg te zijn. En jonge kippen die net beginnen met het produceren van eieren, zullen de eerste maanden langwerpige, puntige eieren leggen. Dit is normaal. De eieren zullen langzaam een traditionelere vorm aannemen.

Als je volwassen kip plotseling stopt met het leggen van eieren, of eieren produceert die langwerpig, misvormd, hobbelig of zonder schaal zijn, onthoud dan de volgende dingen om de oorzaak te achterhalen:

  • Hobbelige schalen zijn kleine calciumafzettingen op het ei. Verminder de calciuminname van je kippen om hobbelige eieren te voorkomen.
  • Eieren met een extreem zachte schaal, of eieren zonder schaal, worden daarentegen veroorzaakt door een tekort aan calcium. Hoewel het schrikken kan zijn om een ei zonder schaal te vinden, kun je calciumsupplementen aanbieden om zachte schalen te voorkomen of te corrigeren.
  • Langwerpige, misvormde eieren zijn bij volwassen kippen meestal een teken van ziekte of stress. Bel de dierenarts als je meer dan één langwerpig ei in de nestkast van de kippen aantreft.

Leuke weetjes over kippeneieren

Hier zijn nog wat leuke of minder bekende weetjes over kippen en hun eieren:

  • Kippen hebben twee eierstokken, maar de rechter eierstok wordt kort na de geboorte inactief. Dit betekent dat eieren een heel kippenleven lang alleen uit de linker eierstok komen.
  • De kleur, vorm en grootte van het ei hebben geen invloed op de smaak en voedingswaarde
  • Een enkele kip legt gemiddeld tussen de 260 en 325 eieren per jaar. Het wereldrecord werd in 1970 gevestigd door een White Leghorn, met een totaal van 371 eieren in één jaar.
  • Eieren zijn een van de meest complete bronnen van proteïne.
  • Eén ei bevat 6 gram eiwit en 70 calorieën.

Omlet en jouw kippen

De kippen in je achtertuin voorzien jou en je gezin het hele jaar door van voedzame en lekkere eieren. Zorg voor de beste leefomstandigheden om je kippen te ondersteunen tijdens dit geweldige werk. Veilige, geïsoleerde kippenhokken, volledig afgesloten kippenren en een slimme automatische kippenhokdeur dragen hun steentje bij aan gezonde leggewoonten. Als je je afvraagt hoe het is om kippen te hebben, dan kunnen wij maar één ding antwoorden: het is wonderlijk.

Jongen raapt eieren uit de Eglu Cube

Facebook

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts