Omlet blog

Kippen verzorgen in de winter – 10 dingen om te vermijden

Een close-up van een grijze kip met op de achtergrond een Eglu Go in de sneeuw 2

1. Sluit uw kippen niet op in hun hok

Kippen zijn erop gebouwd om buiten te zijn en kunnen best wat kou aan. Onder hun zichtbare verendek hebben vogels namelijk een laag donsveren. Deze veren kunnen ze opzetten om zo een extra isolatielaag te creëren die ze warm houdt.

Kippen die in hun hok worden gesloten zullen zich gaan vervelen en onrustig worden. Het zal u misschien verbazen dat ze er tijdens de vrieskou voor kiezen om naar buiten te gaan. Toch is het altijd het beste om uw kippen de mogelijkheid te geven hun poten te strekken.

Zorg voor een droge en beschutte plek in een veilige ren of deel van uw tuin waar uw kippen tijd buiten door kunnen brengen. Omlet heeft allerlei dekzeilen die hierin kunnen voorzien. Transparante dekzeilen zijn ideaal voor de winter omdat ze uw kippen beschermen tegen wind en regen, maar wel daglicht doorlaten. Leg stro op de grond om moddervorming te voorkomen en installeer een aantal zitstokken waarop uw kippen overdag kunnen uitrusten.

Sluit de deur van het hok als alle kippen naar binnen zijn gegaan om ‘s nachts te roesten. De automatische kippenhokdeur kan dit ook voor u doen. Heeft u kippen die graag tot laat buiten blijven, dan kunt u een kippenhoklamp gebruiken om ze aan te moedigen naar bed te gaan.

2. Probeer slechte isolatie van een kippenhok niet op te lossen door het luchtdicht te maken

Een goed geïsoleerd kippenhok, zoals een Eglu van Omlet, houdt uw kippen warm in de winter door hun lichaamswarmte in het hok te houden en door te voorkomen dat er koude lucht door de wanden dringt. Dankzij de tochtvrije ventilatiesleuven kan er wel lucht door het hok stromen om condensvorming te voorkomen.

Tocht en vocht zijn de grootste winter-vijanden voor kippen. Hierdoor is het voor kippen namelijk moeilijk om warm en droog te blijven. Als er geen verse lucht in het hok kan komen, ontstaat er door de adem en mest van kippen condens. Deze vochtige lucht – die mogelijk zelf ammoniac bevat – is erg slecht voor kippen en kan leiden tot nare aandoeningen aan de luchtwegen.

Het is daarom belangrijk dat een kippenhok goed geventileerd is. Wel is het belangrijk dat de lucht die het hok binnenkomt niet rechtstreeks op uw kippen is gericht.

3. Verwarm het hok niet

Kippen zijn sterke dieren die zich geleidelijk aanpassen aan lagere temperaturen. Door het hok te verwarmen zullen uw kippen niet aan de kou wennen. Hierdoor zal het ook minder aantrekkelijk voor ze zijn om het hok te verlaten om wat beweging, frisse lucht en afleiding te krijgen. Dit hebben ze nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Naast het feit dat verwarmers in het hok voor brandgevaar kunnen zorgen, brengt het ook het risico met zich mee dat kippen die niet gewend zijn aan kou een schok krijgen als de temperatuur plotseling daalt als de verwarmer om wat voor reden dan ook stopt met werken. Dit is erger dan een fris hok.

Wilt u toch wat voor uw kippen doen, voeg dan wat extra nestmateriaal aan hun nestkast toe, of gebruik een thermohoes of deken voor uw Eglu.

Een close-up van een grijze kip met op de achtergrond een Eglu Go in de sneeuw

4. Laat eieren niet te lang liggen

In de Eglu zullen de kippeneieren niet snel bevriezen, maar als ze in de ren of tuin worden gelegd is zal dit in de winter wel gebeuren. Bevroren eieren zijn niet per se gevaarlijk om te eten maar als een ei bevriest zet de inhoud uit en kan de schaal breken. Hierdoor bestaat de kans dat het ei wordt besmet.

Verzamel elke keer dat u uw kippen controleert hun eieren om te voorkomen dat deze zullen bevriezen.

5. Vergeet het drinkwater niet

Zoals voor alle dieren geldt, is het ook voor kippen belangrijk dat zij altijd vers water hebben. Als het kouder is zullen ze minder drinken. Dit is echter een nadeel omdat het water sneller bevriest als het minder in beweging wordt gebracht door drinkende kippen.

Zet de drinkbak van uw kippen ‘s nachts binnen en zet het weer buiten als u ‘s ochtends naar uw kippen gaat. Als de temperatuur overdag onder het nulpunt daalt, controleer het drinkwater dan zo vaak mogelijk. Breek het ijs of vervang het water als het is bevroren.

Er zijn verschillende drinkbakverwarmers verkrijgbaar. Er zijn verwarmers die werken op stroom of op batterijen. Houd altijd in de gaten of uw kippen de verwarmer niet beschadigen met hun snavels.

Als de temperatuur rond het nulpunt blijft hangen, dan kunt u iets drijvend in het drinkwater leggen (bijvoorbeeld een tennisbal). Als het drijvende voorwerp beweegt wordt het ijs gebroken. Hierdoor wordt het bevriezingsproces vertraagd.

6. Stel het schoonmaken van het hok niet uit

Natuurlijk spendeert u in de winter minder tijd in de tuin. Toch is het minstens zo belangrijk dat het huis van uw kippen schoon en aangenaam is. Uw kippen brengen ‘s winters waarschijnlijk meer tijd door in hun hok waardoor het sneller vuil wordt. Houd dit in de gaten en pas uw schoonmaakroutine indien nodig aan.

7. Beperk het vermaak niet

Uw kippen zullen misschien niet zo enthousiast op verkenningstocht uitgaan als ze normaal gezien doen. De mogelijkheid om insecten en ander lekkers te zoeken is beperkt nu de grond bevroren is of bedekt is met sneeuw. Hierdoor kunnen kippen zich gaan vervelen, wat kan leiden tot agressief verenpikken en het eten van elkaars eieren.

Zorg er daarom voor dat ze voldoende afleiding hebben in hun ren. In onze shop verkopen wij allerlei kippenspeeltjes om verveling tegen te gaan. Zo zijn er de Peck Toys en de Caddi snackhouder die geleidelijk hun snack-beloning vrijgeven. Of als u denkt dat uw kippen avontuurlijk genoeg zijn, kunt u ze ook de Chicken Swing cadeau doen!

8. Houd niet hetzelfde voerschema aan

Uw kippen zullen waarschijnlijk in de winter meer eten omdat ze de energie nodig hebben om warm te blijven. Geef ze wat extra voer en controleer of het niet bevriest in de voerbak. Strooi in de namiddag wat maïs in de ren. Dit geeft extra calorieën en zorgt voor vermaak. Of probeer dit recept voor een warm winterontbijt voor uw kippen eens.

Geef ook voldoende kippengrit. Omdat kippen geen tanden hebben, hebben ze dit nodig om hun voer te verteren. De rest van het jaar zullen ze zelf kleine steentjes vinden en opeten terwijl ze in de tuin rondscharrelen. Als de grond bevroren is, dan is dit natuurlijk lastiger.

9. Vergeet de kammen en lellen niet

Alle kippen, maar zeker de rassen met grote kammen en lellen, lopen het risico dat deze gevoelige lichaamsdelen ‘s winters bevriezen. Dit is niet per se gevaarlijk en meestal tast het slechts de randen aan, maar het kan wel onaangenaam zijn. Om dit te voorkomen kunt u wat petroleum jelly op kammen en lellen smeren als het echt koud wordt.

10. Verwijder de dekzeilen niet wanneer de zon schijnt

Als u de gewoonte hebt om de dekzeilen van de kippenren te halen als de zon gaat schijnen, dan kunt u dit beter niet doen in de winter. Met name transparante dekzeilen maken het in de ren juist aangenaam als de zon schijnt en het geeft uw kippen een warme plek om van de buitenlucht te genieten. Ook beschermen de dekzeilen uw kippen tegen kouden wind. We adviseren daarom in de winter de dekzeilen permanent op de ren te laten.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Kippen verzorgen in de winter – 10 dingen om te vermijden”

Van den Wyngaert schreef:

Het deurtje is dichtgevroren. Hoe krijg ik het open?

yasmingibson schreef:

Bedankt voor uw bericht. We vinden het vervelend te horen dat u een probleem ondervindt met uw Autodoor. Stuur alstublieft een e-mail naar vragen@omlet.nl, dan helpt onze klantenservice u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *