Omlet blog

Hoe haal je je familie over om kippen te gaan houden?

Meisje en moeder spelen met hun kippen bij het Eglu Cube kippenhok van Omlet.

Vraag je je afhoe je jouw familieleden of huisgenoten kunt overhalen om kippen te gaan houden?? Je bent niet alleen. Er zijn veel misvattingen over (de zorg voor) kippen, waardoor veel mensen het idee direct in de vuilnisbak gooien. Maar dat is vaak helemaal niet terecht! Hier is ons allerbeste advies om familieleden aan jouw kant te krijgen. Kakel je door alle mythes en creëer daarmee het beste ‘’verveer’’ om je familieleden over – en de kipjes binnen te halen!

6 mythes over het houden van kippen

Het ontkrachten van algemene mythen over het houden van kippen is een allereerste stap om jouw familie te overtuigen. Hoewel de lijst met mythen onuitputtelijk is, zijn er toch een aantal veelvoorkomende zorgen wanneer families overwegen om kippen te gaan houden.

Mythe 1: Kippen stinken

Kippen ruiken als roosjes, maar hun uitwerpselen kunnen een wat onaangename geur verspreiden. Daarom is het belangrijk dat hun hok lekker schoon blijft. Onze gemakkelijk te reinigen kippenhokken helpen je om het huisje van jouw kippen fris en schoon te houden in slechts een paar minuten per dag.

Jouw hennen houden zichzelf schoon door hun veren te poetsen en door. stofbaden te nemen. Kies materiaal voor het stofbad dat geurtjes opneemt zoals houtas, zand of fijngemalen steen. Het is ook belangrijk om het kippenhok eens per week van binnen schoon te maken met een hogedrukreiniger, water en zeep. Zo blijft jouw achtertuin naar een bloemenveldje ruiken.

Mythe 2: Kippen nemen veel ruimte in

De ruimte die je nodig hebt voor kippen is afhankelijk van het kippenras, maar de meeste kippen hebben niet veel ruimte nodig. Natuurlijk is jouw toom wel het meest gelukkig met een grote ruimte, maar er zijn opties om de ruimte die je hebt optimaal te benutten. Mobiele kippenhokken zorgen ervoor dat je jouw hennen de meest geschikte plek kan geven, of ze te verplaatsen wanneer dat nodig is. Je achtertuinbewoners kunnen je helpen met grasmaaien, de insectenpopulatie onder controle houden of om plekken met schaduw een beetje op te vrolijken door er een mobiel kippenhok neer te zetten.

Wil je dat je toom toegang heeft tot de volledige achtertuin? Dan kies je voor een afrastering voor kippen of een inloopren voor kippen. Hierdoor kun je het leefgebied altijd optimaal aanpassen.

Mythe 3: Kippen maken herrie

Als mensen denken aan de herrie die kippen maken, denken ze vaak aan kraaiende hanen. Hoewel hanen inderdaad best luid kunnen zijn, maken kippen zachte geluidjes die waarschijnlijk geen overlast zullen veroorzaken voor de buurt. Soms zijn hennen wat luider, maar dat gebeurt meestal alleen als alarmsignaal; ze hebben een bedreiging gespot en waarschuwen de rest.

Sommige kippenrassen zijn wat vocaler dan anderen, dus als je je druk maakt om het geluid, is het verstandig om vooraf wat onderzoek te doen. De Faverolle, Hollandse Kuifhoen, en Wyandotte zijn een beetje onstuimig, dus het is verstandig om deze rassen niet te houden wanneer je je zorgen maakt over herrie. Er bestaan ook kippen die nogal trots kunnen zijn op hun pas gelegde eitje en dat even luidruchtig laten weten. Binnen een korte tijd viert de hele toom het feestje mee. Dit gebeurt vooral bij jonge hennen die net eitjes zijn gaan leggen.

Mythe 4: De kippen zullen ten prooi vallen aan roofdieren

Roofdieren zijn een groot gevaar voor kippen , maar het is makkelijk om je toom in een roofdierbestendige setup te houden, zodat je het risico enorm kunt verminderen.Robuuste stalen rennen met een anti-tunnel flensrand enandere stevige rennen helpen je om de toom te beschermen, waardoor de roofdieren ergens anders moeten zoeken naar hun maaltijd.

Als jouw honden of katten de kans hebben om de tuin te beschermen, dan verminder je het aantal roofdieren aanzienlijk. En, voor roofdieren die ‘s nachts beginnen met jagen, kan een automatische deur voor het kippenhok zorgen voor een veilige nachtrust voor jouw kippen.

Mythe 5: Als ik kippen heb, dan kan ik niet op vakantie!

Kippen zijn verrassend zelfvoorzienend, vooral in vergelijking met andere huisdieren. Hun basisbehoeften zijn:

  • Een veilig hok
  • Een veilige ren
  • Vrije voedselkeuze feed
  • Vers water
  • Een goed ritme

Je kunt als deze basisbehoeften vervuld zijn makkelijk een nachtje weg. Als je langer dan een dag of twee weg bent, is het goed om een kippenoppaste regelen. Dit is als het vriest, of juist extreem warm is extra belangrijk, want het water moet goed en vers blijven.

Het dagelijks zorgen voor kippen hoeft niet lang te duren en de meeste kippenoppassers zijn blij met de verse eitjes die ze ervoor terugkrijgen. Een goede buur, een lokale vriend of familielid kan vast helpen met het verzorgen van de toom als jij even weg bent.

Mythe 6: Kippen hebben een haan nodig om eitjes te leggen

Dit is een van de grootste misvattingen over kippen en we drukken hem graag de kop in: kippen hebben geen haan nodig om eitjes te leggen. De meeste hennen ovuleren elke 24 – 36 uur, wat neerkomt op een ei elke anderhalve dag – met of zonder haan die ernaar kraait.

Hanen zijn alleen noodzakelijk als je graag bevruchte eieren wil om uit te broeden of te verkopen. De meeste leefgebieden verbieden dit, omdat hanen best wat overlast kunnen veroorzaken. Kijk dus goed wat de wet- en regelgevingin jouw regio hierover zegt.

De familie overhalen

Nu we de meest voorkomende mythes hebben besproken, moeten we het hebben over de manier waarop kippen het leven juist verrijken. Sommige kippenrassen kunnen zelfs trucjes leren! Maar alle persoonlijkheden terzijde, er zijn genoeg redenen om kippen te gaan houden.

Verse eieren

Deze reden ligt voor de hand: verse eieren voor jou en je familie. Het verschil tussen eieren uit de winkel en verse eitjes zal je verbazen! Veel gezinnen hoeven alleen maar het verschil te zien tussen de twee om overtuigd te raken van de hogere voedingswaarde van verse eieren.

Om je familie het verschil te laten zien, breek je het verse eitje in een kom naast de kom met het eitje uit de supermarkt. Eieren uit de supermarkt zijn lichter en zien er dunner uit. Verse eieren hebben een diepe, rijke dooier en zijn wat dikker.

Hulp in de tuin

Kippen kunnen goed helpen in de tuin. Hun uitwerpselen zorgen voor natuurlijke bemesting en met behulp van kippentractors , kan de toom de grond bewerken en ongedierte zoals slakken, mieren, kevers en spinnen bestrijden.

Strategisch geplaatste kippenrasters of kippenrennen zorgen er ook voor dat de kippen het onkruid onder controle houden. Bovendien zorgen mobiele kippenhokken ervoor dat jouw toom op verschillende plekken in de tuin kan grazen, waardoor je eigenlijk gratis grasmaaiertjes hebt.

Kippen als familiehuisdier met Omlet

Zoals andere huisdieren vraagt het houden van kippen ook tijd en verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken. Maar met Omlets kwaliteitsproducten om kippen te houden, begin je zelfverzekerd aan deze reis. Onze kippenhokken, speelgoed voor kippen, enkippenrennen zijn allemaal ontwikkeld om een leven lang mee te gaan en om vreugde te brengen aan zowel de toom, als de familie.

Een meisje pakt een vers gelegd ei uit de Eglu Cube van Omlet

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *