Omlet blog Archives: maart 2021

Waarom de lente de perfecte tijd is om kippen te nemen

 

Gewacht tot de winter voorbij is om te starten met kippen houden? Het warmere weer wakkert het vuur van toekomstige kippenhouders meestal aan, en dat is begrijpelijk – er zijn verschillende redenen waarom de lente de perfecte tijd is om kippen te nemen. De langere dagen en het ontwaken van de natuur zorgen voor ideale omstandigheden voor kippen en kuikens. Ontdek hoe je dit voorjaar met kippen kunt beginnen en wat je de rest van het jaar kunt verwachten.

Jongetje met kip naast Omlet Eglu Pro

Wanneer moet ik mijn kippen kopen?

De term “lentekuiken” ontstond in de jaren 1700, toen boeren zich realiseerden dat kippen die in de lente uitkwamen voor een betere prijs werden verkocht dan degenen die hun eerste winter al achter de rug hadden. De meeste fokkers beginnen nu in december met het uitbroeden van eieren, waardoor de hennen in de lente de legleeftijd bereiken.

De meeste legkippen beginnen eieren te leggen tussen de 16-22 weken oud. Als je kippen koopt die in december zijn uitgekomen, kun je rond april eieren verwachten. In het begin zul je waarschijnlijk maar een paar eieren zien, maar de productie zal toenemen naarmate je hennen in hun eerste jaar volwassen worden.

Als je in de lente met kuikens begint, zouden ze tegen het einde van de zomer eieren moeten beginnen te leggen. Maar je loopt ook het risico dat kuikens te laat in de lente uitkomen om te beginnen met leggen voordat de jaarlijkse herfstrui begint, waardoor de eierproductie naar de winter of zelfs de volgende lente wordt verschoven.

Hoelang produceren kippen eieren?

Kippen blijven hun hele leven eieren leggen, met een piekproductie rond de 30 weken. Na het eerste levensjaar zullen kippen langzaamaan minder eieren gaan leggen, elk jaar ongeveer 10% minder. De meeste hennen leggen geen eieren meer als ze 6 jaar oud zijn, maar sommige rassen of bepaalde hennen blijven hun hele leven lang onregelmatig eieren leggen..

Door je kippen een kwaliteitsvoeding te geven die bestaat uit legkorrels of brokken met ten minste 16-18% eiwit, help je ze bij hun inspanningen om eieren te produceren. Vers fruit en groenten, gedroogde insecten en scharrelen helpen je kippen ook om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Zorg er ook voor dat je kippen altijd toegang hebben tot vers water en houd gebroken oesterschelpen of een ander calciumsupplement vrij beschikbaar in de inloopren om de eierschalen steviger te maken.

Je kunt verwachten dat je kippen minder of helemaal geen eieren leggen tijdens de jaarlijkse rui van kippen. Dit gebeurt tegen het einde van de herfst, wanneer de dagen korter worden en de kippen hun veren verliezen om een nieuw verenkleed te kweken voor de winter. Zodra je kippen hun wintervacht hebben aangetrokken, wordt de eierproductie gewoon hervat. Het ruiproces kan 4 tot 12 weken duren, maar gemiddeld kun je ongeveer 6 weken lang minder eieren verwachten.

Waarom is de lente de beste tijd voor kippen?

De lente heeft alles waar kippen dol op zijn: zacht weer, verse gewassen, veel insecten en langere dagen om te scharrelen. En als kippenhouder geniet je van deze natuurlijke steunpilaren om je werk een beetje lichter en je dagen vrolijker te maken. Er gaat niets boven kijken hoe je kippen over de grond scharrelen terwijl jij je ontspant op een rustige lentemiddag.

Lente waarschuwing: parasieten

De natuur is niet de enige die ontwaakt in de lente – parasieten maken ook hun comeback. Voor kippen zijn de belangrijkste parasieten waar je voor moet oppassen bloedluizen. Tijdens de koudere maanden zijn ze minder aanwezig, maar als het warmer wordt komen ze weer tevoorschijn.

Houd je kippen goed in de gaten voor tekenen van een besmetting door bloedluis. Dit houdt in:

  • Terughoudendheid om op stok te gaan, want de luizen liggen de kippen ‘s nachts op te wachten
  • Lusteloosheid
  • Gevoelige huid of veren, of aanhoudend krabben
  • Bleke kammen of lellen, omdat dit een teken van bloedarmoede kan zijn
  • Huidirritatie op de poten

Bloedluizen verbergen zich in de spleten van hout en zijn erg moeilijk uit te roeien als ze eenmaal een hok zijn binnengedrongen. Het behandelen van je kippen en het hok is een vervelende klus, en veel behandelingen moeten herhaaldelijk worden uitgevoerd. Voorkomen is beter dan genezen wanneer het op deze akelige beestjes aankomt. Eglu kunststof kippenhokken voorkomen dat bloedluizen zich verstoppen en kunnen gemakkelijk met een hogedrukreiniger worden gewassen om eventuele parasieten te verwijderen.

Kippen in de lente

De lente is een erg populair seizoen voor kuikens. De meeste boerderijwinkels en diervoederwinkels hebben kuikens op voorraad tijdens de lente en broederijen zijn hard aan het werk om grotere aantallen kuikens uit te broeden. Dit is grotendeels te danken aan het milde weer dat de lente met zich meebrengt, wat de overgang van kuikens van een broedmachine naar een buitenren makkelijker maakt als het zover is. Als je kuikens wilt grootbrengen, kun je het beste in de lente beginnen, waardoor je ze in de zomer naar hun vaste plek kunt verhuizen, zodat ze het warm genoeg hebben. Er zijn ook kippenhouders die liever kuikens grootbrengen in de herfst zodat ze de volgende lente klaar zijn om te leggen.

Welk seizoen je ook kiest, je kunt verwachten dat je je kuikens de eerste 6-12 weken van hun leven in een speciale ruimte moet houden, een zogenaamde broedmachine. Kuikens hebben een warmtebron nodig totdat ze volledig bevederd zijn, een mijlpaal die ze meestal bereiken als ze 6 weken oud zijn. Van kuikens jonger dan 12 weken kun je niet verwachten dat ze zelfstandig door een hok kunnen navigeren en ze moeten in hun broedmachine blijven tot ze gecoördineerd genoeg zijn om ‘s nachts naar hun slaapplaats te gaan. Zodra ze 12 weken oud zijn, kun je je kuikens overzetten naar hun kippenhok.

Bereid je voor op de rest van het jaar

Als je hebt besloten om deze lente kippen te nemen, is het een goed idee om een plan te maken voor de rest van het jaar waarin je kippen gaat houden. Investeer in dekzeilen voor de kippenren om te voorkomen dat lentebuien en zomerstormen de ren in een modderpoel veranderen of om later te voorkomen dat de kippen bij sneeuw en ijs bevroren pootjes krijgen. Zorg dat de leefruimte uitgerust is met kippenspeelgoed en zitstokken voor vermaak en stimulering het hele jaar door, en installeer een automatische kippenhokdeur om het jezelf makkelijk te maken. Deze accessoires zijn de perfecte aanvulling om het houden van kippen in het voorjaar nog eenvoudiger te maken, en bieden ondersteuning in elk seizoen.

Omlet en jouw kippen

Nieuwe kippen krijgen is spannend – ongeacht de tijd van het jaar. Zorg voor producten voor het houden van kippen die hun gedrag en jouw levensstijl ondersteunen. Wanneer je een Eglu kippenhok, inloopren voor kippen en dekzeilen voor kippenrennen hebt, geef je je kippen alles wat ze nodig hebben om het hele jaar door veilig en comfortabel te blijven..

Vrouw en kind openen het nestkastdeurtje van de Omlet Eglu Pro

Facebook

No comments yet - Geef een reactie

This entry was posted in Kippen on March 31st, 2021 by ellenklompmaker


Kippen als wapen tegen verspilling

Foto door Erik Karits op Pexels

Kippen en eco-living gaan hand in hand. Kippen kunnen een grote bijdrage leveren aan het ecosysteem van een tuin. Bovendien ‘recyclen’ ze veel voedsel dat anders weggegooid zou worden.

Het omzetten van etensresten naar eieren is een krachtig symbool van milieuvriendelijk leven. Het houden van uw eigen kippen past ook bij een ‘groene’ levensstijl. Geen kippen in grote, overvolle stallen!

Restjes uit de keuken kunnen een gezonde aanvulling zijn op het op pellet-dieet van uw kippen. Kippen zijn alleseters en eten dus vrijwel alles wat u ze aanbiedt, zoals gekookte pasta, volkorenbrood (geweekt in water om te voorkomen dat het opzwelt in de krop van de vogel), groene groenten, granen, gekookt vlees (ongezouten), banaan, zonnebloempitten, alfalfa, pompoen, courgette, zoete aardappelen en komkommer. Hang kool- of broccoli in de kippenren en uw kippen zullen er met veel plezier naar pikken.

Voer snacks zoals brood, ontbijtgranen en pasta met mate, omdat ze weinig voedingswaarde hebben en ervoor kunnen zorgen dat uw kippen te zwaar worden. Zuivelproducten en te veel sla (vooral ijsbergsla) kunnen diarree veroorzaken, dus geef dit niet.

Kippen zullen met plezier tuinplanten zoals brandnetels en paardebloemen eten. Maar er zijn ook planten die giftige zijn, dus pas hier goed voor op. Bekijk voor meer informatie het hoofdstuk van Omlets kippengids “Welke planten en voeding is giftig voor kippen?“.

Ongeschikt voer voor kippen

Aardappelen, tomaten en aubergines behoren tot de nachtschadefamilie en zijn giftig voor kippen. Dat geldt al deze voedingsmiddelen in rauwe vorm. Het giftige ingrediënt, solanine, wordt afgebroken als de planten worden gekookt, waardoor gekookte aardappelen of tomaten ongevaarlijk zijn.

De andere voedingsmiddelen die u niet aan kippen mag voeren zijn appelzaden, avocado’s, chocolade en andere suikerwaren, zoute voedingsmiddelen zoals spek, kaas en chips, gedroogde rauwe bonen en peulvruchten, rauwe knoflook, uien en prei.

Citrusvruchten zijn licht giftig en hoewel ze niet dodelijk zijn voor kippen, veroorzaken ze bij overmatige inname diarree en een verminderde eiproductie.

 

 

Foto door Tetiana Bykovets op Unsplash

Ook moet worden benadrukt dat alle keukenresten die u aan uw kippen geeft, vers moeten zijn. Gooi beschimmeld voer weg en voer het niet aan kippen, andere huisdieren of wilde vogels.

Overrijpe groenten of oud brood zijn prima, zolang er geen schimmel op zit.

Voer wilde planten alleen aan kippen als u zeker weet dat ze onschadelijk zijn. Identificeer de plant daarom eerst. Als u twijfelt, geef de plant dan niet aan uw kippen. Photo by Ayda Oz on Unsplash

…en niet te vergeten: kippenmest

Het voedselafval dat u aan uw kippen geeft, wordt natuurlijk niet alleen omgezet in eieren. Een deel ervan wordt kippenmest, en dit is een uitstekende meststof als het is vergaan. Kippenmest kan niet op verse groente- of bloemen worden gestrooid. Leg het eerst met het oude nestmateriaal uit het hok op de composthoop.

Bij grote kippenstallen is mest een probleem, aangezien de grote hoeveelheid ervan een belasting kan zijn voor het milieu. Op kleine schaal, zoals bij kippen in de achtertuin, is gecomposteerde kippenmest echter voordelig voor de tuin.

Hoe kippen voedselverspilling kunnen voorkomen

Wanneer u de restjes aan uw kippen geeft, kan dit bijdragen aan de bewustwording van de hoeveelheid voedsel die u verspilt. Etensresten worden vaak routinematig weggegooid, maar ze kunnen nog een goed doel dienen door ze aan uw kippen te geven.

Maar het kan ook aanzetten tot een herziening van uw inkoopbeleid en kookgewoonten. Misschien zorgt het ervoor dat u kookt wat u nodig heeft, en voorkomt het dat u te grote hoeveelheden groenten koopt die vervolgens in de koelkast liggen te bederven.

In het begin is het misschien leuk om al die restjes naar de kippen te brengen, maar als u eenmaal stil gaat staan bij de kosten, zal het u misschien aan het denken zetten. Hoeveel geld gaat er effectief zitten in de keukenrestjes voor uw kippen? Uw kippen kunnen immers alles wat ze nodig hebben halen uit hun dieet van legkorrels, graan, grit en vele paardenbloembladeren. Ze hebben die keukenresten niet nodig.

Foto door Anna Shvets op Pexels

Hoe lokale initiatieven kippen gebruiken voor anti-verspilling-campagnes

Sommige lokale initiatieven hebben dit denken gebundeld door keukenafval te beperken en zich ervoor in te zetten dat er niets wordt verspild. Kippen zijn hier de sleutel. Alle geschikte voedingsresten – van huishoudens, restaurants en winkels – worden verzameld en aan de gemeenschappelijke kippentoom gevoerd. De kippen zetten het afval om in eieren, waar alle betrokkenen van kunnen genieten. Er zijn weinig kosten aan verbonden, dus mensen krijgen eigenlijk gratis eieren.

Om een grootschalig voorbeeld te geven: in Austin, Texas, startte de lokale overheid een paar jaar geleden een afval-vrij voedselprogramma, waarbij mensen uit de buurt werden betaald om kippen in de achtertuin te houden. De kippen kregen uitsluitend voedselresten, van voldoende variatie en kwaliteit om aan de voedingsbehoeften van de dieren te voldoen. Het doel was om de hoeveelheid voedsel die werd weggegooid te verminderen. Dit draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van methaan afkomstig van vuilnisbelten.

Ook sommige scholen in het Verenigd Koninkrijk, de VS en andere landen zijn deze anti-verspilling uitdaging aangegaan. Dit is zeker ‘food for thought’!

De gedachte dat keukenafval wordt omgezet in verse eieren is leuk. Dit concept binnen een gemeenschap laten werken is boeiend, en het is mogelijk dat dergelijke programma’s op den duur de normaalste zaak van de wereld zullen zijn.

No comments yet - Geef een reactie

This entry was posted in Kippen on March 31st, 2021 by ellenklompmaker