Omlet blog

Hoe te voorkomen dat een kat aan vloerbedekking krabt

Kat klimt in en krabt aan krabpaal Stak van Omlet

Katteneigenaren overal ter wereld zijn het er vast over eens dat die heerlijke knuffels en simpele maar lieve gebaren de mens-kat relatie zo bijzonder maken. Maar hoezeer we ook van onze katten houden, hun aangeboren neiging om te krabben – vooral aan meubels en vloerbedekking – is minder vertederend. Katten krabben om verschillende redenen. Eigenaren krabben zich op hun beurt achter de oren, zich afvragend hoe ze dit destructieve krabgedrag kunnen stoppen. Gelukkig heeft Omlet alle informatie en producten om ervoor te zorgen dat uw kat stopt met krabben aan uw tapijt of vloerbedekking.

4 waarom katten aan vloerbedekking krabben

Krabben is voor katten bijna net zo essentieel als ademhalen – het is gewoon deel van het kat-zijn. Laten we dus eens kijken naar redenen waarom katten aan vloerbedekking krabben.

 • Krabben voelt goed. Denk aan uw eigen routine. Welke dingen doe je dagelijks omdat ze een goed gevoel geven? Je haar borstelen, je gezicht wassen, scheren? Voor katten is dit krabben. Krabben geeft katten een goed gevoel en het is een manier om hun nagels scherp te houden.
 • Krabben is een work-out voor katten. Let maar eens op uw kat als hij aan het tapijt, meubels of krabpaal krabt. Hun voorpoten bewegen heen en weer terwijl ze met hun achterpoten een soort squat doen. Best een goede oefening, toch?
 • Krabben is een manier om een plek te markeren. Wist u dat katten geurklieren hebben op hun poten? Door te krabben laat een kat zijn geur, of zijn markering, achter op een welbepaalde plek. Een reden waarom een kat aan vloerbedekking krabt is om een geurboodschap achter te laten voor andere huisdieren.
 • Geef me aandacht! Soms krabben katten aan de vloerbedekking om dezelfde reden dat peuters met krijt op de muur tekenen. Ze willen aandacht. Krabben is een manier om te vragen om geaaid te worden of om te spelen.

Scratching the carpet near the door

Als u merkt dat uw kat vooral aan de vloerbedekking bij de voordeur, achterdeur of de slaapkamerdeur krabt, dan kunnen er een aantal redenen zijn waarom uw kat deze plek kiest. U en uw kat hebben waarschijnlijk een hechte band. Die band kan soms echter ook verlatingsangst of stress bij uw kat veroorzaken als u er niet bent. In dit geval gebruikt uw kat krabben om zijn emoties te uiten. Gelukkig kunt u uw kat een specifieke manier geven om die stress kwijt te kunnen, bijvoorbeeld met een duurzame krabpaal voor katten zoals krabpaal Stak van Omlet.

Een andere reden waarom uw kat mogelijk aan de vloerbedekking bij de voor- of achterdeur krabt, kan zijn omdat uw kat op zoek zijn naar meer ruimte om te verkennen. Hoewel katten gedomesticeerd zijn, komt hun wilde natuur soms naar boven. En die “wilde drang” is de behoefte om te verkennen. Geef uw kat waar hij naar verlangt met een buitenren voor katten van Omlet. Wanneer uw kat weet dat hij meer ruimte heeft, is de kans kleiner dat hij de weg daar naartoe zal vernielen.

Waarom krabt mijn kat ‘s nachts aan de vloerbedekking?

Reserveert uw kat zijn klauwen alleen ‘s nachts voor de vloerbedekking? Dit zijn drie redenen waarom katten ‘s nachts krabben en wat u hiertegen kunt doen.

 1. Huidproblemen. Allergieën, huidinfecties of zelfs parasieten zijn gezondheidsproblemen waar katten mee te maken kunnen krijgen. Net als bij ons worden deze problemen ‘s nachts vaak erger als we proberen te slapen. Raadpleeg uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat huidproblemen heeft, zodat uw kat medische hulp kan krijgen.
 2. Niet comfortabel kunnen liggen. Heeft u ooit een onrustige nacht (of nachten) gehad waarin u maar bleef draaien en woelen? Vaak komt dit doordat u niet comfortabel kunt liggen. Hetzelfde kan gelden voor een kat. Zonder een comfortabele en ondersteunende kattenmand kan uw kat zich ‘s nachts onrustig voelen, wat leidt tot het krabben aan bijvoorbeeld vloerbedekking.
 3. Onveilig voelen. Net als baby’s en peuters die ‘s nachts wakker worden en op zoek zijn naar de veiligheid en geborgenheid van hun ouders, kunnen katten hetzelfde doen. Maar in plaats van te roepen om hun vader of moeder, krabben ze aan de vloerbedekking. Gelukkig kunt u uw kat helpen. Als u bereid bent om uw kat naast u te laten slapen, leg dan een kattendeken op uw bed. Of u kunt uw kat een eigen plek geven met een Maya Indoor kattenhuis van Omlet, voor een extra gevoel van veiligheid. Voeg kattenmand Maya Donut toe voor comfort en ondersteuning.

3 tips om te voorkomen dat een kat aan de vloerbedekking krabt

Omdat krabben essentieel is voor de gezondheid van katten, wilt u dit gedrag niet volledig stoppen. Betekent dit dat uw vloerbedekking slachtoffer moet blijven? Niet als u enkele van deze tips volgt die uw kat zullen aanmoedigen om ergens anders te krabben.

 1. Een alternatief bieden. De beste manier om uw kat te laten stoppen met krabben aan vloerbedekking is door uw kat iets anders te geven waar hij net zo graag zijn klauwen in zet. Dit moet aantrekkelijker zijn dan vloerbedekking. De oplossing kan worden gevonden in catnip – een van de grote liefdes van veel katten. Strooi gewoon wat catnip op de plaatsen waar uw kat mag krabben om uw kat af te leiden van de vloerbedekking.
 2. Geurspray. Katten hebben een zeer sterk reukvermogen. Er zijn een aantal geuren waar uw kat zijn neus voor zal ophalen, omdat de geur te onaangenaam is. Spray wat citroen-, lavendel-, pepermunt- of citroengrasgeur op de vloerbedekking. Uw kat zal het ruiken en snel een andere plek zoeken om te krabben.
 3. Schone vloerbedekking. Katten hebben geurklieren op hun poten. Een reden waarom katten krabben aan vloerbedekking is omdat ze kunnen ruiken waar ze de vorige keer zijn gebleven met krabben. Hoe meer u de vloerbedekking schoonhoudt, hoe waarschijnlijker het is dat u uw kat kunt aanmoedigen om ergens anders te krabben.

Kat loopt over Omlet Indoor Freestyle klimboom voor katten

Krabben aanmoedigen met een krabpaal

Hoewel er allerlei manieren zijn om te voorkomen dat uw kat aan de vloerbedekking krabt, is een krabpaal de beste manier om gezond krabgedrag te stimuleren. Krabpaal Stak van Omlet is een ideale keuze vanwege de duurzame en bij te vullen kartonnen lagen en het stijlvol ontwerp.

Met het instinct van katten in gedachten hebben we krabpaal Stak ontworpen, de laatste krabpaal die u ooit zal hoeven kopen. Het slijtvaste karton zal vele krabsessies doorstaan. En als het uiteindelijk versleten is, kunt u het oude karton recyclen of composteren en vervangen door een Stak navulverpakking. U kunt genieten van de strakke uitstraling en duurzaamheid van Stak, en uw kat kat volop doen waar hij zo van houdt.

Krabpalen redden niet alleen uw vloerbedekking, maar bieden uw kat ook vermaak en plezier. U kunt het plezier van uw kat zelfs naar een nog hoger niveau brengen met een klimboom voor katten en kattenspeelgoed. Ons uitgebreide assortiment klimboomaccessoires zal uw kat de hele dag door de mogelijkheid geven te krabben en zich gelukkig voelen.

Vloerbedekkingmateriaal waar katten niet aan krabben

 • Wol – het kan prijzig zijn, maar kattennagels komen minder snel vast te zitten in de vezels waardoor de schade beperkt blijft.
 • Nylon – een minder prijzig alternatief voor wol – dit textiel is qua duurzaamheid en weerstand tegen kattennagels vergelijkbaar met wol.
 • Hoge knoopdichtheid – vloerbedekking met een hoge knoopdichtheid is minder vatbaar voor beschadiging door krabben vergeleken met andere textielsoorten.

Keep watch for other scratching behavior

Krabt uw kat ook aan andere dingen dan de vloerbedekking? Krijgen uw bank en muren het ook te verduren? Probeer te achterhalen waar uw kat aan krabt, zodat u de schade kunt beperken en gewenst krabgedrag kunt aanmoedigen.

Als u merkt dat uw kat aan de muur krabt, dan kunt u het krabgedrag eenvoudig leiden naar een wenselijker plek, zoals een muurkrabpaal. En als de bank of stoel de lievelingsplek van uw kat is om te krabben, moedig uw kat dan aan op een geschiktere plek te krabben zoals op een krabhelling voor de klimboom voor katten.

Verzorging van katten en Omlet

Alle kattenrassen krabben. Omlet weet dat dit instinctieve gedrag niet gestopt kan worden en juist op een gezonde manier gestimuleerd moet worden. We blijven daarom de norm voor huisdierproducten uitdagen door producten te creëren waarmee katten helemaal zichzelf kunnen zijn, en die u nog dichter bij uw huisdier brengen. Van duurzame krabpalen, avontuurlijke klimbomen, comfortabele kattenmanden tot makkelijk te reinigen kattenbakken, Omlet maakt producten die geluk en gemak brengen voor u en uw kat.

Witte kat in Omlet Maya Donut kattenmand

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *