Omlet blog

Ook honden kunnen last hebben van hooikoorts

Hond buiten omringd door bloemen

Nu het weer warmer wordt, hebben veel mensen last van hooikoorts. Hooikoorts is een ontsteking die optreedt wanneer het immuunsysteem te sterk reageert op allergenen in de lucht. Meestal wordt hooikoorts veroorzaakt door pollen, dierenharen, stof of schimmel en bereikt het zijn hoogtepunt in het voorjaar en de zomer. Maar wist u dat ook honden last kunnen hebben van hooikoorts?

Wat zijn de symptomen van hooikoorts bij honden?

Plotseling niezen en een loopneus tijdens een zomerwandeling met uw hond kan maar één ding betekenen… hooikoorts heeft toegeslagen. Omdat het immuunsysteem van onze huisdieren anders is dan dat van ons, hebben honden andere symptomen. Een hond met hooikoorts krijgt vaak jeuk over zijn hele lichaam. De huid die het meest wordt aangetast is de huid van de oksels, lies, aanzet van de staart, poten en zijkanten van de snuit. Andere tekenen dat een hond last heeft van hooikoorts zijn:

  • Kale plekken
  • Uitslag op poten en snuit
  • Roodheid
  • Oorontsteking
  • Een beschadigde, oneffen huid

Welke hondenrassen zijn gevoelig voor hooikoorts?

Sommige hondenrassen zijn veel vatbaarder voor hooikoorts dan andere door de vorm van hun neus en vachttype. Rassen die het vaakst  worden getroffen, zijn onder andere West Highland Terriers, Dalmatiërs, Schnauzers en Boxers.

Wat betreft leeftijd en hooikoorts, lijkt er geen verband te bestaan. Net als bij mensen kan deze aandoening zich bij honden ontwikkelen op elke leeftijd. Toch lijken getroffen honden er meestal last van te krijgen als ze tussen 1 en 3 jaar oud zijn.

Hoe hooikoorts bij honden te behandelen?

Het kan soms moeilijk zijn om vast te stellen of een hond last heeft van hooikoorts, aangezien de symptomen ook kunnen lijken op andere allergieën bij huisdieren, zoals atopische dermatitis. Als uw hond tekenen van ongemak of ziekte vertoont en u twijfelt over de oorzaak, neem dan zeker contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan allergietesten doen om te bepalen of hooikoorts het probleem veroorzaakt en indien nodig medicatie voorschrijven.

Er is geen genezing voor hooikoorts bij honden, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen voor uw hond.

Medicatie op voorschrift

Uw dierenarts kan uw hond antihistaminica voorschrijven om de symptomen te verlichten. Als een pollenallergie een ernstigere reactie veroorzaakt, kan uw dierenarts een injectie toedienen om de symptomen te verlichten.

Frisse-lakens-gevoel

Om de pollen die uw hond tijdens wandelingen heeft opgepikt te verwijderen, is het van belang regelmatig de hondenmand te wassen en te stofzuigen. Omlets Topology hondenmand heeft een uitgebreid assortiment toppers die eenvoudig kunnen worden losgeritst en in de wasmachine kunnen worden gewassen, zodat ook uw hond kan genieten van het gevoel van frisse lakens. Dit draagt natuurlijk ook bij aan hygiëne in huis. Door te kiezen voor pootjes beperkt u ophoping van stof, vuil en schimmel onder de mand.

Plezier binnenshuis

Als het ‘s zomers erg warm wordt zult u misschien manieren moeten vinden om uw hond binnenshuis bezig te houden. Dit kan ook helpen om hooikoortssymptomen te beperken, zeker als er veel pollen in de lucht zijn. Geef uw hond voldoende hondenspeelgoed of leer uw hond een paar nieuwe trucjes om hem af te leiden en verveling tegen te gaan.

Zorgvuldig kiezen van de wandelroute

Wanneer jullie eropuit gaan, kies de wandelroute dan zorgvuldig. Probeer lang gras en begroeiing zoveel mogelijk te vermijden. Door dit te doen, verkleint u de kans dat uw hond in aanraking komt met stoffen die zijn allergie kunnen laten opspelen.

Een vochtige handdoek

Misschien maakt u de poten van uw hond al schoon na een wandeling. Maar het kan ook een goed idee zijn om direct na thuiskomt met een vochtige handdoek de vacht van uw hond af te nemen om eventuele pollen te verwijderen. Begin bij de snuit en eindig bij de poten.

Havermoutbad

Een kalmerend havermoutbad zal helpen om de jeukende huid van uw hond te verzachten en eventuele achtergebleven pollen te verwijderen. Giet een kopje fijngemalen havermout in een badkuip met warm water. U kunt ook hondenshampoo met havermout gebruiken of alternatieve shampoos die speciaal zijn ontworpen om huidirritatie bij honden te verminderen.

Omlet en uw hond

Omlet begrijpt dat een topconditie hele jaar door belangrijk is, niet alleen wanneer uw hond last heeft van allergieën. We hebben een uitgebreid assortiment innovatieve hondenbmanden, hondenbenches, hondendekens en meer, om uw hond de producten te geven die hij of zij nodig heeft om zich zo goed mogelijk te voelen.

Duitse herder liggend op Omlet Bolsterbed met Midnight Meadow print

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *