Omlet blog

Ideeën voor het kippenhok

Twijfelt u welk kippenhok u zal nemen? Misschien denkt u erover na om zelf een kippenhok te bouwen of heeft u inspiratie nodig om een bestaand kippenhok op te knappen. Of misschien heeft u op internet foto’s gezien van een wel heel bijzonder kippenhok, en vraagt u zich af hoe u de ruimte van uw kippen tot dat niveau kunt krijgen. Een Instagram-waardige kippenhok is niet per se een functioneel kippenhok, maar met het nodige ontwerp- en kluswerk krijgt u het gewenste kippenhok om van te genieten.

Ideeën voor het kippenhok - man met Omlet Eglu Cube kippenhok en accessoires

Ideeën voor het kippenhok

Kippenhokken zijn net zo divers als de kippen die ze huisvesten – ze zijn er in alle soorten en maten en prijsklassen. Met alle opties om een zelf een kippenhok samen te stellen, kan het zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Maar zoals ook geldt voor een huis: zolang de structuur in orde is, is de rest vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Een kippenhok moet praktisch en plezierig zijn voor kippen en hun verzorgers. Is dit niet zo, dan wordt kippen houden een klus in plaats van een plezier. Aan de hand van een aantal eenvoudige kippenhok-ideeën is het zeker mogelijk om de ideale ruimte te creëren. Laten we eens kijken naar wat kippenhokinspiratie om de creativiteit in gang te zetten.

Dingen om bij stil te staan voordat u een kippenhok koopt

Voordat u uw ideeën voor een kippenhok uitvoert, kan het handig zijn om na te gaan wat de voorschriften zijn voor het houden van kippen en het oprichten van een kippenhok. Te denken valt bijvoorbeeld aan de gemeente waar u woont, de vereniging van huiseigenaren of, wanneer u een woning huurt, de verhuurder. De gemeente kan regels stellen met betrekking tot het houden van hanen, en het aantal kippen dat is toegestaan. Weet u welke beperkingen er eventueel worden gesteld aan het houden van kippen en oprichten van een kippenhok, dan kunt u beginnen met het plannen van uw kippenhok.

Het idee achter Omlets kippenhokken

Het ontwerp van onze kippenhokken is geïnspireerd door beginnende kippenhouders en we hopen dat onze hokken ook u zullen inspireren tijdens uw kippen-avontuur. Dankzij de uitstekende ventilatie en isolatie, eenvoudige reiniging, flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden, maken onze kippenhokken het u zo makkelijk mogelijk uw kippen gezond en gelukkig te houden. De kippenhokken van Omlet:

 • Zijn tochtvrij, maar bieden wel voldoende ventilatie.
 • Zijn uitstekend geïsoleerd om de omstandigheden in het hok bij alle weersomstandigheden zo comfortabel mogelijk te houden.
 • Zijn makkelijk te reinigen en te onderhouden.
 • Zijn roofdierbestendig dankzij stevige de materialen, flensranden rond de ren en een veilige kippenhokdeur.
 • Kunnen worden verplaatst door gebruik te maken van optionele wielen en renhendels.
 • Kunnen worden uitgerust met allerlei renaccessoires, verkrijgbaar in diverse maten.
 • Zijn makkelijk te monteren.
 • Zijn standaard voorzien van voer- en drinkbakken.
 • Zijn uitgerust met alles wat u nodig heeft om meteen van start te gaan.

Als u kiest voor een kippenhok van Omlet, heeft u alles wat u nodig heeft om uw kippen een veilig onderkomen te bieden. Al onze producten voor kippen zijn zo ontworpen dat iedereen ermee overweg kan – van ervaren kippenhouders tot beginners.

6 kippenhok-ideeën

Zoals bij veel grote projecten, kan het soms het moeilijkste zijn om aan uw kippenhok te beginnen. We hebben de voornaamste overwegingen op een rijtje gezet om rekening mee te houden als u begint met het inrichten van het verblijf van uw kippen. Heeft u een gebrek aan inspiratie of wilt u uw ideeën voor uw kippenhok verfijnen, dan komen deze ideeën misschien van pas.

Zelf een kippenhok maken

Online zijn honderden doe-het-zelf ontwerpen voor kippenhokken te vinden, ook ontwerpen die tegen betaling beschikbaar zijn. Als u er gevoel voor heeft, kan een doe-het-zelf-project zeker interessant zijn. Toch kan het ontwerpen, kopen en bouwen van alles wat u nodig heeft om zelf een kippenhok te maken, best ingewikkeld zijn. En er zit nog een addertje onder het gras: als u geen bouwkundig ingenieur of architect bent, kan uiteindelijk blijken dat een zelfbedacht ontwerp te wensen overlaat.

Aangezien zelfgemaakte constructies niet op kwaliteit worden gecontroleerd, is het belangrijk dat het er niet allen mooi uitziet maar dat het ook functioneel is. Kippen hebben specifieke huisvestingbehoeften die essentieel zijn voor hun gezondheid en welzijn. Hiermee zal rekening moeten worden gehouden bij het uitdenken van het project. Als u een kippenhok bouwt of koopt, zorg er dan voor dat het voldoende geventileerd en geïsoleerd is en dat het ruim genoeg is. Voor de gezondheid van uw kippen is het ook van belang dat het hok makkelijk kan worden gereinigd en dat het de kans op een bloedluisplaag beperkt.

Voor sommige zelfgemaakte kippenhokken worden goedkope materialen zoals pallets of plastic vaten gebruikt. Toch moet hier een beetje mee worden opgepast. Pallets kunnen schadelijke elementen bevatten en omdat ze van hout zijn, absorberen ze alles wat erop wordt gemorst. Plastic vaten kunnen zijn gebruikt voor vloeistoffen of materialen die gevaarlijk zijn voor kippen. Voor het maken van een kippenhok is het daarom het beste om nieuwe materialen te gebruiken.

Kunststof vs houten kippenhokken

Wanneer u besluit om een ​​kippenhok te kopen, zijn er verschillende opties. De kippenhokken die in winkels worden verkocht, kunnen zijn gemaakt van verschillende houtsoorten. Kleinere, goedkope kippenhokken zijn meestal gemaakt van onbehandeld, dun hout. Hoewel deze kippenhokken er leuk uitzien (en budgetvriendelijk zijn), gaan veel niet langer dan een jaar of twee mee en hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Dik, weerbestendig hout gaat veel langer mee en ook metalen dakbedekking heeft minder onderhoud nodig. Weersinvloeden kunnen ervoor zorgen dat geverfd hout afbladdert en vervaagt, wat betekent dat het opnieuw moet worden geverfd. Houten hokken staan er ​​ook om bekend onderdak te bieden aan de gevreesde bloedluizen. Daarom zal een houten hok regelmatig moeten worden behandeld met een bestrijdingsmiddel.

Een alternatief voor houten hokken zijn kippenhokken van kunststof. Ze vergen veel minder onderhoud en verrotten niet door vocht. En hoewel houten kippenhokken met een hogedrukspuit kunnen worden gereinigd, duurt het enkele uren voordat ze droog zijn. Dit zijn enkele voordelen van een kunststof kippenhok:

 • Kunststof kippenhokken kunnen in enkele minuten worden afgespoeld en gedroogd met een handdoek, wat ervoor zorgt dat ze veel makkelijker schoon te houden zijn.
 • Kunststof kippenhokken zijn veel makkelijker te verplaatsen, omdat houten kippenhokken bij elkaar worden gehouden door houtschroeven of planken met tand-groefverbinding die altijd waterpas moeten worden gehouden.
 • In tegenstelling tot hout is kunststof geen ideale omgeving voor mijten, dus regelmatige reiniging is voldoende om te voorkomen dat parasieten uw kippen lastig zullen vallen.

Verplaatsbare vs. permanente kippenhokken

Misschien heeft u een specifieke plek in gedachten in de achtertuin voor uw kippenhok. Maar wat als u besluit te verhuizen? Of misschien past uw permanente kippenhok niet meer bij uw huidige tuininrichting. Verplaatsbare kippenhokken bieden in alle gevallen de oplossing.

Permanente kippenhokken zijn makkelijker te ontwerpen, omdat er geen rekening hoeft te worden gehouden met gewicht en bewegende onderdelen. Deze hokken zijn vaak veiliger dankzij zware, stevigere materialen die roofdieren buiten houden. Bij de keuze voor een niet-verplaatsbaar kippenhok zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Voor u het weet heeft u een groot aantal materialen nodig voor uw permanent kippenhok. Laat u een betonplaat voor de vloer storten? Heeft u een vergunning nodig om een permanente constructie te bouwen? Al deze uitgaven, plus de kosten voor het onderhoud van een kippenhok, zijn dingen om van tevoren over na te denken als u voor een permanent kippenhok kiest.

Daarnaast is ook de aanwezigheid van bomen of vegetatie met diepe wortels iets om rekening mee te houden, die over of onder het kippenhok kunnen groeien. Een vast hok is een grote beslissing, de locatie kan toekomstige plannen beïnvloeden.

Verplaatsbare kippenhokken zijn vaak voorzien van een kippenren, waardoor het alles-in-één oplossingen zijn voor het houden van een kleine toom. Met wielen en handgrepen kunt u een kippenhok naar behoefte door uw tuin verplaatsen. Verplaatsbare kippenhokken zijn er in alle soorten en maten, maar meestal zijn ze geschikt voor een toom van maximaal tien kippen.

Ideeën met betrekking tot de ren

Kippenrennen en kippenhokken horen bij elkaar als kippen en eieren. Ze worden dan ook meestal samen verkocht. In sommige gevallen zal een ren niet nodig zijn (bijvoorbeeld als uw kippen geheel vrij kunnen rondscharrelen). Maar de overgrote meerderheid van de mensen die kippen houden, hebben ook een ren nodig.

Veel commerciële kippenhokken hebben een kleine ren. Dit is waar het een beetje ingewikkeld wordt. Kippen hebben namelijk minder ruimte nodig in hun hok, maar profiteren juist van een grotere ren. Wat de grootte van de kippenren betreft, is groter altijd beter. Kippen waarderen extra ruimte om rond te scharrelen altijd.

Rennen die aan permanente kippenhokken zijn bevestigd, zullen onderhouden moeten worden aangezien de kippen altijd in hetzelfde gebied rondscharrelen, tot er geen begroeiing meer is. Stro of ander strooisel moet regelmatig worden bijgevuld om te voorkomen dat de ren in een modderpoel verandert. Verplaatsbare kippenhokken met een ren kunnen worden verplaatst naar vers gras. Een bodembedekking in de ren kan echter nog steeds nodig zijn als het erg droog of koud is.

Creatieve ideeën voor het kippenhok

Kippen zijn een soort levende kunstwerken, hun hok is een mooie aanvulling zijn op uw tuin. U kunt kleurrijke kippen huisvesten in een net zo kleurrijk kippenhok, of een minimalistische omgeving creëren voor minder opvallende kippen. Het uitdenken en opzetten van de huisvesting van kippen is een van de leuke dingen van het houden van kippen – zowel voor uw kippen als voor u.

Wees creatief en verrijk de leefomgeving van uw kippen. Creëer een plek voor een stofbad en zoek verschillende ‘recepten’ voor stofbaden. Bouw zitplaatsen met meerdere niveaus zodat uw kippen hun wereld goed kunnen overzien. Plant veilige kruiden en planten langs de ren die er mooi uitzien en als snack kunnen dienen voor de kippen. Koop containers om het voer en het nestmateriaal in op te bergen. Geef uw kippen snackspeeltjes of een kippenschommel voor nog meer plezier.

Misschien passen metalen kunstvoorwerpen goed bij uw kippenhok. Of misschien zijn uw kippen het middelpunt van uw setup en past de ‘less is more’-benadering beter bij uw tuin. Het kippenhok maakt deel uit van de ruimte waar u en uw kippen van genieten, dus richt het geheel naar wens in.

Het ideale formaat van het kippenhok

Voordat u aan de slag gaat met het kippenhok, kunt u bepalen hoeveel kippen u wilt gaan houden. Het aantal kan natuurlijk in de loop der tijd toenemen (kippen zijn als dropjes – het is lastig om het bij een paar te laten). Maar als u ongeveer weet hoeveel kippen u wilt hebben, kunt u bepalen hoe groot het kippenhok moet zijn. De meeste kippenhokken zijn geschikt voor middelgrote kippenrassen.

Maar welke kippenrassen zijn dit? Er zijn veel kippenrassen. Populaire legkippen zijn:

De meeste legkippen wegen tussen de 1,3 en en 2,3 kg. Krielkippen hebben minder ruimte nodig, maar ook deze kippen hebben baat bij zoveel mogelijk ruimte. Grotere rassen zoals Brahmas en Jersey Giants hebben twee keer meer ruimte nodig dan hun kleinere nichtjes.

Twijfelt u welk formaat kippen u wilt hebben, of wilt u kippen van verschillende groottes, dan is het altijd het beste om zoveel mogelijk ruimte te voorzien. Als ruimte een probleem is kunt u kiezen voor een ren die op een later moment kan worden uitgebreid. Uit te breiden kippenrennen zijn een uitstekende keuze voor beginnende kippenhouders. Kleine kippenhokken zijn een comfortabele huisvesting voor drie of vier kippen, een ideaal aantal om mee te beginnen. In een groot kippenhok kunt u zes grote kippen houden, acht middelgrote kippen of maximaal tien krielkippen.

Ideeën voor de plaats van het kippenhok 

De plek van het kippenhok in de tuin is belangrijk. Als u een idee heeft hoeveel kippen u wilt gaan houden, weet u ook hoe groot het hok ongeveer moet zijn. Meet alle potentiële locaties voor het kippen in uw tuin voordat u uw kippenhok koopt of bouwt. Enkele andere dingen om bij stil te staan bij het kiezen van de locatie van uw kippenhok zijn:

 • Hoeveel uren staat het hok in de zon.
 • Bomen, struiken of vegetatie met hangende/kruipende wortels of takken.
 • De windrichting.
 • Heuvels of oneven ondergrond.

Houd rekening met het weer bij het ontwerpen van uw kippenhok

Als u in een warme regio woont, zoek dan een plek waar ten minste een deel van het kippenhok in de schaduw kan staan. Schaduwrijke plekken zijn natuurlijk te vinden onder bomen of struiken, maar let erop dat het hok niet beschadigd kan raken door vallende takken of invasieve wortels, klimplanten of takken. Zorg er ook voor dat de vegetatie rondom het kippenhok niet giftig is voor het geval uw kippen ernaar pikken.

Wind kan ook verwoestend zijn, tenzij u een zeer stabiel kippenhok heeft. Zet het hok op een plek waar het stabiel staat. Heuvels of oneffen terrein kunnen ervoor zorgen dat het kippenhok verschuift. Een verkeerde oriëntatie ten opzichte van de windrichting kan ook ongewenste tocht veroorzaken in het hok. Kies daarom voor een zo vlak mogelijke ondergrond voor het kippenhok om ongelukken te voorkomen.

Hoe dicht moet het hok bij het huis staan?

U kunt het hok van uw kippen zo dicht mogelijk bij uw huis plaatsen. Houd er wel rekening mee dat hoewel kippen misschien niet zoveel lawaai maken als hanen, ze nog steeds ‘praten’. Met een goed schoonmaakschema voorkomt u geur (kippen zijn verrassend geurloos – het zijn hun uitwerpselen die stinken). Maar als u het kippenhok niet dagelijks schoonmaakt, kunt u het resultaat ruiken. Bovendien zijn huizen zo ontworpen om warmte van muren en ramen te weerkaatsen. Uw kippen kunnen het te warm krijgen als ze te dichtbij uw huis worden gehouden.

Een verplaatsbaar kippenhok met wielen is een geweldige optie als u er nog niet helemaal over uit bent wat de beste locatie is voor uw kippen. U kunt verschillende plekken in uw tuin uitproberen voordat u een grotere ren toevoegt voor een meer permanente huisvesting. U kunt een kippenhok ook in een inloopren plaatsen, zodat u de positie van het hok kunt veranderen, afhankelijk van de zon en de wind.

Makkelijke ideeën voor het kippenhok in de tuin

Als u graag zo snel mogelijk wilt beginnen met kippen houden in uw achtertuin, dan is een alles-in-één oplossing de makkelijkste optie. De meeste kippenhokken met ren zijn klein genoeg om in uw achtertuin te zetten, maar de beste optie zijn degene die kunnen worden uitgebreid. De hokken van Omlet zijn met of zonder ren verkrijgbaar en de ren kan naar wens en op elk moment worden uitgebreid.

Een klein kippenhok met een aangebouwde ren is ideaal voor wie voor het eerst kippen gaat houden. Het hok biedt plaats voor maximaal vier kippen en neemt weinig ruimte in beslag. De ruimte onder het hok geeft uw kippen schaduw, en een en comfortabele slaapplaats veilig boven de grond.

Inlooprennen voor kippen zijn veelzijdig. U kunt ze rechtstreeks met het hok verbinden of u kunt het hok in de ren zetten. Een klein kippenhok kan op de grond in het hok worden geplaatst om beschutting te bieden, met zitstokken in de ren om op te rusten en te beklimmen. De inloopren van Omlet kan rechtstreeks worden aangesloten op een van onze kippenhokken. Onze kippenhokken zijn verkrijgbaar met of zonder aangebouwde ren. Een inloopren naar wens worden uitgebreid om helemaal te passen bij de ruimte die u heeft.

DIY-must-haves voor het kippenhok

Als u zelf een kippenhok ontwerp, zijn een een paar dingen die zeker deel moeten uitmaken van het hok. Professioneel ontworpen kippenhokken zouden hier rekening mee moeten houden. Ontwerpt u zelf een kippenhok, zorg er dan voor dat het voldoet aan het volgende:

 • Goede ventilatie zonder tocht
 • Een veilige, gebruiksvriendelijke deur
 • Voldoende ruimte voor elke kip om ‘s nachts te slapen
 • De mogelijkheid om eenvoudig en grondig te reinigen
 • Bescherming tegen roofdieren

Het belang van ventilatie

Zorgen voor een goede, tochtvrije ventilatie is een van de lastigste onderdelen van het zelf bouwen van een kippenhok, en het belang ervan kan niet worden onderschat. Ventilatie helpt uw kippen gezond te blijven, beperkt geur en zorgt ervoor dat de lucht circuleert om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Tocht in de winter kan dodelijk zijn voor kippen en kan in de zomer koele lucht naar buiten laten ontsnappen. Onderzoek de beste manieren om uw kippenhok te ventileren bij het ontwerpen van een hok, of kies een kant-en-klaar hok dat aan de eisen van ventilatie voldoet, zoals een Eglu Cube.

Ideeën voor de deur van het kippenhok

Een gebruiksvriendelijke kippenhokdeur is onderdeel van een goede opstelling. Kippen zijn het veiligst als ze ‘s nachts in hun hok kunnen worden gesloten. Dit zorgt er ook voor dat kippen lekker warm blijven tijdens koude nachten. Een kippenhokdeur kan ook helpen kippenroofdieren buiten te houden. Een luxe toevoeging aan uw doe-het-zelf kippenhok is een automatische kippenhokdeur. Het is niet alleen veilig en gemakkelijk te gebruiken, het sluit de deur ook achter uw kippen als u een keer niet thuis kunt zijn. Stel de openings- en sluitingstijden in op basis van de hoeveelheid zonlicht, of op een specifieke tijd. Bent u thuis en sluit u uw kippen ‘s nachts het liefst zelf in hun hok, gebruik dan de handmatige instelling. Het unieke sluitmechanisme beweegt de deur horizontaal op een spiraal, waardoor de sluiting veiliger is voor uw kippen en moeilijk te openen is voor roofdieren. De automatische kippenhokdeur van Omlet kan worden bevestigd op hout, draad en gaas.

Het kippenhok schoon houden

Snel en eenvoudig schoonmaken is een must voor alle kippenhokken. Zoals voor elk huisdier geldt, moet ook de leefomgeving van kippen regelmatig worden schoongemaakt. Kippenhokken moeten kunnen worden afgespoeld met een hogedrukreiniger of tuinslang en kunnen worden gedesinfecteerd met een diervriendelijk middel. Mijten gedijen goed op hout, dus houten kippenhokken moeten regelmatig worden behandeld tegen parasieten. Zorg ervoor dat de binnenkant van het kippenhok volledig droog is voordat u de deur sluit, anders stijgt de luchtvochtigheid in het hok wat niet gezond is voor uw kippen.

Omlet heeft zijn huiswerk gedaan

We hebben al het onderzoek gedaan, alles getest en aanpassingen gedaan om onze kippenhokken de beste producten op de markt te maken. We hebben zelfs kippen op kantoor die hun goedkeuring moeten geven voor het definitieve ontwerp. Al onze kippenhokken zijn ingenieus ontworpen, met zorg gemaakt en goedgekeurd door de kippen. We hopen dat u net zoveel plezier beleeft aan het uitkiezen en inrichten van een kippenhok, als wij.

Vrouw maakt verhoogd Eglu Go UP kippenhok schoon

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *